Jump to content

Plate solving - Βοήθεια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διαβάζοντας τον οδηγό χρήσης του Sharpcap είδα ότι υπάρχει δυνατότητα να διορθώσει το σφάλμα του goto με μια τεχνική που λέγεται Plate solving. Η συγκεκριμένη τεχνική συγκρίνει την εικόνα που έχει βγάλει η κάμερα εκείνη τη στιγμή και μέσα από την αναζήτηση ενός index εικόνων που έχουν χαρτογραφηθεί γίνεται μια ταυτοποίηση με αποτέλεσμα να υπολογίζει τις συντεταγμένες Ra-Dec της εικόνας και συνεπώς εκεί που σημαδεύει το τηλεσκόπιο. Οπότε γνωρίζοντας τις συντεταγμένες του στόχου με τις συντεταγμένες που βρίσκεται το τηλεσκόπιο γνωρίζει το πρόγραμμα πόσο πρέπει να κινηθεί για να διορθώσει το σφάλμα και να κεντράρει το στόχο.

 

Δυστυχώς προσπάθησα να το εφαρμόσω αλλά είχα προβλήματα. Το κυρίως πρόβλημα ήταν ότι δεν έβρισκε αρκετά αστέρια για να κάνει την ταυτοποίηση και έπρεπε να ψάχνει αρκετή ώρα.

 

Το έχει δοκιμάσει κάποιος; Έχει αποτέλεσμα;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκίμασα να μειώσω το sigma και μερικές φορές δουλεύει και μερικές όχι. Κάποιες φορές ανάλογα με το σημείο που σημαδεύεις μπορεί να έχει πολλά αστέρια ή λιγότερα ή να επηρεάζεται από τη φωτορύπανση οπότε εκεί πρέπει να παίξεις λίγο τόσο με το sigma όσο και με την έκθεση/gain. Όσες φορές δουλεύει πάντως κεντράρει πολύ καλά το στόχο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά χρειάζεται να κατεβάσεις το allskyplatesolver

http://www.astrogb.com/astrogb/All_Sky_Plate_Solver.html

και να περάσεις τα στοιχεία του τηλεσκοπίου σου και της κάμερας ώστε να υπολογίσει το fov σου και να κατεβάσει μόνο τους απαραίτητους χάρτες. Μετά μέσα από το sharpcap και το plate solving tab διαλέγεις detect automatically και automatically downsample large images when solving καθώς και sync mount and recenter target. Αν δεν βρίσκει αστέρια παίζεις λίγο με το gain και την έκθεση σου και σίγουρα θα τα καταφέρεις. Εμένα δουλεύει πάντα, ακόμα και με το φίλτρο Ηα απλά εκεί ανάλογα με την βραδιά και τον στόχο μπορεί να ανέβω και στα 20secs έκθεση. Καλύτερα είναι όταν κάνεις plate solve να είσαι σε bin 2x2.

Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης για να έχεις έναν μπούσουλα με την έκθεση σου, θέλεις να βρίσκει περίπου 30-50 άστρα για να έχει σίγουρο και γρήγορο plate solve. Με λιγότερα ίσως να μην το βρει, με περισσότερα μπορεί να αργήσει πολύ ή να έχεις πολλά καμένα pixels και να μπερδευτεί. Επίσης αν είσαι πάνω από 15° από τον στόχο θα αποτύχει. To plate solve το κάνεις από το χαρακτηριστικό κουμπάκι που υπάρχει στο tab ελέγχου της βάσης. Αν το κάνεις από το tab>tools θα κάνει ένα all sky plate solve ψάχνοντας όλο τον ουρανό το οποίο θα αργήσει και δεν θα συγχρονίσει την βάση σου αλλά από εκεί μπορείς να δεις αν βρίσκεσαι τελείως αλλού. Αυτά για την ώρα αν δεν ξεχνώ κάτι και αν δεν κάνω λάθος βέβαια.
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω κάνει ακριβώς αυτές τις ρυθμίσεις. Το μόνο που μου ξέφυγε είναι το bining 2Χ2 το οποίο θα δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης