Jump to content

Ο συναρπαστικός μελλοντικός κόσμος.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο συναρπαστικός μελλοντικός κόσμος που προβλέπει ο Νεγρεπόντε. :cheesy:

Κληθείς να ορίσει το επόμενο ορόσημο της ανθρωπότητας, ο σπουδαίος οραματιστής της τεχνολογίας χαρακτήρισε την ικανότητά μας να παρέμβουμε στο ανθρώπινο DNA και το γονιδίωμα ως ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που διαφαίνονται στον ορίζοντα και ξεκαθάρισε ότι αυτό παύει να είναι πλέον ένα σενάριο: «Θα έχουμε γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους και θα διορθώσουμε τα λάθη της φύσης. Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μέλλον» αποκάλυψε, σημειώνοντας ότι ο ψηφιακός κόσμος έχει ήδη ενσωματωθεί στη ζωή μας.

Σύμφωνα με τον Νεγρεπόντε, οι άνθρωποι θα ζουν μέχρι τα 150 ή τα 200 τους και προβλέπει ότι αυτή η δυνατότητα θα δοθεί στην επόμενη γενιά. «Είναι λίγο αργά για εμάς, καθώς το να αντιστρέψεις τη διαδικασία γήρανσης είναι δυσκολότερο, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά σας και τα εγγόνια μου θα ζήσουν μέχρι την ηλικία των 150» αποκαλύπτει. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε ανθρώπους με αναπηρία να περπατήσουν ξανά και αργότερα να εξαλείψουμε σπάνιες παθήσεις.

Επιπλέον, ο Νεγρεπόντε προβλέπει ότι η λύση για τη σίτιση του πλανήτη είναι η τεχνητώς παραγόμενη τροφή: «Δημιουργώντας κρέας το οποίο δεν θα προέρχεται από αγελάδες είναι ένα υπέροχο εγχείρημα». Προσθέτει μάλιστα ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να αναπαράγουν βόεια κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα ζώα και χωρίς την επιβάρυνση από το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουν στον αέρα, εξοικονομώντας παράλληλα σημαντικές ποσότητες νερού.

Ο ελληνοαμερικανός ερευνητής και συγγραφέας του best seller βιβλίου «Ψηφιακός Κόσμος» που προέβλεψε από το 1995 ακόμα πολλές από τις τεχνολογικές εξελίξεις που βιώνουμε μέχρι σήμερα, αποκάλεσε την τεχνολογία «τη μόνη λύση για την κλιματική αλλαγή» επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να παράξουμε ενέργεια, όχι απαραίτητα από τον άνεμο ή από τον ήλιο, αλλά βρίσκοντας έναν τρόπο προκειμένου να κάνουμε την πυρηνική σύντηξη να λειτουργήσει». Και πρόσθεσε: «Σε 50 χρόνια θα έχουμε μία διαφορετική οικονομία και έναν καλύτερο κόσμο χάρη σε αυτή την ενέργεια».

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα κατά πόσο τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα θα επιτρέψουν την πρόσβαση στην εξέλιξη για την πλειονότητα των ανθρώπων, ο Νεγρεπόντε απαντά ότι συχνά τα εταιρικά συμφέροντα επιβραδύνουν κάποια από την πρόοδο, αλλά αυτό δεν διαρκεί για πολύ. «Για αυτό και είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το πότε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς πολλές φορές η καθυστέρηση προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνολογία».

Σχολιάζοντας τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με αφορμή το 5G και την Huawei, την χαρακτήρισε ακατανόητη και παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία 15 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θεωρεί το 5G παράγοντα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, καθώς δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο θέλουν να το κάνουν να φαίνεται. «Είναι απλά μία σταδιακή αναβάθμιση από το 4G. Το ορόσημο ήταν το 3G. Αυτό δεν είναι πυρηνική σύντηξη» πρόσθεσε με νόημα.

Όσον αφορά τους γίγαντες του διαδικτύου που λειτουργούν σαν ένα είδος Big Brother – ως ένα τεράστιο ολιγοπώλιο χρησιμοποιώντας κατά βούληση τα προσωπικά μας δεδομένα μας, έκανε την παρακάτω σύγκριση. Όταν έγιναν οι αποκαλύψεις του Snowden , πολλοί Αμερικανοί σαν εμένα, εκπλήσσονταν συνειδητοποιώντας ότι η κυβέρνηση μας παρακολουθούσε. Αν όμως πάτε στην Κίνα θα δείτε εκατοντάδες κάμερες στο δρόμο που κάνουν αναγνώριση προσώπου δημιουργώντας μια αίσθηση σχεδόν τέλειας ασφάλειας. Και πολλοί άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Λένε: Εντάξει, ίσως αυτό να παραβιάζει αυτό που στην δύση θεωρείται προσωπική ζωή, όμως αποτρέπει τα εγκλήματα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι και «θέμα κουλτούρας».

Αντιθέτως η Ευρώπη μπορεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία της ιδιωτικότητας, όπως λέει, παρατηρεί ωστόσο ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στη Γερμανία επειδή είναι παράνομο να μοιραστεί κανείς δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους. «Είναι μία δύσκολη κατάσταση» λέει και διευκρινίζει ότι «αν με χτυπήσει αμάξι, δεν επιθυμώ να προστατευτούν τα ιατρικά μου δεδομένα. Όταν το ασθενοφόρο φτάσει στο σημείο, θέλω να γνωρίζουν τα πάντα για εμένα».

Ερωτηθείς αν τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley πρέπει να αποδομηθούν όπως τα μονοπώλια του παρελθόντος, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, ο ίδιος εκφράζει τις αμφιβολίες του ότι μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε την ιδιωτικότητα του κόσμου. Από την άλλη δηλώνει έκπληκτος από το πόσο λίγο συνεισφέρουν στη γνώση και την επιστήμη κάποιες από αυτές τις εταιρείες. «Οι νέοι στις μέρες μας θέλουν να γίνουν Μαρκ Ζούκερμπεργκ (ιδρυτής του Facebook), δεν θέλουν να γίνουν Άλαν Τούρινγκ (μαθηματικός και επιστήμονας πληροφορικής). Είναι απογοητευτικό, χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα εφευρίσκουν πράγματα και θα είναι οραματιστές, όπως ο Τούρινγκ».

Ο γκουρού της τεχνολογίας παραδέχεται ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραδέχεται ωστόσο ότι αυτά έχουν μία ξεκάθαρη επιρροή στη Δημοκρατία: «Σε ορισμένα μέρη δημιουργούν Δημοκρατίες, σε άλλα τις εξασθενούν. Το αποτέλεσμα είναι συνήθων υπέρ της Δημοκρατίας» συμπεραίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με έρευνες που προβλέπουν την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, εξαιτίας της «ρομποτοποίησης» που δημιουργεί κοινωνικό άγχος και ποιο είναι το μέλλον στην αγορά εργασίας, ο Νεγρεπόντε επισημαίνει ότι είναι στην ουσία ευκολότερο να αυτοματοποιήσεις τις εργασίες πνευματικής φύσεως παρά επαγγέλματα όπως η ετοιμασία γρήγορου φαγητού. «Είναι ευκολότερο να έχουμε ένα ρομπότ δικηγόρο ή λογιστή» διευκρινίζει, εκτιμά ωστόσο ότι ο παραγκωνισμός από την αγορά εργασίας δεν θα εξαρτάται από τις πνευματικές ικανότητες. «Σε κάποιο σημείο θα κληθούμε να αναθεωρήσουμε την έννοια της εργασίας. Μέρος της εργασίας έχει να κάνει με την ικανοποίηση της αίσθησης του σκοπού. Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα έναν σκοπό, ωστόσο αυτός μπορεί να μην είναι το να φέρνουν στο σπίτι έναν μισθό, που προσδιορίζει την έννοια της εργασίας σήμερα» εξηγεί.

Τέλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια μέρα τεχνητή νοημοσύνη που να διαθέτει αυτογνωσία, παρατηρεί ότι αποτελεί μία πολύ σημαντική ερώτηση, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέτουν. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα προλάβω να δω κάτι τέτοιο στη ζωή μου» τονίζει, εκτιμά ωστόσο ότι πριν φτάσουμε εκεί, θα δούμε μηχανές με αίσθηση χιούμορ «και αυτό θα είναι καταπληκτικό» προσθέτει. «Μια άλλη ερώτηση που θεωρώ ενδιαφέρουσα είναι: γιατί οι άνθρωποι εκτιμούν τη μουσική»;

Στην ερώτηση αν οι ανθρωπιστικές επιστήμες, ή η φιλοσοφία, έχουν θέση σε μια υπερτεχνολογική κοινωνία, ο Νεγρεπόντε απάντησε πως οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί κανείς να μελετήσει.

Συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

https://elpais.com/tecnologia/2019/06/19/actualidad/1560974542_919705.html

https://physicsgg.me/2019/06/21/%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%80/

negreponte.jpg.5048cf3651009bda802ebb0240ba7cd6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο συναρπαστικός μελλοντικός κόσμος που προβλέπει ο Νεγρεπόντε

 

Θα έχουμε γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους και θα διορθώσουμε τα λάθη της φύσης.

 

Αν όμως πάτε στην Κίνα θα δείτε εκατοντάδες κάμερες στο δρόμο που κάνουν αναγνώριση προσώπου δημιουργώντας μια αίσθηση σχεδόν τέλειας ασφάλειας. Και πολλοί άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Λένε: Εντάξει, ίσως αυτό να παραβιάζει αυτό που στην δύση θεωρείται προσωπική ζωή, όμως αποτρέπει τα εγκλήματα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι και «θέμα κουλτούρας».

 

Όντως, με ευγονική και big brother, θα είναι πολύ συναρπαστικό το μελλον.... :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θυμαμαι κατι τευχη εκλαικευμενης επιστημης (φουτουρολογιας) που κυκλοφορουσαν την δεκαετια του 70 (Living in the future ... δηλαδη... "Δωσε και μενα μπαρμπα", η "Μην φατε, εχει γλαροσουπα").

 

Το μελλον προδιαγραφονταν ΠΑΝΤΑ πολλα υποσχομενο, ελπιδοφορο και λαμπρο (τι λαμπρο, υπερλαμπρο) σε μολις τρεις δεκαετιες (απο τοτε). Ολα ηταν προ των πυλων και ολα προοριζονταν .... για οοοοοολο τον κοσμο. Κανεις δεν πεινουσε και κανεις δεν πολεμουσε (και κανεις δεν εξαπατουσε). Αγγελικα πραγματα (που ομως ειχαν σφοδρη απηχηση στην αλτρουιστικη και ιδεαλιστικη συνειδηση ενος εφηβου).

 

Τα χρονια περασαν, μερικα λαμπρα μελλουμενα ηρθαν (τα περισσοτερα ΔΕΝ ηρθαν) αλλα αυτο που εγινε κατανοητο περα απο καθε αμφιβολλια ειναι οτι τα λαμπρα μελλοντα .... αφορουν ολοενα και λιγοτερους. Καμια σχεση με αυτα που διαβαζαμε τοτε. Ολα οσα αναφερει ο Νεγρεποντε ... πολυ φοβαμαι ... προοριζονται για τραγικα λιγους (και κροισους).

 

Τα καλα της τεχνολογικης προοδου .... ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ! (και δεν ξερω ποσοι ελαχιστοι θα τα απολαμβανουν ....)

I''m the least significant timeline of all timelines.

Yet ... I''m the only timeline possible to me !

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον αγαπητό Γεώργιο Δρόσο,για την πληροφόρηση που τόσο καλά κάνει σε αστρονομικά και επιστημονικά θέματα γενικά τόσα χρόνια!!Ακούραστος και διακριτικός κάνει πολύ σημαντικό έργο σε αυτό το forum!!!

Ελπίζω να μην στεναχωρεθεί για την κριτική που κάνουμε στις απόψεις του κ.Νίκολας Νεγρεπόντε (για τις οποίες άλλωστε δεν ευθύνεται-απλώς τις μεταφέρει),εξαιρετικού επιστήμονα,αλλά κατά την γνώμη μου ανεπαρκέστατου μελλοντολόγου...

Θα συμφωνήσω με τις απόψεις και τον προβληματισμό των δύο παραπάνω φίλων για τις μελλοντικές εξελίξεις...

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες της εποχής μας,είναι ότι τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον,θα είναι καλά για την ανθρωπότητα αν χρησιμοποιηθούν για το πραγματικό καλό της ανθρωπότητας!

Αυτό είναι σχεδόν προφανές...με ένα καλό μαχαίρι μπορείς να κόψεις,μπορείς να κοπείς,μπορείς να "κόψεις" και άλλους συνανθρώπους σου... #-o

Και βέβαια είναι και θέμα κουλτούρας η χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας...και η αντίληψη του τί είναι καλό και τί όχι....Αλλά το καίριο ερώτημα είναι τί είδους κουλτούρα δημιουργεί στον κάθε άνθρωπο και λαό την αντίληψη περί καλού και κακού,περί χρήσιμου και επικίνδυνου!!

Μεγάλη συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει...αλλά δεν χρειάζεται να έχει κάποιος την διανοητική ευφυΐα (IQ) των γκουρού της σύγχρονης επιστήμης-τεχνολογίας,αλλά μια επαρκή ευφυΐα (IQ) σ υ ν δ υ α σ μ έ ν η απαραίτητα με αρκετή συναισθηματική ευφυΐα (EQ),αλλά και όλων των άλλων ειδών ευφυΐες και ικανότητες αντίληψης,γνώσεις της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς,καλή γνώση της Ι σ τ ο ρ ί α ς...που φαίνεται ότι δ ε ν διαθέτουν πολλοί επιστήμονες-"φωστήρες" της ανθρωπότητας,(έχω και προσωπική εμπειρία τέτοιων ανθρώπων),που τείνουν να αναδειχθούν από πολλούς σε σύγχρονους "θεούς"...

Αρκεί να θυμηθούμε τον τεράστιο κίνδυνο της πυρηνικής τεχνολογίας σε λάθος χέρια,με "ιδιαίτερη" κουλτούρα και ήθη...Την δεκαετία του '60 λίγο έλειψε να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης...

Να πούμε για τους κινδύνους της βιοτεχνολογίας?Τα οικονομικά,πολιτικά,στρατιωτικά συμφέροντα που ανακύπτουν,θα αφήσουν χώρο για σωστή χρήση της και επαρκή μελέτη των κινδύνων?

Ή για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος?

Όταν γίνεται χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας από ανθρώπους χωρίς να διαθέτουν αξίες,ηθική συγκρότηση,αγάπη για την ανθρωπότητα και περιορίζονται σε μια εγωκεντρική και υλιστικά συμφεροντολογική θεώρηση των πραγμάτων,τότε επειδή και η κοινή λογική παραγκωνίζεται,το μέλλον διαγράφεται ζ ο φ ε ρ ό, αν δεν γίνει κάτι να ανακόψει την κατρακύλα !!

Δεν θέλει και πολύ μυαλό νομίζω για να το καταλάβει κανείς αυτό...θέλει όμως γνώση και συνείδηση...που στην παραζάλη της εποχής μας,θολώνει την κρίση των "ευφυϊών" ανθρώπων που παράγουν την τεχνολογία,και αυτών που την χρησιμοποιούν...

Προβληματισμένος με τα πνευματικά χάλια της εποχής μας-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε fotodektis

Ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια.Πράγματι προσπαθώ από το 2007 να αναρτω ολη την επιστημονικη γνωση σε ενοτητες(κυρίως στις Αστρο-ειδήσεις=περισσότερα από 230 ενότητες-6979 Δημοσιεύσεις) ετσι ώστε ολοι οι φίλοι του Astrovox (και είναι ευτυχως πολλοί)να μπορουν να διαβάζουν και να ενημερωνονται για όλα τα συνεχή βήματα της επιστήμης.

Τώρα για τα λεγόμενα του Νεγρεπόντε ισως να δούμε τα θεματα που βάζει ένα-ένα!

(«θα καταφέρουμε να κάνουμε ανθρώπους με αναπηρία να περπατήσουν ξανά και αργότερα να εξαλείψουμε σπάνιες παθήσεις).Νομίζω ότι στο θεμα αυτό εχουν γίνει τεραστια βηματα και η τεχνητη νοημοσύνη θα προσφερει ακομα περισσότερα!

Τεχνητώς παραγόμενη τροφή: «Δημιουργώντας κρέας το οποίο δεν θα προέρχεται από αγελάδες είναι ένα υπέροχο εγχείρημα».Και εδώ εχουν γίνει βήματα μόνο που δεν ξερω ποσο θα γινει αποδεκτο από τους καταναλωτες ένα τετοιο κρέας!

Για την κλιματική αλλαγή» επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να παράξουμε ενέργεια, όχι απαραίτητα από τον άνεμο ή από τον ήλιο, αλλά βρίσκοντας έναν τρόπο προκειμένου να κάνουμε την πυρηνική σύντηξη να λειτουργήσει». Και πρόσθεσε: «Σε 50 χρόνια θα έχουμε μία διαφορετική οικονομία και έναν καλύτερο κόσμο χάρη σε αυτή την ενέργεια».

Εδω τα πραγματα γίνονται πολύ σοβαρα γιατι ολοι ξερουμε ότι οι αναγκες ενεργειας στον πλανητη διαρκως αυξανουν και η προοδος της ανθρωποτητας ιδιως των πιο καθυστερημένων τμηματων της σε Αφρικη και Ασια δεν επιτυγχανεται παρα μόνο με την κάθετη αυξηση της προσφερόμενης ενεργειας! Εδώ μπορουμε να δουμε που είμαστε στο θέμα Πυρηνική Συντηξη.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15203&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

Επίσης λεει κατι πολύ σωστο που νομίζω ότι εδώ στο Astrovox συμφωνουμε!

«Οι νέοι στις μέρες μας θέλουν να γίνουν Μαρκ Ζούκερμπεργκ (ιδρυτής του Facebook), δεν θέλουν να γίνουν Άλαν Τούρινγκ (μαθηματικός και επιστήμονας πληροφορικής). Είναι απογοητευτικό, χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα εφευρίσκουν πράγματα και θα είναι οραματιστές, όπως ο Τούρινγκ».

Τέλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια μέρα τεχνητή νοημοσύνη που να διαθέτει αυτογνωσία, παρατηρεί ότι αποτελεί μία πολύ σημαντική ερώτηση, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέτουν. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα προλάβω να δω κάτι τέτοιο στη ζωή μου» τονίζει, εκτιμά ωστόσο ότι πριν φτάσουμε εκεί, θα δούμε μηχανές με αίσθηση χιούμορ «και αυτό θα είναι καταπληκτικό» προσθέτει. «Μια άλλη ερώτηση που θεωρώ ενδιαφέρουσα είναι: γιατί οι άνθρωποι εκτιμούν τη μουσική»;

Στην ερώτηση αν οι ανθρωπιστικές επιστήμες, ή η φιλοσοφία, έχουν θέση σε μια υπερτεχνολογική κοινωνία, ο Νεγρεπόντε απάντησε πως οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί κανείς να μελετήσει.

Ετσι πιστευω ότι οι βασικες σκεψεις του δεν απέχουν πολύ από αυτά που πιστεουμε εμεις οι μεσοι ανθρωποι χωρις ιδιαιτερες επιστημονικες περγαμηνες!!!

Βέβαια οι κινδυνοι που υπάρχουν σε ολα αυτα δεν μπορουμε να τους αγνοησουμε αλλα πιστευω οτι το ανθρωπινο ειδος εχει δειξει μια τεραστια δυναμη προσαρμογης. Σκεψου οτι ο Homo Sapiens ξεκίνησε απο τις σπηλίες με τους κινδυνους τότε να ειναι πραγματικα ζωης η θανάτου και ειμαστε τωρα εδω που είμαστε.

Θυμησου την καταπληκτικη σκηνη στην Οδυσσεια 2000 τους πιθηκους να τσακωνονται και να πετα το ξυλο ο ενας και να μετασχηματιζεται σε Διαστημικό Σταθμο.

Αυτα τα λίγα!!!!!

ISS-NASA-1024x680.thumb.jpg.fd3f33981c7c454e91f81106d48c3b3f.jpg

ISS.thumb.jpg.117b0047721c5bd7b466274fa5a1d58b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Γιώργο, συμφωνούμε οτι η συνεισφορά σου στο forum, τόσο από άποψη αριθμού, άλλα και εύρους θεματολογίας, είναι πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα.

Επίσης δεν νομίζω οτι έχει κανείς θέμα με την παράθεση μιας συνέντευξης. Εκεί όμως που έχω εγώ θέμα είναι όταν απόψεις ενός συνεντευξιαζόμενου παρουσιάζονται ως "απόλυτη αλήθεια" ενστερνιζόμενη όχι μόνο από τον παραθέτη ( δικαίωμα του), αλλά και το σύνολο του forum ( των ερασιτεχνών αστρονόμων στην Ελλάδα). Ειδικά όταν οι απόψεις αυτές αφορούν την ευγονική και την στέρηση ατομικών ελευθεριών.

Τώρα επειδή έπιασες ένα-ένα τα θέματα που πραγματεύεται ο κος Νεγρεπόντε θα πρέπει να πω οτι σαφώς δεν διαφωνώ σε όλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος μου πεί οτι ο ηλιος ανατέλλει στην ανατολή και δύει στην δύση, θα δεχτώ και όποια άλλη επικίνδυνη "μπαρούφα" θέλει να μου περάσει.

Και επειδή συχνά παραθέτουμε κάτι είτε γιατί μας εκφράζει ή για δηλώσουμε την αντίθεση και την κατακραυγή μας, και μιας και μας έφερες εσύ αυτή την όντως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, δεν έχω καταλάβει ακόμα αν ενστερνίζεσαι αυτές τις απόψεις περί ευγονικής και περιορισμού των ατομικών ελευθεριών πρός όφελος της "ασφάλειας";;

Σε κάθε περίπτωση, μέλη του forum κατέγραψαν τις διαφωνίες της κοινότητας σε τέτοιου είδους "επιστημονικές" απόψεις.

 

Υ.Γ. Διαβάζω τα περισσότερα θέματα που ανεβάζεις και μου αρέσουν πολύ, αλλά δυστυχώς έχω κρατήσει τα θετικά σχόλια για τον εαυτό μου. Συνέχισε την καλή δουλειά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστρονομια, αστροφυσικη και κοσμολογια.

Σε ποιο απο τα τρια κατατασεται το κειμενο;

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιώργο πολύ φοβάμαι ότι δεν έγιναν κατανοητά τα όσα έγραψα...

Δεν μίλησα για την όποια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη,αλλά για τον τρόπο χρήσης της!!!

Αυτά πάνε πακέτο!Στοιχειώδης γνώση Ιστορίας και ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς!!!

Δεν μπορούμε να απομονώσουμε μόνο τα ενδεχόμενα ωφέλη,αλλά και τις δυσάρεστες συνέπειες όχι από την τεχνολογική εξέλιξη,αλλά από τον τρόπο χρήσης της!!Εκεί είναι το θέμα....

Και βέβαια θα συμφωνήσω με τον φίλο diorip και XB70A στα όσα έγραψαν παραπάνω!

Πρέπει να βλέπουμε όλες τις παραμέτρους του θέματος και όχι μόνο τις θετικές,για να έχουμε σωστή εικόνα!Και βέβαια δεν ισχύει το περί προσαρμοστικότητας της ανθρωπότητας,αν δεν υπάρχει μια ασφαλής βάση αξιών πάνω στις οποίες θα γίνει σωστή χρήση της τεχνολογίας!

Τα τεράστια πετρελαϊκά συμφέροντα που υπάρχουν και στις Η.Π.Α,και επηρεάζουν και πολιτικούς(...),έγιναν τροχοπέδη στην έρευνα για ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη...Να δούμε πότε θα έχει η ανθρωπότητα την "φωτιά του Προμηθέα" και υπό ποιές προϋποθέσεις...Τα χρονικά περιθώρια για να παρθούν δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή,σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα,πριν γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη!!

Η εκτεταμένη χρήση των ρομπότ θα στείλει στην ανεργία πολλά εκατομμύρια ανθρώπους!Θα νοιαστούν άραγε οι πολιτικοί και οι οικονομικά ισχυροί του κόσμου τούτου για τις τύχες τους?

Λέτε εμείς οι κοινοί και μη προνομιούχοι άνθρωποι του μέλλοντος,να έχουμε εξασφαλισμένα τα υλικά αγαθά από την εργασία των ρομπότ και να ασχολούμαστε μέσα στην άνεσή μας με..."πνευματικά-πολιτιστικά" θέματα? Ή η ανθρωπότητα θα μοιραστεί για μια ακόμη φορά σε προνομιούχους και μή?

Ο μελλοντικός κόσμος για να είναι ο "παράδεισος" που οραματίζεται ο κ.Νεγρεπόντε(ή Νεγκροπόντε),θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε αξίες,ηθικές αρχές,πιο σαφείς και αυστηρά καθορισμένες,ώστε να μην παρατηρηθούν τα όσα παράλογα έχει να επιδείξει η ανθρώπινη Ιστορία,και που έγιναν από διανοητικά ευφυείς ανθρώπους μέχρι τώρα...

Μήπως πρέπει να γίνει άλλος ένας Παγκόσμιος Πόλεμος,πυρηνικός αυτή τη φορά για να κατανοήσουμε ότι η τεχνολογική πρόοδος ΔΕΝ συμβαδίζει απαραίτητα με την η θ ι κ ή πρόοδο της ανθρωπότητας?

Αν ο κ.Νεγκροπόντε έχει πράγματι εκτίμηση στις ανθρωπιστικές επιστήμες,ας μελετήσει προσεκτικότερα την ανθρώπινη Ιστορία και Ψυχολογία,και ας αφουγκραστεί βαθύτερα τα νοήματα....Να κατανοήσει καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά,πριν προσβάλλει με τα λεγόμενά του την νοημοσύνη μας,την κοινή λογική και την γνώση της Ιστορίας...

Όπως είπα και στο προηγούμενο πόστ,υπάρχουν πολλών ειδών νοημοσύνες αλλά και ηλιθιότητες...

:-k :-k :-k Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο συναρπαστικός μελλοντικός κόσμος που προβλέπει ο Νεγρεπόντε.

Όσον αφορά τους γίγαντες του διαδικτύου που λειτουργούν σαν ένα είδος Big Brother – ως ένα τεράστιο ολιγοπώλιο χρησιμοποιώντας κατά βούληση τα προσωπικά μας δεδομένα μας, έκανε την παρακάτω σύγκριση. Όταν έγιναν οι αποκαλύψεις του Snowden , πολλοί Αμερικανοί σαν εμένα, εκπλήσσονταν συνειδητοποιώντας ότι η κυβέρνηση μας παρακολουθούσε. Αν όμως πάτε στην Κίνα θα δείτε εκατοντάδες κάμερες στο δρόμο που κάνουν αναγνώριση προσώπου δημιουργώντας μια αίσθηση σχεδόν τέλειας ασφάλειας. Και πολλοί άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Λένε: Εντάξει, ίσως αυτό να παραβιάζει αυτό που στην δύση θεωρείται προσωπική ζωή, όμως αποτρέπει τα εγκλήματα. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι και «θέμα κουλτούρας».

Αντιθέτως η Ευρώπη μπορεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία της ιδιωτικότητας, όπως λέει, παρατηρεί ωστόσο ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στη Γερμανία επειδή είναι παράνομο να μοιραστεί κανείς δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους. «Είναι μία δύσκολη κατάσταση» λέει και διευκρινίζει ότι «αν με χτυπήσει αμάξι, δεν επιθυμώ να προστατευτούν τα ιατρικά μου δεδομένα. Όταν το ασθενοφόρο φτάσει στο σημείο, θέλω να γνωρίζουν τα πάντα για εμένα».

Ερωτηθείς αν τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley πρέπει να αποδομηθούν όπως τα μονοπώλια του παρελθόντος, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, ο ίδιος εκφράζει τις αμφιβολίες του ότι μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε την ιδιωτικότητα του κόσμου.

 

Όταν διαβάζω τέτοιες απόψεις, μου έρχεται σχεδόν πάντα στο μυαλό ένα γκράφιτι στο Βερολίνο, κάτω από μια κάμερα ασφαλείας, που έιχε το πρόσωπο του Όργουελ και από κάτω έγραφε: " Έγραψα το 1984 σαν προειδοποίηση, όχι σαν εγχειρίδιο χρήσης¨

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Γιωργο Δροσο

 

Εχω διαβασει οτι μελλοντολογικο περιοδικο εβγαινε την δεκαετια του 70.

Ξενο και ελληνικο. Θεωρω τον εαυτο μου τυχερο που "πεταξα" ΤΟΣΟ ΨΗΛΑ

και ας μην ηταν ενας πραγματικος ουρανος (παρα μονο ουτοπικος/φανταστικος).

Η ασιγαστη λαχταρα μου για τα μελλουμενα ποτε δεν εξελειπε (και ουτε προκειται).

Αυτο ομως που δυστυχως αλλαξε ... ειναι η ηλικια μου. Και μαζι με την ηλικια

και η ευπιστια, η αγαθη προθεση και αντιληψη. Ζωντας περα απο τα 18 ετη

(Δημοτικο-Γυμνασιο) γινεσαι μαρτυρας της υστεροβουλιας και μοχθηριας

αυτου του κοσμου, θελωντας και μη.

 

Για να μην πολυλογω λοιπον, αυτο που δυστυχως καρφωθηκε μεσα στην

αδολη παιδικη ψυχουλα μου, ολα αυτα τα χρονια μετα απο το Λυκειο, ειναι ...

 

ΠΟΙΟΣ παραγγελνει (αρα και επενδυει εναν πακτωλο χρηματων για

το οτιδηποτε), ΓΙΑΤΙ το παραγγελνει και για ΠΟΙΟΥΣ το παραγγελνει.

 

Κατω απο αυτο το πρισμα, εξετασα τις αναφορες του Νεγρεποντε !

ΟΧΙ επειδη δεν μου αρεσει (και εμενα) να οραματιζομαι εναν ανετοτερο,

υγιεινοτερο και συναρπαστικοτερο κοσμο. Κeep posting, nevertheless !

I''m the least significant timeline of all timelines.

Yet ... I''m the only timeline possible to me !

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οταν μια καινοτομία εφαρμόζεται σε βιομηχανικό επίπεδο και βγαίνει στην παραγωγή συνήθως το προιόν απευθύνεται στους λίγους. Με τον καιρό, όπως κάθε smart συσκευή που έχουμε σήμερα, το προιόν βρέθηκε στα χέρια μας αρκετά εύκολα. Μέχρι και στις τριτοκοσμικές χώρες, όπως η ινδία, μεγάλες εταιρίες επενδύουν στην παραγωγή πολύ οικονομικών smartphones και σχεδόν όλοι καταλήγουν να έχουν ένα. Μπορεί να είναι θέμα καιρού να βρεθεί μια νέα τεχνολογία στα χέρια μας, μπορεί και όχι, το ερώτημα μου πόσο πραγματικά την χρειαζόμαστε αυτήν την τεχνολογία. Νέες τεχνολογίες που αφορούν την ιατρική περίθαλψη και νέα φάρμακα θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα εύκολα, κάτι που δύσκολα θα γίνει. #-o

Πολύ ωραίο θέμα ανοίξατε πάντως :)

Shooow me what you got :shock: :shock:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης