Jump to content

Αντίο Γιώργο Νικολιδάκη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έφυγε από τη ζωή, μετά από μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Γιώργος Νικολιδάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.

 

Ο Γιώργος ήταν ένας εξαιρετικά δραστήριος ερασιτέχνης αστρονόμος, με μεγάλη εμπειρία στην παρατήρηση, στην αστροφωτογράφιση και τις αστρονομικές κατασκευές. Πολλοί από εμάς είχαμε την πρώτη μας εμπειρία κοιτώντας από μεγάλο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο από την ιδιοκατασκευή dobsonian του που έφερνε συχνά στον Πάρνωνα. Τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος είχε ασχοληθεί επισταμένα με τις σπουδές του, σπουδάζοντας φυσικές επιστήμες στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

Είναι μια μεγάλη απώλεια για την κοινότητά μας. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στους οικείους του.

geonik.jpg.2bf32b50d5e751bc6eec44775adf066a.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κρίμα συλλητήρια στους δικούς του.

Τον είχα συναντήσει αρκετές φορές στο βουνό, και είχα την τύχη να χαζέψω μέσα από το dobsonian του.

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδω και πολλες μερες εδινε μαχη αλλα δυστυχως σημερα εμαθα κι εγω οτι εφυγε.. Κουραγιο και δυναμη στους δικους του ανθρωπους.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οτι και να πώ είναι λίγο.

Ατελείωτες ώρες στα τηλέφωνα ειδικά πριν αγοράσω το τηλεσκόπιο και ετοιμάζοντας το Θόλο.

Τελευταία φορά που τον είδα για λίγο στο λιμάνι της Σκιάθου , κατέβηκε από το καράβι να βρεθούμε για 5 λεπτά από κοντά...

Καλό ταξίδι φίλε Γιώργο !!!

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χάθηκε ένας αξιόλογος και καλός άνθρωπος,κρίμα! Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους κοντινούς του ανθρώπους.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από χτες το βράδυ είμαι συγκλονισμένος με αυτή την απώλεια. Μάθαινα τα νέα του τις τελευταίες 20 μέρες που ήταν στην εντατική αλλά παρόλη την επιδείνωση και την απαισιοδοξία των γιατρών δεν μπορούσα να το χωνέψω ότι ο Γιώργος θα καταλήξει. Δεν μπορούμε να του πούμε αντίο ούτε στην κηδεία του. Οπότε όλα αυτά ίσως έχει ένα νόημα να ειπωθούν εδώ.

 

Ο Γιώργος ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος, ευαίσθητος και ζωντανός. Αποφάσισε στα 45 του να σπουδάσει Φυσική ύστερα από δεκαετίες στην ερασιτεχνική αστρονομία. Αυτή η περιέργεια κι η διαρκης αναζήτηση, του χάρισαν κουράγιο κι η υπομονή κι ύστερα από 12 σχεδόν χρόνια σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, κατάφερε να τελειώσει το πτυχίο του Φυσικού και το μεταπτυχιακό του στην Αστροφυσική. Ο Γιώργος διάλεξε το δύσκολο δρόμο στην επιστήμη που αγάπησε, ήρθε σε σύγκρουση από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης με όσους προωθούν την ψευδοεπιστήμη ή παρουσιάζουν ψευδεπίγραφες επιστημονικές ιδιότητες και γνώσεις. Απειλήθηκε με μηνύσεις αλλά ποτέ δε σώπασε. Αντιμετώπιζε τη ζωή πάντα από τη σωστή μεριά της ιστορίας. Πρώτος να διδάξει δωρεάν, να ενημερώσει για την κλιματική αλλαγή, να στήσει το τηλεσκόπιο του για να δουν τα παιδιά τον ουρανό, να γράψει δημοσίως κατά του ρατσισμού, της βίας, του πολέμου. Ο Γιώργος είχε ξεκινήσει πριν λίγες βδομάδες το διδακτορικό του στην Αστροφυσική. Ένας άνθρωπος τόσο ζωντανός και μαχητικός.

 

 

Στις 30 Ιανουαρίου, μόλις πριν 2,5 μήνες, ο Γιώργος έγραψε:

 

 

Αυτό το σύμπαν κουβαλάει μέσα του την ματαιότητα της ύπαρξής του, τον αυτοσαρκασμό του δημιουργού του, ενός δημιουργού που παρατηρεί τον εαυτό του μόνος του, αυτοθαυμάζεται και νοιώθει μοναξιά. Αόρατος και ανύπαρκτος, μέσα στην απέραντη αιωνιότητα βαρέθηκε να στοχάζεται για το μηδέν και το άπειρο και αποφάσισε να φτιάξει ένα σύμπαν από το μηδέν στο άπειρο....

 

 

Όλοι κάποτε θα ενωθούμε στη βουβή σιωπή του τίποτα φίλε Γιώργο. Στο μηδέν και στο άπειρο. Αντίο σου.

82136424_2668252076563072_5645097536877232128_o.thumb.jpg.bdc711299074201755f1e88fba6438f1.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απίστευτο, πέφτω από τα σύννεφα... αν είναι δυνατόν. Κρίμα, πολύ κρίμα μεγάλη απώλεια για την ερασιτεχνική αστρονομία και όχι μόνο.

Συλλυπητήρια στους δικούς του,

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του φίλου ερασιτέχνη αστρονόμου και Προέδρου της ΕΕΑΕ Γιώργου Νικολιδάκη. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο για όλη την αστρονομική κοινότητα.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα και τον γιο του αλλά και στην ΕΕΑΕ, τη δεύτερη οικογένειά του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:shock: :shock: :shock:

 

Δεν μπορώ να το πιστέψω δεν το χωράει το μυαλό μου.... Καλό ταξίδι φίλε !!!

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλη απώλεια για όσους τον γνωρίσαμε και τον ζήσαμε..

Μεγάλη απώλεια και για την Ερασιτεχνική Αστρονομία στην Ελλάδα..

Θα τον θυμόμαστε πάντα με μια γλυκιά ανάμνηση για όλα όσα απλόχερα μας προσέφερε..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και συνεργάτες του. Η απώλεια είναι δυσαναπλήρωτη όταν φεύγουν άνθρωποι τόσο δραστήριοι, δοτικοί, ευαίσθητοι - και τόσο πρόωρα. Καλό ταξίδι φίλε Γιώργο...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα και εγώ από τη δική μου πλευρά να ευχηθώ τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Εύχομαι η αγάπη και το πάθος του για την αστρονομία που τόσα χρόνια υπηρέτησε να βρει μιμητές που θα συνεχίσουν επάξια το σπουδαίο έργο του.

 

Καλό ταξίδι εκεί ψιλά, Γιώργο Νικολιδάκη, κοντά στα άστρα που τόσο αγάπησες.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κοινή μας μοίρα, αλλά στην περίπτωση αυτή το γεγονός πρόωρο και αναπάντεχο και το κενό δυσαναπλήρωτο. Άφησε τουλάχιστον το αποτύπωμά του κληρονομιά στην κοινότητα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς δεν είχα την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσω.

 

Φίλοι και γνωστοί του εκλιπόντος, όλοι έχουν να πουν κάτι καλό για το ήθος, τις αξίες και την αγάπη του για τη αστρονομία. Εύχομαι και ελπίζω αυτές οι αξίες, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πρέσβευε, να λειτουργήσουν ως Pulsar φωτίζοντας τις ζωές όλων όσων τον γνώρισαν.

 

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

Σταύρος Κουκιόγλου,

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας

Κουκιόγλου Σταύρος

Φυσικός ΠΕ 04.01

Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, MSc,

Υποψήφιος Διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία παρατήρησης από μεγάλο τηλεσκόπιο στον Πάρνωνα. Εξαιρετικός άνθρωπος. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους. Καλό ταξίδι και καλό Παράδεισο.
ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τραγικό. Δεν έτυχε να γνωριστούμε από κοντά, αλλά είναι ακριβώς να να χάνεις κάποιον που γνωρίζεις καιρό. Τα συλλυπητήρια μου.... :( :(
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκ μέρους της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης

 

Η Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση αποχαιρετά τον Πρόεδρό της Γιώργο Νικολιδάκη.

 

Ο Γιώργος Νικολιδάκης γεννήθηκε το 1960 στον Κάστελλο Χανίων. Έλαβε ανώτερες σπουδές ηλεκτρολογίας και εργάστηκε στον ΟΤΕ. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ξεκίνησε σπουδές Φυσικών Επιστημών στο ΕΑΠ από όπου αποφοίτησε με άριστα. Κατόπιν ολοκλήρωσε, επίσης με άριστα, μεταπτυχιακές σπουδές στην αστροφυσική. Συνέχισε την πορεία του προς τη γνώση προετοιμάζοντας τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων, έχοντας ως τώρα διανύσει το μεγαλύτερο μέρος προς την ολοκλήρωσή της.

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να συμμετέχει ενεργά ως ερασιτέχνης αστρονόμος στον Όμιλο Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων και αργότερα στη μετεξέλιξή του, την Ελληνική Αστρονομική Ένωση. Ξεχώρισε αμέσως για το ήθος, την επιμονή και τη μεθοδικότητα που σύντομα τον ανέδειξαν ως έναν από τους ικανότερους αστροφωτογράφους, σε εποχή που τα μέσα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα σε σχέση με σήμερα. Ανήσυχο και εφευρετικό πνεύμα, ασχολήθηκε και με κατασκευές αστρονομικών οργάνων και εξοπλισμού. Σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο και ταυτόχρονα ελεγχόμενο από απόσταση ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο, το οποίο αξιοποιούσε όχι μόνο για την φωτογραφική αποτύπωση του νυχτερινού ουρανού, αλλά και για συστηματικές μελέτες μεταβλητών αστέρων. Σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μεταφερόμενο τηλεσκόπιο 20 ιντσών με υποδειγματική λειτουργικότητα και ποιότητα οπτικών, δύο δίδυμα τηλεσκόπια 16 ιντσών και πολλά άλλα αστρονομικά βοηθήματα - πάντα προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Παράλληλα, ήταν πάντοτε δραστήριο μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, εξορμήσεις και άλλες δραστηριότητες, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στις τακτικές συναντήσεις της. Ως επιστέγασμα της προσφοράς του, εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΑΕ το 2017, θέση που υπηρέτησε με ιδιαίτερη θέρμη και προσήλωση. Ακούραστος και προσηνής βοηθούσε τους υπόλοιπους ερασιτέχνες μεταφέροντας ανυστερόβουλα τις γνώσεις που με επιμονή είχε συλλέξει. Πρόσφατα είχε οργανώσει κύκλο διαλέξεων αστρονομίας στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής κατοικίας του εισάγοντας τους συνδημότες του και όχι μόνο στον μαγικό κόσμο της επιστήμης του πολύ μεγάλου.

 

Εκτός από την αστρονομία όμως, ο Γιώργος ήταν λάτρης της ζωής. Ανάμεσα σε άλλα, η συμμετοχή του στα κοινά, το μαχητικό ενδιαφέρον του για την πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας, η αγάπη του για την παράδοση, τους χορούς και τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, οι αναζητήσεις του στον χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου, της γευσιγνωσίας και των περιηγήσεων, αποτυπώνουν την πολυσχιδή και πολυτάλαντη προσωπικότητά του.

 

Αγωνιστής υπήρξε και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του όταν παρά τις εκτιμήσεις των γιατρών, πάλεψε σκληρά μέχρι τέλους δίνοντας ένα ύστατο παράδειγμα καλού αγώνα.

 

Όσοι είχαμε την αγαθή τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, θα κρατήσουμε παρακαταθήκη όσα δίδαξε με το παράδειγμα και την πορεία του και θα τον θυμόμαστε όπως πραγματικά ήταν: ένας ντελικανής κρητικός.

 

Το ΔΣ της ΕΕΑΕ, εκ μέρους όλων των μελών της, εκφράζει τα βαθύτατα συλληπητήριά του στη σύζυγό του Ντόρα και τον γιο τους Στέλιο.

DSC_0004_21.thumb.JPG.f5cc0f738e9e1c1b2edcb6b74382592f.JPG

\"Βρισκόμαστε όλοι στον υπόνομο, αλλά μερικοί από εμάς κοιτάζουν τα αστέρια.\"

Oscar Wilde

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά έχω συγκλονιστεί !Πολύ μεγάλη απώλεια για την αστρονομική κοινότητα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί Φίλοι,

 

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Γιώργου Νικολιδάκη, Προέδρου της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης και φίλου ερασιτέχνη αστρονόμου, από την ασθένεια Covid-19 που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα.

 

Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλληπητήριά μας τόσο στην άμεση οικογένεια του Γιώργου όσο και στην ευρύτερή του οικογένεια της ΕΕΑΕ.

 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που το σκεπάζει.

 

Γρηγόρης Μαραβέλιας

 

Εκ μέρους του ΔΣ και του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης