Jump to content

Dobsonian ή ισημερινή στήριξη?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρατηρώντας με το Heritage 130, που έχει στήριξη τύπου dobsonian, έχω τις επιφυλάξεις μου ως αναφορά την χρηστικότητα αυτού του τύπου στήριξης.

Οπωσδήποτε είναι γρήγορη και άμεση ως κατασκευή αλλά κυρίως φθηνή, ρίχνοντας το συνολικό κόστος.

Οπότε με λιγότερα χρήματα παίρνεις μεγαλύτερη διάμετρο.

Αυτό όμως που βλέπω - συγκρίνοντας με ένα παλιό τηλεσκόπιο με ισημερινή που έχω - είναι πως πρακτικά καταντάει κουραστικό.

Σε μεγεθύνσεις πάνω από 100Χ, όπου ο στόχος περνάει γρήγορα, θέλει συνεχείς διορθώσεις και οριζόντια και κατακόρυφα χαλώντας την ροή της παρατήρησης.

Με την ισημερινή στήριξη εφόσον την ρυθμίσεις, γυρνάς τον ένα περιστρεφόμενο άξονα εκ των δυο και κρατάς τον στόχο σταθερά και με ομαλή ροή χωρίς να αποσπάσαι από την θέαση. Φαντάζομαι μάλιστα πως με μια ποιοτική στιβαρή ισημερινή στήριξη το αποτέλεσμα θα είναι απαράμιλλο.

Καθώς λοιπόν κάνω τις βολιδοσκοπήσεις μου για να προσθέσω ένα μεγαλύτερο κάτοπτρο στην γκάμα μου, σκέφτομαι σοβαρά κάτι στις 6-8 ίντσες με ισημερινή στήριξη, αντί για Dobsonian που να έχει λίγο μεγαλύτερο κάτοπτρο.

Ποια η γνώμη των ποιο έμπειρων?

Βέβαια μπορώ να πάρω ένα dobsonian αρχικά και στην συνέχεια ξεχωριστά μια ισημερινή. Αλλά από ότι βλέπω όταν είναι πακέτο με ισημερινή βγαίνει φθηνότερα και συμφέρει από ότι να πάρεις σκέτη την βάση μετά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφόσον μείνεις ευχαριστημένος έως 8 ίντσες, τότε το νευτώνειο της SW επάνω στην EQ5 την απλή χωρίς Goto είναι η καλύτερη λύση. Στην πραγματικότητα με αυτό το σετ απ το υπόλοιπο της ζωής σου δεν είναι αρκετό για να δεις όσα θα μπορούσε να σου δείξει αυτό το τηλεσκόπιο. Ναι δίνεις 350 ευρώ παραπάνω από το να έπαιρνες ένα απλό dob, αλλά… Από εκεί και πέρα για περισσότερες ίντσες οι ισημερινές κοστίζουν πολλά, και είναι όλες goto τα οποία τα πληρώνεις και παράλληλα χάνει πολλά η βάση από την απλότητα της και τις παλιές πατροπαράδοτες ευκολίες. Δεν έχουν πχ κοχλίες μικρομετρικής κίνησης. Επίσης η EQ5 που έχει τους χρησιμοποιείς και για να εντοπίζεις στόχους αόρατους δια γυμνού οφθαλμού. Όπως το goto.

Προς το παρόν αν έχεις την EQ2 αγόρασε 2 στεφάνια και βάλε το τηλεσκόπιο επάνω. Θα βρεις την υγειά σου.

 

Κάτω είναι μία ΘΕ που έχω γράψει για εντοπισμό στόχων με τους κοχλίες μικρομετρικής κίνησης.

Υπάρχει βέβαια και νέο λογισμικό. Αυτό θα σου το στείλω αν υπάρξει ενδιαφέρον.

 

 

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=23770&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ Γιάννη για την απάντηση. Το goto δεν με ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς, πρώτον γιατί δεν με ενδιαφέρει η φωτογραφία αλλά μόνο η οπτική παρατήρηση και δεύτερο γιατί βρίσκω ενδιαφέρον να ανακαλύπτω μόνος μου τους στόχους. Οπότε τα θέλω όλα manual.

Βλέπω σήμερα αυτό με την ΕQ5 και τον σωλήνα να είναι 1000/f5 οπότε δεν είναι και κάποιο μακρινάρι ώστε ο προσοφθάλμιος να παίρνει περίεργες θέσεις.

Εδώ στην Ελλάδα μόνο την βάση την έχουν κοντά στα 370.. Με 500 ευρώ στο λινκ έχει σωλήνας βάση και μεταφορικά! Απορώ: εδώ χοντρική δεν τα παίρνουν? Γιατί τέτοιες τιμές.. Γι αυτό κλείσανε όλα.

https://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-explorer-200p-eq5.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που θα αγοράσεις φρόντισε ο εστιαστής να έχει μικρομετρική κίνηση. Αυτό που μου έστειλες δεν έχει. Νομίζω ότι πρέπει να γράφει DSF. Είναι κάτι που θα το χρειαστείς οπωσδήποτε. Η διαφορά απ’ ότι είδα είναι γύρω στα 100 Ευρώ. Στο πλανητάριο το σετ απ αυτό έχει τέτοιο τον εστιαστή που σου λέω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν σε ενδιαφέρει η φωτογραφία παίρνεις dobsonian χωρίς δεύτερη σκέψη. Και σε πανω από 100 και σε πανω απο 200 μια χαρά παρακολουθείς και υπάρχουν και dobsonian με goto και παρακολουθηση του ουρανού αν σε ενοχλει το να το κινείς χειροκίνητα. Και σε 6 ιντσών παίρνει άσχημες θέσεις ο προσοφθάλμιος στα ισημερινά που σε αναγκάζουν κάθε τόσο να περιστρέφεις το σωλήνα με αποτέλεσμα να χάνεις και την ευθυγράμμιση του goto αν εχεις. Πέραν τούτου θα έλεγα και πως το όριο του μεταφερόμενου ισημερινού νευτωνιου είναι οι 10 ίντσες από κει και πάνω πας σε μόνιμη εγκατάσταση. Εκτός αυτού η μεταφορά, στήσιμο ευθυγράμμιση της ισημερινής είναι μπελάς ενώ με το dob παρατηρείς αμέσως.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ' αρχήν η βάση του heritage ΔΕΝ είναι βάση

Dob. Η βάση dob έχει Π μέσα στο οποίο "πλέει" το τηλεσκόπιο.

 

Οι βάσεις dob από κατασκευασ τη σε κατασκευαστής διαφέρουν και ακόμα και στον ίδιο κατασκευαστή επίσης διαφέρουν (ενίοτε, όχι πο πάντα) από τηλεσκόπιο σε τηλεσκόπιο εντός της ίδια ς σειράς. Κλασικό παράδειγμα η skywatcher.

 

Είναι κοινό μυστικό πλέον πώς οι βάσεις μέχρι 10 ιντσες είναι εξαιρετικές από το εργοστάσιο και μετά

Θέλουν κάποιες μικρές και οικονομικές αλλαγές που διορθώνουν

Κάποια από τα σφάλματα της σχεδίασης (στην ουσία αντιμετωπίζουμε καλύτερα το βάρος). Επομένως: σε ένα οποιοδήποτε σωστό dob μπορείς να παρακολουθείς τα αντικείμενα (μόλις συνηθίσεις την κίνηση μετά από 3-4 βραδιές) ΆΝΕΤΑ και πάνω από 500*. ΝΑΙ χρειάζεται να κινεις 2 άξονες, ΝΑΙ έχεις δίκιο στον τρόπο σκέψης σου και ΝΑΙ ο Γιάννης έχει δίκιο σ αυτά που λέει. ΟΜΩΣ σε παγκόσμιο επίπεδο ο προτιμομενος τρόπος είναι η dob βάση (για οπτική παρατήρηση ΟΧΙ αστροφωτογραφια). Γιατί; Γιατί όπως είπε και ο άλλος φίλος παραπάνω χιλιάδες έχουν πουλήσει την ισημερινή για την ευκολία της dob και αφού δεν γύρισαν πίσω αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει. Την πρώτη φορά λέει είναι τύχη, τη δεύτερη σύμπτωση την τρίτη συνομοσια. Σκέψου τα αυτά τα θέματα. Έχει να κάνει με το αν θα κοιτάς από το σπίτι σου, εάν θα πηγαίνεις 20χλμ μακριά, εάν θα θες να αναβαθμίσεις κτλ. Π.χ. 10αρι όλοι λένε ότι σε ισημερινή έχει άβολες θέσεις παρατηρήσεις και αυτό όπως και η ευκολία της μεταφοράς μπορούν να θέσουν ένα τηλεσκόπιο σε αχρηστία.

 

Αν θελήσεις ένα 12αρι η μεγαλύτερο για να βλέπεις σφαιρικά σμήνη (που είναι από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα του ουρανού);;; Ειλικρινά μετά από τόσα χρόνια έρευνας, σκέψης, παρατήρησης των απόψεων αλλά και στο πεδίο, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η σειρά στα τηλεσκόπια είναι:1) heritage, 2) 10αρι dob, 3) κατά περίπτωση. Ειδικά το 10αρι dob είναι ένα τηλεσκόπιο που ΔΕΝ το πουλάς ποτέ. Γιατί αποτελεί ένα χρυσό συνδυασμό βάρους, φορητότητας, διαμέτρου. Σκέψου ότι όλοι οι Αμερικάνοι αστρονόμοι μετά τα 70γυρνανε σε 10αρι. Κάτι λέει αυτό. Αυτοί που θέλουν μεγάλο"grab n gow" πάνε σε 8αρι η 10αρι ultra portable.

 

Αυτά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω βαρεθεί τόσα χρόνια να διαβάζω για dob για παρατήρηση και ισημερινή για φωτογράφιση.

 

Εγώ 13 χρόνια έχω χειροκίνητη ισημερινή και το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο παραπάνω χρόνος στο στήσιμο αποζημιώνει στη παρατήρηση.

 

Και ένα κουίζ.

Βάλτε δίπλα δίπλα ένα Ισημερινό χειροκίνητο και ένα dob χειροκίνητο.

Και μετρήστε με ένα χρονόμετρο πόσο χρόνο χρειάζεστε για εύρεση αστεριού 12 mag με το καθένα

 

Και απαντήστε σε αυτό το ποστ.

 

Και έχω τη γνώμη ότι μικρομετρικος εστιαστής δε χρειάζεται στη παρατήρηση. Το μάτι δε μπορεί να αντιληφθεί τόσο ασήμαντες διαφορές στην εστίαση και κάθε φορά ο εστιαστής θα περνάει από το σημείο εστίασης και θα φεύγει.

Αντίθετα το μάτι αντιλαμβάνεται καλύτερα τις μεγαλύτερες διαφορές στην εστίαση και η εστίαση με τη χρήση μεγαλύτερων διαδρομών του εστιαστή, επιτυγχάνεται πιο εύκολα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για μένα η από 100Χ και πάνω χειροκίνητη παρακολούθηση δεν είναι αστροπαρατήρηση αλλά καψώνι. Με συγχωρείται αλλά δεν το γραφώ για να ενοχλήσω κάποιον, αλλά να. Από το 2000 κάνω διαρκώς παρατήρηση. Είμαι 59 χρονών. Παρόλα αυτά το τελευταίο φεγγάρι τις ημέρες πριν την Πανελλήνια, δεν βαρέθηκα αλλά τα μάζεψα τα φόρτωσα και πήγα 7 φορές απέναντι από τον Πάτροκλο. Τα έκανα όλα αυτά 7 φορές μέσα σε 10 ή 11 βράδια! Λοιπόν φίλοι μου αν δεν είχα το δικό μου σετ απ, το οποίο μου εξασφαλίζει άνετη και πάντα εκ του καθιστού παρατήρηση, το πιθανότερο είναι να μην ήταν πάνω από μία φορά. Αν δηλαδή τα είχα όλα και δεν είχα πχ την σκαλίτσα για να κάθομαι στους περισσότερους στόχους, σίγουρα δεν πρόκειται να πήγαινα πάνω από μία φορά. Αν πάλι είχα goto στην ισημερινή, όπως λέει επάνω ο Γιώργος, δεν θα μπορούσα να περιστρέψω το τηλεσκόπιο στα στεφάνια για να μου έρθει σε βολική θέση το προσοφθάλμιο, και θα ξεσβερκιαζόμουν. Και εδώ άντε μία φορά. Έτσι για να μου φύγει η χαρμάνα. Αν πάλι δεν είχα την ισημερινή, αλλά Dob, το πολύ να πήγαινα μία φορά. Διότι πάνω στο μισάωρο κιόλας, θα έλεγα: «Ώπ.. εδώ Γιάννη πρέπει να αλλάξεις προσοφθάλμιο… όμως που να αφήσεις τώρα το τηλεσκόπιο από τα χέρια σου, μέχρι να κάνεις την αλλαγή ο στόχος θα έχει φύγει και θα τον ψάχνεις με μεγαλύτερη μεγέθυνση.» Κάποτε είχα φτιάξει μία βάση Dob και είχα βάλει επάνω το 114/900 διότι με την EQ2 που το είχα αγοράσει έτρεμε το σύμπαν. Ακριβώς αυτό ήταν το σημείο που έληγε η παρατήρηση. Ήθελα να αλλάξω προσοφθάλμιο και βαριόμουν. Και εδώ μιλάμε για το δεύτερο καλοκαίρι κι όχι για το 19ένατο που φέτος μετρώ.

Ως εκ τούτου το τι λέει διεθνώς η ερασιτεχνική αστρονομία, προσωπικά με αφήνει αδιάφορο. Διότι αυτό που έμαθα καλά εκ πείρας είναι ότι αυτό το οποίο βγάζει έξω και σε βάθος χρόνου τον έμπειρο πια ερασιτέχνη αστρονόμο, είναι η απλότητα και ή άνετη και ξεκούραστη παρατήρηση που του προσφέρει το σετ απ του.

Σήμερα λοιπόν όπως είναι τα πράγματα, ναι στις 6 και 8 ίντσες το πράγμα βολεύεται και λειτουργεί με τις EQ3και EQ5 ισημερινές. Δίνει κάποιος 250 με 350 ευρώ και κάνει την δουλειά του. Από εδώ και πάνω το χάος, όσο αφορά το κόστος. Διότι για να πάς στις 10ίντσες σε ισημερινή θέλεις την EQ6 που αυτές ξεκινάνε από 1500 ευρώ και φτάνουν τα 2 χιλιάρικα, ενώ η διαφορά από 8 στις 10 ίντσες είναι δεν είναι 200 ευρώ!

Επομένως εδώ και συμφέρει αλλά και είναι πιο άνετο το goto σε Dob.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη για να είμαι ειλικρινής, εγώ με Dob, δυσκολεύομαι να βρω στόχους στο εξής σημείο. Φτάνεις κάπου κοντά στον στόχο και μέσα από το προσοφθάλμιο αναγνωρίζεις κάποια άστρα. Ξέρεις τώρα από τον χάρτη ότι ο στόχος είναι λίγο πιο ανατολικά ή δυτικά και λήγω πιο νότια η βόρεια. Έλα ντε που μέσα από το προσοφθάλμιο οπτικά αποπροσανατολίζομαι και δεν ξέρω πια τις διευθύνσεις. Όμως με την ισημερινή ξέρει το σώμα μου μπρος τα πού να σπρώξει την απόκλιση και να πάει βόρεια ή νότια, και την ορθή αναφορά για ανατολικά ή δυτικά.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να είσαστε καλά φίλοι μου για τις απαντήσεις.

Ο κάθε ένας έχει βρει τον τρόπο του και σίγουρα από την στιγμή που πουλιέται κάτι τόσο πολύ όπως τα dobsonian, θα έχουν βρεθεί και οι λύσεις.

Τη σταθερότητα για μεγάλες μεγεθύνσεις να την δεχθώ. Σε ένα βαρύτερο και με μεγαλύτερη αδράνεια σύστημα είναι δεδομένη.

Εξακολουθώ όμως να έχω τις επιφυλάξεις μου.

Αν κάτι ''πλέει'' τόσο εύκολα, σημαίνει πως πρέπει να σφίγγει για να μην παρασυρθεί από αέρα και να ξεσφίγγει για την αλλαγή θέσης με τον μοχλό τάσης που έχει στη βάση. Αυτό σε μεγάλες μεγεθύνσεις, όπου ο στόχος περνάει γρήγορα και θέλει διόρθωση και ως προς τους δυο άξονες, μου φαίνεται μη πρακτικό.

Η παρατήρηση είναι μια διαδικασία ωρών. Δεν μπορώ να δεχθώ πως τα δέκα λεπτά που απαιτεί η ρύθμιση μιας ισημερινής οδήγησες είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά της. Με μια ρυθμισμένη ισημερινή οδήγηση η παρακολούθηση μπορεί να γίνει με τον στόχο συνεχώς στο κέντρο και χωρίς καμία απόσπαση από την παρατήρηση, απλά γυρνώντας τον ένα άξονα.

Βέβαια, σε μια ισημερινή βάση, ένα τηλεσκόπιο με καθρέπτες που έχει τον προσοφθάλμιο στο μπροστά μέρος και σκοπεύοντας στο ζενίθ, πιστεύω πως θα έχει θέμα ειδικά αν ο σωλήνας είναι πάνω από 800-1000mm, οπότε θέλει μάζεμα τα πόδια του τρίποδα κ.λ.π.

Νομίζω πως είναι θέμα συμβιβασμών και του τρόπου παρατήρησης που έχει ο κάθε ένας.

Προσωπικά είμαι αυτό που θα λέγαμε ''κοιμάται στον προσοφθάλμιο'' :lol: ...

Γι αυτό η συνεχής διακοπτόμενη αλλαγή και στους δυο άξονες δεν μου κάθεται καλά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω ότι το θέμα ευκολίας ή μη χειρισμού βάσεων dob,είναι υποκειμενικό...Άλλοι έχουν πρόβλημα,άλλοι όχι!Προσωπικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα παρακολούθησης στόχου με dob βάση σε μεγάλες μεγεθύνσεις.

Μιλάμε πάντα για χειροκίνητη οδήγηση!

Οπότε σωστό και κατάλληλο είναι ό,τι βολεύει τον καθέναν!

Αλέξανδρε στο SW Dob 10" που έχω,δεν χρειάστηκε να κάνω ποτέ συνεχείς διορθώσεις στους μοχλούς σφίγγοντας και χαλαρώνοντας!Έχω μια στιβαρή βάση που δουλεύει άψογα και στις μεγάλες μεγεθύνσεις!Συμπεριφέρεται άριστα ακόμα και με αέρα!

Να διευκρινήσω όμως ότι αυτές οι βάσεις από νοβοπάν που παράγονται σε μαζική παραγωγή,όπως και πολλά άλλα προϊόντα,ενδέχεται να μην έχουν την ίδια συμπεριφορά!

Το νοβοπάν άλλωστε είναι υλικό,που επιτρέπει αστοχίες...

Οπότε κάποιες dob βάσεις σε 8",10" κλπ ενδέχεται να είναι προβληματικές!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δίκιο Κώστα, είναι θέμα συνήθειας και προσαρμογής.

Παρεμπιπτόντως, περιμένοντας τον Barlow της Celestron με ανυπομονησία, ήθελα να δω περίπου πως θα φαινόταν το είδωλο με πολλαπλασιαστή 2Χ. Σκέφτηκα κι έφτιαξα μια πατέντα μέσα στον σωλήνα του εστιαστή με ένα φωτογραφικό converter 2X που είχα. Δούλεψε μια χαρά και το αποτέλεσμα ήταν άνω του αναμενόμενου! Περιμένω τώρα το Celestron και πιστεύω πως θα αξίζει τον κόπο!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι δεν είναι ομοιογενής ομάδα. Υπάρχει σημαντική ποικιλία σε προσδοκίες, συνήθειες, απαιτήσεις, γνώμες, επιθυμίες, σε όλα γενικώς. Το θέμα σε είναι τι προτιμάς εσύ και πως θα το ανακαλύψεις. Καλό είναι να δοκιμάσεις διάφορα πράγματα και να αποφασίσεις, λαμβάνοντας υπόψη πως μπορεί και εσύ ο ίδιος να αλλάξεις με τον καιρό. Εγώ άλλαξα, θέλω πλέον το απλούστερο και ευκολότερο, ενώ είδα και άλλους να αλλάζουν, ακόμη και στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση.

Κάθε στήριξη και κάθε τηλεσκόπιο και όλα τα υλικά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, έγκειται σε εσένα να εκμεταλλευτείς τα πρώτα και να παρακάμψεις ή να υπερνικήσεις τα δεύτερα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλέξανδρε είναι ενδιαφέρον ότι ένα φωτογραφικό teleconverter 2x,δούλεψε ως barlow 2x χωρίς προβλήματα!

Συνήθως αυτά τα εξαρτήματα στην φωτογραφία,έδιναν εικόνα κάτω του μετρίου με άφθονο χρωματικό σφάλμα και μείωση του κοντράστ και της οξύτητας!Φαίνεται ότι το δικό σου είναι ποιοτικό!

Ενδιαφέρον θα είναι ένα συγκριτικό τέστ μεταξύ του αναμενόμενου Celestron Omni barlow 2x και του teleconverter!

Αν βάλεις τα δύο ενισχυτικά μαζί,και δεν έχεις αισθητή απώλεια στην ποιότητα της εικόνας,τότε θα έχεις έναν ισοδύναμο barlow 2x2=4x!!

Χαίρομαι που εξελίσσεσαι τόσο γρήγορα στην αστρονομία!!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλα ντε που μέσα από το προσοφθάλμιο οπτικά αποπροσανατολίζομαι και δεν ξέρω πια τις διευθύνσεις. Όμως με την ισημερινή ξέρει το σώμα μου μπρος τα πού να σπρώξει την απόκλιση και να πάει βόρεια ή νότια, και την ορθή αναφορά για ανατολικά ή δυτικά.

Βλέπεις κατά που "κυλάει" το πεδίο και εκεί είναι η δύση.

Η ισημερινή έχει "τυφλό" σημείο κοντά στον ουράνιο πόλο ενώ η υψοαζιμουθιακή/ντομπ στο ζενίθ. Το ζενιθ μια ώρα πριν και μια ώρα μετά δεν ειναι ζενίθ ενώ ο βόρειος ουράνιος πόλος θα είναι εκεί για χιλιάδες χρόνια πριν μετακινηθεί αισθητά λόγω της μετάπτωσης. Επίσης και τα ισημερινά "goto" χάνουν ακρίβεια όταν είμαστε κοντά στον ουράνιο πόλο.

Αν δεν ειχα και ντομπ θα είχα χάσει πολλές συνεδρίες παρατήρησης καθότι η eq6 είναι μπελάς να στηθεί και να ξεστηθεί ενώ η eq3-2 είναι επαρκής για το 6" f/8 νευτώνιο που είναι "αργότερο" στην εύρεση στόχων. Με το 8" f/4.5 ντομπ που είναι "grab and go" δεν χάνω ευκαιρία παρατήρησης ενώ διατηρείται το επαρκές άνοιγμα.

Εκ πείρας συνδυασμός "δυναμίτης" για ταχύτατη εύρεση αντικειμένων με αστροάλματα και παρατήρηση 8" ντομπ με quikfinder και χάρτες 1000+.

Ισημερινή χωρίς "goto", ειδικά με νευτώνιο επάνω, μπελάς για τον αρχάριο (και με goto μπελάς εκτός αν εχει ακριβή δαχτυλίδια περιστροφής ο σωλήνας). Προτιμώ το Celestron 8 πάνω στην eq6 παρά το νευτώνιο. Αν ο άνεμος ειναι τόσο ισχυρός που να μετακινεί το ντομπ θα είναι ακόμα χειρότερα για την ισημερινή και σε τέτοια περίπτωση σταματάμε την παρατήρηση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο ότι δακτυλίδια και να βάλεις αν περιστρέψεις το τηλεσκόπιο θα περιστραφεί ο οπτικός άξονας και πάλι θα έχεις πρόβλημα εύρεσης στόχων ειδικά κοντά στον πόλο. Αυτό είναι το κωνικό σφάλμα. Με την Dob το έχεις στο ζενίθ. Όμως εκεί απλά περιμένεις λίγο και φεύγει ο στόχος από το ζενίθ και είναι διαχειρίσημος. Με την Ισημερινή ο πολικός πχ δεν κουνιέται από τον πόλο και έτσι έχεις πάντα πρόβλημα. Ένας τρόπος για βελτιώσεις την ευστοχία των goto στις πολικές περιοχές είναι να μετριάσεις το κωνικό σφάλμα. Μπορείς να σημαδέψεις τον πολικό με την πολική διόπτρα και να τον βάλεις κέντρο. Δες μετά μέσα από το προσοφθάλμιο με χαμηλή μεγέθυνση με το τηλεσκόπιο. Αυτός δεν θα είναι στο κέντρο όπως όφειλε. Ανεβάζοντας τώρα το μπρός ή το πίσω στεφάνι μπορείς να πετύχεις ο οπτικός άξονας του τηλεσκοπίου, όταν η απόκλιση του είναι 90, να γίνει παράλληλος με τον άξονα περιστροφής της Ορθής Αναφοράς.

Τέλος οφείλω να ομολογήσω ότι στις πολικές περιοχές οι ισημερινές χάνουν κατά κράτος από τις ΑΖ. Εκτός αυτού κοντά στους πόλους τα αστέρια τρέχουν λιγότερο μέσα στο οπτικό πεδίο κι έτσι ακόμα και κάποιος ατζαμής με τα DOB (όπως εγώ) να μπορεί να τα παρακολουθεί άνετα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ισημερινή και ίντσες δεν πάνε μαζί. Οι ισημερινές σηκώνουν βαριά βαριά 12ιντσο (eq6+) και το συγκεκριμένο setup δεν μπορείς καν να το στήσεις μόνος σου. Δεν συζητάμε για τηλεσκόπια 16+ ιντσών.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μανούσο αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε προ πολλού. Από εδώ και πέρα εγώ είπα στην ουσία ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα, οι 8 ίντσες είναι αυτές που τελειώνουν επάνω στις ισημερινές, κι όχι οι 12 που λες. Αυτό όχι διότι τεχνικώς δεν γίνεται, αλλά αυτό είναι έτσι, αποκλειστικά και μόνο λόγο της διαμόρφωσης της αγοράς. Διότι μπορείς να πάρεις ένα νευτώνειο 8 ίντσες επάνω στην EQ5 και να πληρώσεις μία μέση τιμή 750 ευρώ. Για να ανέβεις τώρα στις 10 θέλεις την EQ6. Αυτή ξεκινά από 1500 Ευρώ και φτάνει τα 2 χιλιάρικα. + την τιμή του σωλήνα. Δεν υπάρχει ούτε λογική ούτε συνέχεια. Και γι’ αυτό θα βρεις απειροελάχιστους που έχουν την EQ6 και 10ιντσο νευτώνειο. Όποιος έχει τα λεφτά να πάρει μία EQ6 δεν παίρνει νευτώνειο, αλλά κάποιο STC ή κάποιο άλλο ακριβότερο τηλεσκόπιο.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν σε ενδιαφέρει η φωτογραφία παίρνεις dobsonian χωρίς δεύτερη σκέψη. Και σε πανω από 100 και σε πανω απο 200 μια χαρά παρακολουθείς και υπάρχουν και dobsonian με goto και παρακολουθηση του ουρανού αν σε ενοχλει το να το κινείς χειροκίνητα. Και σε 6 ιντσών παίρνει άσχημες θέσεις ο προσοφθάλμιος στα ισημερινά που σε αναγκάζουν κάθε τόσο να περιστρέφεις το σωλήνα με αποτέλεσμα να χάνεις και την ευθυγράμμιση του goto αν εχεις. Πέραν τούτου θα έλεγα και πως το όριο του μεταφερόμενου ισημερινού νευτωνιου είναι οι 10 ίντσες από κει και πάνω πας σε μόνιμη εγκατάσταση. Εκτός αυτού η μεταφορά, στήσιμο ευθυγράμμιση της ισημερινής είναι μπελάς ενώ με το dob παρατηρείς αμέσως.

 

Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα και για μένα :D . Γενικά μπορείς να παρακολουθείς και σε μεγαλύτερες μεγενθύνσεις. Με μια μέτρια κατασκευή dob μπορείς να παρακολουθείς και πάνω από 200x, αρκεί να αποφύγεις τις κακοκατασκευές.

 

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016&postdays=0&postorder=asc&highlight=%CC%C1%CD%CF%D5%D3%CF%D3&start=0

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης