Jump to content

Αντίθεση πλανήτη Άρη 2020


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αυτές τις ημέρες, διανύουμε την ιδανική περίοδο παρατήρησης του πλανήτη Άρη καθώς την Τρίτη 13/10 ο πλανήτης βρίσκεται σε αντίθεση, συμβαίνει δηλαδή το φαινόμενο όπου η Γη, ο Άρης και ο ήλιος βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τη Γη ανάμεσά τους.

 

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, του να βρεθεί ο Άρης σε αντίθεση, έχει περίοδο περίπου 26 μήνες έτσι κάθε 2 χρόνια και κάτι οι παρατηρητές του ουρανού ασχολούνται έντονα με τον κόκκινο πλανήτη. Οι αντιθέσεις του πλανήτη Άρη σηματοδοτούν κοντινά περάσματα του πλανήτη από τη Γη και ευνοϊκές συνθήκες παρατήρησης. Ο Άρης είναι ιδιαίτερος πλανήτης στην παρατήρηση και η φαινόμενη διάμετρός του μεταβάλλεται δραματικά μεταξύ των σημείων που βρίσκεται μακριά, και φαίνεται μικρός, και μεταξύ των αντιθέσεων που είναι πολύ μεγαλύτερος.

 

Η απόσταση του Άρη από τη Γη δεν είναι ίδια σε κάθε αντίθεση καθώς εξαρτάται από το θέση των τροχιών που θα σημειωθεί η αντίθεση και συνεπώς δεν είναι όλες οι αντιθέσεις εξίσου ευνοϊκές.

 

Η φετινή αντίθεση είναι λίγο λιγότερο ευνοϊκή από την προπέρσινη όσον αφορά την απόσταση του Άρη από τη Γη ωστόσο η παρουσία του Άρη στον αστερισμό των Ιχθύων συνεπάγεται ότι μεσουρανεί ψηλά στο νότιο ουρανό, λίγο κάτω από τις 60 μοίρες, δίνοντας ευνοϊκές ατμοσφαιρικές συνθήκες για παρατήρηση και φωτογράφιση. Η παρατήρηση του Άρη είναι ευνοϊκή για κάποιο διάστημα πριν και μετά από τις αντιθέσεις. Ήδη εδώ και κάποιο διάστημα ερασιτέχνες αστρονόμοι παρατηρούν και τον φωτογραφίζουν. Οι αντιθέσεις για την επόμενη δεκαετία θα είναι ολοένα και λιγότερο ευνοϊκές.

 

 

Το τελευταίο διάστημα είναι φανερή η εντυπωσιακή λαμπρότητα του πλανήτη Άρη που αγγίζει το -2,6 και είναι πιο λαμπρός και από το Δία. Αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε κοντά στην αντίθεση ο πλανήτης μεσουρανεί περίπου στη 1:30 τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός έφτασε τα 22,6 δεύτερα λεπτά του τόξου στο σημείο εγγύτερης προσέγγισης στη Γη στις 6 Οκτωβρίου.

 

 

Ο Άρης είναι ένα πλανήτης με ιδιαίτερες προκλήσεις τόσο στην παρατήρηση όσο και στη φωτογράφηση και οι φίλοι του ουρανού σίγουρα πρέπει να στρέψουν και εκεί την προσοχή τους τις επόμενες ημέρες. Εταιρείες όπως η Televue και η Orion κυκλοφορούν ειδικά φίλτρα παρατήρησης του Άρη που βοηθούν την οπτική παρατήρηση ενώ και κάποια από τα χρωματιστά κλασικά φίλτρα βοηθούν. Η παρατήρηση χαρακτηριστικών του Άρη είναι δυνατή αυτές τις ημέρες ακόμα και με μικρά ή μεσαία τηλεσκόπια. Δώστε σημαντική προσοχή στην καλή ευθυγράμμιση των οπτικών και στο να έχουν τα τηλεσκόπια αρκετό χρόνο να κρυώσουν και να φτάσουν στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αναζητείστε χαρακτηριστικά όπως τους άσπρους πόλους, χαρακτηριστικά επιφανείας όπως τις σκοτεινές «θάλασσες» και τις φωτεινές «ηπείρους» αλλά και χαρακτηριστικά ατμόσφαιρας που αλλάζουν συνεχώς.

marsops.png.b095ef7a93ffe6c033d0224a6522a7d6.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης