Jump to content

Εντελώς καινούργιος στο χόμπι.


pediaditiss

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θέλω να ξεκινήσω να ασχολούμαι αλλά παρόλα αυτά μου φαίνεται αρκετά μπερδεμένα αυτά που διαβάζω. Είδα από τον astronio το celestron travel scope 70DX και σκέφτομαι να το πάρω και να μάθω στην πορεία και λίγο εμπειρικά μιας και μου είναι πιο εύκολο. Αξίζει το τηλεσκόπιο που προανέφερα για αρχή ή έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσόρισες :D

 

Αν τώρα ξεκινάς να κάνεις τα πρώτα σου βήματα σου προτείνω να δεις με προσοχή τον παρακάτω οδηγό:

 

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15860

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε pediaditiss καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Όπως σου είπε και ο φίλος Τάσος πιο πάνω,για την σωστή επιλογή τηλεσκοπίου χρειάζεται να αποκτήσεις πρώτα κάποιες βασικές γώσεις,διαβάζοντας και εισαγωγικά βιβλία όπως το Nightwatch.

 

Το τηλεσκόπιο που γράφεις με διάμετρο 70mm,είναι πολύ λίγο για να κάνεις αξιόλογη παρατήρηση,τόσο σε βαθύ ουρανό όσο και σε πλανήτες.

Με μεγαλύτερης διαμέτρου θα δεις πολύ περισσότερα αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες,και εφ'όσον στο επιτρέπει και η κατάσταση της ατμόσφαιρας και σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις!

Τα τηλεσκόπια τύπου travelscope είναι κατάλληλα κυρίως για επίγεια παρατήρηση.Έχουν και διαγώνιο πλήρως ανορθωτικό πρίσμα 45ο που θα δυσκολέψει στην αστρονομική παρατήρηση.Σε διοπτρικά τηλεσκόπια για αστρονομική παρατήρηση,θα χρειαστείς διαγώνιο κάτοπτρο 90ο γωνίας.Υπάρχουν και πρίσματα καλά 90ο,αλλά με μεγαλύτερο κόστος...

 

Αν θέλεις να πάρεις άμεσα τηλεσκόπιο,στα 200€ περίπου (και κάτω απο 150€ μεταχειρισμένο),μπορείς να ξεκινήσεις με το SW Heritage 130/650 που συνδυάζει μια επαρκή εισαγωγική διάμετρο,φορητότητα και κόστος.Είναι ίσως το καλύτερο value for money εισαγωγικό τηλεσκόπιο μικρού κόστους!

 

Επίσης εκτός απο τα χρήματα που θα διαθέσεις,έχει μεγάλη σημασία και η φωτορύπανση στην περιοχή που θα παρατηρείς!

Πρέπει να μας πεις λοιπόν μέχρι πόσα χρήματα διαθέτεις (για τηλεσκόπιο και προσοφθάλμια),και σε τί ουρανό θα παρατηρείς...

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ και τους δύο σας και όσους απαντήσουν στο μέλλον. Τα χρήματα δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα με το σκεπτικό ότι θα ήταν καλύτερα να αγοράσω ένα καλό τηλεσκόπιο ως εντελώς αρχάριος,μια και καλή, που θα μπορώ να το χρησιμοποιώ και όταν μάθω κάποια πράγματα παραπάνω. Παρόλα αυτά δεν ξέρω σε τι τιμές κυμμαίνεται το χόμπι ακριβώς. Το μέρος που έχω στο μυαλό μου έχει πολύ χαμηλή φωτορύπανση οπότε δεν νομίζω να αποτελέσει πρόβλημα.

 

P.S.: η αστροφωτογραφία θεωρείται διαφορετική και θέλει άλλο εξοπλισμό;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι η αστροφωτογραφία είναι πολύ πιο απαιτητική διαδικασία απο την παρατήρηση!Δεν είναι τώρα η περίοδος για να ασχοληθείς επειδή είσαι τελείως αρχάριος...

Αφού τα χρήματα δεν αποτελούν ιδιαίτερο εμπόδιο για να ξεκινήσεις,και θέλεις να πάρεις κάτι καλό που θα σου μείνει για πολλά χρόνια,τότε μπορείς να ξεκινήσεις με το πολύ καλό SkyWatcher (SW) Dob 10" (254/1200),ή το μεγαλύτερο SW 12" .

Πιο καλά θεωρούνται τα ORION Optics UK,αν και υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες στο πόσο...

Τα dob προσφέρουν το καλύτερο value for money συνδυάζοντας διάμετρο σε ήπιο κόστος.

 

Αν μπορείς να διαθέσεις αρκετά περισσότερα,τότε καλύτερο τηλεσκόπιο σε ισημερινή βάση που κάνει και για αστροφωτογραφία (όχι για όλα τα είδη),είναι το σχεδίασης SCT Celestron C 9.25" σε βάση AZ-EQ 6 που είναι κατάλληλη για παρατήρηση και για φωτογράφιση.

Αν διαθέτεις τα χρήματα υπάρχουν και τα C11,C14,C16,(διαμέτρου 11",14",16" αντίστοιχα).

Πολύ καλά είναι και τα Meade SCT!

 

Για τα dob χρειάζεται να επισημανθεί ότι επειδή όλη η παρακολούθηση του στόχου γίνεται χειροκίνητα,κάποιοι έχουν δυσκολία στο να διορθώνουν συνεχώς την γωνία και το ύψος του σωλήνα...

Ενώ με μια αυτόματη ισημερινή όπως η παραπάνω,η παρακολούθηση του στόχου γίνεται αυτόματα και το αντικείμενο μένει συνεχώς στο οπτικό σου πεδίο,με αποτέλεσμα η παρατήρηση να γίνεται πιο άνετη,ξεκούραστη και αποδοτική...

 

Επίσης το άνω σετ είναι φορητό και με αυτοκίνητο.Η φορητότητα τηλεσκοπίων και βάσεων είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα.

 

Δες τιμές και μοντέλα και μην βιάζεσαι να αγοράσεις,ειδικά αν είναι να πληρώσεις κάποιες χιλιάδες ευρώ!

Για τα νευτώνια dob 10" και άνω,το κόστος ξ ε κ ι ν ά απο αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Για σχεδίασης SCT πάνω σε ισημερινές βάσεις,το κόστος ξ ε κ ι ν ά απο μερικές χιλιάδες ευρώ...

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε pediaditiss καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Όπως σου είπε και ο φίλος Τάσος πιο πάνω,για την σωστή επιλογή τηλεσκοπίου χρειάζεται να αποκτήσεις πρώτα κάποιες βασικές γώσεις,διαβάζοντας και εισαγωγικά βιβλία όπως το Nightwatch.

 

 

Έχε στο μυαλό σου ότι αν φαίνονται μπερδεμένα τα πράγματα χωρίς να έχεις κάποιο όργανο σκέψου πως θα σου φανούν όταν έχεις ένα όργανο που θα χρειαστεί να το στήσεις, ευθυγραμμίσεις, στοχεύσεις.

 

Πήγαινε το αργά.

Όπως σου είπε κι ο Κώστας ξεκίνα με το βιβλίο.

Μετά ίσως καλή πρώτη επένδυση θα ήταν τα κυάλια, γιατί θα σου είναι χρήσιμα ό,τι τηλεσκόπιο και να πάρεις μελλοντικά.

 

Επίσης για μένα, πριν πάρεις οποιοδήποτε τηλεσκόπιο, ειδικά πάνω από 6 ιντσες να το δεις οπωσδήποτε από κοντά, και ιδανικά... Να το σηκώσεις.

 

Αυτά :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Welcome here.

 

Αρχάριος κι εγώ, και ψάχνομαι όπως όλοι μας στα πρώτα βήματα.

 

Καταρχήν, αγνόησε τα διαφημιστικά που γράφουν "μεγέθυνση έως 700X" κτλ - ανάλογα το πόσο καθαρό ουρανό έχεις, στην πράξη θα μπορείς να βλέπεις έως 250-300 φορές μεγέθυνση. Παραπάνω μεγέθυνση μπορείς να πετύχεις σε πολύ καθαρό ουρανό μακριά από πόλεις κτλ.

 

Δεύτερον, θα πρότεινα να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας με μεταχειρισμένο εξοπλισμό. Όλο και κάποιος πουλάει ένα μικρομεσαίο τηλεσκόπιο και βάση, με βάση το οποίο μπορείς να πειραματιστείς με χαμηλό κόστος (και να μεταπωλήσεις με χαμηλή ζημιά, αν κρίνεις ότι δεν σε καλύπτει). Εκεί βλέπεις τι είδους τηλεσκόπια και βάσεις σε βολεύουν καλύτερα (πχ ένα τηλεσκόπιο που ζυγίζει 15 κιλά, δύσκολα ξεκινάς την διαδικασία να το φορτώσεις στο αυτοκίνητο, και να πας με τρίποδο 30+ κιλά στο πορτμπαγκάζ).

 

Η αστροφωτογραφία είναι πιό απαιτητική τεχνικά, αλλά δεν χρειάζεται καν τηλεσκόπιο - μπορείς να τη κάνεις και με φωτογραφική μηχανή και φακούς, εφόσον έχεις μια καλή στήριξη με μοτέρ. Αν ΔΕΝ σε απασχολεί αστροφωτογραφία για νεφελώματα και γαλαξίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις με AltAz βάση.

 

Αν είσαι σε πόλη ή προάστια με φωτορύπανση, μια πρόταση είναι τα Maksutov σαν το Skymax 127/150 για παρατήρηση πλανητών, σελήνης και ήλιου (το τελευταίο βέβαια με κάποιο προστατευτικό φίλτρο ως προϋπόθεση). Ελαφριά και σχετικά φτηνά, είναι ευχάριστα για παρατήρηση και θέλουν ελάχιστη συντήρηση, ενώ μπορείς να βιδώσεις και φωτογραφική μηχανή με τον ανάλογο σωλήνα.

 

Υπάρχουν και παραδοσιακά τηλεσκόπια (διοπτρικά), όπως το Skywatcher 100ED, το οποίο θεωρώ τίμια πρόταση για όποιον θέλει κάτι γενικής χρήσεως. Δεν θα συνιστούσα να ρίξεις λεφτά σε ένα ακριβό τηλεσκόπιο σαν το C9.25 (και βάση) με το 'καλημέρα', γιατί μπορεί να το μετανιώσεις και να χάσεις πολλά σε μια πώληση.

 

Ν.Φ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης