Jump to content

Απορίες αρχάριου, την άποψη σας παρακαλώ!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας,

 

Προς το παρόν ο εξοπλισμός μου απότελείται από ένα ζευγάρι κιάλια με ένα φτηνό τρίποδο και μελετάω τα τηλεσκόπια.

 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχω ένα τηλεσκόπιο με εστιακή απόσταση 1525mm (είναι ένα συγκεκριμένο μοντέλο, δεν ενδιαφέρει όμως την ανάρτηση) και διαθέτουμε και το σετ προσοφθάλμιων της celestron με τα πέντε τεμάχια και τον barlow 2X.

 

https://www.planitario.gr/eyepiece-and-filter-kit-o-31-8mm.html

 

Για την χαμηλότερη μεγέθυνση χρησιμοποιώ τον 32mm με φαινόμενο οπτικό πεδίο 44 μοίρες. Η μεγέθυνση που προκύπτει είναι 1525/32=48X και το πραγματικό οπτικό πεδίο είναι 44/48=0,92 μοίρες. Αν πάω στο stellarium (https://stellarium-web.org/) και κάνω zoom σε ένα στόχο ώστε να έχω FOV (πάνω δεξιά) κοντά στην μία μοίρα, βλέπω ότι η μετακίνηση του στόχου είναι αρκετά αισθητή που σημαίνει ότι αν το τηλεσκόπιο είναι χειροκίνητο, θα πρέπει να κάνω συνέχεια διόρθωση, αλλά τέλος πάντων παλεύεται.

 

Αν θέλω τώρα να πάω σε μια μεγάλη μεγένθυση π.χ. στα 250X μπορώ να χρησιμοποιήσω το προσφθάλμιο των 6mm (1525/6=254X) και το πραγματικό οπτικό πεδίο περιορίζεται στα 52(φαινόμενο)/254=0,2 μοίρες! Αν πάω στο stellarium με FOV περίπου τόσο, είναι αδύνατον να παρακολουθήσω έναν στόχο εφόσον πρέπει να διορθώνω συνεχώς!

 

Αν πάω σε μεγαλύτερες μεγενθύσεις, ζήτω που καήκαμε!

 

Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με παρακαλώ!

 

Άρα, μήπως η μηχανική προώθηση του τηλεσκοπίου είναι must;

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αδερφέ, μόλις τώρα κατάλαβα οτι το στελλάριουμ πάνω δεξιά έχει το FOV :D :D :D Βλέπεις έχω συνηθίσει του τυπωμένους χάρτες.

 

Όσον αφορά την απορία σου, must δεν είναι. Χρήσιμο, πολύ. Ωστόσο, ξεκίνησε με ένα τηλεσκόπιο και θα σου λυθούν οι απορίες. Μην ξεχνάς πως ένα ηλεσκόπιο έχει μέγιστη μεγένθυση, επομένως δεν είναι τόσο απλό να πας πάνω απο 150Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Μηνά κατ'αρχήν Χρόνια Πολλά για την γιορτή σου σήμερα! :)

Είναι αλήθεια οτι όσο αυξάνει η μεγέθυνση,τόσο μειώνεται το πραγματικό οπτικό πεδίο,άρα τόσο λιγότερο μένει ο στόχος μέσα στο πεδίο,οπότε πρέπει πιο συχνά να γίνεται διόρθωση στόχευσης του στόχου.

Αυτό το θέμα με την χειροκίνητη οδήγηση,άλλους τους δυσκολεύει περισσότερο και άλλους λιγότερο,είναι υποκειμενικό...

Για να το διαπιστώσεις,θα πρέπει να δοκιμάσεις πρώτα σε κάποια συνάντηση ερασιτεχνών.Μπορείς να έρθεις σε επαφή με μέλη του φόρουμ που κάνουν τακτικά συναντήσεις,όταν το επιτρέπει ο καιρός και τα lockdown...

Αν κάποιος δεν διαθέτει την απαιτούμενη υπομονή,καλύτερα να βάλει το τηλεσκόπιο σε αξιόπιστη βάση αυτόματης οδήγησης!

 

Η εστιακή απόσταση του τηλ.που παρέθεσες είναι μεγάλη και μοιραία θα δώσει μικρότερα οπτικά πεδία.Υπάρχουν και μικρότερης εστιακής τηλεσκόπια για δεδομένη διάμετρο,που θα δώσουν μεγαλύτερα πεδία.

Το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο επιτρέπει και την πιο εύκολη και γρήγορη ανεύρεση των στόχων,εφ'όσον γίνεται χειροκίνητα δηλ.χωρίς το σύστημα go-to!

 

Όσο αφορά τις μεγεθύνσεις,το θεωρητικό όριο μέγιστης ωφέλιμης μεγέθυνσης είναι: 2x (διάμετρος κατόπτρου σε mm).Αυτή όμως είναι δύσκολα εφικτή,και μόνο σε άριστες συνθήκες διαύγειας και seeing της ατμόσφαιρας,και σε φωτεινούς στόχους με υψηλό κοντράστ,δηλ.Σελήνη,Δία,Κρόνο!

Στην Αθήνα που βλέπω οτι μένεις,δύσκολα θα πιάσεις τα 100x (και πολλά λέω),λόγω κακού seeing!!

 

Το κιτ plossl που παρέθεσες,έχει κυμαινόμενη οπτική ποιότητα δυστυχώς,ανάλογα την παρτίδα...Απο εξαιρετική (σαν αυτό που έχω) μέχρι μέτρια ή και κακή.Οπότε πρόσεχε με την αγορά του!

 

Ένα χρήσιμο εργαλείο για οπτικά πεδία,είναι το:

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/?fov_messier_object=&fov_solar_system_object=&fov_object_search=&fov_telescope_focal_length=600&fov_telescope_aperture=80

 

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα σ' ευχαριστώ για τις ευχές και τις πληροφορίες σου!

 

Όταν αποφασίσω να αγοράσω κάτι οπωσδήποτε θα σας συμβουλευτώ! Ένας λόγος που δεν το έχω κάνει ακόμα, είναι το ότι όντως μένω στην Αθήνα και πρέπει να κόψω χιλιόμετρα για να βρω κάπως σκοτεινό ουρανό.

 

Το 100X που αναφέρεις, αφορά μέσα στην πόλη με φωτορύπανση;

 

Πληροφοριακά, αυτός εδώ ο προσοφθάλμιος πέντε μεγενθύσεων, που δεν χρειάζεται να τον αλλάζεις :

https://www.planitario.gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

έχει πιο σταθερή ποιότητα;

 

Επίσης, αυτοί που έχουν κάτι τεράστια χειροκίνητα dobsonians, 12", 16" ή 20" ή και μεγαλύτερα, με τι μεγενθύνσεις και εύρη πεδίων δουλεύουν αλήθεια;

 

Καλή σου νύχτα!

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μηνά ο φακός Baader zoom Hyperion Mark IV,είναι 8-24mm με ΟΛΕΣ τις ενδιάμεσες μεγεθύνσεις,δηλ.ΟΧΙ μόνο 5....Άρα έχεις πληθώρα μεγεθύνσεων!

Είναι πολύ καλός φακός και αξίζει η αγορά του!

 

Και με τον barlow 2.25x :

https://www.planitario.gr/barlow-gia-hyperion-zoom.html

διπλασιάζεται ο αριθμός των διαθέσιμων μεγεθύνσεων και το εύρος τους πλέον μεγαλώνει απο 3.6 mm έως 24mm.

Αυτές σε καλύπτουν στα περισσότερα αντικείμενα του ουρανού.

 

Θα χρειαστείς επιπλέον έναν (κατά προτίμηση ευρυγώνιο) μεγάλης εστιακής για αναζήτηση στόχων και θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων,όπως ο πολύ καλός:

https://www.planitario.gr/hyperion-aspheric-72-modular-prosofthalmio-31mm.html

 

Με το αυτό το σετ των φακών είσαι πλήρως εφοδιασμένος με ποιοτικούς φακούς για να ξεκινήσεις!

 

Αργότερα ανάλογα με το τί αντικείμενα θα θελήσεις να παρατηρείς πιο πολύ,μπορείς ίσως να πάρεις κάτι πιο εξειδικευμένο πχ.ευρυγώνιους ή ποιοτικούς plossl/ορθοσκοπικούς.

 

Όσο αφορά τις μεγεθύνσεις και τα όρια,αυτά τίθενται όχι μόνο απο την διάμετρο του κατόπτρου και την ποιότητα των οπτικών,αλλά και την ποιότητα της ατμόσφαιρας,που δεν έχει να κάνει μόνο με την φωτορύπανση,αλλά κυρίως την Διαύγεια και το Seeing.

Δες εδώ κάποια πρακτικά:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25707&highlight=%D0%E1%F1%E1%F4%DE%F1%E7%F3%E7+%B6%F1%E7

 

Η Αθήνα,Θεσσαλονίκη κλπ.λόγω ρύπανσης και μπετόν έχουν σοβαρό πρόβλημα διαύγειας και κυρίως seeing της ατμόσφαιρας,και γι'αυτό οι ωφέλιμες μεγεθύνσεις-αυτές που βλέπεις καθαρή εικόνα-πέφτουν δραματικά σε σχέση με καλύτερους ουρανούς.

Πρακτικά θα κινείσαι στην Αθήνα μεταξύ 30-80x και ίσως 100x πιο σπάνια...

Αν βγαίνεις συχνά σε καλύτερους ουρανούς,έχεις πιθανότητες να πιάνεις μεγαλύτερες.

Στον δικό μου ουρανό (ημιαστική επαρχιακή περιοχή) έπιανα ακόμα και 400x με το SW Dob 10" (254/1200),αλλά ο ουρανός αυτός έχει τεράστια διαφορά σε διαύγεια και seeing απο αυτόν της Αθήνας...

 

Όσο αφορά την οδήγηση (tracking) του τηλεσκοπίου,προσωπικά δεν είχα πρόβλημα με την χειροκίνητη ακόμα και στις μεγάλες μεγεθύνσεις,αλλά αυτό είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό και έχει να κάνει με την υπομονή και επιμονή του καθενός.

Σίγουρα ένα αξιόπιστο σύστημα αυτόματης οδήγησης (auto-tracking),όπου το τηλεσκόπιο ακολουθεί σταθερά τον στόχο (χωρίς μικροδονήσεις,τριξίματα κλπ που θα θολώσουν την εικόνα ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις),εξασφαλίζει πιο άνετη και αποδοτική παρατήρηση!

Ένα dob άνω των 10" μπορεί να φορτωθεί σε μια καλή ισημερινή πλατφόρμα 2 αξόνων κίνησης για auto-tracking,γιατί οι ισημερινές βάσεις για αυτά τα μεγέθη νευτώνιων τηλεσκοπίων κοστίζουν αρκετά.

Εναλλακτικά υπάρχουν και dob βάσεις στα SW με μοτέρ οδήγησης και σύστημα go-to.

Κάποιοι έχουν φτιάξει δικά τους συστήματα,αναβαθμίζοντας τις απλές dob βάσεις με πολύ μικρότερο κόστος!

 

Καλύτερα να δεις το θέμα της χειροκίνητης οδήγησης πιο προσεκτικά απο κοντά,όπως σου είπα στο προηγούμενο post,γιατί μπορεί τελικά να σου είναι άχρηστο ένα dob...

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα σ' ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες!

 

Για πρώτη φορά διαβάζω για ισημερινές πλατφόρμες, είχε πέσει το μάτι μου κάποιες φορές σε φωτογραφίες αλλά δεν έδωσα σημασία!

Είναι μιας πρώτης τάξεως φθηνή λύση για στήριξη dob και απ' ότι καταλαβαίνω ξεπερνάς το πρόβλημα του field rotation έτσι δεν είναι; Οπότε μπορείς να τραβάς και φωτογραφίες όταν αποφασίσεις να το κάνεις!

 

Καλή συνέχεια

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης