Jump to content

Αγορά τηλεσκοπιου και παρελκόμενα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στο forum και καλώς σας βρήκα. Έχοντας περάσει ατελείωτες ώρες (ίσως μέρες) διαβάζοντας συζητήσεις εδώ μέσα αφού είναι ένα αντικείμενο που μου άρεσε ανέκαθεν, αποφάσισα να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο. Πολλά μου άρεσαν, πολλά κίνησαν την περιέργεια αλλά έχω καταλήξει στο πιο θα αγοράσω. Truss heritage λοιπόν για πολλούς λόγους φυσικά υπολογίζοντας ότι είναι το πρώτο που αγοράζω και δεν θέλω να ξοδέψω πολλά χρήματα.

 

Θέλω λοιπόν τα φώτα σας για το τι θα ήταν καλό να αγοράσω μαζί με το τηλεσκόπιο αυτό σαν έξτρα για να είμαι οκ για γενική παρατήρηση. Το ζήτημα για μένα είναι να πάρω κάτι που θα το χαρώ και δεν θα το παρατήσω σε μια γωνιά. Γενικά έχω ελάχιστο χρόνο (όποιος έχει παιδιά θα με καταλάβει!!!) και θέλω είτε κάποιο βράδυ να κάνω το χαζι μου είτε στις διακοπές μου που ευτυχώς ξεκλεβω αρκετά τριήμερα στο χωριό.

 

Δεν ψάχνω κάτι τρομερά εξεζητημένο είναι η αρχή και θα ήθελα με απλά βήματα να χαρώ ένα τηλεσκόπιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις και την βοήθεια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φιλε μου καλη αρχη εύχομαι να το χαρείς πολυ!! Θ σου προτεινα να πάρεις ενα προσοφθάλμιο 7.5 ή 7mm εστιακής απόστασης για να σου δώσει μεγέθυνση γύρω στα 90×... Το 25αρι σου δίνει 26επι το δεκαρι 65επι αυτο που σου προτεινω στα 86επι ή 92επι που ειναι πολυ καλη μεγέθυνση για συγκεκριμένους στόχους καθώς κι ενα barlow φακό οπου με αυτον θα έχεις με καθε προσοφθάλμιο την διπλάσια μεγέθυνση.. Οποτε εξασφαλίσεις για αρχη και το βαθύ ουρανο και την πλανητική παρατηρηση.. 39 ευρω το 7.5 και 47 ευρω ο barlow.. Επισης θες ενα lazer collimator για ευθυγράμμιση κατόπτρων.. Καλο θα ηταν να πάρεις ενα τραπεζάκι ώστε να βάζεις το τηλεσκοπιο πανω καθώς δε βολευει στο πατωμα.. Επισης δες στο φορούμ ιδιοκατασκευές φωτοχιτονιου ώστε να πάρεις ωρα κοντραστ και να μη μπάινει το αδέσποτο φως.. Ολα αυτά σιγά βεβαια προς το παρόν ενα laser collimator και ενα προσοφθάλμιο 7 ή 7.5 ή6.5 ειναι μια χαρα.. Φρόντισε να μην εχεις φώτα στον χώρο παρατήρησης που θα εισχωρούν στο συστημα μεχρι να βρεις φωτοχιτπονιο.. Παρα πολυ καλη επιλογή πολυ καλα οπτικά θα σου δώσει ωραίες εικόνες με την εστιακή του θα απολαύσεις το βαθύ διαστημα καλη αρχη σιγά σιγά σε οτι αγοραζεις οχι μαζεμένα θα το ευχαριστηθεις
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για την απάντηση. Επίσης έχω διαβάσει πως τα προσοφθάλμια που περιέχονται δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτικά. Αξίζει να αγοράσει κανείς ποιοτικότερα προσοφθάλμια ακομα και της ίδιας διαμετρου με αυτά που παρέχονται; Δηλαδή το 10mm που παρέχεται με ένα 10mm καλύτερης ποιότητας έχουν σοβαρή διαφορά και αισθητή στο μάτι;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν είναι super ploss το δεκαρι ναι αξίζει.. Γενικότερα οταν παίρνουμε τηλεσκοπιο τα αρχικα προσοφθάλμια δε είν και τα καλυτερα παντως καποια 25 άρια ειναι αρκετα καλα για να σε εξυπηρετήσουν για αρκετο διάστημα.. Γενικότερα λοιπον κοιτάμε μετα απο καποιο διάστημα να παρουμε καλυτερα προσοφθάλμια θα δεις μεγάλη διαφορα!! Αν το τηλεσκοπιο ειναι το αυτοκίνητο τα προσοφθάλμια είναι τα λάστιχα του χαχα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης επειδή θα κάνω την παραγγελία από το πλανητάριο υπάρχει κάποιο προσοφθάλμιο που μου προτείνετε συγκεκριμένο; Η όλα κάνουν κ είναι οκ; Βρήκα ένα super ploss 6.3 αντί του 7mm και σκέφτηκα να το επιλέξω αφού δεν θα πάρω ακόμα barlow.

Μια ακόμα επιλογή είναι να μην πάρω προσοφθάλμιο μικρότερο του 10mm και να πάρω με περίπου 50 ευρώ τον barlow 2x της sw.

 

Κάτι ακόμα. Είναι χρήσιμο να πάρω ένα βιβλίο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπαρχει ρύθμιση κατόπτρων και με φιλμοκαπακι απλα το λέιζερ πιστευω είν πιο ευκολο τη νυχτα κ θα το κρατήσεις ενδεχομένως για παρα πολυ καιρο και για αλλα τηλεσκόπια.. Ο barlow με το 25 Άρι θα σου δωσει 52 επι δηλαδη κοντά στη μεγέθυνση του δεκαριου.. Μετα στο δεκαρι θα σου δώσει 130 επι που αν δεν εχεiις πολυ καλο seeing δε θα σου δίνει καλη εικόνα επειδη θα μεγενθυνει την αναταραχη.. Πολλοί παρατηρητές ανάλογα το seeing δε παιζουν καθολου πανω απ 100 επι ώστε να πετύχουν οσο πιο καλη εικόνα ειδικα για σφαιρωτα σμήνη για πλανητικά νεφελωματα Θα σε βοήθησε μια μεγέθυνση 90 επι καλο ειναι το night watch να διαβάσεις
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθες και απο εμένα στο astrovox και την ερασιτεχνική αστρονομία!

Άριστη σχέση ποιότητας-τιμής έχει το τηλεσκόπιο SW Heritage 130/650 που επέλεξες!Δεν θα σε απογοητεύσει!

Όπως σου είπε και ο Σάββας θα πρέπει να τοποθετήσεις κάλυμα στο κενό που αφήνει (φωτοχιτώνιο).Να είναι ανθεκτικό στην υγρασία (να μην την απορροφά)!

Το κάλυμα αυτό εκτός απο τον παρείσακτο φωτισμό,θα προστατέψει τα κάτοπτρα απο υπερβολική σκόνη και ρύπους όπως επίσης και υγρασία που θα εισέλθουν μέσα,και θα βρωμίσουν τα κάτοπτρα μειώνοντας την οπτική τους απόδοση!Ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνει μετά απο χρόνια,με ειδική μέθοδο και μ έ γ ι σ τ η προσοχή!!!

Επειδή ο σωλήνας είναι ανοιχτός και εκτεθειμένος,η σκόνη,η ρύπανση κλπ.αιωρούμενα σωματίδια που αφθονούν στις μεγαλουπόλεις,θα εισέλθουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς το φωτοχιτώνιο!

Επίσης για ευθυγράμμιση των κατόπτρων υπάρχει πλέον ένα φθηνότερο και καλύτερο μέσο,ειδικά για την ακριβέστερη ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος,το concenter!

Το τί ακριβώς κάνει μπορείς να δείς αναλυτικά εδώ:

https://www.planitario.gr/omokentriko-prosofthalmio-euthugrammishs-gia-neutwneia-thleskopia-2-intswn.html

Επειδή ο εστιαστής σου είναι 1.25" ΔΕΝ κάνει το 2" concenter αλλά το 1.25".Αν το Πλανητάριο δεν το διαθέτει,υπάρχει εδώ:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5507_TS-Optics-Concenter-1-25--Collimation-Eyepiece-for-Newtonian-Telescopes.html

Την ευθυγράμμιση θα πρέπει να την κάνεις σε φως ημέρας στην ασφάλεια του σπιτιού σου,έχοντας τον σωλήνα οριζόντιο,προς αποφυγή ζημιών!Την νύχτα συχνά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα,ειδικά στην αρχή!

Υπάρχει και η λύση του φιλμόκουτου που θα δείς ψάχνοντας,είναι και δωρεάν!!

Επειδή είναι μικρό το τηλεσκόπιο,μπορεί να μεταφερθεί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου δεμένο,ΠΟΤΕ στο πόρτ-μπαγκάζ!!Έτσι μπορεί να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση,αν δεν τραντάζεται απο λακκούβες,πέτρες κλπ.του δρόμου.

Λογικά στην αρχή τα κάτοπτρα θα είναι ευθυγραμμισμένα,και θα διατηρήσουν την ευθυγράμμισή τους για καιρό!

Για προσοφθάλμιους υπάρχουν διάφορες επιλογές,ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτεις.

Και φυσικά το είδος των ουρανίων αντικειμένων που θέλεις περισσότερο να παρατηρείς.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Παρήγγειλα λοιπόν χθες το βράδυ (δεν κρατιομουν γαρ) το εν λόγω τηλεσκόπιο με ένα barlow x2. Πήρα και το βιβλίο πιστεύω θα με βοηθήσει. Ανυπομονώ να δω τι θα δω γιατί κάτι που δεν έχω αναφέρει εδώ είναι πως δεν έχω δει καν μέσα από τηλεσκοπιο! Ελπίζω να μου αρέσει και να μην το κάνω διακοσμητικό!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο το τηλεσκόπιο!

Μην βιάζεσαι πάντως στις αγορές αστρονομικών,γιατί έτσι πετάγονται χρήματα σε λάθος επιλογές!

Όταν μάλιστα κάνεις σωστά επιλεγμένες αγορές μαζικά,σε μια παραγγελία,μπορείς να διεκδικήσεις καλύτερη τελική τιμή..:wink:

Για την αγορά προσοφθάλμιων,απόκτησε πρώτα κάποια εμπειρία στην παρατήρηση με αυτούς που έχεις,ώστε μετά απο κάποιο διάστημα να κατασταλάξεις ποιά αντικείμενα σε ενδιαφέρουν πιο πολύ να παρατηρείς:

Σελήνη,πλανήτες κλπ.ή βαθύ διάστημα?

Επίσης παρατήρησε αν η χρήση του dob με τους plossl που έχεις,σε κουράζει επειδή έχουν μικρό σχετικά πεδίο,και συνεπώς το αντικείμενο μένει λιγότερο χρόνο μέσα στο οπτικό σου πεδίο.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ fotodektis για τις πληροφορίες και την βοήθεια. Θα επανέλθω για να σας θυμίσω πως είναι η πρώτη φορά χαχα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα λοιπόν παρέλαβα το πρώτο μου τηλεσκοπιο! Ταχύτατη παράδοση από το πλανητάριο μέσα σε μια μέρα. Η χαρά μου δε μπορεί να περιγραφεί. Κόπηκε όμως γρήγορα....

 

Ανοίγοντας το κουτί βγάζω το τηλεσκόπιο. Για όποιον μπήκε στο σάιτ του πλανηταρίου τελευταία θα είδε πως είχαν το heritage 130p στα 219 και μια προσφορά εκθεσιακού κομματιού στα 197 το οποίο περιγραφόταν στο σάιτ ως εκθεσιακό με ένα μικρό σημάδι στη βάση του. Pas mall είπα κ γω ευκαιρία να το πάρω φθηνότερα (σημείωση έχω ξανααγορασει εκθεσιακό προϊόν και ήμουν καταευχαριστημενος). Έλα μου όμως που δεν ήταν ένα μικρό σημάδι αλλά κυριολεκτικά τρύπες ( η πιο σωστά βαθουλώματα από τις βίδες της πίσω όψης του τηλεσκόπιου) στη βάση. Βεβαίως σκέφτηκα, Μήτσο εκθεσιακό πήρες τα θελε ο πισινος σου. Έλα όμως που δεν τελειώνει εκεί το θέμα. Ψάχνοντας το κουτί δεν έβρισκα ούτε τα προσοφθάλμια ούτε τον εστιαστη ούτε καν οδηγίες χρησης.

 

Σε επικοινωνία με το πλανητάριο, ( στο οποίο όλοι τους είναι ευγενεστατοι και απόλυτα εξυπηρετικοί από την προσωπική μου εμπειρία) αποδόθηκε στον φόρτο εργασίας.

 

Αναμένω αύριο λοιπόν τα υπόλοιπα κομμάτια (απαραίτητα γαρ και με δώρο ένα βιβλίο η χάρτη για την σελήνη) για να κάνω επιτέλους αυτό που ήθελα εδώ κ πολύ καιρό.

 

Να την πω την αμαρτία μου ένιωσα χαζός που για 20 ευρω δεν το πήρα κούτα και χωρίς ιστορίες το τηλεσκοπιακι μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γι’ αυτά τα οποία λείπουν μην ανησυχείς καθόλου. Δεν υπάρχει περίπτωση από το πλανητάριο να μην σου τα στείλουν ή έστω να σε ταλαιπωρήσουν. Μάλιστα ακριβώς αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που συνιστούμε τόσο το πλανητάριο, όσο και άλλα ελληνικά καταστήματα. Όταν κάτι πάει στραβά φαίνεται η μεγάλη τους αξία. Κι όταν κάνεις αγορές αστρονομικού εξοπλισμού, δεν υπάρχει περίπτωση να την γλυτώσεις, και πάντα όλα να πηγαίνουν καλά.

 

Κατά τα άλλα, να κι αν λίγο η βίδα έκανε μικρό βαθουλωματάκι στην μελαμίνη της βάσης.

Καλοτάξιδο λοιπόν, να το χαρείς, κι από την χρήση που θα του κάνεις να προσθέσεις πολλά ακόμα βαθουλωματάκια.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα λοιπόν παρέλαβα το πρώτο μου τηλεσκοπιο! Ταχύτατη παράδοση από το πλανητάριο μέσα σε μια μέρα. Η χαρά μου δε μπορεί να περιγραφεί. Κόπηκε όμως γρήγορα....

 

Ανοίγοντας το κουτί βγάζω το τηλεσκόπιο. Για όποιον μπήκε στο σάιτ του πλανηταρίου τελευταία θα είδε πως είχαν το heritage 130p στα 219 και μια προσφορά εκθεσιακού κομματιού στα 197 το οποίο περιγραφόταν στο σάιτ ως εκθεσιακό με ένα μικρό σημάδι στη βάση του. Pas mall είπα κ γω ευκαιρία να το πάρω φθηνότερα (σημείωση έχω ξανααγορασει εκθεσιακό προϊόν και ήμουν καταευχαριστημενος). Έλα μου όμως που δεν ήταν ένα μικρό σημάδι αλλά κυριολεκτικά τρύπες ( η πιο σωστά βαθουλώματα από τις βίδες της πίσω όψης του τηλεσκόπιου) στη βάση. Βεβαίως σκέφτηκα, Μήτσο εκθεσιακό πήρες τα θελε ο πισινος σου. Έλα όμως που δεν τελειώνει εκεί το θέμα. Ψάχνοντας το κουτί δεν έβρισκα ούτε τα προσοφθάλμια ούτε τον εστιαστη ούτε καν οδηγίες χρησης.

 

Σε επικοινωνία με το πλανητάριο, ( στο οποίο όλοι τους είναι ευγενεστατοι και απόλυτα εξυπηρετικοί από την προσωπική μου εμπειρία) αποδόθηκε στον φόρτο εργασίας.

 

Αναμένω αύριο λοιπόν τα υπόλοιπα κομμάτια (απαραίτητα γαρ και με δώρο ένα βιβλίο η χάρτη για την σελήνη) για να κάνω επιτέλους αυτό που ήθελα εδώ κ πολύ καιρό.

 

Να την πω την αμαρτία μου ένιωσα χαζός που για 20 ευρω δεν το πήρα κούτα και χωρίς ιστορίες το τηλεσκοπιακι μου

Φίλε μου λυπάμαι για το χάλι που έχει το τηλεσκόπιο που παρέλαβες!

Οι τρύπες και τα βαθουλώματα που είδες στη βάση ΔΕΝ είναι αμελητέα φθορά!

Προφανώς συναρμολογήθηκε απο άσχετο και απρόσεκτο άτομο,βιαστικά και βίαια,..

Αυτό ίσως έχει επιπτώσεις στην ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΆ του,διαίτερα όταν φυσάει αεράκι!Και η φθορά μπορεί να επιδεινωθεί με τον καιρό!

Η έκπτωση μόνο 22€ για τέτοια κακή κατάσταση βάσης είναι κοροϊδία!

Αν το έπαιρνες μεταχειρισμένο,κανείς δεν θα τολμούσε να στο πουλήσει πάνω απο 130€....

Γνώμη μου είναι να πάρεις τηλέφωνο να σου στείλουν άλλη βάση ,ή

να το επιστρέψεις με ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΠΙΣΩ!!

Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ τηλεσκόπιο με τέτοια φθορά να πουλιέται τόσο ακριβά!Δεν έλεγξαν καν το τί περιείχε μέσα η συσκευασία!!

Μην δέχεσαι λοιπόν το συμβάν,πάνω στη χαρά σου που απέκτησες τηλεσκόπιο...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο τζόγος-αν δεν υπάρχει κατασκευαστικό ελάττωμα-μπορεί να διορθωθεί με ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ σφίξιμο,όσο χρειάζεται,της βίδας.

Στις βάσεις dob μαζικής παραγωγής,υπάρχει ένα ποσοστό που βγαίνουν ελαττωματικές!

Μπορεί ένα τέτοιο τηλεσκόπιο να το έκαναν εκθεσιακό...Εφ'όσον σε καλύπτει η εγγύηση,θα πρέπει ή να σου αντικαταστήσουν την βάση μέ καινούργια,ή να επιστρέψεις το τηλεσκόπιο με ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ που έδωσες!!

Σου το είπα οτι μια προβληματική βάση θα δονείται και απο το πιο απαλό φύσημα του αέρα,ακόμα και απο την κίνηση του εστιαστή όταν εστιάζεις!

Έτσι όταν θα θελήσεις να πάς σε πιο μεγάλες μεγεθύνσεις,θα έχεις ΘΟΛΩΜΑ ΕΙΚΟΝΑΣ!

Μην συμβιβαστείς με το πρόβλημα,είναι σοβαρό.

Εκτός αν σου το δώσουν μισοτιμής....

Επίσης έλεγξε προσεκτικά τα κάτοπτρα για ύπαρξη γρατσουνιών,ακαθαρσιών,σκόνης κλπ.

Πρέπει να είναι πεντακάθαρα και αψεγάδιαστα!

Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ήταν ο εστιαστής συναρμολογημένος κανονικά πάνω στον σωλήνα....και έλειπε απο το πακέτο αποστολής!

Αν έχει τζόγο και η κίνηση του μπροστινού μέρους,καθώς κινείται πάνω στις ράβδους,τότε το τηλεσκόπιο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και πρέπει να επιστραφεί!!!

Μου κάνει εντύπωση που έκαναν τόσο μικρή έκπτωση σε τόσο προβληματικό τηλεσκόπιο!!!

Είχα αγοράσει πολύ ακριβό οπτικό απο αξιόπιστο κατάστημα του εξωτερικού (First Light Optics-Αγγλία) που ήταν εκθεσιακό,και το πήρα με μεγάλη έκπτωση (-50%)...Και σε άψογη κατάσταση!Ήταν σαν ολοκαίνουργιο!!Το εξέτασα εξονυχιστικά,και δεν υπήρχε το παραμικρό ψεγάδι!

Στην περίπτωσή σου είπαν οτι είχε ένα μικρό σημάδι,και προέκυψε σκάρτη βάση...με έκπτωση μόνο 22€!!Και χωρίς κάν εστιαστή και προσοφθάλμια...

Τρίξε τους τα δόντια και ΜΗΝ καταπίνεις την απαράδεκτη αυτή κατάσταση!

Αν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια,μπορώ και τηλεφωνικά (κανονίζουμε με π.μ) να σου πώ για περαιτέρω ελέγχους!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βγάλε καθαρές και εστιασμένες φωτογραφίες της βάσης,στα σημεία που είπες οτι υπάρχει πρόβλημα,δηλ.στις ενώσεις που είναι βιδωμένες οι βίδες,και που αν κατάλαβα καλά υπάρχουν βαθουλώματα ή και τρύπες...

Επίσης βγάλε πολύ καθαρές φωτογραφίες,και υπο διαφορετικές γωνίες των δυο κατόπτρων,εστιασμένες στις σκόνες που θα υπάρχουν πάνω στα κάτοπτρα!

Προσοχή: να είναι εστιασμένες πάνω στις σκόνες και όχι στο είδωλο που αντανακλούν!Έτσι μόνο θα δούμε πιο καθαρά αν υπάρχουν γρατσουνιές κλπ.

Η φωτογράφιση να γίνει σε άπλετο φως ημέρας και ΟΧΙ απέναντι απο τον Ήλιο-προσοχή κίνδυνος για τα μάτια!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα προφανώς ο Δημήτρης ψάχνοντας τα κουτιά δεν βρήκε τον ερευνητή, κι όχι τον εστιαστή που μας λέει.

Τουλάχιστον εγώ μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει να αγοράσει κάτι κάποιος και να λείπει ο εστιαστής, ή να είναι χύμα στο κουτί της συσκευασίας και να πρέπει να τον συναρμολογήσει ο χρήστης!

Βεβαίως οι καιροί αλλάζουν και δεν ξέρεις στο που μπορούν να φτάσουν.

Τέλος αν τα βαθουλώματα, είναι αυτό που μας έστειλε στην φωτογραφία, αυτό προκλήθηκε από κάτι βαρύ που έπεσε επάνω στην βάση, και άφησε το σημάδι από την πτώση του. Εδώ το ανησυχητικό δεν είναι το τι έπαθε η βάση, πιθανόν μόνο αυτό το βαθούλωμα, αλλά το τι ενδεχομένως έπαθε το άλλο αντικείμενο.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες Γιάννη!

Και μένα με παραξένεψε να λείπει ο εστιαστής...

Γι'αυτό του ζήτησα να μας στείλει φωτογραφίες ιδιαίτερα απο τα κάτοπτρα και τη βάση.Αλλά και γενικές φωτογραφίες του τηλεσκοπίου,για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα.

Αν υπάρχουν βαθουλώματα και τρύπες στα σημεία βιδώματος,τότε έγινε κακή συναρμολόγηση της βάσης...Αλλού αν υπάρχουν,ίσως και να μην επηρεάζει.

Συχνά dob βάσεις γίνονται προβληματικές και ασταθείς απο συνδυασμό ελαττωμάτων εκ κατασκευής,και κακοτεχνίες στη συναρμολόγηση.

Ας ελπίσουμε οτι λόγω απειρίας ο φίλος μας έδωσε λάθος πληροφορίες για το μέγεθος του προβλήματος...

Έτσι και αλλιώς η έκπτωση μόνο 22€ =10% επί της αξίας του,για εκθεσιακό προϊόν με ελαττώματα,είναι απαράδεκτα μικρή!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διορθώνω τα λεγόμενά μου. Έχει δίκιο ο Γιάννης ο ερευνητής έλειπε (σόρρυ ακόμα δεν το έχω με τις ορολογίες).

Τα βαθουλώματα στη βάση είναι από τις βίδες της πίσω όψης του τηλεσκόπιου είναι ξεκάθαρο. Επίσης ναι στο κυρίως κάτοπτρο όταν το κοιταξα ναι φαινόταν εμφανώς να έχει κάποια πολύ μικρά σκουπιδακια. Θα επανέλθω με φωτό.

Παραθέτω δύο φωτό που τράβηξα με το κινητό μου σε ένα σπίτι απέναντι στο φως τη μέρας μόλις παρέλαβα τα προσοφθαλμια κλπ. Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει που τις ανεβάζω αλλά καλού κακου το κάνω.

IMG_20200617_135953.thumb.jpg.702873fedbe6a1814acb2dd1ea42aca5.jpg

IMG_20200617_135612.thumb.jpg.63870f8de5d8fad254430887a2a34c13.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι φωτογραφίες που έστειλες δεν βοηθάνε.Σου εξήγησα πώς να τραβήξεις τα κάτοπτρα...να ΜΗΝ φαίνεται είδωλο παρά μόνο μια ομοιόμορφα φωτισμένη επιφάνεια,πχ τοίχος,και να είναι εστιασμένη η φωτογραφία στην ΣΚΟΝΗ και όχι στο είδωλο που φαίνεται μέσα απο το κάτοπτρο.

Δηλ.να είναι φωτογραφημένη και άψογα εστιασμένη η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ των κατόπτρων και όχι το είδωλο που αντανακλούν!

Στην ανάγκη φώτισε τα κάτοπτρα απο όσο πλάγια γίνεται με έναν φακό,χωρίς να φαίνεται όσο είναι δυνατόν το είδωλο του φακού.

Επίσης στείλε μας φωτογραφίες απο τα σημεία που είναι βιδωμένες οι βίδες συναρμολόγησης της βάσης,όπως και γενικές φωτογραφίες του τηλεσκοπίου!

Ξαναδιάβασε για τους ελέγχους που σου είπα στην ανάπτυξη και σύμπτυξη του μπροστινού μέρους.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι δύσκολο να κρίνεις από αυτές τις φωτογραφίες οτιδήποτε. Πρέπει πρώτα να ελέγξεις την κατάσταση των οπτικών. Καθάρισε ότι μπορείς, προσεκτικά. Σαν εκθεσιακό και ανοιχτού τύπου τηλεσκόπιο εννοείται πως θα έχει μαζέψει πολλά. Μετά δες αν είναι τα οπτικά του ευθυγραμμισμένα. Αν όχι ευθυγράμμισέ τα όσο καλύτερα μπορείς.

Να έχεις υπόψη πως τα νευτώνεια γενικά δίνουν εικόνα χαμηλής αντίθεσης και δεν προτείνονται για επίγεια παρατήρηση.

Πάντως δεν θα έμπαινα καν στο κόπο ούτε να το συναρμολογήσω αν έβλεπα τα βαθουλώματα οπουδήποτε στον εξοπλισμό. Θα το έστελνα πίσω.

Save the darkness

Let it never fade away!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λέω κι εγώ τώρα την γνώμη μου.

Μητσάρα μην αγχώνεσαι. Μπορεί οι φωτογραφίες να μην είναι αυτές που περιμένει ο Κώστας να του στείλεις, (κάντο όμως αφού σου το ζήτησε), αλλά έκανες το ντεμπούτο σου στα πρώτα βήματα αστροφωτογραφίας με το τηλεσκόπιο σου! Δηλαδή σε πρώτη φάση όπως έβγαλες αυτές, μπορείς στα σίγουρα να βγάλεις την Σελήνη!

Τώρα όσο αφορά την σκόνη, αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το κομμάτι είναι εκθεσιακό. Με τον καιρό εκεί εκτεθειμένο και έξω από το κουτί του, μάζεψε σκόνη. Γι’ αυτό λέμε ότι όταν δεν χρησιμοποιούμε το τηλεσκόπιο πρέπει να το έχουμε στο κουτί του. Αγοράζοντας λοιπόν ένα εκθεσιακό κομμάτι αυτό είναι δεδομένο ότι είναι έτσι. Το φανταζόμαστε δηλαδή πριν το αγοράσουμε.

Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.

Η δική μου λοιπόν γνώμη είναι:

Η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση στην φάση που είσαι τώρα, είναι να το αγνοήσεις παντελώς, να μην αγγίξεις ούτε εσύ, και προς θεού, ούτε κάποιος «έμπειρος» ή «ειδήμον» το κάτοπτρο. Μην το αγγίξεις. Ξέχνα το, και χρησιμοποίησε το για να το χαρείς και να το αγαπήσεις.

Αφού το χαρείς, του έχεις πλέον εμπιστοσύνη και πια το έχεις αγαπήσεις, τότε το ξανασυζητάμε.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε αυτό το τηλεσκόπιο εύκολα καθαρίζεις το πρωτεύον. Θα χρειαστεί να ξεβιδώσεις τις 6 νομίζω phillips βίδες γύρω από τη βάση του οπτικού σωλήνα, να τραβήξεις προς τα έξω (πρόσεχε να μην το αφήσεις και...) και να φυσήξεις (με blower, όχι με το στόμα και όχι με σπρεϋ αέρα) τη σκόνη πάνω από τον καθρέπτη και μετά με μια μαλακή βούρτσα από αυτές που καθαρίζουν τους φακούς να πάρεις ότι απόμεινε. Μπορείς και να τον πλύνεις αλλά γι' αρχή άστο καλύτερα.

Πριν ξεβιδώσεις τις βίδες μαρκάρισε ένα σημείο του πίσω τμήματος με τον οπτικό σωλήνα ώστε όταν θα το βάλεις πίσω, να το βάλεις όπως ήταν και όχι περιστραμμένο για να μην χρειαστεί εκ νέου ευθυγράμμιση το πρωτεύον.

Αν όλα τα άλλα είναι εντάξει και η τιμή ήταν πολύ καλή θα παρέβλεπα το χτύπημα στη βάση του.

Save the darkness

Let it never fade away!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης