Jump to content

Ζημιά σε GoTo στήριξη.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά καλησπέρα,

έχω ένα Celestron Advanced Series GoTo με χειριστήριο nextstar έκδοση 3.03 (παλιά σειρά). Πήγα να γρασαρω τα γρανάζια και στην επανασυναρμολογιση έβαλα ανάποδα τον ανταπτορα της καλωδιώσης πάνω στην πλακέτα που βγάζει στο DEC PORT. Το κατάλαβα στην ενεργοποίηση γιατί κολλούσε η οθόνη του χειριστηρίου. Αφού το επανατοποθετησα με τον σωστό τρόπο και ενεργοποίησα την στήριξη το χειριστήριο δεν κολλούσε, όμως μόλις πάτησα το βελάκι για λειτουργία του Declination motor αυτό άρχισε να δουλεύει χωρίς σταματημό και στην οθόνη του χειριστηρίου εμφανίστηκε το μήνυμα "NO RESPONSE 17". Υπόψιν, το άλλο μοτέρ (RA) δουλεύει κανονικά. Για να διαπιστώσω αν φταίει η έξοδος στην πλακέτα, κουμπωσα το "προβληματικό" μοτέρ στην έξοδο για το μοτέρ RA και πάλι μου έκανε τα ίδια ενώ το μύνημα έγινε "NO RESPONSE 16". Φαίνεται σαν να μην παίρνει η πλακέτα κάποια "επιστροφή" από το μοτέρ.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της nextstar, είδα ότι αναβάθμιση στο λογισμικό του χειριστηρίου δεν μπορώ να κάνω επειδή είναι πολύ παλιά έκδοση. Ενώ για το λογισμικό οδήγησης των μοτέρ (version 5.04), να πω την αμαρτία μου, δεν κατάλαβα αν μπορεί να γίνει. Έστειλα ένα μέιλ εδώ και μια εβδομάδα αλλά απάντηση δεν πήρα ακόμη.

Όποιος έχει κάποια ιδέα πως μπορώ να ελέγξω την σωστή λειτουργία του βηματικου μοτέρ ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει, θα με βοηθούσε πολύ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

 

βάζοντας ανάποδα το καλώδιο έστειλες 12v στα κανάλια σήματος του encoder που υπάρχει στο πίσω μέρος του μοτέρ (κάτω από το πλαστικό μαύρο καπάκι).

Οπότε κάηκε ο encoder του μοτέρ γιαυτό και τρέχει ασταμάτητα, δεν δίνει feedback στην πλακέτα για την θέση στην οποία βρίσκεται.

Αν βάλεις το μοτερ που δουλεύει ακόμα στο DEC - προσεκτικά γιατί όπως παρατήρησες δεν έκριναν σκόπιμο να βάλουν τα κλασικά δοντάκια ώστε να μην μπαίνει ανάποδα το καλώδιο... - θα δεις ότι η πλακέτα δουλεύει κανονικά.

 

O encoder (AEDR 8300 P2 me ανάλυση 150 lpd - θέλει τσεκάρισμα αυτό αν αποφασίσεις να ασχοληθείς καθώς υπάρχουν και εκδόσεις της βάσης με άλλη ανάλυση -) έχει 8-12ευρώ αναλόγως από που θα ψωνίσεις και με τα μεταφορικά πάει κάνα 20αρι πλέον. Το πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστείς κόλληση SMD δεν μπαίνει με κολλητήρι κλπ απλό. Είναι πολύ ευαίσθητο το εξάρτημα και καίγεται λόγω θερμοκρασίας εύκολα.

 

Πριν κάνα χρόνο που είχα ρωτήσει για ανταλλακτικό moter η τιμή ήταν 140κάτι ευρώ και 4 βδομάδες αναμονής δίοτι αν θυμάμαι καλά δεν υπάρχει πλέον παραγωγή, αστεία της Celestron φυσικά καθώς μιλάμε για κακής ποιότητας σερβο μοτέρ για στήριξη 15ετιας...

 

Το χειριστήριο δεν νομίζω ότι θα παίξει κάποιο ρόλο αν το αναβαθμίσεις , εφόσον δούλευε κανονικά , και τώρα δεν δουλεύει.

 

Προσωπικά εκνευρίστηκα ιδιαιτέρως τότε με τις τιμές και τον παραλογισμό που συναντάμε κλασικά στο hobby, και λόγω χρόνου στις καλοκαιρινές διακοπές με κάτω από 80 ευρώ σύνολο υλικών την έκανα πλήρη μετατροπή σε onstep με βηματικά της προκοπής.

29904775180_87f0c83bb7_z.jpg.e86252bc834fc45e9e0e74d851c8e03e.jpg

29595017154_cfaf38a73f_o.png.886cfd47ffd257867f2d486d4d211cc2.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, φίλος. Η αλήθεια είναι ότι πήγε το μυαλό μου σε κάτι τέτοιο, άνοιξα το καπάκι του μοτέρ και είδα ότι αυτό το εξάρτημα που έχεις στην φωτογραφία άναβε το led του. Αλλά, προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι δουλεύει σωστά.

Μάλλον ήρθε η ώρα της ολικής αντικατάστασης, όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά. Σε ευχαριστώ και πάλι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης