Jump to content

Αξεσουαρ τηλεσκοπιου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα σε ολους! Μετα απο πολυ ερευνα αποφασισα να αγορασω το τηλεσκοπιο 200/1000 BLACK DIAMOND - DSF της SkyWatcher μαζί με την ισημερινη στηριξη EQ5 SYNSCAN. Τo προβλημα μου ειναι τα αξεσουαρ που θα εχει το τηλεσκοπιο και θα ηθελα να με βοηθησετε αν μπορειτε. Αρχικα το τηλεσκοπιο το θελω και για αστροπαρατηρηση και για αστροφωτογραφια οποτε θα ηθελα να μου προτεινετε καποια καλη καμερα με οσο καλυτερο budget γινεται. Επισης θα ηθελα να μου πειτε ποια φιλτρα να αγορασω. Θα ηθελα ενα για νεφελωματα, ενα για πλανητες και ενα για την σεληνη. Μαλιστα να σας ρωτησω: Το φιλτρο για τα νεφελωματα ειναι και για γαλαξιες ή πρεπει να παρω αλλο; Τελος αν μπορειτε να μου πειτε την γνωμη σας για τα αξεσουαρ που περιεχει το τηλεσκοπιο που εχω επιλεξει (π.χ. προσοφθαλμιο, εστιαστης κ.τ.λ.), ειναι ενταξει ή να παρω επιπλεον και αν ναι ποια? Βοηθηστε με αν μπορειτε.. Με εκτιμηση Γιαννης Κωστιδης.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσήρθες Γιάννη.

 

Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσεις βήμα-βήμα. Αρχικά παρατήρηση με τα αξεσουάρ που έρχονται μαζί με το τηλεσκόπιο και εξοικείωση με τον εξοπλισμό και τον ουρανό. Ως επιπλέον εξοπλισμό θα έλεγα να πάρεις ένα barlow 2x για να κάνεις περισσότερους συνδιασμούς με τα προσοφθάλμια που έχει το τηλεσκόπιο και έναν ερευνητή κόκκινης κουκίδας (rigel ή telrad) για εύκολη εύρεση των αντικειμένων στον ουρανό.

Επίσης να έρθεις σε επαφή με συλλόγους ή ερασιτέχνες αστρονόμους στην περιοχή που μένεις για ανταλλαγή απόψεων και αγορά επιπλέον εξοπλισμού σταδιακά σε μελλοντικό χρόνο.

 

Για την αστροφωτογραφία θα βρεις πολλές πληροφορίες στα άρθρα της Ομάδας Αστροφωτογραφίας https://www.astrovox.gr/avat/

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσήλθες και απο μένα στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Όπως σου είπε και ο φίλος Γιώργος (Galex),να μην βιαστείς να πάρεις αποφάσεις πριν αποκτήσεις κάποια εμπειρία και κατασταλάξεις στο τί θέλεις πιο πολύ!Για παρατήρηση και αστροφωτογράφιση,το setup που αποφάσισες είναι καλό,αλλά θα πρέπει να μάθεις να τοποθετείς το τηλεσκόπιο στην σωστή θέση πάνω στην EQ5,ώστε να ισορροπεί,να "ζυγιστεί" σωστά και έτσι να αποφευχθούν ροπές και οι συνεπαγόμενες ταλαντώσεις, που θα το κάνουν άχρηστο για αστροφωτογραφία...Γι'αυτό οι περισσότεροι καταφεύγουν σε μικρότερους σωλήνες που "συγχωρούν" πιο εύκολα τέτοια λάθη.

Η αστροφωτογραφία θέλει πιο πολύ μελέτη,εξοπλισμό και κόστος απο την παρατήρηση!

Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα στην αρχή!Πρώτα κατανόησε ρωτώντας και αυτούς που ασχολούνται και μετά ωριμάζοντας αποφάσισε!

Για την παρατήρηση βέβαια χρειάζεσαι φακούς αλλά και εδώ πρέπει να κατασταλάξεις τί σε ενδιαφέρει πιο πολύ να παρατηρείς: ηλιακό σύστημα ή βαθύ διάστημα (DSO)?

Μπορείς να ξεκινήσεις 1)με βασικά προσοφθάλμια για πλανητική περισσότερο παρατήρηση,όπως plossl+barlow,πχ.το βαλιτσάκι της Celestron (εξαιρετικής ποιότητας φακοί με πεδίο A.F.O.V=52o,και άψογος barlow 2x) μια και θα έχεις την EQ5 (αρα auto-tracking),ή

2)έναν zoom πχ.τον Baader Hyperion 8-24mm+zoom barlow Hyperion 2.25x (κοστίζει 100€ παραπάνω χωρίς να δίνει καλύτερη ποιότητα (πχ.οξύτητα) εικόνας,μόνο μεγαλύτερο πεδίο A.F.O.V=68ο στις μικρές εστιακές 8-15mm περίπου-μετά πέφτει σταδιακά μέχρι τις 42ο,και την ευκολία να μην αλλάζεις φακούς).

Τα φίλτρα παρατήρησης,εκτός απο της Σελήνης που μπορεί να αντικατασταθεί και απο γυαλιά ηλίου,είναι για νεφελώματα τα UHC,OIII,H-β τα βασικά.Για φωτογράφιση θα σου πουν τα μέλη που ασχολούνται με το θέμα αυτό!

Υπάρχουν και φίλτρα φωτορύπανσης αλλά δουλεύουν μόνο αν τα φώτα σε μια εκτεταμένη περιοχή γύρω απο αυτήν που παρατηρείς,είναι "θερμού" χρώματος δηλ.κίτρινο-πορτοκαλο-κόκκινο και όχι λευκό!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης