Jump to content

Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης. :cheesy:

Με πρωτοβουλία του επίτιμου διδάκτορα Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέφανου Τραχανά και άλλων 20 επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ -συμπεριλαμβανομένης και της Χανιώτισσας επίκουρης καθηγήτριας Μαθηματικής Βιολογίας/Φυσιολογίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Δάφνης Μανουσάκη– δημιουργείται ένα “Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης” στην Κρήτη, εστιασμένο στα τεκταινόμενα στον δημόσιο χώρο. Ακολουθεί το ιδρυτικό κείμενο:

«Ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη προοδεύει θεαματικά, τόσο στα μέτωπα της έρευνας όσο και στις πρακτικές εφαρμογές της, χωρίς τις οποίες η ζωή μας θα ήταν αφάνταστα δυσκολότερη. To επίπεδο τεκμηρίωσης και κριτικού διαλόγου σε όλους τους θεσμικούς γνωστικούς τομείς, καθώς και το επίπεδο διεπιστημονικών συνεργασιών, δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Επίσης, οι δυνατότητες πρόσβασης στη μόρφωση και στην έγκυρη πληροφόρηση δεν ήταν ποτέ τόσο διαδεδομένες και προσιτές.

Παρόλα αυτά, ζούμε ταυτόχρονα σε μια εποχή πρωτοφανούς διάδοσης ψευδών ειδήσεων και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών με μεγάλη επιρροή και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Απέναντι, ειδικότερα, στην επιδραστικότητα της ψευδοεπιστήμης, η επιστημονική κοινότητα και ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλουν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους μαθητές και όλους τους πολίτες απο την επιρροή ψευδεπίγραφων ιδεών, οι οποίες οδηγούν όχι μόνο σε διανοητικό βάλτωμα, αλλά συχνά και σε λάθος πρακτικές επιλογές ή σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις.

Με το παρόν κείμενο οι υπογράφοντες δημοσιοποιούμε την πρωτοβουλία μας για ένα Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης στο Ηράκλειο και, γενικότερα, στην Κρήτη, εστιασμένο στα τεκταινόμενα στον δημόσιο χώρο. Στο κείμενο εξηγούμε συνοπτικά τι εννοούμε ως ψευδοεπιστήμη,επισημαίνουμε μερικές επιπτώσεις της και στη συνέχεια οριοθετούμε τους στόχους μας και σκιαγραφούμε τη λειτουργική δομή του Παρατηρητήριου.

Αποκαλούμε ψευδοεπιστήμη κάθε ισχυρισμό που παρουσιάζεται με επιστημονικοφανή μανδύα, αλλά αρνείται να υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο από την επιστημονική κοινότητα (π.χ. να υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές). Επιπλέον, τέτοιοι ισχυρισμοί περιέχουν κατά κανόνα απόψεις που εμφανώς παραβιάζουν βασικές τεκμηριωμένες γνώσεις του αντίστοιχου γνωστικού τομέα. Αρνούμενες τους καθιερωμένους ελέγχους, οι ψευδοεπιστημονικες θεωρίες βασίζονται σε άλλα μέσα ευρείας διάδοσης και επιρροής, ενώ οι θιασώτες τους έγιναν δεινοί συνωμοσιολογοι που διατείνονται ότι όλη η επιστημονική κοινότητα συνωμοτεί για να αποκρύψει τις αλήθειες τους. Ορισμένες μετεξελίξεις του πολιτιστικού ρεύματος γνωστού ως New Age (Νέα Εποχή), κατάβάση εύπλαστες μείξεις ανατολικού μυστικισμού με επιμέρους δοξασίες παραδοσιακών θρησκειών, προβάλλονται επίσης με μια πομπώδη επιστημονικοφανή (αλλά επιστημονικά σαθρή) ορολογία, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση μιας επιστημονικής μεταφυσικής.

Όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα, διαπιστώνουμε ότι η ψευδοεπιστήμη «πουλάει». Πουλάει μεταφορικά, αλλά συχνά και κυριολεκτικά. Το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» έχει ήδη επαναφέρει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και επιδημιών που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υπό πλήρη έλεγχο ή εξαφάνιση. Το εμπόριο ελπίδας με εναλλακτικές «θεραπείες» δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών έχει οδηγήσει σε (συχνά αποφευκτέες) τραγωδίες, ενώ κατά καιρούς διεγείρει φαινόμενα μαζικής υστερίας. Και στο διαδίκτυο συναντάμε, πλάι σε σοβαρές ιατρικές ενημερώσεις, πλήθος αστήρικτες και ενδεχομένως επικίνδυνες «ενημερώσεις», που υπόσχονται εύκολες «θεραπείες» ή δυσφημούν ενδεδειγμένες θεραπείες και καλούν τον αναγνώστη να πάρει λάθος αποφάσεις.

Στρεφόμενοι σε φαινόμενα που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν επώδυνο κοινωνικό αντίκτυπο, παρατηρούμε ότι η αστρολογία και οι μαντικές «τέχνες» παραμένουν πάντα δημοφιλείς. Παράλληλα,η αγορά κατακλύζεται από «πολλά υποσχόμενα» ψευδοεπιστημονικά βιβλία και διαλέξεις, όπου τον κλασικό κράχτη «ολιστικός» συμπληρώνει πλέον το επίθετο-φετίχ «κβαντικός» σε κενολόγα έως γελοία συμφραζόμενα. Στην πλημμύρα αυτή προστίθενται ποικίλες «εντυπωσιακές» ψευδοεπιστημονικές απόψεις από άτομα και άτυπα ή ρητά διαμορφωμένες ομάδες, με βήμα προβολής κάποια περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές και το διαδίκτυο. Το κοινωνικό πρόβλημα που έτσι ανακύπτει είναι πολλαπλά σοβαρό, μερικές φορές για όχι άμεσα προφανείς λόγους. Ενδεικτικά, έχουν μεγάλη κοινωνική σημασία και δημόσιο ενδιαφέρον οι παρανοήσεις και οι επιστημονικά έωλες αντιμετωπίσεις της έρευνας για το καινοφανές φαινόμενο της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, για το περιεχόμενο της θεωρίας της εξέλιξης και τη σημασία της στη διαχείριση καίριων τομέων (από την ιατρική έως την πρωτογενή παραγωγή) και για τη σύνδεση των βιοηθικών προβληματισμών με τα εκάστοτε ακριβέστερα δυνατά επιστημονικά δεδομένα.

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς με πολλά τέτοια προβλήματα. Όμως θα εστιάσουμε εδώ μόνο στο πιο προφανές. Παρατηρούνται πολλές προσπάθειες οι ψευδοεπιστημονικές θεωρίες να διεισδύσουν ακόμα και σε εκπαιδευτικούς και μορφωτικούς θεσμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Π.χ.,κάποιες εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης και εκδηλώσεις (κατά τα άλλα αξιέπαινων) αποκεντρωμένων επιμορφωτικών θεσμών φάνηκαν ευάλωτες στην διείσδυση αυτή. Είναι καταστατική ευθύνη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας τέτοια φαινόμενα να προλαμβάνονται στο μέλλον με έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων. Ενώ η ελευθερία έκφρασης της προσωπικής γνώμης πρέπει να είναι πάντα σεβαστή, το να δίνει κανείς ένα βήμα που περιβάλλεται με το κύρος ενός θεσμού (π.χ. καλεσμένος για ομιλία ή σε πάνελ) για να προβληθούν ψευδοεπιστημονικές απόψεις, είναι όχι μόνο άκρως ανεύθυνο αλλά ακυρώνει και το κύρος του θεσμού.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς την ανάγκη να οργανωθεί ένας εθελοντικός «θεσμός» της τοπικής κοινωνίας, ένα Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης εστιασμένο στο δημόσιο χώρο. Καθώς ο χώρος αυτός επηρεάζεται έντονα από τα ΜΜΕ, η ευαισθητοποίηση των δημοσιογράφων στο πρόβλημα διάδοσης της ψευδοεπιστήμης και η αποκατάσταση διαύλων σχετικής αλληλοενημέρωσης θα είναι ένας από τους εύλογους στόχους του Παρατηρητήριου. Η δράση του θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και άρθρα με επίκεντρο την αντιδιαστολή επιστημονικών και μη απόψεων σε ορισμένα θέματα αιχμής. Πέρα από τα συνήθη μέσα δημόσιας επικοινωνίας, θα αξιοποιηθούν για τις διαδικτυακές παρεμβάσεις του Παρατηρητηρίου η, ήδη ενεργή για θέματα ψευδοεπιστημης, σελίδα του Facebook Τραγικά Ευτράπελα, καθώς και ένα Blog.

Οργανωτικά προσβλέπουμε στη σταθερή ενεργοποίηση ενός πυρήνα επιστημόνων που ήδη δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της ψευδοεπιστήμης και είναι διατεθειμένοι να αφιερώνουν εύλογο χρόνο για την αντιμετώπιση της διείσδυσης και επιρροής της στο δημόσιο χώρο. Ο πυρήνας αυτός θα πασχίσει να διαμορφωθεί ένα δίκτυο επιστημόνων και πολιτών που ενστερνίζονται την ανάγκη ενός Παρατηρητηρίου και θα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν περιστασιακά, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Ο ρόλος αυτού του δικτύου είναι σημαντικός και απευθύνουμε έκκληση για ενεργή ανταπόκριση από όλους εκείνους που θα χρειαστούμε τη συνδρομή τους».

 

Το κείμενο συνυπογράφουν (όπου Π.Κ. = Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Δέσποινα Αλεξανδράκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής και Μοριακής Βιολογίας Π.Κ.

Θέμης Αρχοντίδης, φοιτητής Βιολογίας, Π.Κ.

Κώστας Βλασόπουλος, ΑναπληρωτήςΚαθηγητής Αρχαίας Ιστορίας , Π.Κ.

Γιάννης Δαλέζιος, ΑναπληρωτήςΚαθηγητής Φυσιολογίας, Π.Κ.

Πέτρος Δήτσας, ΕπίκουροςΚαθηγητής Φυσικής , Π.Κ.

Ελευθέριος Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας, Π.Κ.

Κρίτων Καλαντιδης, ΑναπληρωτήςΚαθηγητής Αναπτυξιακής Βιολογίας Φυτών, Π.Κ.

Μιχάλης Καραδημητρίου, ΔιδάκτοραςΦυσικής Π.Κ.

Άρτεμις Καρναβά, ΕπίκουρηΚαθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Π.Κ.

Γιάννης Κουγιουμουτζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Π.Κ.

Μανόλης Λαδουκάκης, ΕπίκουροςΚαθηγητής Εξελικτικής Ζωολογίας, Π.Κ.

Δάφνη Μανουσάκη, ΕπίκουρηΚαθηγήτρια Μαθηματικής Βιολογίας/Φυσιολογίας, Πολυτεχνείο Κρήτης

Νικόλαος Μιχαλόπουλος, Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Χημείας, Π.Κ.

Γεώργιος Ξυδάκης, φοιτητής Βιολογίας, Π.Κ.

Ιωσήφ Παπαδάκης, Καθηγητής Αστροφυσικής, Π.Κ.

Ιωσήφ Παπαματθαιάκης, Ομότιμος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής, Π.Κ.

Βασιλική Παυλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστροφυσικής, Π.Κ.

Παναγιώτης Σαπουντζής, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Υπολογιστικών Νευροεπιστημών, Ι.Τ.Ε.

Ελπίδα Σκάρλου, φοιτήτρια Βιολογίας, Π.Κ.

Γεράσιμος Τζιβράς, φοιτητής Βιολογίας, Π.Κ.

Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Διδάκτορας ΤμήματοςΦυσικής Π.Κ.

Στην φωτογραφία Ο Albert Einstein στο παρατηρητήριο του όρους Wilson το 1931, με τους Edwin Hubble (κέντρο) και Walter Adams.

https://physicsgg.me/2020/03/12/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%88%ce%b5%cf%85%ce%b4%ce%bf%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82/

 

Σχολιο:Εκτος απο το αντιεμβολιαστικό «κίνημα»ας θυμηθουμε την ομαδα για την επιπεδη Γη και το θανατο ενος μελους της στην προσπαθεια εκτοξευσης πυραυλου καθως και ολους οσους υποστηρίζουν οτι δεν πηγαμε στην Σεληνη ασε δε την Αστρολογια που σαρωνει με πανω απο τρια εκατομμυρια ιστοσελιδες οπως επισης καφεδες και ματζουνια.Εδω εφτασε αρχηγος κομματος στην Βουλη να διαφημίζει αλλοιφες εναντια στον κορονοιο!!!

hires-1-6-16-reduced.jpg.27a1d3022ae569c0d3c146510b06707e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

.Εδω εφτασε αρχηγος κομματος στην Βουλη να διαφημίζει αλλοιφες εναντια στον κορονοιο!!!

 

Ο κύριος Βελόπουλος, μαζί με το "Βυζαντινό" και "επιστολές" του Ιησού. :cheesy:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτέλους!

Μια οργανωμένη προσπάθεια ενάντια στο σκοταδισμό, την οπισθοδρόμηση και την τυρρανία του επιστημονικοφανούς τσαρλατανισμού! Πολύ δύσκολος αγώνας, ενάντια στην κερδοσκοπία κίτρινων ΜΜΕ, αδίστακτων εμπόρων ελπίδας και παρηγοριάς αλλά και κάποιων κατ' όνομα επιστημόνων που "πέρασαν στην άλλη μεριά", για το - πολύ ευκολότερο - χρήμα. Οι τελευταίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι αφού εκμεταλλεύονται τους ακαδημαϊκούς τους τίτλους για να μοσχοπουλήσουν την απάτη ανακατεμένη με λίγη αλήθεια.

Κατά τη γνώμη μου, μακροπρόθεσμος στόχος της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανάλογου νομικού πλαισίου που σκανδαλωδώς και δυσεξήγητα απουσιάζει: Για παράδειγμα, γιατί ένας αστρολόγος (για να μην αναφερθώ στους ψευδο-ιατρούς με πτυχίο Ιατρικής) να μπορεί έως σήμερα να ειναι νόμιμος επαγγελματίας; Είναι τόοοσο δύσκολο τελικά για την πολιτεία να (αποφασίσει να) διακρίνει την αλήθεια από το ψέμμα;;;

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατά τη γνώμη μου, μακροπρόθεσμος στόχος της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανάλογου νομικού πλαισίου που σκανδαλωδώς και δυσεξήγητα απουσιάζει: Για παράδειγμα, γιατί ένας αστρολόγος (για να μην αναφερθώ στους ψευδο-ιατρούς με πτυχίο Ιατρικής) να μπορεί έως σήμερα να ειναι νόμιμος επαγγελματίας; Είναι τόοοσο δύσκολο τελικά για την πολιτεία να (αποφασίσει να) διακρίνει την αλήθεια από το ψέμμα;;;

 

"Πολλά τα λεφτά Άρη" :aposerres.gr/index.php?page=article&article_id=817

 

Το 77-78 είχα ένα συνάδελφο στην Σαουδική Αραβία, ο οποίος είχε αγοράσει και μελετούσε (χρυσοπληρωμένα από το κύκλωμα) βιβλία αστρολογίας από Ινδία, Κίνα, κ.λ.π.

 

Μου είχε εκμυστηρευθεί ότι όταν θα γύριζε Ελλάδα θα έδινε εξετάσεις, και ήθελε 120 χιλ. δραχμές να δώσει στο "κύκλωμα" να του χορήγησή το ψευτοδίπλωμα να βγάζει πολλά "τάλαρα" :roll:

 

Όσο υπάρχουν πρόβατα θα ταΐζονται με σανό. :-note

 

Υ.Γ. Και τι είδους πολιτικούς θα φτιάξουν νομικό πλαίσιο; :^o

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτσι είναι όπως τα είπε ο φίλος Δημήτρης (sevax)!!!

Είναι πολλά τα λεφτά...και η διαφθορά επίσης μεγάλη...

Και τα πρόβατα θα τρώνε σανό,και οι γάϊδαροι θα πετάνε και τα κοκκόρια θα προλέγουν τα μέλλοντα...

Και οι επιστήμονες εντός και εκτός εισαγωγικών που ξεφεύγουν απο την ορθόδοξη επιστημονική μέθοδο,για τα λεφτά και για την τόνωση του άρρωστου εγώ τους θα ξεπερνάνε τα όρια...

Για το χρήμα και τη δόξα λοιπόν!

Τουλάχιστον η εξέλιξη αυτή της πρωτοβουλίας αληθινών επιστημόνων,είναι ένα θετικό βήμα!!

Μακάρι να έχει παγκόσμια ανταπόκριση,γιατί το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η εποχή μας είναι θολωμένη γενικώς...

Καλή επιτυχία στο εγχείρημα-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα παιδιά. Θα διαφωνίσω μαζί σας. Στην προκείμενη τουλάχιστον περίπτωση, δεν φταίνε καθόλου τα "πρόβατα" που τρώνε σανό. Είναι εύκολο να βάζουμε στο καζάνι αυτό που θα έπρεπε να είναι προφανές. Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στους κύκλους πίσω από αυτούς τους εκμεταλλευτές, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου μόνο απολαμβάνουν το άσυλο που τους δίνει η ίδια η επιστήμη, και η επίσημη κοινωνία. Γιατί ναι, από εκεί τελικά ξεκινάει το πρόβλημα, εκεί βρίσκεται η κύρια ευθύνη! Ούτε καν σε αυτούς που κοροϊδεύουν τα "πρόβατα"! Να δώσω παράδειγμα πριν προλάβω να παρεξηγηθώ : έχω γνωρίσει άτομα με προβλήματα υγείας, που έχουν εμπιστευτεί ολόκληρη την υγεία τους σε ομοιοπαθητικούς, και απορρίπτουν κάθε έννοια κλασικής ιατρικής. Θα μου πείτε ας πρόσεχαν. Έλα όμως που αυτοί οι ομοιοπαθητικοί είναι ταυτόχρονα και κανονικοί γιατροί! Ή, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, αρχηγός κόμματος να διαφημίζει επίσημα μαντζούνια για τον ιό, κι όμως να βρίσκεται στην βουλή! Όταν λοιπόν ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από παντού, μέχρι ΚΑΙ από την επίσημη επιστήμη για εναλλακτικούς, μέχρι και επικίνδυνους τρόπους θεώρησης της ζωής, δεν μπορεί να φέρει ευθύνη... Ας ξεκαθαριστεί πρώτα από τους ίδιους τι είναι σωστό κι επιστημονικό, και τι γελοίο και επικίνδυνο, και μετά θα αντιληφθώ το λόγο ύπαρξης τέτοιων παρατηρητηρίων...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μενέλαε στα παρά πάνω που περιγράφεις, ναι έτσι είναι. Ειδικά με όλους αυτούς τους γιατρούς οι οποίοι έχουν πτυχίο το οποίο μάλιστα το ανεμίζουν μπροστά στα μούτρα όποιου πρόβατου διανοηθεί να τους αμφισβητήσει. Όμως την παραπάνω κίνηση, το παρατηρητήριο ψευδοεπιστήμης, γνώμη μου είναι ότι την παρεξήγησες. Διότι πριν φτάσουμε σε νομοθεσίες, (που σωστά απαιτείς), θα πρέπει και κάποιοι άλλοι με πτυχίο, όπως οι παραπάνω επιστήμονες, να πουν στους πρώτους, ότι το πτυχίο το οποίο ανεμίζουν στα μούτρα των προβάτων, έτσι όπως το κατάντησαν δεν αποδεικνύει την γνώση και σοφία τους, αλλά τον λεχριτισμό τους. Και αυτό με τρόπο τέτοιο, ώστε τα «πρόβατα» να το καταλάβουν και να το νοιώσουν. Από εκεί και πέρα αρχίζουμε και απαιτούμε νομοθεσίες κλπ. Εκτός αυτού μέχρι τώρα παρατηρούμε μία ολιγωρία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας απέναντι στα φαινόμενα ψευδοεπιστήμης, και άλλα συναφή, θεωρίες εξωγήινων κλπ, με την δικαιολογία (που ισχύει) ότι για να απαντηθούν αυτά, θα πρέπει κάποιοι επιστήμονες να παρατήσουν την έρευνα και τα άλλα καθήκοντα τους και να ασχοληθούν με αυτές τις ανοησίες. Έ λοιπόν με την παραπάνω κίνηση κάποιοι από αυτούς, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Προσωπικά λοιπόν χαιρετίζω την παραπάνω προσπάθεια.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη μου, πρώτα νομοθετούμε κατά του τσαρλατανισμού, κατά των επιστημόνων που ασυδοτούν με τις ευλογίες και την ανοχή της επιστήμης, και μετά φτιάχνουμε παρατηρητήρια για τυχόν αποκλίσεις από το ορθό. Δεν περιμένουμε πρώτα να γίνει η δολοφονία και μετά ο νόμος, τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Τι νόημα έχει το παρατηρητήριο; Να μας λέει "α, κοίτα αυτόν πόσο τσαρλατάνος είναι"; Και με ποιο δικαίωμα θα ονομάζει κάποιον έτσι, αν δεν προϋπάρχει σαφής νομοθετικός ορισμός; Καλό θα ήταν λοιπόν, ίσως αυτή η προσπάθεια να στρεφόταν προς κάτι πιο ουσιαστικό...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Ένα πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εκλαΐκευση. Πολλές φορές προσφέρει έδαφος στην παραεπιστήμη. Για παράδειγμα, παρουσιάσαμε στον κόσμο μια <φώτο> μαύρης τρύπας, τη στιγμή που οι αρκετοί άνθρωποι δεν ξέρουν την ουσιαστική διαφορά ενός αστεριού με έναν πλανήτη. Τους μιλάμε για βαρυτικά κύματα όταν πολλοί δεν ξέρουν τι είναι το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Η παραεπιστήμη (όπως και οι θρησκείες) είναι πολύ πιο εύπεπτη από τις (θετικές) επιστήμες. Αντίθετα με τις θετικές επιστήμες, έχουν ως βασικό θέμα τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, η αστρονομία ασχολείται με το τι κάνει ένα αστέρι ενώ η αστρολογία τι κάνει το αστέρι στον άνθρωπο. Έτσι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού εμφανίζεται ως πιο <χρήσιμη> στον άνθρωπο.

Ειλικρινά, με πόση άνεση ανοίγετε συζήτηση για αστρονομία σε μια παρέα? Δεν σας ρωτάνε σχεδόν πάντα για το ζώδιό τους? Αν δεχτούμε ότι η θρησκεία είναι μια υποσυνείδητη ανάγκη του ανθρώπου, μπορούμε να κατανοήσουμε την ευκολία που πουλάει η αστρολογία.

Με τα παραπάνω θέλω να τονίσω ότι η παραεπιστήμη δεν είναι ένα παροδικό ή τυχαίο φαινόμενο.

Προσωπικά θέλω να στηρίξω με όποιον τρόπο μπορώ την προσπάθεια του παρατηρητηρίου, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την παραεπιστήμη από την επιστήμη. Υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα στο εξωτερικό? Θα προτιμούσα να οργανωθεί κάτι σε διεθνές επίπεδο.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή μπορούμε να συζητάμε χωρίς τέλος για το ποιός ευθύνεται, νομίζω ότι η απλότητα είναι η πιό άμεση οδός: όπου υπάρχει απάτη πρέπει να υπάρχει και νομοθεσία, όπως συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η ευθύνη του κράτους είναι να νομοθετήσει αφού ζητήσει τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων (όχι ενός για κάθε τομέα, αλλά επιτροπής επιστημόνων). Κι αν η πολειτεία δεν το κάνει, ο αντίστοιχος επιστημονικός κλάδος πρέπει να εισηγηθεί με δική του πρωτοβουλία. Τι εμποδίζει π.χ. ένα τμήμα Φυσικής κάποιου Πανεπιστημίου (ακόμα καλύτερα από περισσότερα Πανεπιστήμια) να εισηγηθεί τεκμηριωμένα στην πολιτεία περί της απάτης της αστρολογίας; Γιατί να το θεωρούμε δεδομένο ότι είναι χαμένος κόπος;

Και η αστρολογία είναι μόνο ένα παράδειγμα...

Γι' αυτό το Παρατητητήριο Ψευδοεπιστήμης είναι μιά καλή αρχή - παρότι αργοπορημένη - αλλά πρέπει και να θέσει συγκεκριμένους και τολμηρούς στόχους παρέμβασης όπου χρειάζεται.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης