Jump to content

Βοήθια για Dobsonian 8 - Αρχάριος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους. Ξεκινάω τα πρώτα μου βήματα στον τομέα και αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά τηλεσκοπίου. Μετά από έρευνα και ερωτήσεις κατέληξα στο Dobsonian 8 της SkyWatcher σε συνδυασμό με το βιβλίο Nightwatch του Dickinson. Να σημειώσω οτι ειναι η πρώτη μου επαφή με τηλεσκόπιο οπότε οι γνώσεις μου ειναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα προσοφθάλμια καθώς αποτι έχω διαβάσει ειναι σίγουρα καλό να αλλάξω προσοφθάλμιο. Επίσης μου έχουν προτείνει / εχω διβάσει για το 2x Barlow της televue, τον οποίο ειμαι διατεθειμένος να αγοράσω. Υποθέτω οτι ο barlow κανει στο τηλεσκόπιο αυτό. Χρειάζομαι κάτι άλλο περα απο τον barlow ? Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες αν γίνεται καθώς οι γνώσεις μου ξαναλέω ειναι περιορισμένες ώστε να κατατοπιστώ και να προχωρήσω στην αγορά

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρ'ωτα θα ξεκινήσεις με το Nightwatch. Είναι ένα βιβλίο εισαγωγής στην ερασιτεχνική αστρονομία και δεν συνδυάζεται με το τηλεσκόπιο. Θα το διαβάσεις και μετά θα πάρεις τηλεσκόπιο. Αυτό που έχεις βάλει στο μάτι μια χαρά είναι. Θα αγοράσεις την uranometria γιατί χωρίς χάρτη δε θα δεις πολλά πράγματα. Υπάρχουν κι άλλοι χάρτες και πολλά βοηθητικά βιβλία, αλλά η uranometria είναι απ τους καλύτερους. Για προσοφθάλμιους καλύτερα να ορίσεις ένα μπάτζετ. Πρώτα κοίτα για την μεσαία μεγέθυνση, κάπου στα 120 με 150Χ και πάνω εκεί θα χτίσεις. Μην τα πάρεις όλα μαζί. Ενα ένα, βλέποντας και κάνοντας. Ούτως ή άλλος ο 20άρης που θα έχει μαζί του το τηλεσκόπιο για αρχή καλός είναι. Η δεύτερη αγορά σου να είναι μπάρλοου 2Χ. Αν δεν θέλεις να δώσεις πολλά χρήματα πάρε έναν zoom και στην πορεία βλέπεις τι θα κάνεις.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι βέβαιο πως υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης του θέματος, χωρίς να είναι ο ένας σωστός και οι άλλοι λάθος. Ως προς τους χάρτες, η Ουρανομετρία είναι κάπως βαριά για έναν αρχάριο http://willbell.com/u2k/index.htm. Ο Pocket Sky Atlas https://www.amazon.com/Sky-Telescopes-Pocket-Atlas/dp/1931559317 μπορεί να φανεί πιο εύχρηστος, ενώ είναι και φθηνότερος και ελαφρύτερος.

 

Τώρα, ως προς τους φακούς και ακολουθώντας τη μέθοδο της κόρης εξόδου, στο ένα άκρο μπορείς να πάρεις έναν φακό με 5-7mm κόρη εξόδου (την οποία υπολογίζεις διαιρώντας την εστιακή του φακού με του τηλεσκοπίου, δηλαδή με το 6). Αυτός θα είναι ο ερευνητικός φακός και θα σου δίνει και μεγάλα πεδία. Στο άλλο άκρο με περίπου 1mm κόρη εξόδου (6mm, αλλά μπορεί να είναι και 5mm, ή και 7mm) που θα σου δίνει τις υψηλές μεγεθύνσεις. Μετά, με βήματα ~1,4-2x γεμίζεις τα κενά. Μια αραιή τοποθέτηση δίνει τρεις φακούς στα 6, 12 και 24mm (μπορεί να προστεθεί και 36mm). Το 2x προκύπτει και με τον Barlow φυσικά. Φακοί 60-68 ή και 82 μοιρών θα σε βοηθήσουν να χαίρεσαι περισσότερο την εικόνα και να διατηρείς τον στόχο στο πεδίο.

 

Φυσικά οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση. Εάν πάρεις Hyperions ας πούμε, τότε υπάρχει ο 5 ή ο 8 και ο 10 ή ο 13, όχι ο 6 και ο 12. Πρακτικά είναι το ίδιο, θα πάρεις 5 και 10 ή 8 και 13 (και όχι 8 και 10).

 

Και μια που μιλάμε για τύπους φακών, εδώ γίνεται χαμός. Από το "πάρε Ethos να τελειώνεις", μέχρι το "σημασία έχει να έχεις διάθεση και όρεξη, πάρε κάποιον φθηνό (όπου φθηνός είναι τα 100-150 ευρώ πλέον, με κάποιες εξαιρέσεις), να κάνεις τη δουλειά σου".

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τη βοήθεια. Προχώρησα στην αγορά dob 8 μαζί με Barlow x2 , και το night watch. Από εκεί και πέρα εν καιρό μπωρω να προχωρήσω στην αγορά του Baader. Σας ευχαριστώ !
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ως προς τους χάρτες, η Ουρανομετρία είναι κάπως βαριά για έναν αρχάριο

Φίλε Κώστα γιατί θεωρείς την ουρανομετρία δύσκολη για αρχάριους? Εγώ αντίθετα την βρίσκω ιδανική. Και αυτό γιατί δείχνει σχεδόν τα ίδια άστρα με τον ερευνητή, και περίπου στο ίδιο μέγεθος με το πεδίο του. Συν του ότι έχει μεγάλο βάθος οπότε θα την έχει για μια ζωή, συν του ότι μπορεί να την βρει σε εκτυπώσιμη μορφή, (αν και παράνομο). Εγώ προσωπικά την έχω εκτυπώσει και μάλιστα Invert. Οχι για να γλιτώσω χρήματα γιατί για τόνερ και χαρτιά πάνω κάτω το ίδιο πλήρωσα. Απλά είναι μεγάλη ευκολία να έχω ένα χαρτί μόνο κάθε φορά επάνω στον σωλήνα δίπλα απ τον ερευνητή μου παρά να παλεύω με ένα ογκωδέστατο βιβλίο στα χέρια.

 

Μια αραιή τοποθέτηση δίνει τρεις φακούς στα 6, 12 και 24mm (μπορεί να προστεθεί και 36mm). Το 2x προκύπτει και με τον Barlow φυσικά.
Εδώ τολμώ να πω πως μπερδεύτηκα. 24,12,6mm και μπάρλοου Χ2 έχει νόημα ή κάτι άλλο εννοείς?

 

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τη βοήθεια. Προχώρησα στην αγορά dob 8 μαζί με Barlow x2 , και το night watch. Από εκεί και πέρα εν καιρό μπωρω να προχωρήσω στην αγορά του Baader. Σας ευχαριστώ !

Καλορίζικα φίλε. Αν προλαβαίνεις όμως ακύρωσε τον barlow. Τι να τον κάνεις τώρα αφού δεν έχεις ακόμη προσοφθάλμια. Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά μέσα στον barlow βάζουμε το προσοφθάλμιο και διπλασιάζουμε την μεγέθυνση. Οπότε αρχικά σου είναι άχρηστος.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοώ ή Barlow. Δηλαδή 12 & 6 ή 12 & Barlow. Βέβαια, αν εξαιρέσεις τους Televue, οι άλλοι σπάνια είναι όσο λένε. Μπορεί να δίνουν 1.8x ή 2.3x αντί για 2x.

 

Η ουρανομετρία 2000 είναι καλή και θα σου μείνει, συμφωνώ. Για το αν πέφτει κάπως βαριά στους αρχαρίους, ας μιλήσουν οι αρχάριοι. Εμένα με βόλεψε ο Pocket Sky Atlas. Την έχω τυπωμένη, όπως και τον Triatlas και κάποιους άλλους. Αλλά τα πρώτα αντικείμενα περιέχονται και σε απλούστερους χάρτες, όπως του Nightwatch.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για έναν αρχάριο, ένα πλανητάριο στον υπολογιστή είναι επίσης καλό. Στη προσπάθεια να μάθει κανείς να το χειρίζεται (πολύ εύκολο) μαθαίνει πολλά. Το αγαπημένο μου εδώ και χρόνια είναι το Hallo Northern Sky. Είναι δωρεάν και είναι πλούσιο σε χαρακτηρηστικά που υπερκαλύπτουν τον κάθε αρχάριο.

Φυσικά, η καλύτερη πηγή βοήθειας είναι το διαδίκτυο και το ρωτώντας πας στη πόλη. Ειδικά το φόρουμ εδώ προσφέρει απλόχερα βοήθεια για ότι θέλεις να παρατηρήσεις και μάλιστα τις περισσότερες φορές προσαρμοσμένο στα μέτρα των δικών μας περιοχών.

Save the darkness

Let it never fade away!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ για το Hallo Nothern Sky,είναι πολύ καλό,το χρησιμοποιώ και εγώ πολλά χρόνια,αλλά το Stellarium μάλλον είναι πιο εύχρηστο για ένα αρχάριο.Επίσης το Cartes du Ciel έχει περισσότερες δυνατότητες,αλλά θέλει περισσότερη μελέτη.Προσωπικά χρησιμοποιώ και τα 3 συμπληρωματικά,το καθένα έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Επίσης υπάρχει το Triatlas σε pdf,που το κάνει πολύ εύχρηστο σε tablet!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα ξανά. Πλήρως ικανοποιημένος με το dob, το οποίο χρησιμοποιώ εδώ και μια εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τα 10mm και 25mm eyepieces με τα οποία ήρθε μαζί με τον 2χ Barlow της televue . Έχω αρχίσει και κοιτάω για αγορά κάποιου eyepiece. Αλλά προβληματίζομαι αρκετά στο τι να αγοράσω. Αρχικά είχα στο μυαλό μου baader zoom . Διαβάζοντας όμως λίγο σε κάποια φόρουμ , καθώς και στο night watch του Dickinson διάβασα αποθαρυντικα πράγματα σχετικά με τους zoom . Από εκεί και πέρα έχω κοιτάξει ethos, panoptic , plossl , nagler. Πάρα πολλές επιλογές . Θα ήθελα ένα προσοφθάλμιο κοντά στα 10mm για όσο καλύτερες παρατηρήσεις κυρίως Κρόνου , δια κλπ. Θα προτιμούσα ένα πολύ καλό προσοφθάλμιο από το zoom . Τα διαθέσιμα χρήματα για το eyepiece θα πήγαιναν maximum 300-350.

Αποψεις ? Σχετικά με το τι eyepiece θα με βολεύει για καλές παρατηρήσεις Κρόνου δια . Προτιμώ καλύτερη ποιότητα πάρα περισσοτερα προσοφθάλμια ( π.χ. λειτουργικότητα του zoom). Σας ευχαριστώ .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To Ζοομ της Baader δεν έχει καμμία σχέση με το τυπικό κινέζικο 21-7. Ωστόσο θα σου πω ποιούς φακούς 9-11 μπορείς να δοκιμάσεις.

 

 

1. Televue Ethos 10mm. Κορυφαία ποιότητα, πεδίο 100 μοιρών. Δεν έχω τον 10, αλλά τον 13, ωστόσο έχουν την ίδια απόδοση.

2. Explore Scientific 100 9mm. Εξαιρετικός φακός 100 μοιρών. Υπάρχει και 120 μοιρών αλλά είναι απλησίαστος.

 

Στις 100 μοίρες υπάρχουν και άλλοι φακοί, από Nikon, William Optics, Meade κλπ. Αλλά οι δύο προαναφερθέντες είναι οι πλέον διαδεδομένοι και δοκιμασμένοι. Ο ES κάνει 300 ευρώ, τον έχω και δεν τον αφήνω για τίποτε.

 

3. Televue Nagler 11 ή 9mm Type 6. Κλασσικοί φακοί 82 μοιρών υψηλής ποιότητας, με μικρό eye relief (όπως και οι 100ρηδες).

4. Explore Scientific 82 8.8 ή 11mm. Με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον 3, αλλά Best Value for Money. Έχω τους 6.7 & 4.7 και είχα τον 14, αλλά και οι 8.8-11 δεν διαφέρουν. Είναι και πανάλαφροι, όπως οι Nagler.

 

Και εδώ υπάρχουν αρκετοί 82δες, αλλά ισχύει το παραπάνω σχόλιο.

 

5. Televue Delos 10. Απίστευτος φακός, 72 μοιρών με μεγάλο eye relief. ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ. Έχω τον 10 και τον 6 και είναι οι κυρίως χρησιμοποιούμενοι.

6. Televue DeLites 11 ή 9mm, παρόμοιος με τον Delos, αλλά με πεδίο 60 μοιρών. Καλοί και οι παλαιότεροι Radian, μόνο για το πεδίο μπορεί να παραπονεθείς.

7. Baader Morpheus 9mm, φακός 76 μοιρών με παρόμοια χαρακτηριστικά με τους Delos (και ανώτεροι των Hyperions). Υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι φακοί από Orion, Omegon κλπ. Ο φοβερός Nagler Type 4 είναι 12mm το λιγότερο, δυστυχώς.

 

Παρακάτω σε τιμή υπάρχουν αρκετοί φακοί, αλλά αφού έχεις διάθεση να δώσεις 300, σταματάω εδώ. Ο Delos έχει 370 από Γερμανία, ο ES100 έχει ακριβώς 300. Ο Morpheus έχει εξαιρετικές κριτικές αλλά δεν τον έχω δοκιμάσει, κοστίζει 235 και το απόλυτο best buy, ο ES82 μόλις 149. Αποφάσισε πρώτα αν προτιμάς μεγάλο eye relief ή μικρό (το πρώτο είναι αναγκαστικό εάν χρειάζεται να φοράς γυαλιά) και μετά έχεις μερικές από τις καλύτερες επιλογές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Κώστας τα είπε όλα. Μ΄νο να συμπληρώσω τον pentax xw 10mm που τον θεωρώ καλύτερο στα σημεία από Nagler. Αν το πολύ μεγάλο πεδίο είναι το μέλημα σου τότε πας για τους 100άρηδες. Αν είσαι ικανοποιημένος από απλά μεγάλο πεδίο πας για pentax κατά τη γνώμη μου αν και δεν έχω δει από delos οπότε δεν έχω γνώμη.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι, φυσικά και ο Pentax XW 10mm. Ό,τι είπα για τον Delos ισχύει για τον Pentax. Και αυτός ακριβός, στα 370€.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες ακόμη μια φορά. Θα κινηθώ προς τον delos . Προτείνετε να πάω στον δεκάρη ? Ο δωδεκαρης θα δώσει 100χ και 200χ με τον barlow ενώ ο δεκαρης 120χ και 240χ. Ο εξαρης επίσης θα δώσει 200χ και 400χ . Βέλτιστος για την παρατήρηση των αντικειμένων που ζητώ είναι ο 10" θα λέγατε ?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, μπορείς να πάρεις όποιον θέλεις. Εγώ πήρα τον 10 και τον 6 επειδή είχα τους Nagler 22, 17 & 12 και Radian 8 & 5, δήθεν να μην υπάρχει αλληλεπικάλυψη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα!Η πλανητική παρατήρηση αξιώσεων χρειάζεται πάνω απο όλα την καλύτερη δυνατή διαύγεια ατμόσφαιρας και seeing!Και οπτικά που να σου παρέχουν την καλύτερη-θεωρητικά-οξύτητα και κοντράστ,όπως οι ορθοσκοπικοί φακοί και κάποιοι ποιοτικοί plossl που έχουν λίγα οπτικά στοιχεία.Το μεγάλο οπτικό πεδίο στην πλανητική δεν είναι το ζητούμενο,εκτός και αν έχεις πρόβλημα με το χειροκίνητο tracking.Αν δηλ.δυσκολεύεσαι να ακολουθείς χειροκίνητα τον στόχο σου,και νιώθεις οτι αν έμενε ο στόχος όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο πεδίο,θα ήταν α π α ρ α ί τ η τ ο,τότε χρειάζεσαι φακούς με μεγάλο πεδίο.

Αν φοράς γυαλιά,ειδικά με χοντρό σκελετό-φακούς,τότε οι ορθοσκοπικοί,plossl και γενικά φακοί με μικρό eye-relief θα σε δυσκολέψουν!

Μεγεθύνσεις πάνω απο 300x,με οξύτητα στην εικόνα θα πιάσεις σπάνια και μόνο σε περιοχές και συνθήκες πολύ καλής διαύγειας και seeing!Και όχι απο πόλεις με πολύ μπετόν όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη...

Οι διαφορές στους φακούς μεγάλου πεδίου,αφορούν κυρίως στο πόσο διορθωμένο είναι το πεδίο μέχρι τα άκρα και όχι στην οξύτητα.Διαφορές στους ποιοτικούς φακούς στην οξύτητα θα δείς μόνο σε συνθήκες τέλειας διαύγειας και seeing και αυτό στα όρια της παρατήρησης(το βλέπεις-δεν το βλέπεις)!

Μην βιάζεσαι να διαλέξεις και να ξοδέψεις για φακούς,πρίν αποφασίσεις τί ακριβώς ανάγκες έχεις!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλεια , θα προχωρήσω στον 10ρι. Κάποια άλλη προτεινόμενη προσθήκη όπως κάποιο φίλτρο που θα βελτίωση την παρατήρηση πλανητών ? Ίσως να έπρεπε κάποια στιγμή να πάρω και ένα μεγαλύτερο Barlow , αυτός που έχω είναι χ2.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

fotodektis τώρα είδα την απάντηση σου. Από φωτορύπανση είμαι πολύ καλά , ζω σε χωριό της επαρχίας και έχω συνολικά πολύ λίγα φωτα μπροστά και γύρω μου . Δεν μπωρω να πω αν είναι τέλεια , σίγουρα δεν είναι απόλυτο σκοτάδι όπως στην κορυφή ενός βουνού, αλλά προς θεού δεν νομίζω ότι τίθεται καν θέμα σύγκρισης της φωτορύπανσης με πόλη. Από εκεί και πέρα σχετικά με το eye relief , γυαλιά φοράω , αλλά λόγο πολύ μικρής μυωπίας μπωρω και παρατηρώ με μεγάλη άνεση χωρίς γυαλιά. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι στο χέρι μου , οπότε δεν νομίζω να υπολογίσω πάνω σε αυτές , θα έρθουν και καθαρές ημέρες. Ο λόγος που θέλω να προχωρήσω γρήγορα σε αγορά ενός καλου προσφθαλμιου , παρόλο που έχω πολύ λίγο χρονικό διάστημα το τηλεσκόπιο με τα δύο προσοφθάλμια που ήρθε μαζί , είναι ότι πιστεύω ότι θα δω τ ε ε α σ τ ι α βελτίωση με το δεκαρι delos από το δεκαρι που ήρθε με το τηλεσκόπιο . Ελπίζω να μην κάνω λάθος. Οι μεγεθύνσεις που θα πιάσω με τον δεκαρη delos θα είναι 1200/10 και /5 με Barlow , άρα 120 και 240 .Σχετικά με την παρακολούθηση και το μεγάλο πεδίο , μέχρι τώρα και με το eyepiece των 10μμ δεν είχα δυσκολία να παρακολουθήσω και να κρατήσω αντικείμενα εντός του οπτικού πεδίου. Σίγουρα όμως , μεγαλύτερο πεδίο αν δεν επιδρα αρνητικά στην ποιότητα εικόνας κλπ δεν θα έβλαπτε , απλά θα έμενε το αντικείμενο περισσότερη ώρα εντός του οπτικού πεδίου μου.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και να σημειώσω πως ο Barlow δεν είναι πανάκεια. Ισα ίσα που προσθέτει πολύ γυαλί. Εγώ προσωπικά σπάνια χρησιμοποιώ τον powermate, Πέρα απ το πολύ γυαλί που μπαίνει, είναι και θέμα ευχρηστίας. Βαριέμαι αφάνταστα το βάλε βγάλε. Μόνο αν χρειάζομαι πολύ μεγάλη μεγέθυνση τον χρησιμοποιώ. Σκοπός μου είναι κάποτε να έχω όλες τις μεγεθύνσεις που θέλω χωρίς αυτόν.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπότε τείνω να προτιμώ λοιπόν μεγαλύτερη μεγέθυνση να βγαίνει από το προσοφθάλμιο παρά συνδιασμό με Barlow .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κύριο πλεονέκτημα του barlow είναι η οικονομία. Είναι χρήσιμος και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για ευθυγράμμιση κατόπτρων (μόνο ο Barlow, όχι ο Powermate), για φωτογράφιση πλανητών και για απόκρυψη οπτικών σφαλμάτων (με την αύξηση του εστιακού λόγου), αλλά στην αρχή θα σου επιτρέψει να αξιοποιήσεις το 10ρι σου και σε υψηλότερες μεγεθύνσεις, έως ότου μαζέψεις τα χρήματα για να αγοράσεις έναν καλό φακό κοντά στα 6mm. Γενικώς δεν είναι κακό να σου βρίσκεται ένας.

 

Στην επιλογή σετ φακών είναι σημαντικό να επιλέξεις το βήμα, δηλαδή τον λόγο της εστιακής του ενός προς τον επόμενο. Μικροί λόγοι, 1.1-1.2 δεν έχουν κανένα νόημα, η διαφορά στη μεγέθυνση είναι αμελητέα. Λόγοι μεγαλύτεροι του 2 είναι συνήθως υπερβολικοί, χάνεις και το αντικείμενο από το πεδίο εάν δεν έχεις παρακολούθηση.

 

Οι λόγοι λοιπόν συνήθως κυμαίνονται μεταξύ του 1.4x και του 2x. Επειδή ρίζα του 2 είναι το 1.4, κάθε δεύτερος φακός θα είναι διπλάσιος σε εστιακή, αλλά θα υπάρχει και ο ενδιάμεσος. Παράδειγμα η ακολουθία ρίζας 2 των Pentax: 5, 7, 10, 14, 20, 30, 40. Βλέπεις πως κάθε Pentax XW είναι διπλάσιος από τον προπροηγούμενο (με εξαίρεση τον 30 αντί 28 ), αλλά ο ένας από τον άλλον απέχουν κατά 1.4x. Σε αυτήν την πυκνή ακολουθία ο barlow δεν προσφέρει τίποτε, αλλά εάν δεν έχεις τα χρήματα να τους πάρεις όλους και έχεις μόνο τον 20 και τον 14, παράγεις τον 10 και τον 7.

 

Ο επόμενος, αραιότερος, λόγος μπορεί να τείνει στο φ=1.6, δηλαδή στη χρυσή τομή, οπότε παράγεται ακολουθία Fibonacci, όπως στους αρχικούς Hyperions και Ethos. 5, 8, 13, 21. Εδώ ο Barlow 2x παράγει ενδιάμεσες μεγεθύνσεις, αλλά κοντά με τις υπόλοιπες, αφού ο λόγος με barlow γίνεται 1.3. Υπερβολικό αλλά δυνάμει χρήσιμο.

 

Μετά πάμε προς τη ρίζα 3, περίπου 1.7(3), όπου έχουμε αραιότερη διαβάθμιση. Του τύπου 4.7, 8, 14, 24. Εδώ ο barlow λειτουργεί κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι δεν είναι απαραίτητος.

 

Εάν ανέβεις σε λόγο 2 (ας πούμε οι Pentax, αφαιρώντας τα ενδιάμεσα 7, 14), τότε ο Barlow 2x προκαλεί αλληλεπικάλυψη και στοχεύεις σε μικρότερο, ας πούμε 1.6x. Αυτοί είναι σπάνιοι, ο Antares 2", o Astrophysics 2" και οι Siebert. Δημιουργείς την ακολουθία Fibonacci ανάποδα. Εάν ισχύει το αισθητικό πλεονέκτημα της χρυσής τομής, τότε το έχεις και στους φακούς σου και οι μεγεθύνσεις σου αυξάνονται με ομαλή ακολουθία (το ίδιο μειώνονται και τα πραγματικά πεδία, εφόσον οι φακοί σου έχουν το ίδιο φαινομενικό πεδίο).

 

Όσο μεγαλώνει ο λόγος, τόσο λιγότερα χρήματα θα ξοδέψεις σε φακούς. Γιαυτό και εγώ προτείνω σε αρχάριους με το 8" τον λόγο 2, χωρίς barlow, 6, 12 & 24, τρεις μόνο φακοί 200x, 100x & 50x για όλες τις δουλειές. Αν κάποιος το ακολουθήσει και θέλει και Barlow, δεν πρέπει φυσικά να πάρει κάποιον 2x, αλλά 1.6x (παράγει 15mm, 7.5mm & 3mm) ή 2.5x (παράγει 9.6mm, 4.8mm).

 

Υπ' όψιν πως λίγοι Barlow τιμούν την ονομαστική τους ισχύ με ακρίβεια. Ο 1.5 μου είναι 1.7, ο 2 μου 2.3 και μόνο ο Powermate μου είναι 2.5, όσο ισχυρίζεται δηλαδή. Αλλά το σφάλμα είναι <1.15x, άρα εάν οι λόγοι σου είναι >1.6x παράγονται και πάλι κάποιες εστιακές δυνάμει χρήσιμες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οκαυ , κατάλαβα αρκετά πράγματα . Μην έχοντας όμως κάποιο σοβαρό προσοφθάλμιο ( δεν είμαι σίγουρος για την ποιότητα των προσοφθαλμιων με τα οποία ήρθε το dob, θα ήθελα πληροφορίες αν γνωρίζετε ). Οπότε μην έχοντας κάποιο καλό προσοφθάλμιο και έχοντας ήδη στην κατοχή μου 2χ Barlow της televue προβληματίζομαι στο πώς να ξεκινήσω , και τι να διαλέξω ανάμεσα στις επιλογές που έχω για τον delos. Αν δεν είναι καλά τα προσοφθάλμια του dob είναι εύκολο και μπωρω να ξεκινήσω ακόμη και με τον 10 . Αλλιώς με τον 10 ξεκινάω ήδη αλληλεπίκάλυψη
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οκαυ , κατάλαβα αρκετά πράγματα . Μην έχοντας όμως κάποιο σοβαρό προσοφθάλμιο ( δεν είμαι σίγουρος για την ποιότητα των προσοφθαλμιων με τα οποία ήρθε το dob, θα ήθελα πληροφορίες αν γνωρίζετε ). Οπότε μην έχοντας κάποιο καλό προσοφθάλμιο και έχοντας ήδη στην κατοχή μου 2χ Barlow της televue προβληματίζομαι στο πώς να ξεκινήσω , και τι να διαλέξω ανάμεσα στις επιλογές που έχω για τον delos. Αν δεν είναι καλά τα προσοφθάλμια του dob είναι εύκολο και μπωρω να ξεκινήσω ακόμη και με τον 10 . Αλλιώς με τον 10 ξεκινάω ήδη αλληλεπίκάλυψη

 

Τα προσοφθάλμια που δίνει το DΟB 8", αν είναι ακόμα τα Plossl και όχι τα Kellner, είναι καλά για προσοφθάλμια - δωρο! Το 10mm το χρησιμοποιώ ακόμα!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν θα δεις μέσα από υψηλότατης ποιότητας φακό, δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις εκείνον που εμπεριέχετο στο πακέτο. Άρα δεν θα υπάρχει αλληλεπικάλυψη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης