Jump to content

Υπερκατάλογος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το καλοκαίρι που πέρασα χρησιμοποίησα τον κατάλογο που έφτιαξα και έμεινα πολύ ικανοποιημένος . Τέρμα η λειτουργία tour του goto . Έβλεπα αντικείμενα όχι και τόσο δοάσημα . Αποφάσισα να φτιάξω έναν υπερκατάλογο με 7000 αντικείμενα deep sky και αρκετές εκατοντάδες άστρα (διπλά-άνθρακα) .τον ονομάζω υπερκατάλογο γιατί ο προηγούμενος που έφτιαξα είχε λίγο πάνω από 1.000 .αντικείμενα . Κάθε αντικείμενο ή ομάδα αντικειμένων θα αναλύεται σε μία σελίδα σε 3 μέρη . Το 1 μέρος γενικά στοιχεία , το δεύτερο περιγραφή και το 3 φωτογραφία .

Το 1 μέρος τα στοιχεία τα πήρα από το http://www.deepskywatch.com/deepsky-guide.html

To 2 μέρος από διάφορες πηγές (βιβλία-Δημήτρης Μπαλάσης-internet) .

To 3 μέρος από το πρόγραμμα aladin V10 (η φώτο με πεδίο 1,8 μοίρες όσο μου δίνει και το ερευνητικό προσοφθάλμιο) .

Η έκταση του θα είναι πάνω από 7.000 σελίδες αλλά δε με νοιάζει γιατί θα το κάνω pdf και θα το περάσω στο κινητό μου (μηδενικό κόστος , ζουμ στις φώτο , μαύρο φόντο με κόκκινα γράμματα , φορητότητα) το οποίο θα το προσαρμόσω με λουρί στον βραχίωνα του χεριού μου .

Παρακάτω δίνω δείγμα ενός μέρους του Περσέα .Το χρώμα στην γραμματοσειρά θα το κάνω λιγότερο έντονο κόκκινο όταν το τελειώσω .

3.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία πρωτοβουλία. Προτείνω να χρησιμοποιήσεις γραμματοσειρά sans serif, λόγω χαμηλού contrast. Calibri ή Arial, ακόμη και κάποια Lucida.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κόκκινα γράμματα λογικά δε θα φαίνονται με κόκκινο φακό ή θα το βλέπεις αποκλειστικά με κινητό?
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παντως αν αποφασίσεις να τον δώσεις και σ εμάς, :-note :-note πριν κάνεις αποθήκευση βάλε άσπρα γράμματα γιατί σε χαρτί τα κόκκινα γράμματα με κόκκινο φακό δε θα φαίνονται.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο πολύ καλή δουλειά και απασχόληση. Εν τέλει κατασκευή χαρτών και καταλόγων γίνεται πώρωση.

Εγώ για τα περιεχόμενα με τους δικούς μου χάρτες το είχα όπως εσύ για χρόνια. Όμως έφτιαξα ένα πρόγραμμα στο Excel που γράφοντας τον αστερισμό στα ελληνικά ή στα λατινικά, μου βγάζει κάποιες πληροφορίες. Το επίσημο όνομα που είναι στα Λατινικά, το διεθνές σύμβολο του (τα τρία γράμματα), και σε πια σελίδα ή Σελίδες στους χάρτες μου βρίσκεται ο αστερισμός. Αυτά μου χρησιμεύουν στο «χειροκίνητο» goto, και στο να βρίσκω άνετα και γρήγορα το φύλλο του χάρτη που θέλω. Μπορώ αν θέλεις να το κάνω να βρίσκει τα δικά σου περιεχόμενα και να σου το στείλω.

Παναγιώτη. Μάλλον πρέπει αν θέλεις περισσότερη άνεση στην ανάγνωση των χαρτών να παίρνεις μαζί σου κάποιο λαπτοτ ή κάτι τέτοιο στο χώρο παρατήρησης. Διότι. 1) Οι μαύροι χάρτες λευκά ή κόκκινα άστρα αν τους εκτυπώσεις κοστίζουν έως και 400% περισσότερο από τις φωτοτυπίες άσπρο χαρτί μαύρα άστρα. 2) Στην περιοχή σκόπευσης μπορείς στην οθόνη να μεγεθύνεις πάρα πολύ και βλέπεις άνετα τον χάρτη. Εγώ πλέον για να δω σε εκτυπωμένο χάρτη φοράω τα γυαλιά πρεσβυωπίας 3 βαθμούς. Βάζω και τα γυαλιά υπερμετρωπίας άλλους 2. Σύνολο 5, και με μεγεθυντικό φακό βλέπω τον χάρτη. ΚΟΛΑΣΗ. Αντιθέτως στην οθόνη βλέπω άνετα και καλά μόνο με ένα ζευγάρι γυαλιά. Εννοείται μαύρος ουρανός και λευκά ή κόκκινα άστρα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη πρεσβυωπία έχω άλλα λίγο, οπότε βολεύομαι με ένα ζευγάρι γυαλιά. Οσο αφορά τους χάρτες να σου πω πως λειτουργώ. Χρησιμοποιώ κυρίως την ουρανομετρία. Εννοείται πως χρειάζεται να κάνω από πριν ένα πρόγραμμα για το τι θα δω, αλλιώς πλατειάζω και χάνω χρόνο. Το πρόγραμμα είναι για μένα η μισή χαρά την παρατήρησης. Για να το φτιάξω χρησιμοποιώ διάφορους καταλόγους βιβλία και το διαδίκτυο. Οπότε ένας κατάλογος σαν του geo ή τον δικό σου ποτέ δε πάει χαμένος. Οσο αφορά την ουρανομετρία την έχω κατεβάσει και την έχω κάνει invert μία μία σελίδα ώστε να έχω μαύρο ουρανό και άσπρα αστέρια. Την εκτύπωσα και την έβαλα σε ζελατίνες. Οπότε ότι θέλω το έχω σε μία σελίδα πάνω στο τηλεσκόπιο δίπλα απ τον ερευνητή. Οπως καταλαβαίνεις δεν λογάριασα το κόστος. Ακόμη και το κόκκινο φως πάνω στο άσπρο χαρτι με ενοχλεί. Οθόνη ούτε να το συζητάς, με τσαντίζει. Ασε που όταν είμαι στο βουνό θέλω να απολαύσω την μαγεία της φύσης. Οπότε δε θέλω να έχω τίποτα ηλεκτρονικό κοντά μου. Οταν με το κακό μου ανέβει η πρεσβυωπία και δε θα μπορώ πια να δω καλά τους χάρτες τότε θα δω τι θα κάνω. Μάλλον για τάμπλετ με βλέπω. Και μην το ξεχάσω, ξανα ανέβασα την ουρανομετρία σήμερα. Οποιος την θέλει ας μου στείλει ένα pm να του δώσω link.

 

Φίλε geo αυτό που έχεις φτιάξει είναι πάάάρα πολύ καλό. Θα το ήθελα αν θέλεις φυσικά να το μοιραστείς μαζί μας. Εννοείται πως δεν πρόσεξα αρχικά πως θα είναι πάνω από 7000 σελίδες, Οπότε όντως έχει δίκιο ο Γιάννης δεν πρόκειται να το εκτυπώσω ποτέ ακόμη και ήταν άσπρο με μαύρα γράμματα. ΘΑ βοηθήσει όμως στο πρόγραμμα παρατήρησης που φτιάχνω.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χτες τελείωσα τον Περσέα (62 σελίδες ,αλλά τα περισσότερα τα είχα έτοιμα από άλλον κατάλογο που είχα φτιάξει) . Στον αστερισμό αυτό έγραψα για 15 άστρα και 62 αντικείμενα βαθέως ουρανού (μέχρι 13 mag) .

Μου πήρε περίπου 10 MB . Άρα το αρχείο θα φτάσει περίπου στα 500-600 ΜΒ (χωράει στο κινητό μια χαρά) . Τα 77 αντικείμενα ακόμα και με το goto θα χρειαστώ 77 χ 5 λεπτά μ.ο. περίπου το καθένα 385 λεπτά παρατήρησης απλά για μια γρήγορη ματιά . Με δεδομένο ότι στις 3 ώρες κουράζονται τα μάτια μου για τον Περσέα θα χρειαστώ 2-3 μέρες για να δω τα αντικείμενα (εννοείται ότι κάποια δε θα τα δω λόγω απειρίας είτε λόγω ότι η πραγματικότητα διαφέρει μερικές φορές από τους αριθμούς π.χ. έχω δει αντικείμενα που δε θα έπρεπε να βλέπω - σπάνια- και αντικείμενα που έπρεπε να δω δε φαίνονται - συχνά).

 

Για όποιον δε ξέρει το να φτιάξεις έναν κατάλογο είναι εύκολο, δε θέλει πολλές γνώσεις και εμπειρία (2,5 χρόνια ασχολούμαι με το χόμπυ) απλά θέλει χρόνο . Με τον κατάλογο μαθαίνεις καλύτερα τα αντικείμενα που βλέπεις και σε καθοδηγεί στο να εστιάσεις στα χαρακτηριστικά του αντικειμένου .Αλλιώς είναι να βλέπεις μια χούφτα αστέρια και αλλιώς να ξέρεις την ηλικία τους , την απόστασή τους , την κατανομή τους στο πεδίο ή πιο άλλο αντικείμενο είναι κοντά τους . Βέβαια υπάρχουν έτοιμοι στην αγορά αλλά αλλιώς τα έτοιμα αλλιώς τα <<χειροποίητα>> για να είμαι μέσα στο κλίμα του forum. Για αυτό συμβουλεύω εμάς τους νέους <<φτιάξτε κατάλογο>> .

 

Γιάννη όπως τα λες είναι .Αρρώστια που με πιάνει με τα πρώτα κρύα σαν τη γρίπη .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τον κατάλογο μαθαίνεις καλύτερα τα αντικείμενα που βλέπεις και σε καθοδηγεί στο να εστιάσεις στα χαρακτηριστικά του αντικειμένου .Αλλιώς είναι να βλέπεις μια χούφτα αστέρια και αλλιώς να ξέρεις την ηλικία τους , την απόστασή τους , την κατανομή τους στο πεδίο ή πιο άλλο αντικείμενο είναι κοντά τους .
Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω πως το πρόγραμμα που φτιάχνω είναι η μισή παρατήρηση. Εσείς όμως το πάτε σε άλλο επίπεδο. =D> =D>
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραίο αυτό που θέλεις να κάνεις.

 

Θα σου πρότεινα να βάλεις κανονικά μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο για εύκολη εκτύπωση για όποιον θέλει. Για κινητό ή tablet υπάρχει το acrobat reader που έχει night mode και οι σελίδες γίνονται μαύρες με άσπρα γράμματα οπότε μαζί με μία κόκκινη ζελατίνη που έτσι κι αλλιώς πάντα πρέπει να έχεις λόγω backlight κτλ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης