Jump to content

Συμβουλές για αγορά φίλτρων


ojosdebrujo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ τα μέλη του φόρουμ. Έφτασε πάλι ο καιρός να ζητήσω τις πολύτιμες συμβουλές σας.

 

Το setup μου είναι το εξής: OTA: Skywatcher BD 150/750mm, f/5, νευτώνιο. Κάμερα: Canon 550D modded. Τοποθεσία λήψεων: Πειραιάς (Bortle 9)

 

Ο προβληματισμός: Θέλω να αγοράσω narrowband φίλτρα καθώς και ένα φωτορύπανσης για γαλαξίες και αστρικά σμήνη.

 

Διαθέτω ήδη το CLS clip-in της Astronomik (ήταν πακέτο με την dslr που είχα πάρει από μέλος του φόρουμ). Την κάνει τη δουλειά του μέχρι ένα σημείο, αλλά κυρίως για νεφελώματα. Υστερεί πολύ σε γαλαξίες και αστρικά σμήνη.

 

Επειδή θα προβώ σε αγορά ενός guiding setup και θα μπορώ να αυξήσω τους χρόνους λήψεων, ψάχνω φίλτρα τα οποία θα μου επιτρέψουν (στο μέτρο του δυνατού) να μπορώ να κάνω λήψεις από τον Πειραιά. Σκέφτομαι να στραφώ κυρίως σε narrowband αλλά και να αντικαταστήσω το cls με κάτι καλύτερο.

 

Προϋπόθεση: Η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Να μπορώ να χρησιμοποιώ τα φίλτρα είτε σε κύρια εστία, είτε με κάποιον φακό (για μεγαλύτερα νεφελώματα, milkyway, κοκ). Δεν περιμένω να μου τα κάνει όλα ένα φίλτρο. Με βάση τα όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, κοιτάζω είτε σε clip-in, είτε σε 2" φίλτρα. Το πρόβλημα είναι ότι τα clip in δεν έχουν μεγάλη ποικιλία (l-enhance ή l-extreme για παράδειγμα) και δεν ξέρω αν θα έχουν μεταπωλητική αξία σε σύγκριση με τα 2".

 

Το ερώτημα: Τι θα μου προτείνατε να κάνω; Αρχικά, υπάρχει τρόπος να προσαρτήσω 2" φίλτρα στην DSLR με τους φακούς; (Οι περισσότεροι φακοί που έχω στην κατοχή μου έχουν σπείρωμα 58mm και ένας μόνο έχει 77mm. Ξέρω ότι αν μπει μπροστά θα έχω βινιετάρισμα με όλους). Υπάρχει τρόπος να μπει 2ιντσο φίλτρο μεταξύ φακού και αισθητήρα και να μπορεί να εστιάζει στο άπειρο ο φακός;

 

Να σημειώσω ότι το budget είναι πολύ περιορισμένο, επομένως δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάω σε αστροκάμερα τύπου ZWO. Το budget μου για τα φίλτρα είναι μέχρι 200-250€ ανά φίλτρο και τα αγοράζω ένα ένα.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε πληροφορία, υπόδειξη ή συμβουλή.

Humans are a way for the universe to know itself
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω η μόνη λυση για τα φίλτρα 2''είναι να μπουν μπροστά από το φακο με καταλληλο δαχτυλιδι. Δε νομιζω να προκαλεί βινιεταρισμα. Ισα ισα θα σου δωσει στρογγυλά άστρα χωρις τις ακτινες που προκαλούν οι λεπιδες του φακού. Εχε υποψιν σου ομως οτι ο φακός σε τροποποιημενη καμερα (με φιλτρα wideband) θα προκαλεσει άστρα με μωβ-κοκκινο φωτοστέφανο πραγμα που δεν συμβαινει με το κατοπτρικό τηλεσκόπιο.
Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης