Jump to content

Καταδίκη της ΕΕΦ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνάδελφοι, όπως έχετε ίσως αντιληφθεί, η επιστημονική κοινότητα της χώρας έχει εδώ και 3 μήνες μία ανοιχτή διαδικασία καταδίκης της ψευδοεπιστήμης ύστερα από τις απίστευτες αποκαλύψεις για δράσεις, συνέδρια και εκδόσεις της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Θέση έχουν πάρει ήδη το τμήμα Φυσικής Αθήνας, η Εταιρεία Φυσικής, ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μ. Πλειώνης, επιφανείς καθηγητές όπως ο κ. Τρικαλινός, κ. Μερτζιμέκης, κ. Καρανίκας, κ. Τόμπρας, κ. Σφέτσος, κ. Τραχανάς και κ. Νανόπουλος ενώ σήμερα δημοσιεύτηκε ένα κοινό κείμενο των τριών επιστημονικών εταιρειών της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, της Εταιρείας Κοσμολογίας και Βαρύτητας και της Εταιρείας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στις οποίες συμμετέχουν μόνο διδάκτορες των αντίστοιχων πεδίων. Η ανακοίνωση λέει:

 

 

 

Η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, οι οποίες αποτελούν τους επιστημονικούς φορείς των Ελλήνων Πανεπιστημιακών και Ερευνητών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ανωτέρω χώρους, έχουν ως σκοπό, εκτός των άλλων, και την υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, επί των θεμάτων που άπτονται των επιστημονικών περιοχών τους. Θέλοντας να υποστηρίξουμε όσο πιο πιστά γίνεται τους σκοπούς των Εταιρειών μας, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, καθώς παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Φυσικής Επιστήμης στην Ελλάδα και αφορούν ιστορικό σωματείο του χώρου, το οποίο μάλιστα εκπροσωπεί του Έλληνες φυσικούς στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικής. Ως επιστημονικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Φυσικής οφείλουμε να επισημάνουμε τα επανειλημμένα περιστατικά προβολής και προώθησης (μέσω έκδοσης βιβλίων και εκδηλώσεων) ψευδο-επιστημονικών απόψεων από ορισμένους εκπροσώπους και προβεβλημένα μέλη του συγκεκριμένου σωματείου. Καλούμε όλους τους Φυσικούς, αλλά και το ευρύτερο κοινό που δείχνει ενδιαφέρον για την επιστήμη, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στους κάθε λογής “Συμπαντικούς” και “Κβαντικούς” νεολογισμούς που προωθούνται κατά αυτόν τον τρόπο.

 

Επίσης να είναι προσεκτικοί απέναντι σε αυτούς που πουλάνε “κβαντικές” μεθόδους για πάσα νόσο και χρεώνουν εξωφρενικά ποσά για σχετικά σεμινάρια. Όλες αυτές οι θεωρίες βρίσκονται στον χώρο της ψευδο-επιστήμης και είναι ανεπίτρεπτο να ενδύονται με τον μανδύα της επιστημονικότητας υπό την αιγίδα ιστορικών σωματείων που σκοπός τους είναι να προωθήσουν την Επιστήμη της Φυσικής και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διότι η σύγχυση που δημιουργείται είναι μεγάλη.

Ακόμη, καλούμε τα τμήματα Φυσικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως επίσης και τις άλλες επιστημονικές ενώσεις και τους επιστημονικούς φορείς που θεραπεύουν την Φυσική, να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα και εμπράκτως να απομονώσουν όσους προωθούν αυτές τις αντιεπιστημονικές θέσεις και συμπεριφορές. Οφείλουμε, ως φορείς της Επιστήμης, να προστατεύσουμε την κοινή γνώμη από αυτά τα φαινόμενα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα απλά να παραθέσω μία σελίδα (από τις 244) του νέου βιβλίου της ΕΕΦ "Συμπαντικός Ηθοποιός, μέθοδος PAD" το οποίο εξέδωσε, επιμελήθηκε επιστημονικά και πουλάει η εν λόγω Ένωση.

20190305_152535-1.thumb.jpg.14851d8005469cfffcab31daaf91e90a.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πάρα πολύ λυπηρό πράγματι και αποτελεί κατάντια για την επιστημονική κοινότητα. Μετά το συγκριτισμό θρησκειών έχουμε και συγκριτισμό επιστήμης - παραεπιστήμης.

 

Φυσικά δε φταίνε όλα τα μέλη της πολλά απ τα οποία έχουν βρεθεί σε άβολη θέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις. Ας γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις για να προκύψουν οι αλλαγές που απαιτούνται στην ηγεσία της διοίκησης που φέρει και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ όμορφη και εύστοχη ήταν κι η τοποθέτηση του καθηγητή κυρίου Στεφανου Τραχανά, ο οποίος έχει γράψει κατά τη γνώμη μου και τα καλύτερα συγγράμματα κβαντομηχανικής στην Ελλάδα:

 

https://www.efsyn.gr/epistimi/mihanes-toy-noy/185623_pos-yperfysiko-pareisfreei-sti-fysiki

 

Επίσης κάπου πήρε το μάτι μου, ότι λόγω όλης αυτής της κατάστασης, φέτος θα διοργανωθεί ο διαγωνισμος "Αριστοτέλης" 2019 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμ. Φυσικής και την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστημη και την Εκπαιδευση, ενώ θα γίνει άλλος διαγωνισμός από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς το φαινόμενο του ανακατέματος Επιστήμης,ψευδοεπιστήμης,παραεπιστήμης,φιλοσοφίας,θρησκείας,ιδεολογίας κλπ. δεν είναι καινούργιο,είναι διεθνές και κρατάει δεκαετίες.Απλώς τα τελευταία χρόνια έχει παραγίνει το κακό!

Το 1975 έγινε παγκόσμιο best-seller το βιβλίο "Ταό και Φυσική",του φυσικού Φρίτζοφ Κάπρα προκαλώντας αντιδράσεις μεν στην επιστημονική κοινότητα,αλλά εντυπωσιάζοντας τους μη ειδικούς που ψάχνονταν φιλοσοφικά...Ακολούθησαν ένα σωρό άλλα του τύπου "Κβαντική Φυσική και Υπερσυνειδητότητα" κλπ.,απο φυσικούς με διδακτορικά σε δύσκολους κλάδους όπως Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων,ανακατεύοντας Φυσική που δεν κατανοούν παρά λίγοι και ανατολικές φιλοσοφίες-θρησκείες...Άλλος δρ.Φυσικής ισχυρίζονταν οτι κατείχε μυστικά της τεχνολογίας ....U.F.O.

Δυστυχώς την ζημιά την έκαναν επιστήμονες με σοβαρές σπουδές και ανησυχίες και σε άλλους τομείς-πράγμα όχι μεμπτό-αλλά ξέφυγαν απο την επιστημονική μέθοδο (παρατήρηση-πείραμα) και διάθεση των "θεωριών" τους προς κρίση στην επιστημονική κοινότητα,και τα ανακάτεψαν...θολώνοντας την καθαρή επιστημονική σκέψη...

Βέβαια αν αναλογιστεί κανείς οτι άνθρωποι με σοβαρές σπουδές,που δεν έκαναν κάτι σημαντικό στην επιστήμη τους,πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων με ψευδοεπιστημονικό περιεχόμενο,και έγιναν γνωστοί,καταλαβαίνει οτι υπάρχουν και όχι και τόσο "θολές" και "παρανοϊκές"παράμετροι στο όλο εγχείρημα...Για την δόξα και το χρήμα κάνουν πολλοί πολλά...

Γενικά η εποχή μας είναι εποχή του συγκρητισμού,του ανακατέματος αλήθειας-ψεύδους,υπάρχει μια γενική θολούρα σε όλους τους τομείς της ζωής :-k

Ας κρατήσουμε τουλάχιστον το νου μας σε διαύγεια,γιατί μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας που φαινόταν παλαιότερα ως πολύτιμο αγαθό του πολιτισμού μας,σέρνεται πολύ πλάνη...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε στον κόσμο το επίπεδο της αστρονομίας ως επιστήμη, δηλαδή ότι έχουμε πλέον τα μέσα να παρατηρούμε με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια τα ουράνια αντικείμενα. Να ενημερωθεί ο κόσμος για τις απίστευτες γνώσεις που αποκτήσαμε. Δεν είναι τόσο σημαντικό αν ένας γαλαξίας γυρίζει δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, όπως τον βλέπουμε, αλλά ότι μπορούμε να το μερτήσουμε. Και πρέπει να τονίζουμε ότι η αστρονομία είναι φυσική, όχι φιλοσοφία.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι κάποιος φυσικός <παραπλανήθηκε> στην παραεπιστήμη, απλά επιλέγει να γίνει απατεώνας, σαν τους αστρολόγους. Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο της ιατρικής, αλλά ευτυχώς εκεί τα πράγματα είναι αρκετά αυστηρά.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:00 | Συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη.

 

Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis: Κβαντικοί γιατροί και κβαντικοί προφήτες: Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού για τη Νέα Εποχή!

 

Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής Αστρονομίας Α.Π.Θ & Διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: Αστρονομία και ψευδοεπιστήμη.

 

Γιώργος Τόμπρας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ): Ψευδοεπιστήμη και η θεσμική ευθύνη απέναντί της.

 

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/201376_mazi-me-ti-nea-dimokratia-erhetai-kai-i-pseydoepistimi

https://astro.planitario.gr/thematikes-vradies-logou-sto-ethniko-asteroskopeio/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Και η απάντηση της ΕΕΦ (χωρίς να παίρνω προσωπικά θέση αλλά την είδα παρακολουθώντας κι εγώ τη σχετική διαμάχη) :

https://www.eef.gr/articles/otan-to-psema-ginetai-synitheia-apo-epistimones

Skywatcher Dob 6" f/8

Nikon D7200

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο διαγωνισμός της ΕΕΦ πάντως το 2019 έγινε χωρίς κάποια στήριξη του υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα έτρεξε κι άλλος.

Φέτος που είναι πιο πολύ Θρησκευμάτων, μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα..

Πάντως, γενικά ποστευω, δεν μπορεί να τρελάθηκαν όλοι και να τα έβαλαν με την ΕΕΦ. Ας πούμε, για την μαθηματική εταιρία , γιατί δεν έχει ακουστεί κάτι παρόμοιο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και οι Εταιρεία Εξελικτικής Βιολογίας κατά της ΕΕΦ.

 

https://www.kathimerini.gr/1064607/article/epikairothta/ellada/h-8ewria-ths-e3eli3hs-kai-h-dyspistia-gia-thn-episthmh

 

Μέχρι στιγμής έχουν βγάλει καταγγελίες:

 

1) Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ

2) Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ

3) Τμήμα Φυσικής Κρήτης

4) Τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων

5) Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία

6) Eταιρεία Κοσμολογίας και Βαρύτητας

7) Εταιρεία Φυσικής Υψηλών Ενεργειών

8.) Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία

 

Τα έχω μαζέψει όλα σε ένα pdf και τα ανεβάζω για λόγους αρχείου.

Φυσικής και Εταιρειών κατά ΕΕΦ.pdf

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι είναι οι δε;; Τι ακριβώς μοίραζαν; Κβαντικούς ηθοποιούς και επιστημονικές απόψεις που καταρρίπτουν τη θεωρία της σχετικότητας;

Εδώ δεν μιλάμε για δύο επιστημονικές ομάδες που μάχονται για την πίτα της επιχορήγησης, βλ. π.χ. σεισμόλόγους, εδώ μιλάμε για Όσκαρ μπαρούφας

Πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι απλοποιήσεις του τύπου " τα χάλασαν στη μοιρασιά" ," όλοι μαζί τα φάγαμε", " όλοι τα ίδια ειναι", μάλλον αδικούν αυτούς που τις εκφερουν.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ντροπή και μόνο που εξισώνετε τα πανεπιστήμια με την εεφ και εκφράζετε την παντελή ασχετοσύνη σας με τέτοιες συνωμοσίες "μοιρασιάς". Την επόμενη να μας πείτε και για τη συνωμοσία για την κλιματική αλλαγή ή για τη ψεύτικη προσελήνωση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης