Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας. Διάβασα στο nightwatch για την πλάγια διοπτευση αλλά δεν κατάλαβα πως να την κανω μπορειται να μου την εξηγησεται.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πλάγια διοπτευση θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στο να δεις αμυδρά αντικειμενα. Ειναι πολύ απλό και βασίζεται στο ότι η περιφερειακή όραση είναι πιο ευαίσθητη .Πολύ απλά αυτό που έχεις να κάνεις είναι αντι να κοιτάς το αντικείμενο που θέλεις ευθεία (πάνω του) θα κοιτάς κάπου αλλού μέσα από το προσοφθαλμιο και με τη περιφερειακή σου οραση(την περιμετρική) θα εντοπίσεις το αντικείμενο που δεν έβλεπες πριν η θα το βλέπεις καλύτερα.θα το καταλάβεις πολύ εύκολα κάνοντας παρατήρηση με τηλεσκόπιο η ακόμα και τα κιαλια σου

Γκουγκλαρε "περιφερειακή οραση" να δεις τι ειναι και πως λειτουργει

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα,

Πλαγια διοπτευση ή περιφερειακη οραση (οπως συχνα θα ακουσεις να λενε οι παρατηρητες), ειναι η τεχνικη που χρησιμοποιειται για να δεις ενα αμυδρο αντικειμενο.

 

Αυτο που κανεις στην ουσια ειναι:

 

Oταν θα εχεις ενα αμυδρο αντικειμενο (νεφελωμα/γαλαξια/σφαιρωτο σμηνος) στο κεντρο του προσφθαλμιου, αντι να κοιταξεις (οπως θα κοιταζες καποιον πλανητη) στο κεντρο, να κοιταξεις σε ενα αλλο σημειο στο πεδιο σου (πανω/κατω/δεξια/αριστερα, ή κεντρο ΑΝ το αντικειμενο ΔΕΝ ειναι στο κεντρο), για να μπορεσεις να δεις το αμυδρο ατικειμενο.

 

Η τεχνικη αυτη λειτουργει χαρις την υπαρξη των ραβδιων στο ματι, και ενας τροπος για να κανεις μια πρωτη δοκιμη (αν δεν εχεις μπροστα σου τηλεσκοπιο), προσπαθησε να κοιταξεις σε ενα συγκεκριμενο αντικειμενο σε ενα δωματιο, και ενω το κοιτας να προσπαθησεις ταυτοχρονα να δεις και τι αλλα πραγματα υπαρχουν στο δωματιο.

 

Ελπιζω να βοηθησα!

Καλες παρατηρησεις!

Το ραδιοτηλεσκόπιο PICTOR:

https://pictortelescope.com/

https://github.com/0xCoto/PICTOR

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φιλε panr05, διαβάζοντας και εγώ το nightwatch που εσύ μου είχες προτείνει και σε ευχαριστώ, είχα δοκιμάσει 1η φορά πλάγια διόπτευση χρησιμοποιώντας κυάλια στον Μ81 και Μ82 (στο ιδιο οπτικό πεδίο). Για να δω τον γαλαξία Μ82 ο οποίος αχνοφαινόταν εστίασα με τα μάτια μου στα 3 πιο φωτεινά αστέρια στο επάνω μέρος του οπτικού πεδίου,τότε ο Μ82 φαινόταν ξεκάθαρα.

Για να το καταλάβεις κάτσε μπροστά σε ένα τραπέζι βάλε μπροστά σου ένα αντικείμενο πχ ένα μπουκάλι, και ένα άλλο αντικείμενο πιο μακριά, πιο δεξιά ή αριστερά δεν έχει σημασία(αλλά εννοείται στο οπτικό σου πεδίο ώστε να βλέπεις και τα 2 χωρίς να χρειαστεί να κουνήσεις το κεφάλι). Μετά κοιτώντας το μπουκάλι προσπάθησε να δεις και το άλλο αντικείμενο με την περιφερειακή σου όραση χωρίς όμως να ξεκολλάς τα μάτια σου από το μπουκάλι.

Μετά εφάρμοσε την ίδια τεχνική στον ουρανό με κάποιο αμυδρό αντικείμενο πχ έναν γαλαξία.

" Η γη δεν είναι επίπεδη. Ruffles τα κυματιστά. " \:D/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης