Jump to content

Συντήρηση και χρήση Τηλεσκοπίου ...απο ερασιτέχνη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε ολους!

Μετά τις πολύτιμες βοηθειές σας στο προηγουμενο Ποστ μου για το πως θα ξαναχρησιμοποιησω το διοπτρικο τηλεσκοπιο μου μετα απο εικοσι χρονια και τις γνωσεις μεσα απο τα αρθρα του Astrovox και του Φορουμ , αποφασισα να αγορασω ενα Τηλεσκοπιο αφου η ικανοποιηση και η χαρα που μου προσφερει το να βλεπω τον Κρονο τον Δια και κανα Διπλο Αστρο με τις ωρες καθε βραδυ με συναρπαζει! 60/600 20mm 12,5mm 4mm προσοφθαλμια. Παιχνιδι δηλαδη περιπου αλλα εμενα μου αρεσει οσο μικρος και ας φαινετε ο κρονος οσο αχνα και να φαινονται καποια απ τα φεγγαρια τυ Δια.

Δυστηχως Μ31, νεφελωματα, (μαυρες τρυπες..χαχα) δεν εχω καταφερει να δω μονο σμηνη. Ισως φταιω εγω αλλα ποσο λαθος να κανεις με το στελαριουμ μπροστα σου ,ισως το τηλεσκοπιο ισως η πολη απο κατω μου που φωτιζει αλλα πιστευω οτι με κατι μεγαλυτερο θα δω!

Παλι μεσα μεσα απ τις απαντησεις και βοηθειες σας καταληγω σε κατι τετοιο Sky-Watcher 8" Dob μεταχειρησμενο βεβαια αν βρω.

Το ερωτημα ειναι μπορει να το χειριστει ενας αρχαριος?Και πανω απ ολα μπορει να το συντηρησει?

 

Το Πηρα το εστησα στο μπαλκονι..και φανταζομαι οτι θα ευχαριστηθω καθε ευρω που θα χω δωσει αλλα τι γινεται μετα απο πεντε εξι μηνες? Ενα τετοιο τηλεσκοπιο δεν ειναι πολυ εκτεθιμενο σε σκονη ,υγρασια ,γύρη.. τα παντα?Πως το καθαριζεις? Διαβαζοντας ενα ποστ προσφατα εδω καταλαβα οτι πριν καν ξαναδω με το τηλεσκοπιο μου το καταστρεψα οταν πηγα να το καθαρισω...μετα απ εικοσι χρονια, περιπου οπως ο Ζηκος καθαριζε τα ποτηρια σουληνες στην ελληνικη ταινια , φτου και τρυψιμο με πανι ..ενταξει δεν εφτυνα αλλα εβαλα οινοπνευμα...μαλον καλυτερα να εφτυνα..

Ενα πολυ ωραιο βιντεο που δειχνει τον καθαρισμο που εχει ανεβασει ενας φιλος εδω στο Astrovox ειναι πολυ κατατοπιστικο αλλα δεν ξερω αν θα καταφερνα να το κανω τοσο επειδεξεια και εμπειρα ωστε να μην το καταστρεψω?

Το πας σε οπτικο ανα καποιο διαστημα και στο συντηρουν?Ειναι καποιο κοστος αυτο..

Ο απειρος χρηστης μπορει να το συντηρησει ή σε λιγο καιρο θα βλεπει κουκιδες σκονης και στιγματα απο υγρασια να ιριδιζουν και απο πισω να βλεπει την Σεληνη? Εχω ενα φακο Barlow 3χ 20 χρονων που οταν τον βαζω και βλεπω το φεγγαρι εμφανιζεται και αλλη μια επιφανεια μπροστα απ το φεγγαρι ακινητη βεβαια απο σκονη στιγματα και αλλα..

Ακομα και στην Χρηση ή την μεταφορα ειναι ευκολο τα κατοπτρα να χασουν την ευθυγραμιση τους και να βλεπεις δυο τρεις ή κανενα Κρονο? Και αν γινει τι γινεται?

Συγνωμη για το μακροσκελες του Ποστ αλλα την αγορα του την υπολογιζω γυρω στα 300 ευρω+- που δεν μου ειναι ενα ανετο μπατζετ οποτε ψαχνω και αυτες τις παραμετρους και η μονη επαφη που εχω με τον χωρο αυτο ειναι το Φορουμ του Astrovox.

 

Ευχαριστώ πολύ!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπον φιλε. Οπως ειπες το γεγονος οτι εχεις μικρο τηλεσκοπιο και οτι μενεις σε πολη δεν θα σε αφησει να δεις πολλα. Τα τηλεσκοπια dob ειναι τα πιο ευκολα στην χρηση τους απο εναν αρχαριο. Επισης μην σε απασχολει το καθαρισμα των κατοπτρων. Αν βαζεις παντα το καπακι πριν την αποθηκευση μπορει να περασουν και χρονια χωρις να χρειαστει καθαρισμο. Τωρα για τον αντικειμενικο φακο κακος πηγες να τον καθαρισεις μονος σου. Μπορει να δημιουργησες ''αορατες'' ζημιες. Ζημιες δηλάδη που φαινονται μονο κατα την διαρκεια της παρατηρησης. Οι πιο εμπειροι θα σου πουν πως να το μπαλωσεις λιγο. Στα διοπτρικα λογο του οτι ο φακος ειναι μπροστα το καθαρισμα ειναι πιο ευκολο. Αυτο ομως δεν ισχυει για τα κατοπτρα γιατι ειναι στον πατο του τηλεσκοπιου και πρεπει να βγουν για να καθαριστουν. Πρεπει αμα παρεις το 8ιντσω μετα απο καθε παρατηρηση να αφηνεις τον σωληνα ανοιχτο σε ενα καλα αεριζομενο δωματιο για να φυγει η υγρασια απο μεσα του για την αποφυγη των μηκυτων στο κατοπτρο.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα. Η διαδικασία της ευθυγράμμισης των οπτικών είναι κάτι που θα πρέπει να το μάθεις και να το κάνεις μόνος σου. Είναι σχετικά μια εύκολη διαδικασία που μπορείς να την κάνεις με ένα φιλμοκουτο χωρίς κοστος η ένα cheshire. Το πλύσιμο των κατόπτρων γίνετε μόνο σε περιπτώσεις που τα κάτοπτρα είναι πολύ βρώμικα και γενικά είναι μια διαδικασία που θέλει πολύ προσοχή και είναι πολύ εύκολο να το κάνεις χειρότερο. Οπότε μην σε απασχολεί αυτό για την ώρα. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια παρατήρησης για να φτάσει το κάτοπτρο σε αυτήν την κατάσταση.

Καλες παρατηρήσεις με καθαρούς ουρανούς.

.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως, για λίγο καιρό, μέχρι να καταλάβεις το πως ευθυγραμμίζονται, αν δεν έχεις κάποιον δίπλα σου να σου δείξει μην το πειράξεις καθόλου!

Save the darkness

Let it never fade away!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης