Jump to content

Παρατήρηση γαλαξιών και νεφελωμάτων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παρέα!

Διαθέτωντας προσοφθάλμια 10,25 και 5mm σε ενα f/5 τηλεσκόπιο πως γίνεται να παρατηρήσω κάπως καθαρά γαλαξίες και νεφελώματα?Ο ουρανός της περιοχής μου είναι αρκετά σκοτεινός αλλά δεν το έχω καταφέρει,ο Μ31 φαίνεται θολός και από νεφελώματα ναδα!

Τί κάνω λάθος?Πρεπει να πάρω 32αρι προσοφθάλμιο πχ? 8-[

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ο Μ31 φαίνεται θολός και από νεφελώματα ναδα!

 

:D :D :D :D

 

Καταρχήν τι τηλεσκόπιο έχεις δλδ πόση διάμετρο?

Με τα 5 , 10 προσοφθάλμια ξέχνα τα νεφελώματα εκπομπής.

Με το 25αρι θα δεις μια χαρά. Αν είσαι κυνηγός νεφελωμάτων θα χρειαστείς και φίλτρα για να δεις λεπτομέρειες.

 

καλώς ήρθες στην κοινότητα :D :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως σας βρηκα!

Εχω λιγο διαστημα βεβαια που ασχολουμαι,απλα πολυ αρχαρια ερασιτεχνικα και οχι τοσο θερμα.Πλεον θα παρατηρω συχνοτερα!

Εχω ενα skywatcher 150/750 και οποτε εχω στοχευσει σε νεφελωμα,του Ωριωνα πχ το χειμωνα,και σε γαλαξιες,δεν εχω καταφερει να δω καπως "καθαρα".Φιλτρα δεν εχω,με τον 25αρι φακο καλυτερα αλλα θαθελα λιγη λεπτομερεια ακομη.Απ'οτι μελετησα το τηλεσκοπιο δε θελει collimation,επομενως τι χρειαζομαι επιπλεον? :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδα είναι δύσκολος στο τηλεσκόπιο διότι δύσκολα στην αρχή συνειδητοποιούμε τι βλέπουμε. Αυτό που κατά κανόνα βλέπουμε είναι ο πυρήνας του. Όλος μαζί είναι 4 μοίρες! Τεράστιος! Αν έχεις ερευνητή αυτός έχει οπτικό πεδίο 5 μοίρες θα τον δεις καλύτερα. Με το τηλεσκόπιο βλέπουμε μόνο τμήματα του, και γι’ αυτό το μετακινούμε συνέχεια για να διακρίνουμε της φωτεινές περιοχές από το μαύρο διάστημα.

Αφού αναρωτιέσαι για προσοφθάλμια, αν έχεις το 25 και 10mm SUPER PLOSSLE της SW τότε έχεις δύο καλά κομμάτια. Προσωπικά με F5 τηλεσκόπιο όλη την deep sky παρατήρηση την έκανα με το 25mm που το χρησιμοποιούσα σαν 12,5 με έναν 2X Barlow και στην συνέχεια πάνω στο νεφέλωμα άλλαζα και το παρατηρούσα με το 10mm και στην συνέχεια με ένα 8mm που αγόρασα.

Αν έχεις μόνο αυτά τα προσοφθάλμια και με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι τα SUPER PLOSSLE της SW, κι όχι τα απλώς super, τότε θα σου πρότεινα να πάρεις ένα καλό Barlow 2X και ένα Plossl 8mm. Με αυτά καλύπτεις το 95% της

deep sky παρατήρησης. Θα έχεις σε συνδυασμό με τον Barlow 6 διαφορετικές μεγεθύνσεις.

Αν όμως οι προσοφθάλμιοι φακοί δεν γράφουν SUPER PLOSSLE και γράφουν απλώς SUPER τότε το πράγμα θέλει παραπάνω ψάξιμο. Διότι είναι κατώτερης ποιότητας. Ειδικά το 10 θέλει πέταμα. Ελπίζω το τηλεσκόπιο να τα έχεις αγοράσεις από πέρυσι ή και πιο παλιά. Από φέτος δίνουν τα κατώτερης ποιότητας προσοφθάλμια.

Τέλος μία συμβουλή. Ξεκίνησε με ότι έχεις και δες τα εξής νεφελώματα στον γαλαξία. Μ8 που είναι γνωστό και λιμνοθάλασσα. Μ20 λίγο πιο πάνω από το προηγούμενο και είναι γνωστό ως τρισχιδές και ως το νεφέλωμα του τριφυλλιού , και ακόμα πιο ψηλά το Μ17. Αυτό είναι το νεφέλωμα δασκάλα για κάποιον με τηλεσκόπιο. Διότι είναι συμπαγές και αρχίζει και σηκώνει μεγέθυνση. Αυτό με έκανε να πάρω το 8mm προσοφθάλμιο, με το οποίο το βλέπω πολύ καλά. Από τα 6mm και κάτω αρχίζει να ξεθωριάζει. Αυτό αν είχες και το Barlow θα το έβλεπες με τον 25mm δηλαδή 30Χ στην συνέχεια το 25 + Barlow 12,5 = 60X μετά με το 10mm 75Χ και τέλος με το 8Χ περίπου 95Χ. Κάθε μεγέθυνση που θα άλλαζες θα είχες κάτι το τελείως διαφορετικό. Και εννοείται ότι όσο αυξάνεις την μεγέθυνση τόσο πιο αμυδρά άστρα θα παρατηρούσες μέσα του κλπ. είπαμε το νεφέλωμα δασκάλα. Εντοπίζεται εύκολα και στην συνέχεια μπορείς να περάσεις βράδια παρατηρώντας το.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι το τηλεσκοπιο το αγορασα το 2016 και τα προσοφθαλμια ειναι σουπερ Plossl της SW.Οπως κι ενα 2χ Barlow οποτε ειμαι καλυμμενη και το 5mm Plossl μαλλον ειναι για τον παγκο στην παρουσα φαση αν καταλαβα καλα...

Θα ξεκινησω με τα νεφελωματα που μου ειπατε και εννοειται οτι οσο πιο πολυ παρατηρω και το ψαχνω τοσο καλυτερα θα κατατοπιζομαι!

Θα κοιταξω να παρω ενα 8αρι Plossl

Ευχαριστω!

 

 

 

ΥΓ: 7,5mm κανει?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάνει! Αλλά να ξέρεται ότι η φωτεινότητα των ειδώλων ελαττώνεται στο τετράγωνο όσο αυξάνουμε την μεγέθυνση. Και όταν φτάσουμε στα μονοψήφια νούμερα εστιακής απόστασης προσοφθαλμίων παίζει ρόλο και το μισό χιλιοστό. Δηλαδή θέλω να πω ότι ένα προσοφθάλμιο με 6 χιλιοστά εστιακή δίνει είδωλα 4 φορές λαμπρότερα από ένα άλλο που έχει 3 χιλιοστά εστιακή. Ενώ αν το προσοφθάλμιο είναι 25 χιλιοστά εστιακή δίνει 4 φορές λαμπρότερα είδωλα από αυτό που είναι 12,5 χιλιοστά. Και γι’ αυτό όσο μικραίνουν τα νούμερα τόσο και πυκνώνει η συλλογή μας σε προσοφθάλμιους φακούς. Η διαφορά που έχει ένα που είναι 5 από ένα που είναι 6 είναι καταφανέστατη στην παρατήρηση. Πάντως για αυτό που λέγαμε παραπάνω δεν πειράζει να είναι 7,5 αντί για 8. Αν είναι μάλιστα και καλό το προσοφθάλμιο, τότε μπορεί να είναι και καλύτερο το αποτέλεσμα. Το μυστικό είναι να αρχίζεις με μικρή μεγέθυνση και σιγά - σιγά να την ανεβάζεις, και μετά πάλι να κάνεις το ανάποδο. Στην πραγματικότητα η παρατήρηση βαθέως ουρανού είναι σαν την τέχνη του φωτογράφου που στηρίζεται στο πόσο σωστά να φωτίσει το θέμα του. Ακριβώς αυτό κάνουν οι προσοφθάλμιοι φακοί, στην deep sky παρατήρηση. Επίσης το 5mm που έχεις δεν είναι για τον πάγκο. Αυτό είναι τέλειο για σφαιρικά σμήνη! Και γενικώς για αστρικά σμήνη! Τα αστρικά σμήνη δεν ξεθωριάζουν τόσο εύκολα όσο τα νεφελώματα. Διότι τα άστρα δεν μεγεθύνονται όπως τα νεφελώματα. Δεν απλώνουν και γι’ αυτό διατηρούν την φωτεινότητα τους και στις πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις. Το γεγονός ότι χοντραίνουν αυτό οφείλεται στα οπτικά σφάλματα, και κυρίως στο seeing.το M13 στον Ηρακλή σε περιμένει κάπως όψιμο φέτος. Μην παραλήψεις να δεις όμως το Μ2 στον υδροχόο και το ωραιότερο για εμένα το Μ15 στον Πήγασο. Άρχιζε πάντα από χαμηλή μεγέθυνση, κυρίως εντοπισμού τους και σιγά – σιγά καθώς ολοένα θα συνηθίζει το μάτι σου σε όλο και πιο σκοτεινό υπόβαθρο άρχισε να αυξάνεις μεγέθυνση. Στο τέλος θα έχεις μία σφαίρα από αστέρια που θα πιάνει σχεδόν όλο το πεδίο του προσοφθάλμιου σου. Με τα άστρα μαθαίνεις τέλεια και την εστίαση.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαλιστα...σα να τα ξεκαθαρισα τα περι Plossl τα πραγματα!!

Ετσι εκανα,ξεκινουσα απο εντοπισμο και αυξανα ομως εβλεπα θολα και μου κοβοταν η φορα.

Οσο μαθαινω τοσο ενθουσιαζομαι!Να'στε καλα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mask το τηλεσκόπιο που έχεις βλέπει πλήθος γαλαξιών , σμηνών και νεφελωμάτων και γενικά θεωρείται ένα απ τα πολύ καλά εισαγωγικά τηλεσκόπια. Το 'χω κι εγώ χεχε

Θα συμφωνήσω σε όλα με τον giannis60 που σου έκανε μια λεπτομερέστατη ανάλυση σχετικά με τα προσοφθάλμια.

Για να βρούμε τη μεγέθυνση διαιρούμε την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου με την εστιακή του προσοφθαλμίου. Άρα θα χρειαστείς 3 μεγεθύνσεις για να είσαι καλυμμένη αρχικά για παρατήρηση.

 

 

750/25=30Χ

750/10=75Χ

750/7=107Χ

750/5=150Χ

 

Οπότε έχεις τον 25αρη και τον 5αρη . θα χρειαστείς έναν καλό 10-12αρη κι έναν καλό 7-8αρη . Όταν λέμε καλούς δεν εννοούμε πανάκριβους....

Για να ξεκαθαρίσουμε βέβαια αυτό που ανέφερες στην αρχή ότι το τηλεσκόπιο σου δε χρειάζεται ευθυγράμμιση. Τα αστέρια όταν είναι εστιασμένα τα βλέπεις σημειακά ....σαν καρφίτσες και όταν τα βλέπεις ανεστίαστα δημιουργούνται ομόκεντροι κύκλοι όπως την παρακάτω εικόνα?

 

 

https://www.google.com/url?sa=i&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiurN_pxYjrAhUI36QKHXlJBCkQjRx6BAgBEAQ&url=https%3A%2F%2Fastronomynotebook.ca%2F2019%2F08%2F&psig=AOvVaw3yB4lobl38TwY4_yBVo31D&ust=1596870903600404[/url]

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα σε ολους!

Χθες του 'δωσα και καταλαβε,χαχα

Πραγματι ξεκαθαρισα πολλα περι προσοφθαλμιων,και αυτα που εχω σε πλανητες ειναι μια χαρα!Λογω Σεληνης δεν καταφερα να βρω νεφελωμα ή την Ανδρομεδα αλλα ιδωμεν!

Ναι ειναι πραγματι καλο το 150αρι και ηταν μια καλη αγορα αφου ειχε μαζι τον Barlow και τους 2 φακους 10mm και 25mm!

Ναι τα αστρα τα βλεπω σαν καρφιτσες και γενικα απο οταν το πηρα το τηλεσκοπιο εχω το νου μου μηπως και ξε-ευθυγραμμιστει γτ το εχω λιγο αγχος #-o

Θα ψαξω και ενα 7,5αρι φακο,ισως και καποιο φιλτρο και που θα παει,ολο και καποιο νεφελωμα θα "τσακωσω" :D :D :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάθε καλά τον έναστρο ουρανό δλδ προσπάθησε να αναγνωρίζεις αστερισμούς. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα αστρονομικό λογισμικό για την εξευρεση αντικειμένων π.χ stellarium και ακόμη καλύτερα έναν αστρικό χάρτη εκτυπωμένο ή φορτωμένο σε tablet-κινητό όπως ο παρακάτω.

Πάρε τους προσοφθάλμιους που είπαμε και είσαι έτοιμη.

 

Όλες αυτές οι "αποτυχημένες βραδιές" είναι αυτές που οικοδομούν τη γνώση. :D :D :D

messier.pdf

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι τα στοιχειωδη τα γνωριζω,αστερισμους /εποχη,καταλογους Μεσσιε,NGC κλπ παρατηρησιακα,ασχολουμαι χρονια,απλα τελευταια επικεντρωθηκα στο πρακτικο κομματι με τηλεσκοπιο ωστε να φυγω απο την θεωρια και την παρατηρηση με γυμνο ματι.Το Στελαριουμ εχω εγκατεστημενο,και φυσικα το nightwatch ανα χειρας.Ανεκαθεν με γοητευε η Αστρονομια απλα αργησα λιγο να ασχοληθω πρακτικα και να αγορασω τηλεσκοπιο ωστε πραγματικα να οικοδομησω τη γνωση!Η κοινοτητα του Αστροβοξ ειναι φοβερη!

Ευχαριστω και παλι,θα τα λεμε!

 

 

:D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλες αυτές οι "αποτυχημένες βραδιές" είναι αυτές που οικοδομούν τη γνώση. :D :D :D

 

Ακριβώς αυτό που είπε ο Θανάσης. Μέσα από αυτές τις βραδιές μαθαίνεις. Σου στέλνω και τον δωρεάν χάρτη που χρησιμοποιώ στην παρατήρηση. Πολύ χρήσιμος και εύκολος για να μάθεις τα αστροάλματα και σιγά σιγά μετά τους πολύ ωραίους χάρτες για τα αντικείμενα Μεσσιέρ που έστειλε ο Θανάσης,μπορείς να προχωρήσεις στην εύρεση πιο αμυδρών στόχων. http://www.deepskywatch.com/deep-sky-hunter-atlas.html

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλες αυτές οι "αποτυχημένες βραδιές" είναι αυτές που οικοδομούν τη γνώση. :D :D :D

 

Ακριβώς αυτό που είπε ο Θανάσης. Μέσα από αυτές τις βραδιές μαθαίνεις. Σου στέλνω και τον δωρεάν χάρτη που χρησιμοποιώ στην παρατήρηση. Πολύ χρήσιμος και εύκολος για να μάθεις τα αστροάλματα και σιγά σιγά μετά τους πολύ ωραίους χάρτες για τα αντικείμενα Μεσσιέρ που έστειλε ο Θανάσης,μπορείς να προχωρήσεις στην εύρεση πιο αμυδρών στόχων. http://www.deepskywatch.com/deep-sky-hunter-atlas.html

 

 

 

 

👍👍👍

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Για να μην ανοίγω άλλο θεμα είπα να γράψω εδω

(Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με)

Πόσο η φωτορυπανση δυσκολεύει το να δεις νεφέλωματα μέσω του τηλεσκοπίου; (για 8" και πάνω)

Πρόσφατα για πρώτη φορά είδα το νεφέλωμα του Ωρίωνα

Εντυπωσιακό δεν λέω!

Αλλά από φωτογραφίες που κοιτάω ήταν το 1/5 σε μέγεθος από αυτά που έχω δει στο ίντερνετ! Καθόλου χρώματα (λογικό μιας και δεν είχα κάποιο φίλτρο θεωρώ) και δεν ξέρω πόσο επιρεαζει και η σελήνη η οποία ήταν σε μεγάλο κομμάτι της φωτεινή!

Παράδειγμα σε Πλειάδες δεν έχω δει νεφέλωματα

Ή παρατήρηση γίνεται από Αθήνα και συγκεκριμένα από Κηφισιά.

Στον κηπο που στήνω το τηλεσκόπιο δυστυχώς υπάρχουν και φώτα της ΔΕΗ τριγύρω

 

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης