Jump to content

Αντίθεση και κοντινή προσέγγιση του πλανήτη Άρη 2018


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αυτές τις ημέρες, διανύουμε την ιδανική περίοδο παρατήρησης του πλανήτη Άρη καθώς την Παρασκευή 27/7 ο πλανήτης βρίσκεται σε αντίθεση, συμβαίνει δηλαδή το φαινόμενο όπου η Γη, ο Άρης και ο ήλιος βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τη Γη ανάμεσά τους.

 

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, του να βρεθεί ο Άρης σε αντίθεση, έχει περίοδο περίπου 26 μήνες έτσι κάθε 2 χρόνια και κάτι οι παρατηρητές του ουρανού ασχολούνται έντονα με τον κόκκινο πλανήτη. Οι αντιθέσεις του πλανήτη Άρη σηματοδοτούν κοντινά περάσματα του πλανήτη από τη Γη και ευνοϊκές συνθήκες παρατήρησης. Ο Άρης είναι ιδιαίτερος πλανήτης στην παρατήρηση και η φαινόμενη διάμετρός του μεταβάλλεται δραματικά μεταξύ των σημείων που βρίσκεται μακριά, και φαίνεται μικρός, και μεταξύ των αντιθέσεων που είναι πολύ μεγαλύτερος.

 

Η απόσταση του Άρη από τη Γη δεν είναι ίδια σε κάθε αντίθεση καθώς εξαρτάται από το θέση των τροχιών που θα σημειωθεί η αντίθεση και συνεπώς δεν είναι όλες οι αντιθέσεις εξίσου ευνοϊκές. Η φετινή αντίθεση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και ο Άρης θα φανεί πιο μεγάλος από ό,τι τον είχαμε δει στην εξαιρετική αντίθεση του 2003 (και δεύτερη καλύτερη αντίθεση μετά την αντίθεση του 2003 για 45 χρόνια). Η παρατήρηση του Άρη είναι ευνοϊκή για κάποιο διάστημα πριν και μετά από τις αντιθέσεις. Ήδη εδώ και κάποιο διάστημα ερασιτέχνες αστρονόμοι παρατηρούν και τον φωτογραφίζουν ενώ το επόμενο διάστημα αυτή η δραστηριότητα θα κορυφωθεί ενόψει και της εγγύτερης απόστασης Άρη-Γης που θα σημειωθεί στις 31 Ιουλίου.

 

Το τελευταίο διάστημα είναι φανερή η εντυπωσιακή λαμπρότητα του πλανήτη Άρη που αγγίζει το -2,7. Αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε κοντά στην αντίθεση ο πλανήτης μεσουρανεί λίγο μετά τη 1:30 τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του θα φτάσει τα 24,3 δεύτερα λεπτά του τόξου στο σημείο εγγύτερης προσέγγισης στη Γη στις 31 Ιουλίου.

 

Το μειονέκτημα της φετινής αντίθεσης είναι πως ο Άρης βρίσκεται στον αστερισμό του Αιγόκερω, έναν αστερισμό που δεν ανεβαίνει πολύ ψηλά. Έτσι ο Άρης θα μεσουρανεί αυτές τις ημέρες σε ένα ύψος μόλις 26 μοιρών δυσχεραίνοντας το έργο παρατηρητών και φωτογράφων. Ταυτόχρονα, οι αμμοθύελλες που μαίνονται το τελευταίο διάστημα στον πλανήτη έχουν κρύψει κατά μεγάλο μέρος τα χαρακτηριστικά της επιφανείας του.

 

Ο Άρης είναι ένα πλανήτης με ιδιαίτερες προκλήσεις τόσο στην παρατήρηση όσο και στη φωτογράφηση και οι φίλοι του ουρανού σίγουρα πρέπει να στρέψουν και εκεί την προσοχή τους τις επόμενες ημέρες. Εταιρείες όπως η Televue και η Orion κυκλοφορούν ειδικά φίλτρα παρατήρησης του Άρη που βοηθούν την οπτική παρατήρηση ενώ και κάποια από τα χρωματιστά κλασικά φίλτρα βοηθούν. Η παρατήρηση χαρακτηριστικών του Άρη είναι δυνατή αυτές τις ημέρες ακόμα και με μικρά ή μεσαία τηλεσκόπια. Δώστε σημαντική προσοχή στην καλή ευθυγράμμιση των οπτικών και στο να έχουν τα τηλεσκόπια αρκετό χρόνο να κρυώσουν και να φτάσουν στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αναζητείστε χαρακτηριστικά όπως τους άσπρους πόλους, χαρακτηριστικά επιφανείας όπως τις σκοτεινές «θάλασσες» και τις φωτεινές «ηπείρους» αλλά και χαρακτηριστικά ατμόσφαιρας που αλλάζουν συνεχώς.

 

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τη φετινή αντίθεση:

 

http://www.alpo-astronomy.org/jbeish/2018_MARS.htm

 

mars2018.thumb.jpg.9797de65d85bc632881e42638173a127.jpg

Η μεταβολή της φαινόμενης διαμέτρου του πλανήτη Άρη το χρονικό διάστημα γύρω από την κοντινή προσέγγιση στη Γη.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης