Jump to content

Προσοφθάλμια Auriga


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Βλέποντας την τελευταία σειρά των προσοφθαλμίων Auriga καθώς και την χαμηλή τιμή τους σε σχέση με το πεδίο των 70 μοιρών που προσφέρουν αναρωτιέμαι εαν αξίζει η αγορά τους. Αν κάποιος φίλος τα έχει στην κατοχή του και μπορεί να μας δώσει κάποια στοιχεία για την ποιότητα τους απόδοση τους κ.λ.π
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σειρά 70 μοιρών της Auriga προσφέρθηκε κατά καιρούς από διάφορους κατασκευαστές.

 

Προέρχονται από το ίδιο εργοστάσιο και η εσωτερική σχεδίαση είναι ίδια, αλλά δεν αποκλείεται να διαφέρουν στο τρόχισμα, τον ποιοτικό έλεγχο ή τις επιστρώσεις.

 

Τους είχα αγοράσει σαν πακέτο από την Agena εδώ και πολλά χρόνια.

 

https://agenaastro.com/agena-1-25-super-wide-angle-swa-eyepiece-set.html

 

Μου άρεσε ο 20mm καθώς ήταν πανάλαφρος και είχε καλό eye relief (αν και κατώτερος από τους φακούς που απέκτησα μετά, συμπεριλαμβανομένου του Hyperion) αλλά προοδευτικά το eye relief ελαττούται και ο 10mm δεν ήταν χρήσιμος σε εμένα.

 

Θα τον χρησιμοποιούσα σε >f/8 τηλεσκόπιο. Στην πράξη εγώ έβλεπα όλα τα ελαττώματά του, καθώς τον χρησιμοποιούσα σε f/4 και f/5 διοπτρικά.

 

Θα ξαναγόραζα τον 20mm, αλλά αυτή τη φορά θα τον συνδύαζα με τα 2 Goldlines, 9 & 6mm (Skywatcher UWA) 66 μοιρών, τα οποία είναι τα καλύτερα εκείνης της σειράς και έχουν καλό eye relief.

 

https://www.planitario.gr/catalogsearch/result/?q=ultrawide

https://agenaastro.com/agena-1-25-ewa-eyepiece-set.html

 

Θα έβαζα και ένα Super Plossl 32 mm (εάν το έχεις ανάγκη και ένα από τα 15ρια) και θα είχα μια πλήρη σειρά.

 

Για να δούμε όμως (από Πλανητάριο):

32mm 49 euros

20mm 49 euros

9mm 68 euros

6mm 68 euros

 

Σύνολο= 234 euros (με το 15 284 euros).

 

Με 255 αγοράζεις τον Baader Hyperion Zoom Mark IV.

 

https://www.planitario.gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

 

Στενότερο εύρος μεγεθύνσεων αλλά καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ευελιξία. Στην πορεία προσθέτεις και τον Super Plossl 32mm (ή έναν 24mm SWA) και έναν barlow (Q Barlow που τον κάνει 18-6 και μέχρι 10.66-3.55) και με 100 ευρώ επιπλέον καλύπτεις φάσμα 9x σε μεγεθύνσεις, από 38 έως 338x με ένα 8" Νευτώνιο της SW.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τροφή για σκέψη το ποστάρισμα σου Κώστα (επίτρεψε μου τον ενικό καθότι συνομήλικη) , πιστεύω πως το 20mm όπως αναφέρεις και εσύ πρέπει να είναι μία σχετικά καλή επιλογή σε συνάρτηση με το κόστος του και μειώνοντας κατά πολύ τις πιθανόν ατέλειές του εφόσον χρησιμοποιηθεί σε τηλεσκόπιο f 10 και πάνω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω και εγώ με την άποψη του Κώστα (kkokkolis) , έχω αγοράσει πριν λίγο καιρό το 12m.m.

 

https://www.planitario.gr/eurugwnio-prosofthalmio-wa-12mm.html

 

Στην σελήνη με F10 1000 m.m. διοπτρικό, μια χαρά έβλεπα στην διαχωρίζουσα, χωρίς έντονο σφάλμα χρώματος.

Για τα οπτικά μου και τα μάτια μου :oops: είναι μια χαρά, και τα συνιστώ.

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά εχω βαρεθεί όλα αυτα τα τριτοδέυτερα και πολύ χειρότερα προσοφθάλμια που διαφημίζονται με γαλαξιακές επιστρώσεις και μεγάλο πεδίο.

Για τα συγκεκριμένα παρόλο που δεν τα εχω μου ξενίζει το γεγονός των 4αρων στοιχείων και πεδίου 65.

Με κάνει να σκέφτομαι οτι για να βγαζουν πεδίο 65 (που δεν το πιστεύω οτι είναι 65, εδώ κλέβουν στο πεδίο οι πανάκριβοι κατασκευαστες.....) καποιο λάκο έχει η φάβα.

Εχω καταλάβει και έχω δεί με τα χρόνια οτι αυτό που μετράει κατα κυριο λόγο σε ένα προσοφθάλμιο είναι η λείανση των οπτικών τους (αυτό κοστίζει) και όχι οι επιστρώσεις ή το πεδίο.(εννόείται να έχουν νορμάλ επιστρώσεις και εσωτερικό μαύρισμα για αποφυγή ανακλάσεων)

Τι να το κάνω το πεδίο αν το μισό προσοφθάλμιο θολώνει απομακρύνοντας το μάτι απο το κεντρο ή βγάζει κιτρινο χρωματικό σφάλμα στα άκρα του ή άλλα προβλήματα που όντας νέος παρατηρητής δέν τα αντιλαμβάνεσαι στην αρχή.

Προτιμώ λοιπόν 50 μοίρες και να είναι σωστή και ευκρινέστατη η εικόνα σε όλο το πεδιο παρά 60 και με προβλήματα εφόσον οικονομικά δεν μπορώ να πάω σε es 68 που τους θεωρώ κορυφή για αυτά που προσφέρουν και τα χρήματα που ζητούν.

Εννοείται πως ακόμα και σε 50 μοίρες να πάς σήμερα και σε διάσημο κατασκευαστή πάλι κανείς δεν σου εγγυάται οτι θα είναι καλό προσοφθάλμιο καθώς όλα έχουν γίνει μαζικής παραγωγής κλωνοι των κλωνων...

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα τελευταια χρόνια δε έχω εκτιμήσει απίστευτα τα παλια κλασσικά προσοφθάλμια που φτιάχνονταν απο τους γνωστους κατασκευαστες στην Ιαπωνία και μου αρέσει η εικόνα και τα σημειακά αστρα που δίνουν σε σχέση και με τους es 68 που έχω και ας έχουν μικρότερο πεδίο.

Κατα περίεργο τρόπο με έλκουν περισσότερο και σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι οτι βλέπω μεσα απο τουνελ σε σχέση με τους σημερινους plossl.

5320756_138117488_406809730434194_5767050786671035239_n(1).thumb.jpg.e870340c985372a92bece3abaaffcc19.jpg

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι θέμα γούστου, αλλά και τεχνικής. Οι φακοί αυτοί που έχουν καλό κέντρο και ασαφή περιφέρεια, λειτουργούν σαν τον φακό του ματιού μας (ο οποίος είναι ενός στοιχείου αλλά με adaptive optics) και σαν τον αμφιβληστροειδή μας. Μόνο σε μια περιορισμένη περιοχή έχουμε μεγάλη οπτική οξύτητα, την ωχρά κηλίδα. Στην περιφέρεια βλέπουμε κάτι σαν bokeh, είμαστε εκεί ευαίσθητοι στην αλλαγή, ώστε να στρέψουμε το οπτικό μας πεδίο εάν κάτι μας τραβήξει την προσοχή. Η διακριτική ικανότητα στην περιφέρεια του οπτικού μας πεδίου είναι φρικτή, κατώτερη από κάθε προσοφθαλμίου (εκτός των σφαιρικών φακών ενός στοιχείου).

Εάν το σεβαστείς αυτό, τόσο στον φακό των 40, όσο και των 120 μοιρών, φέρνεις το αντικείμενο στο κέντρο και το βλέπεις στη μέγιστη διακριτική ικανότητα φακού και οφθαλμού. Η περιφέρεια λειτουργεί σαν φόντο με bokeh, εάν κάτι δηλαδή σου τραβήξει την προσοχή εκεί, θα το κεντράρεις και θα το παρατηρήσεις σε ιδανικές συνθήκες. Έτσι η τελειότητα της περιφέρειας δεν είναι ζητούμενο εδώ, αρκεί να υπάρχει αξιοπρεπής απόδοση και να μην φαίνεται κάθε άστρο σαν μικρός fuzzy γαλαξίας.

Η δεύτερη τεχνική συνίσταται στο να κρατάς το πεδίο σταθερό και αντί να κεντράρεις το αντικείμενο να στρέφεις το μάτι σου εκεί που το αντικείμενο βρίσκεται. Τότε απαιτείται καλή απόδοση έως το όριο του φακού, ή σχεδόν έως εκεί.

Στην πράξη συνδυάζουμε τις δύο τεχνικές (εγώ τουλάχιστον). Τα μικρά αντικείμενα τα κεντράρουμε και τα εκτεταμένα (νεφελώματα και ανοικτά σμήνη) τα παρατηρούμε σε σταθερότερο πεδίο.

Στους φακούς 40-50 μοιρών η δεύτερη τεχνική δεν έχει πρακτικά νόημα, δεν υπάρχει αρκετό περιθώριο για να έχεις μεγάλο φόντο. Οπότε βλέπεις στο κέντρο και εκθειάζεις την απόδοση του φακού σου, μη λαμβάνοντας υπ' όψιν πως ένας ευρυγώνιος μπορεί να έχει ισάξια απόδοση με επιπλέον πλεονέκτημα το φόντο, το οποίο σε βοηθά να βλέπεις την αστρική γειτονιά, να κάνεις ευκολότερα τα αστροάλματα, να βάζεις το αντικείμενο σε διάβαση όταν δεν έχεις tracking κλπ.

Ως προς το θέμα γούστου, η ελεύθερη αγορά μας επιτρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές διαθέσιμες. Εάν έχεις τα χρήματα, έχεις και τις επιλογές. Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται. Αστρονομία και ας είναι και με Kellner.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λές και το εξηγείς πολύ ωραία το φαινόμενο γούστου και τεχνικής οπως επίσης και το οτι καθε ένας αναλογα με την τσέπη του και τις δυνατότητες του, αρκεί όμως να το ξέρεις οτι παίρνεις kellner και όχι κατι αλλο που διαφημίζεται με ξωτικές επιδόσεις. Εννοείται πως αστρονομία με ότι μέσο μπορεί ο καθε ένας!!!

Εμεις όμως δεν την έχουμε πατήσει στην αρχή απο τις υποσχόμενες επιδόσεις και το αποτέλεσμα;

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ έχω τους 20mm super wide 70 μοίρες, είμαι πολύ ευχαριστημενος, έχω δύο γιατί τους χρησιμοποιώ σε auriga διοφθαλμιο επίσης πολύ καλό, χωρίς χρωματικό σφάλμα τίποτα. Παίζει ρόλο και τι τηλεσκόπιο έχεις οκ,πιο παλιά είχα και τους 7mm ultra wide 82μοίρες, γενικά έχω μείνει πολύ ευχαριστημενος!!!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αγόρασα πριν λίγο καιρό το 8αρι (8 mm WIDE 60 AURIGA ) από το οποίο περίμενα περισσότερα. Το χαρακτηρίζω απλά καλό. Σε σύγκριση π.χ. με το αντίστοιχο 9άρι της CELESTRON που έχω (9 mm ULTRA WIDE 66 CELESTRON) υστερεί (σε καθαρότητα). Πιστεύω η σειρά αυτή της CELESTRON είναι από τις καλύτερες αυτού του είδους. Το εν λόγω κομμάτι (το CELESTRON) το αγόρασα από έξω σε προσφορά στο ένα τρίτο της τιμής σε σχέση με εδώ, ενώ το AURIGA στα 49€ από εδώ.

Έχω μιά μεγάλη σχετικά συλλογή από προσοφθάλμια και έχω διαπιστώσει στην πράξη ότι οι διαφορές είναι σημαντικές ποιοτικά και χρηματικά χωρίς να υπάρχει πάντα λογική αντιστοιχία στη σχέση τιμής προς απόδοση. Θέλει ψάξιμο..ας εκμεταλευτούμε το forum για ανταλλαγή πληροφοριών που θα μας βοηθήσουν σε καλύτερες επιλογές εξοικονομώντας και χρήματα.

 

Εύχομαι καλές θεάσεις.!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα 66ρια Goldline είναι γνωστά για την πολύ καλή σχέση κόστους απόδοσης, στις εστιακές 9 και 6mm. Έχουν κυκλοφορήσει σαν Skywatcher, Orion, Omegon, Agena κλπ. Γι αυτά μιλάς υποθέτω όταν λες Celestron . Τα αναφέρω και παραπάνω. 30 ευρώ ο φακός στον Ali Express, αστεία τιμή.

-1808125681-124177263.thumb.jpg.0c87114aab85b7ecf103f6e27881a288.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης