Jump to content

Επιδιόρθωση εσωτερικών σκελών τριπόδου σε NEQ6 PRO


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είμαι σίγουρος ότι έχει συμβεί σε πολλούς χρήστες της συγκεκριμένης στήριξης :μετά από χρόνια υπερβολικού σφιξίματος, τα εσωτερικά σκέλη του τριπόδου στράβωσαν στα σημεία πίεσης των σφιγκτήρων, και πλέον δεν μπορούν να εκταθούν ή να ανασυρθούν. Πιθανότητα αγοράς καινούργιου ή μεταχειρισμένου τριπόδου δεν παίζει, δεν υπάρχει σάλιο... Γνωρίζει κανείς τρόπο να ισιώσουν τα εσωτερικά πόδια; Από Δευτέρα θα πάω σε ένα μηχανουργείο εδώ στη γειτονιά μου, αν και δε βλέπω να με βοηθήσουν...

DSC_0001.thumb.JPG.4ec2ba20e5f81df510baf365fc547d90.JPG

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μόνο σχετικό που βρήκα στο διαδίκτυο είναι το εξής :http://www.dangl.at/ausruest/eq6/eq6_e.htm. Η αντικατάσταση των σκελών με άλλα πιο χοντρά είναι μια λύση, απλώς λόγω; κόστους θα προτιμούσα επιδιόρθωση των παλιών σκελών...
...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ψάξε σε ποδηλατικές πηγές, είναι συχνό φαινόμενο σε σκελετούς ποδηλάτων (πχ repair bicycle frame dent).

 

Τα φτιάχνουν κυρίως στους χαλύβδινους σκελετούς ενώ στους αλουμινένιους συνήθως το αφήνουν καθώς η επισκευή αδυνατίζει περισσότερο την κατασκευή.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ, θα ρωτήσω και σε ποδηλατάδικο. Τα πόδια είναι ούτως ή άλλως ατσάλινα. Η μόνη μου επιφύλαξη είναι ότι μάλλον δε θα έχουν τόσο μεγάλο μεταλλικό μπλοκ, αφού ο σκελετός του ποδηλάτου είναι μικρότερης διατομής. Επίσης, ο σκελετός του ποδηλάτου έχει πιασίματα για τον περιστρέψεις δεξιά - αριστερά μέχρι να ρθει στα ίσια του, το πόδι όμως του τριπόδου δεν έχει τίποτα να πιαστεί. Εσύ Ανδρέα έχεις επιδιορθώσει με αυτό τον τρόπο τρίποδο; Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μου πέρναγε καν από το μυαλό,αν δε μου το έλεγες.
...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα...

Κατ αρχήν δεν χρειάζεται τόσο σφίξιμο για να ασφαλίσουν τα σκέλη...Παρατηρώντας την παραμόρφωση, ειναι προφανές οτι αν τα σκέλη ηταν πιο ακαμπτα, θα ειχες προβλημα (θραυση / καταστροφή σπειρωμάτων) στο χυτό μερος με το σπειρωμα (αυτο στο αναφέρω για να το λάβεις υπ οψιν σου σε μελλοντικη χρήση).

Για να εχεις αποψη οσο αφορα την καταλληλη δύναμη ασφαλισης, στησε το τριποδο κανονικα, και κανε δοκιμές σταθεροτητας (πίεση προς τα κάτω με το χέρι) με ελαχιστη συσφιξη στην πεταλούδα.Ετσι θα συνειδητοποιήσεις οτι με πολυ λιγοτερη δυναμη στη βίδα, η σταθερότητα ειναι εξασφαλισμένη.

 

Προσωρινά θα σου προτεινα ειτε να κόψεις τα τελευταια εκατοστα, ειτε να αναποδογυρίσεις (το κάτω-πάνω) το εσωτερικό σκέλος (επαναλαμβάνω...προσωρινή λύση).

Η επαναφορά στην αρχική μορφη δεν ειναι ευκολη υποθεση πάντως, ουτε φθηνή (αν γίνει σωστά).

Θα εξεταζα την εναλλακτική αντικατάστασης των σκελών με φθηνό σωλήνα καταλληλης διαμέτρου.

Θα ειναι αρκετα βαρύτερο το σετ, αλλα θα σου προσφέρει....στιβαρότητα (χρυσωνουμε το χάπι) 8) .

Πρακτικώς αν θες να ασχοληθείς, βρες εναν ακαμπτο κύλινδρο με εξωτερικη διαμετρο λιγο μικρότερη απο την εσωτερικη των σκελων, στερεωσε τον σε οριζόντια θέση σε μία μέγγενη, και αφου περάσεις το σκέλος γυρω απο τον κύλινδο "μήτρα", σφυρηλάτησε (χωρίς να ζεστάνεις) με μαλακό σφυρί, επαναφέροντας σταδιακά την μορφή (φαναρτζοδουλειά κανονική δηλαδη).

Εχε υπ οψιν οτι αυτη η παραμορφωση-επαναφορά θα εχει αρνητικές επιπτωσεις στην ακαμψία της περιοχής...(οχι καταστροφικές).

Ισως τοποθετουσα εσωτερικά στο σκέλος δακτυλίδι καταλληλης διαμέτρου για επι πλεον ενισχυση του σημείου συσφιξης, αλλα και παλι θα προσεχα την δυναμη συσφιξης κάθε φορά!

 

Καλά αποτελέσματα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτός από τις λύσεις που προτείνουν παραπάνω τα παιδιά, θα σου έλεγα να βάλεις εσωτερικά ένα κομμάτι μασίφ σωλήνα-κύλινδρο 5 - 10 εκατοστά στο σημείο που είναι το βαθούλωμα. Μετά από αυτό δεν πρόκειται να ξαναμπεί μέσα. Απλά θα βαρύνει λίγο το τρίποδο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα, χθες έφαγα άκυρο από ποδηλατάδικο, ο ποδηλατάς μου είπε ότι 'πατημένους' σκελετούς απλά τους πετάνε και δεν τους επισκευάζουν. Σήμερα έφαγα άκυρο και από μηχανουργείο, προφανώς δεν είχαν διάθεση να ασχοληθούν.

KOSTAKIS, έχεις δίκιο στα περί σφιξίματος, αλλά επειδή έχω καεί από το χυλό, φυσάω και το γιαούρτι... Πριν καμιά δεκαριά χρόνια, μου γλίστρησε το 8αρι μέσα στα δαχτυλίδια και σε άλλη φάση μου εφυγε ο ερευνητής πάνω από τον σωλήνα. Ευτυχώς σε καμία από τις περιπτώσεις δεν είχα απώλειες (ο σωλήνας είναι από dob, οπότε φρέναρε στα δαχτυλίδια με τα αυτιά του, που δεν έχω βγάλει, ενώ τον ερευνητή τον έπιασα κυριολεκτικά στον αέρα). Τους τρόπους που προτείνεις εσύ και ο Μανούσος τους έχω σκεφτεί κι εγώ, απλά ξεπερνούν τις τεχνικές δυνατότητές μου. Θα μπορούσε να τα κάνει ο πατέρας μου (συνταξιούχος συντηρητής μηχανών), αλλά μετά από κανένα 2μηνο, όταν θα είναι στο χωριό, όπου έχει πάγκο και κατάλληλα εργαλεία. Οπότε μάλλον καταλήγω στη λύση του κοψίματος...

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

 

μέχρι να το φτιάξεις γυρισέ το έτσι ώστε το βαθούλωμα να είναι από την μέσα πλευρά και όχι πάνω στην βίδα. Πρόσεξε όταν το σφίγγεις δεν χρειάζεται πολύ ώστε να μην κάνεις ξανά άλλο βαθούλωμα.

Στο μηχανουργείο απλά βαριόντουσαν φαίνεται, δεν είναι καμια δύσκολη δουλειά αρκεί να θες να την κάνεις.

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι επισκευαστές χάλκινων οργάνων φτιάχνουν τέτοια πράγματα συνέχεια, αλλά δεν ξέρω αν γίνεται στο μέταλλο του τρίποδα. Βλέπεις τα όργανα έχουν μαλακά μέταλλα. Δεν χάνεις τίποτα να ρωτήσεις. Επίσης θα σου πρότεινα να ρωτήσεις ξανά σε άλλο μηχανουργείο με λίγη δουλειά μπας και ασχοληθούν μαζί σου.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης