Jump to content

Skymaster 15x70 ναι εχω διαβασει τα υπολοιπα θεματα.


alexii

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετε και ευχαριστω προκαταβολικα για τον χρονο οποιουδηποτε διαβασει / απαντησει.

 

Ειμαι εντελως ερασιτεχνης στο θεμα αστρονομιας. Αγαπω τον ουρανο, ξερω τους περισσοτερους αστερισμους, εχω παρατηρησει τον ουρανο και στα δυο ημισφαιρια, μπορω να προσανατολιστω, βαζω ξυπνητηρι να δω τον ISS οταν περναει πρωινες ωρες κλπ.

 

Μεχρι σημερα ο,τι επιγεια και ουρανια παρατηρηση εχω κανει, εχει γινει με κυαλια 7Χ50 REVUE που μου χαρισε ενας γερμανος θειος μου οταν ημουν ακομα 5 χρονων αλλα ειχα απο τοτε το μικροβιο. Για τα οποια παρεπτιπτοντως δυσκολευομαι να βρω πληροφοριες σημερα στο ιντερνετ σχετικα με την ποιοτητα/αξια/υπαρξη της εταιρειας κλπ. To μονο που μπορω να εντοπισω ειναι οτι ειναι γερμανικα, ισως στρατιωτικα.

 

Μιας και τα οικονομικα το επετρεψαν τελικα, αποφασισα να παω επιτελους σε κατι ελαφρως μεγαλυτερο. Δυστυχως η δουλεια μου και ο χρονος μου δεν μου επιτρεπει πιο συστηματικη ενασχοληση και να εντρυφησω στο τεχνικο κομματι.

 

Με μια γρηγορη και σχετικα βιαστικη αναζητηση κατεληξα στα Celestron Skymaster 15x70.

 

Tα κυαλια τα παραγγειλα ηρθαν, τα ανοιξα κοιταξα, και ενιωσα μια σουβλια μεταξυ των ματιων μου. Ψαχνοντας online εφτασα και στα αρθρα του astrovox και καταλαβα οτι ειχαν προβλημα ευθυγραμμισης. Η εικονα ειναι καθαρη, δεν βλεπω διπλες εικονες αλλα oh boy the dizziness. Θα επεφτα στο σφαλμα να μη δωσω σημασια αλλα εχοντας ολη μου τη ζωη χρησιμοποιησει τα REVUE τα οποια εχουν (πλεον εχω συγκριση) ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ καταλαβα οτι δεν υπαρχει περιπτωση να ειναι φυσιολογικο αυτο που συνεβαινε. Επικοινωνησα με το καταστημα, εξηγησα και μου ειπαν πως ναι θα υπαρχει προβλημα ευθυγραμμισης και οτι μπορει να συνεβει κατα τη μεταφορα με το κουριερ και οτι συμβαινει στα μεγαλου διαμετρηματος συχνα (δεν το ηξερα). Τα επεστρεψα και τους ζητησα να ελεγξουν το καινουριο ζευγαρι που θα μου εστελναν και οτι δεν ειχα κανεναν προβλημα να το βγαλουν απ το κουτι να το ελεγξουν πριν το στειλουν. Παρελαβα τα καινουρια κυαλια (τα οποια μαλλον ειναι αυτα που εστειλα πισω εξαρχης) και το προβλημα δεν ειναι το ιδιο εντονο αλλα ειναι εκει. Αν κατσει το ματι πανω απο 30 δευτερολεπτα (πριν ηταν αδυνατον) την στιγμη που βγαινουν τα ματια απ τα κυαλια νιωθεις τρομερη ζαλαδα σαν να αλληθωριζες για πολλη ωρα (μαλλον αυτο εκανα). Ιδιως την δευτερη φορα που δοκιμασα να παρατηρησω για ενα λεπτο ειχα πονοκεφαλο μετα για κανενα μισαωρο.

 

Πριν ξαναενοχλησω το μαγαζι και εχοντας διαβασει περι προβληματων και ευθυγραμισεων του μοντελου αλλα και αλλων της αγορας, ηθελα να σας ρωτησω αν εχει νοημα να τα ξαναεπιστρεψω η θα μου ξαναρθει κατι προβληματικο. Λεγοντας προβληματικο, ειναι οντως προβληματικο μοντελο και κακης ποιοτητας η ειναι μια συνηθης κατασταση που οποιος εχει κυαλια τετοια διαμετρηματος πρεπει να περναει συχαν πυκνα. Τα REVUE τα εχω πολλα χρονια και δεν ξερω και ποσα χρονια πριν ειχαν φτιαχτει, εχουν φαει τουμπες εκδρομες και σουπερ χρηση και εχουν αψεγαδιαστη εικονα.

 

Τελικη ερωτηση, να τα στειλω πισω η πιστευετε πως το προβλημα θα παραμεινει. Εχει νοημα να τους ξαναενοχλησω; Ειανι προβληματικο το προιον η ετσι παει με τα 15Χ70

 

Υπαρχει περιπτωση με τις μεθοδους ευθυγραμμισης που διαβασα σε σχετικο αρθρο να μπορεσω να κοιταζω μεσα απ αυτα χωρις προβληματα;

 

Υπαρχουν κυαλια τα οποια παραγγελνεις και λειτουργουν; Η απογοητευση οπως καταλαβαινετε ειναι τεραστια.

 

Ευχαριστω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα δικά μου δεν είχαν πρόβλημα ευθυγράμμισης. Όπως και κανένα άλλο κιάλι εκτός από ένα ζευγάρι του Lidl αφού το άφησα για μέρες καλοκαίρι στο αυτοκίνητο (μάλλον έλιωσε η κόλλα στα πρίσματα) και προκλήθηκε παρόμοιο φαινόμενο. Ωστόσο υπάρχουν θέματα με την ποιότητα κατασκευής των Skymaster και μάλλον και με τον ποιοτικό τους έλεγχο.

Ίσως είναι καλύτερο να μάθεις να τα ευθυγραμμίζεις ο ίδιος, εάν απορρυθμίζονται στη μεταφορά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δες κι αυτό το review:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15729&highlight=skymaster

και κυρίως διάβασε αυτό τον οδηγό ευθυγράμμισης:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15900&postdays=0&postorder=asc&start=0

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες στο astrovox!

Τα κιάλια Celestron 15x70,όπως και όλα αυτής της κατηγορίας τιμής,έχουν θέματα ευθυγράμμισης και ποιότητας κατασκευής γενικά!Πολλά έχουν προβλήματα,άλλα όχι!

Εφ'όσον τα αγόρασες καινούργια υποχρεούται το κατάστημα να δεχτεί επιστροφές με δικά τους έξοδα,και να σου τα αντικαταστήσουν ή επισκευάσουν χωρίς αντιρρήσεις!

Να επικοινωνήσεις πάλι και να απαιτήσεις την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος ευθυγράμμισης που έχουν!Είναι απαράδεκτο να είναι απευθυγραμμισμένα!

Η μόνη αξιόλογη χρησιμότητά τους είναι για αναζήτηση στόχων,εκμάθηση του ουρανού,θέαση μεγάλων πεδίων.Το πολύ χρωματικό τους σφάλμα,τα καθιστά προβληματικά για πιο σοβαρή παρατήρηση!

Αν τα βάλεις σε μονόποδο(πχ.hama star78),όχι τρίποδο,θα γίνει πολύ πιο άνετη η παρατήρηση και σε μεγάλες γωνίες.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.

 

Fotodektis :

 

Αυτα ειναι τα δευτερα κυαλια που μου στελνουν (η το ιδιο ζευγαρι αφου ισως προσπαθησαν να το ευθυγραμμισουν μονοι τους) Ηταν εξυπηρετικοτατοι και με δικα τους εξοδα τα εστειλα πισω. Απλα δεν ξερω εφοσον μου στειλαν δευτερη φορα και παλι υπαρχει προβλημα, αν εχει καποιο νοημα να παω στην τριτη. Θα τους παρω ενα τηλεφωνο να δω τι δυνατοτητες υπαρχουν. Γιατι με το υπαρχον ζευγος μπορω να δω για τριαντα δευτερολεπτα πριν επελθει τυφλωση και δεν ξερω μηπως το επομενο ειναι χειροτερο. Για μενα και για τις απαιτησεις μου κατα τα λοιπα θα ηταν μια χαρα αν δεν υπηρχε το προβλημα αυτο. Ειδα σημερα 30/8 για πρωτη φορα στη ζωη μου τους δορυφορους του Δια -ο,τι καλυτερο για την γιορτη μου. Τωρα εχω λιγο πονοκεφαλο αλλα οκ.

 

Εliasg2004:

 

Tα διαβασα πριν γραψω εδω, και απο εκει κατεληξα οτι υπαρχει προβλημα ευθυγραμμισης αλλα και για αυτο ρωταω αν αξιζει να ξαναπροσπαθησω.

 

Γενικα γνωριζοντας πως στην παρουσα δεν εχω χρονο και κουραγιο για τιποτα απ αυτα ηθελα να παρω κυαλια πιο δυνατα για τον λογο οτι (νομιζα πως) δεν ειναι πυρινικη φυσικη και πως 140 ευρω δεν ειναι λιγα χρηματα οταν αγοραζεις μια μαρκα που φαινεται να εχει καποιο κυρος στο χωρο.

 

Μου ειναι πραγματικα πιο ευκολο να τα πουλησω και να παρω καινουρια εστω και διπλασιας τιμης που να ξερω οτι θα ειναι λειτουργικα παρα να παω αλλες πεντε φορες στο ταχυδρομειο η να μαθω πως να κανω μονος μου ευθυγραμμιση.

 

Kkokklis :

 

Oταν λες "τα δικα σου" εννοεις επισης skymaster 15x70 φανταζομαι. Οποτε απ οτι καταλαβαινω πως μαλλον και τα κυαλια ειναι ρωσικη ρουλετα. Υπαρχει καποιο μοντελο η καποια τιμη που μπορω να παραγγειλω και να ξερω οτι θα λειτουργει γιατι ποτε κανεις δεν ειχε καποιο προβλημα; Γιατι οσο ψαχνω στο ιντερνετ τοσο βλεπω κοσμο να παραπονιεται για τα συγκεκριμενα παγκοσμιως. Δυστυχως οταν εκανα την προηγουμενε αναζητηση πριν την αγορα δεν μου εκοψε να γραψω και skymaster PROBLEMS

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που είναι αξιόπιστες. Ας πούμε όλες οι Ιαπωνικές και όλες οι Αυστριακές και Γερμανικές. Οι Κινεζικές, που έχουν φθηνότερες επιλογές, παρουσιάζουν διακύμανση. Έχω ακούσει για τα Helios και έχω δοκιμάσει κάποια Vanguard. Ήταν πολύ καλά από πάσης απόψεως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου να τους πείς στο κατάστημα που αγόρασες τα κιάλια,ότι εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα!

Οπότε ή θα σου τα επιδιορθώσουν 100% ή θα σου τα αντικαταστήσουν,ή θα τα επιστρέψεις και θα ζητήσεις τα χρήματά σου πίσω!

Είναι ασυγκρίτως καλύτερη λύση σαν εισαγωγικό οπτικό μέσο ένα διοπτρικό αχρωματικό τηλεσκόπιο 80/400 ή Bresser 102/460,ή SW 102/500 κλπ.γιατί θα έχεις μεγαλύτερο πεδίο από τα κιάλια με τον κατάλληλο φακό,θα μπορείς να αλλάζεις φακούς,να βλέπεις υπό γωνία 90ο από τον προσοφθάλμιο (που είναι πολύ πιο ξεκούραστο και αποδοτικότερο),και βέβαια με πολύ λιγότερο χρωματικό σφάλμα από τα κιάλια και χωρίς προβλήματα ευθυγράμμισης!Μην κολλάς οπωσδήποτε στα κιάλια,έστω και premium κατηγορίας...

Με μόνο μειονέκτημα των βραχύσωμων διοπτρικών σε σχέση με τα κιάλια,την φορητότητα και την θέαση από το ένα μάτι...

Το κάθε οπτικό μέσο έχει την δική του θέση και χρήση στην παρατήρηση.Μην βιάζεσαι πάντως να κάνεις νέες αγορές,πριν το ψάξεις πολύ καλά και συνειδητοποιήσεις τί θέλεις πιο πολύ στην παρατήρηση!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου. Τα κιάλια χάνουν το νόημα τους μετά τα 50mm διάμετρο, τουλάχιστον για παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού. Είναι απείρως βολικότερα και αποδοτικότερα τα τηλεσκόπια. Συμφωνώ απολύτως με τον φίλο μας τον Fotodektis. Για εμένα χίλιες φορές καλύτερα είναι τα ακριβά αλλά καλά μέχρι τα 50mm, παρά τα θφηνά κι αμφίβολα των 70 και 100mm. Πάνω απ’ όλα για το μέγεθος και το βάρος τους. Όλα χρειάζονται βοηθήματα στήριξης τα οποία απέχουν πάρα πολύ από τα στηρίγματα για τηλεσκόπια. Και από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δράματα ακόμα κι αν είσαι τυχερός και σου έτυχαν κιάλια με ευθυγραμμισμένα οπτικά.

Για μένα δώστα πίσω, και με τα ίδια λεφτά ή ακόμα περισσότερο πάρε καλά κι ακριβά μέχρι το πολύ 50mm διάμετρο φακών. Τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρατώντας τα απλώς στα χέρια. Θα σου δείξουν απείρως περισσότερα από αυτά που πείρες.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν υπαρχει η δυνατοτητα επιστροφης χρηματων, νομιζω ειναι η ασφαλεστερη λυση. Απο εκει και περα επιλεγεις ενα ακριβοτερο αλλα και ποιοτικοτερο ζευγαρι κυαλια οπως προτεινε ο Κωστας παραπανω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απ' τα 2 ζευγάρια (φίλων) που 'χω χρησιμοποιήσει το 1 με ζάλισε σχεδόν αμέσως, το 2ο είχει θέμα αλλά όχι τόσο αισθητό όσο το 1ο ζευγάρι.

Όταν αποφάσισα να προσθέσω κιάλια στον εξοπλισμό μου γοράσα ένα μέτριο ζευγάρι 7x50 σαν δευτερεύον όργανο παρατήρησης (τα corvette της bresser) και ησύχασα, είχα μπει είναι η αλήθεια στον πειρασμό των celestron αλλά...δεν με κέρδισαν.

 

Πέρα από αυτα ένα 80/400 που στην Ελλάδα κοστίζει πάνω κάτω καινούργιο 200 ευρώ νομίζω είναι κατά πολύ καλύτερη επιλογή, ή ακόμα και ένα 102/500 (το οποίο κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ). Είναι και τα δύο τηλεσκόπια που θα σου δώσουν όμορφες εικόνες (ειδικά μακριά απ' την φωτορύπανση), κυρίως βέβαια είναι τηλεσκόπια για ευρή πεδίο, βέβαια έχοντας παρατηρήσει πλανήτες γύρω στις 100κάτι μεγεθύνσεις με το 102/500 της skywatcher δεν θεωρώ ότι υπήρχει ιδιαίτερο θέμα με το χρωματικό σφάλμα. Σε κάθε περίπτωση μια βόλτα από κάποια παρατήρηση θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα να δεις από κοντά και να αποκτήσεις μια πρώτη γεύση και γνώμη από αστρονομικό εξοπλισμό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να συνοψίσω την δική μου εμπειρία στα κιάλια:

Χρησιμοποιούσα τα Bresser 10x50 για αναζήτηση στόχων από περιβάλλον φωτορύπανσης και γι'αυτή την χρήση τα κιάλια είναι απολύτως απαραίτητα!Αλλιώς δεν μπορείς να εντοπίσεις διάφορα αντικείμενα,ούτε και τα βασικά...Τα κιάλια με την φωτοσυλλεκτικότητά τους και την ευκολία λόγω φορητότητας,είναι πολύτιμο εργαλείο πριν προχωρήσει κανείς στην παρατήρηση με το τηλεσκόπιο!

Όμως διάμετρος 50mm είναι λίγη για αυτήν την δουλειά σε περιβάλλον φωτορύπανσης!Για αυτό αγόρασα τα Celestron 15x70 τα οποία μου έδειξαν πολύ περισσότερα αντικείμενα από τα 10x50,αναβαθμίζοντας κατά πολύ την αναγκαία αναζήτηση στόχων,αλλά και εκμάθηση του ουρανού!

Ήταν λοιπόν μια αναγκαία αγορά,και αν ξανάρχιζα τώρα θα προτιμούσα να είχα 11x70 για ακόμα μεγαλύτερο πεδίο και σταθερότητα...

Το θέμα της σταθερότητας λύνεται σε μεγάλο βαθμό με την χρήση αξιόπιστου μονόποδου(εγώ πήρα το hama star78),που σου λύνει τα χέρια και επεκτείνει τις δυνατότητες των κιαλιών και σε κανονική παρατήρηση χωρίς να κουράζονται τα χέρια!

Έτσι λοιπόν αν ο φίλος μας δεν μπορεί να πάρει χρήματα πίσω επιστρέφοντας τα κιάλια,τουλάχιστον να απαιτήσει να του τα ευθυγραμμίσουν σωστά και να μην έχουν σε σοβαρό βαθμό και τυχόν άλλες ατέλειες!

Στα δικά μου το μόνο σοβαρό ελάττωμα είναι το χρωματικό σφάλμα που έχουν όλα τα κιάλια αυτής της κατηγορίας τιμής,αλλά αν τα χρησιμοποιεί κανείς για αναζήτηση στόχων και σάρωση του ουρανού,δεν τον ενοχλεί ιδιαίτερα!

Συμπέρασμα: τα 15x70 είναι πολύ καλά-εφ'όσον είναι ευθυγραμμισμένα και δεν έχουν και άλλα προβλήματα κατασκευής που αναφέρθηκαν και στα τέστ- σαν βοηθητικός εξοπλισμός του βασικού τηλεσκοπίου δηλ.σάρωση του ουρανού και εκμάθησή του,αναζήτηση στόχων,θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων κλπ.χωρίς να έχει κανείς περισσότερες απαιτήσεις στην παρατήρηση...

Αν τοποθετηθούν και σε μονόποδο (κόστος περίπου 20€),αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα,δεν κουράζονται τα χέρια,ούτε καταπονείται ο αυχένας και η μέση σε παρατήρηση σε μεγάλες γωνίες,όπως συμβαίνει με χρήση κοινού τριπόδου(υπάρχουν ειδικά τρίποδα για κιάλια,αλλά κοστίζουν αρκετά)!

Άρα καλό είναι να υπάρχουν κιάλια 15x70,ή καλύτερα 11x70,θα βοηθήσουν πολύ!

Όπως επίσης ένα βραχύσωμο διοπτρικό διαμέτρου 80-102mm με εστιακή απόσταση κάτω των 500mm,και εστιαστή 2" για να δέχεται φακούς μεγάλης εστιακής και ευρυγώνιους που συνήθως είναι 2"!

Αυτά τα οπτικά είναι πολύ χρήσιμα για θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων,έλεγχο του seeing κλπ.και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μεγαλύτερα τηλεσκόπια!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης