Jump to content

Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.Καινούργιος στην παρέα και όντας χρόνια ερωτευμένος με το διάστημα αποφάσισα επιτέλους να αγοράσω το πρώτο μου τηλεσκόπιο για αυτό και χρειάζομαι λίγα απο τα φώτα σας.Το budget μου ειναι 250-300 ευρω.Δεν θα ήθελα να περιοριστώ μονο σε πλανητικές παρατηρήσεις και ισως αργότερα να επιχειρήσω να ασχοληθώ με αστροφωτογραφία οπότε έλεγα να παω για κατι σαν το Skywatcher 130/900 EQ2. Αν και οι ισημερινές βάσεις μου φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες απο τις dobsonian μετά απο αρκετο ψάξιμο εδω και σε άλλα φορουμ είδα οτι σε πολλούς δεν αρέσουν σαν ποιότητα κατασκεύης οι βάσεις ΕQ1-EQ2 και σκεφτηκα μηπως θα ήταν καλύτερα να πάω σε ένα dobsonian 8αρι μεταχειρισμενο (επενδύοντας περισσοτερο στο φακο, αντι να πάρω με τα ίδια λεφτα εναν μετριο φακο και μια κακη βαση) και αργότερα να αναβαθμίσω τη βάση σε μια EQ3.2 ή EQ-5 εαν χρειαστεί.Πόση διαφορά εχουν οι δυο αυτoi τυποι βάσεων σαν εμπειρία αστροπαρατήρησης γενικα και τι γνώμη έχετε για την EQ2;Υπάρχουν καλύτερες επιλογές στα λεφτα που διαθέτω; :-k :-k
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου έχεις κάνει πολύ καλή έρευνα. Τα πράγματα είναι όπως τα είπες. Αν θες φωτογράφιση πας απ την 5 και πάνω. Οπότε 8 dob μεταχειρισμένο για αρχή για να έχεις μεγάλο άνοιγμα να δεις πράγματα και μετά βλέπεις πως θα πορευθείς φωτογραφικά.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε S0lenya καλώς όρισες κι από εμένα. Συμφωνώ με τον Παναγιώτη. Όπως βλέπεις είμαι κάτοχος 8ιντσου επάνω στην EQ5. Όσο αφορά την παρατήρηση το σετ απ αυτό, σε σύγκριση με την τιμή του, ίσος είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Αν όμως θέλεις την ισημερινή αποκλειστικά για αστροφωτογραφίση μάλλον θα πρέπει να προσανατολιστείς σε πιο ακριβές. Την HEQ5 και πάνω. Εγώ κάνω και αστροφωτογράφηση και με αυτήν, αλλά την οδήγηση την κάνω με ένα προσοφθάλμιο με σταυρόνημα και με το χέρι. (Όπως τον παλιό καιρό) Στην HEQ5 μπορείς να την αυτοματοποιήσεις και να γλιτώσεις από αυτό το βάσανο. Επίσης είναι πολύ πιο γερή από την απλή. Αν όμως είσαι πρωτίστως παρατηρητής και κατά περίσταση αστροφωτογράφος, όπως εγώ, τότε η απλή, η EQ5 είναι ιδανική και μάλιστα μπορείς να εντοπίζεις αόρατους με το γυμνό μάτι στόχους κάνοντας χρήση των ουράνιων συντεταγμένων με τέτοια ευστοχία που αφήνεις σε αμηχανία και τα πιο ακριβοπληρωμένα goto άλλων στηρίξεων.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσήρθες και από μένα στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Συμφωνώ με τους φίλους Παναγιώτη και Γιάννη για την επιλογή του 8" !Επειδή είπες ότι ενδιαφέρεσαι για αστροφωτογραφία,για να χρησιμοποιήσεις την πιο οικονομική HEQ5,σε σχέση με την αρκετά ακριβότερη HEQ6,πρέπει να έχεις τον σωλήνα 200/1000mm,όχι τον 200/1200mm !Αυτό διότι ο 1200mm λόγω μεγαλύτερου μήκους,θα έχει μεγαλύτερη ροπή και άρα ταλαντώσεις που θα το κάνουν ασταθές και ακατάλληλο για φωτογραφία πάνω στην HEQ5!

Οπότε το σετ 200/1000 πάνω σε HEQ5 είναι η ενδεδειγμένη λύση,και βέβαια θα πρέπει να μάθεις να το τοποθετείς σωστά πάνω στην βάση ώστε να είναι σωστά ισορροπημένο (ζυγισμένο),για να αποφύγεις πάλι τις ροπές!

Φυσικά μπορείς να πάρεις την πιο απλή και φτηνή EQ5,με τους περιορισμούς που σου είπε ο Γιάννης.

Αυτό το σετ κάποιους τους δυσκολεύει στο ζύγισμα που πρέπει να γίνει για φωτογράφιση αξιώσεων,και καταφεύγουν σε πιο μικρούς σωλήνες.Όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να σε φοβίζει,αν έχεις την ικανότητα να τα καταφέρνεις με κάποια βασικά τεχνικά θέματα.

Εξάλλου όπως είπαν και οι φίλοι πιο πάνω,ένα 8" θα σου δείξει πολύ περισσότερα πράγματα και με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με μικρότερες διαμέτρους!

Μπορείς να ψάξεις στα μεταχειρισμένα για το παραπάνω σετ!Είναι πιο οικονομική λύση να το πάρεις από την αρχή,γιατί αν πάρεις το κλασικό dob 8", αυτό επειδή είναι με τον σωλήνα 200/1200,θα πρέπει αν θελήσεις φωτογράφιση,να βάλεις τον σωλήνα στην ακριβότερη HEQ6 ! Ή να πουλήσεις το dob και να πας στο σετ 200/1000 σε HEQ5.

Βέβαια πάνω στην HEQ6 μπορείς να βάλεις αργότερα πιο μεγάλα και καλά τηλεσκόπια για φωτογράφιση όπως τα C9.25, και C11.

Για το ποσόν που διαθέτεις,ίσως και να το πας πιο πάνω,ψάξε στα μεταχειρισμένα και αξίζει να περιμένεις κάποιο διάστημα μέχρι να το βρείς στη κατάλληλη τιμή!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια και ανέφερες το θέμα προσοφθάλμια,δεν υπάρχουν πια μέτρια προσοφθάλμια των γνωστών εταιριών!Υπάρχουν φακοί με μεγαλύτερο η μικρότερο πεδίο κατάλληλοι για διαφορετικές χρήσεις!Στην οξύτητα και στο κοντραστ οι διαφορές είναι ελάχιστες,έως αμελητέες!Τουλάχιστον δεν είναι ιδιαίτερα παρατηρήσιμες στα κοινά νευτώνεια τηλεσκόπιά μας...Θεωρητικά υπερτερούν οι ορθοσκοπικοί και οι plossl σε αυτό το θέμα,αλλά άλλοι φακοί στο μεγαλύτερο πεδίο που δίνουν και είναι πιο θεαματικοί και πιο ακριβοί βέβαια!Στους φακούς μεγάλου πεδίου,πάνω από 68ο υπάρχουν διαφορές κυρίως στο πόσο διορθωμένο είναι το πεδίο μέχρι τα άκρα!

Ακόμα και οι απλοί φακοί plossl με πεδίο 52ο, που συνοδεύουν τα τηλεσκόπια, συνήθως 10mm,25mm,είναι αρκούντως καλοί!

Επομένως ανάλογα και με τη βάση που θα πάρεις,μπορείς να έχεις ως αρχικό σετ φακών κάτι αρκετά οικονομικό με εξαιρετική ποιότητα,και μετά αποφασίζεις να πάρεις κάτι πιο ειδικό!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες παιδια.Η αλήθεια είναι οτι ρωτάω για τις βάσεις περισσότερο για παρατήρηση.Η αστροφωτογραφία είναι κατι που ίσως ασχοληθω αργοτερα αλλα για αρχή θελω μια βάση που θα με βοηθήσει να παρατηρήσω.Απο την μία σκέφτομαι οτι αν και πιο ευκολη στο χειρισμό μια βαση dob ισως κουράζει με το συνεχόμενο κεντράρισμα του αντικειμένου που παρατηρεις , απο την άλλη δεν έχω διαβάσει και πολυ καλα λόγια για την ΕQ 2 οσον αφορά την ποιότητα κατασκεύης και την σταθερότητα της ακόμα και για παρατήρηση μονο.

Για προσοφθάλμια δεν εχω ψαχτεί πολυ ακομα, λέω να ξεκινήσω με οτι έχει στην αρχή το τηλεσκόπιο και να επενδύσω αργότερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι dob βάσεις είναι πιο απλές και φθηνές,αλλά κάποιους τους δυσκολεύουν,ιδιαίτερα σε μεγάλες μεγεθύνσεις!Αυτό μπορείς να το δεις μόνο στην πράξη!Σε κάποιον αστρονομικό σύλλογο ίσως.

Επίσης έλα σε επαφή με κάποια μέλη εδώ,που θα βγουν μαζί για κάποια εξόρμηση,να δεις παρατηρώντας πρώτα τί βάση σε βολεύει!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε καλημέρα και απο εμένα. Ως προς το θέμα της βάσης προτείνω την HEQ5 κατευθείαν. Σηκώνει περισσότερο απο την EQ5 (στην τελευταία έκδοσή της έως 11kg για imaging & μέχρι 15kg για παρατήρηση) και θα την κρατήσεις μια ζωή δεδομένου ότι θα σε καλύψει σε μια πολύ μεγάλη γκάμα τηλεσκοπίων. Μην σκεφτείς το extra κόστος...στο θέμα των βάσεων μια φορά κάνεις τη κίνηση και καλύπτεσαι. Όσο για το θέμα τηλεσκοπίου συμφωνώ με τους παραπάνω. Ότι επιλέξεις να το χαρείς.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε S0lenya με την δεύτερη ανάρτηση σου μας ξεκαθαρίζεις λοιπόν ότι μάλλον πρωτίστως σε ενδιαφέρει η παρατήρηση και έπεται η φωτογράφηση. Όπως σου είπα κι εγώ το ίδιο.

Από αυτό το πρίσμα λοιπόν, διαφωνώ με τον φίλο τον Κώστα (kkoutr) ότι η καλύτερη στήριξη για παρατήρηση είναι η HEQ5. Για εμένα η απλή EQ5. Διότι στην απλή της μορφή ΔΕΝ έχει goto. Δεν έχει καν μοτέρ. Σαν την EQ2. Η ακριβείς σκόπευση και εν συνεχεία παρακολούθηση των στόχων γίνεται με κοχλίες μικρομετρικής κίνησης, που ακόμα και στις πιο οριακές μεγεθύνσεις η χειροκίνητη κίνηση του τηλεσκοπίου είναι κυριολεκτικά παιχνίδι. Εγώ μοτέρ έβαλα, από το 2003 που την αγόρασα, το 2009 όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την αστροφωτογραφεία. Δυστυχώς είναι η μεγαλύτερη ισημερινή στήριξη η οποία έχει να κάνει με την χειροκίνητη αστρονομία. Είναι παλιά και σε αντίθεση με την HEQ5 -6, έχει σχεδιαστεί να δουλεύει με το χέρι ενώ η άλλες έχουν σχεδιαστεί να δουλεύουν με goto κι αν τις πας με το χέρι θα σου κάνουν το βίο αβίωτο. Σχεδόν δεν γίνεται. Για εμένα αυτός είναι ο λόγος που έχω μείνει τόσα χρόνια με αυτήν και δεν πείρα μεγαλύτερη. Μου καταργούν ένα κάρο πράγματα από την τέχνη μας, και κυρίως την σκόπευση αόρατων στο μάτι στόχων κάνοντας χρήση των ουράνιων συντεταγμένων. Τώρα θα μου πεις ότι αυτό μοιάζει με το να έχεις goto. Μοιάζει αλλά στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχει.

Επίσεις στα + είναι και η πραγματικά μικρή τιμή της. Έχει στο πλανητάριο 369 Ευρώ, ενώ η HEQ5 έχει 1.174 Ευρώ. 3,18 φορές περισσότερα!

Τέλος για τα βάρη που αντέχουν. Σου λέω για την απλή που έχω. Σηκώνει αξιοπρεπέστατα το 8ιντσο τηλεσκόπιο. Έχω αυτό που έχει εστιακή απόσταση 1000mm και όχι το Dob που έχει 1200mm. Σου λέω μόνο ότι όποτε έχει τύχει να βγούμε με αέρα με φίλους που έχουν Dob στο τέλος καταλήγουμε να βλέπουμε από το δικό μου διότι κουνάει λιγότερο. Επίσης της έχω βάλει και το 9,25 το Celestron το καταδιοπτρικό και το πάει μια χαρά. Διότι ναι μεν είναι 1 κιλό πιο βαρύ αλλά είναι πιο κοντό. Τέλος την αστροφωτογραφία την κάνω υπέρβαρός με αυτά που βλέπεις στην φωτογραφεία. Αυτά είναι τα βάρη που σηκώνει.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης