Jump to content

Έκλειψη ηλίου Κυριακή 21 Ιουνίου ορατή ως μερική στην Ελλάδα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το πρωινό της Κυριακής 21 Ιουνίου 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου. Η έκλειψη θα είναι δακτυλιοειδής για μια στενή ζώνη που περνάει από Αφρική και Ασία αλλά στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη με κάλυψη του ηλιακού δίσκου που θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και ανατολικά (30% στη Ρόδο), και μικρότερη στα βόρεια και δυτικά (13% στην Κέρκυρα). Στην Αθήνα η κάλυψη θα είναι σε ποσοστό 20% επί της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου που αντιστοιχεί σε περίπου 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας. Αντίστοιχα και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μικρότερη για τις περιοχές με μικρότερη κάλυψη και μεγαλύτερη για περιοχές με μεγαλύτερη κάλυψη. Στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι 1 ώρα και 23 λεπτά.

 

Η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8 το πρωί. Παρακάτω θα βρείτε έναν προσεγγιστικό πίνακα με τις τοπικές ώρες που θα διαρκέσει η έκλειψη για πέντε πόλεις της Ελλάδας.

 

Αθήνα

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:48

Μέγιστο έκλειψης: 8:28

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:11

 

Θεσσαλονίκη

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:57

Μέγιστο έκλειψης: 8:32

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:09

 

Πάτρα

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:51

Μέγιστο έκλειψης: 8:28

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:07

 

Βόλος

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:53

Μέγιστο έκλειψης: 8:30

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:09

 

Ηράκλειο

Έναρξη μερικής έκλειψης: 7:39

Μέγιστο έκλειψης: 8:24

Τέλος μερικής έκλειψης: 9:13

 

Ακριβείς ώρες για συγκεκριμένο τόπο μπορείτε να βρείτε στον εξής δικτυακό τόπο:

http://xjubier.free.fr/en/site_pages/solar_eclipses/ASE_2020_GoogleMapFull.html

 

Κάνοντας κλικ σε έναν τόπο θα πάρετε πληροφορίες για την έναρξη και λήξη της έκλειψης καθώς και το μέγιστο στη συγκεκριμένη περιοχή. Προσοχή να δοθεί στο ότι όλες οι ώρες είναι UT δηλαδή θα πρέπει να προσθέσετε 3 ώρες για να έχετε τη θερινή ώρα Ελλάδος.

 

Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα όπως περιγράφονται στο σχετικό θέμα: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15712

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών.

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δει κανείς την έκλειψη με κιάλια ή τηλεσκόπιο είναι με την αγορά του ηλιακού φίλτρου Baader Astrosolar. Επίσης, τα ειδικά γυαλιά παρατήρησης έκλειψης μπορούν να δείξουν την έκλειψη χωρίς άλλο οπτικό βοήθημα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προσοχή και τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή.

SE2020Jun21A.thumb.GIF.1895e14d4b63383671695f1860177703.GIF

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Εγώ είχα δει σ2 πολλές ιστοσελίδες ότι το μέγιστο ποσοστό από την Ελλάδα θα είναι στο Καστελόριζο, 19,6 % ενώ στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει το 12% . Αν μπορείτε να μου δείξετε την πηγή για να καταλάβω καλύτερα.Αν κάνω οποιοδηποτε λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε. Ευχαριστώ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Εγώ είχα δει σ2 πολλές ιστοσελίδες ότι το μέγιστο ποσοστό από την Ελλάδα θα είναι στο Καστελόριζο, 19,6 % ενώ στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει το 12% . Αν μπορείτε να μου δείξετε την πηγή για να καταλάβω καλύτερα.Αν κάνω οποιοδηποτε λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε. Ευχαριστώ

 

Στην Αθήνα η κάλυψη θα είναι σε ποσοστό 20% επί της φαινόμενης ηλιακής διαμέτρου που αντιστοιχεί σε περίπου 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

 

Εξαρτάται για ποιο ποσοστό μιλάμε, το ποσοστό της διαμέτρου ή της επιφάνειας :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακές εικόνες από την δακτυλιοειδή έκλειψη. :cheesy:

Δέος προκαλούν οι εικόνες που καταγράφηκαν σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος) σε πολλές περιοχές του πλανήτη, οπότε και σημειώθηκε δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου.

Στη χώρα μας το φαινόμενο ήταν περισσότερο αισθητό στα νοτιοανατολικά, καθώς στη Ρόδο η κάλυψη του ηλιακού δίσκου έφτασε το 30%. Μικρότερη ήταν στην Κέρκυρα, με 13%, ενώ στην Αθήνα η κάλυψη έφτασε το 11%.

Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ηλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

Το «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης άρχισε στην κεντρική Αφρική και ταξίδεψε μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το βράδυ της 21ης Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/889429_entyposiakes-eikones-apo-tin-daktylioeidi-ekleipsi-vinteo

eclipse-5225358_1920.thumb.jpg.f9e681430b5dd27ffd5326957a0b565f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης