Jump to content

Μέγιστο Βροχής Διαττόντων "Περσείδες" 2021


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η φετινή βροχή διαττόντων των Περσείδων (2021) στις καθιερωμένες 10 ερωταποκρίσεις του AstroVox

 

 

1. Τί είναι η βροχή διαττόντων;

 

Οι διάττοντες είναι μικρά σωματίδια (μετεωροειδή) που κυκλοφορούν στο ηλιακό σύστημα, συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη στην ετήσια τροχιά της εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα, γνωστό λαϊκά και ως πεφταστέρι παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με "αστέρι που πέφτει". Διάττοντες θα δει κανείς καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, ορισμένες εποχές όμως έχουμε τις λεγόμενες "βροχές διαττόντων" όπου πολλοί διάττοντες εμφανίζονται μαζικά, έχοντας κοινή καταγωγή από το ίδιο ουράνιο σώμα, συνήθως επειδή κάποιος κομήτης πέρασε πρόσφατα.

 

 

2. Τί είναι οι Περσείδες;

 

Οι Περσείδες είναι μια από τις γνωστότερες βροχές διαττόντων καθώς έχουν δώσει στο παρελθόν μεγάλη δραστηριότητα αλλά και λόγω της εγγύτητάς τους με το δεκαπενταύγουστο και του γεγονότος ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Οι Περσείδες οφείλονται σε σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle και συχνά είναι αρκετά φωτεινοί. Συχνά, προκαλείται σύγχυση με το γένος και την ορθογραφία της λέξης "Περσείδες" και πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αρσενικό (καθώς αναφέρεται σε διάττοντες αστέρες) και γράφεται με "ει".

 

 

3. Ποια ημέρα μπορούμε να τους παρατηρήσουμε;

 

Κάθε βροχή διαττόντων παρουσιάζει μια δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες αλλά έχει συνήθως ένα, ή καμιά φορά περισσότερα, μέγιστα όπου η δραστηριότητα κορυφώνεται.

Οι Περσείδες φέτος αναμένεται να κορυφωθούν για τη χώρα μας τη νύχτα 12 προς 13 Αυγούστου. Και άλλα βράδια κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες, όπως η νύχτα 11 προς 12 Αυγούστου, μπορεί να δώσουν καλή δραστηριότητα. Η πρόβλεψη για το μέγιστο, που μένει να επιβεβαιωθεί, αναφέρει την Πέμπτη 22:30 ώρα Ελλάδας ωστόσο σημαντική δραστηριότητα θα δούμε αργότερα τη νύχτα όταν ανέβει ψηλά ο αστερισμός του Περσέα.

 

 

4. Πού στον ουρανό θα φανούν και τί ώρα να κοιτάξουμε;

 

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, οι Περσείδες ονομάζονται έτσι λόγω του αστερισμού του Περσέα. Στον αστερισμό του Περσέα βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους που είναι το σημείο του ουρανού από όπου μοιάζουν να προέρχονται αν προεκτείνουμε όλες τις τροχιές των διαττόντων. Όμως, το φωτεινό ίχνος των διαττόντων μπορεί να φανεί ακόμα και δεκάδες μοίρες μακριά από το ακτινοβόλο σημείο, προς όλες τις κατευθύνσεις συνεπώς παρατηρούμε σε μια ευρύτερη περιοχή σε όλο το πεδίο όρασής μας και όχι μόνο προς τον Περσέα. Ο αστερισμός του Περσέα ουσιαστικά βρίσκεται πολύ χαμηλά πριν τα μεσάνυχτα και όσο πιο αργά τη νύχτα παρατηρήσουμε τόσο πιο ψηλά θα είναι το ακτινοβόλο σημείο και άρα μεγαλύτερη η πιθανότητα να παρατηρήσουμε κάποιο διάττοντα. Προτείνουμε να κοιτάτε σε μια απόσταση 30 μοιρών από τον Περσέα και προς το ζενίθ. Ειδικά για τη νύχτα του μεγίστου, η καλύτερη ώρα είναι από τις 3:00 έως το ξημέρωμα.

 

 

5. Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε μια βροχή διαττόντων;

 

Οι διάττοντες μπορούν να φανούν σχεδόν σε όλο τον ουρανό και τρέχουν με περίπου 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχετε ηθελημένα κάποιον διάττοντα με κιάλια ή τηλεσκόπια. Οι διάττοντες μπορούν να παρατηρηθούν, λοιπόν, με γυμνά μάτια. Χρειάζεται υπομονή, χαλάρωση, ιδανικά σε επικλινή θέση και να κοιτάζετε συνεχώς όσο μεγαλύτερο τμήμα του ουρανού μπορείτε. Κρίσιμης σημασίας είναι ο σκοτεινός ουρανός και η προσαρμογή των ματιών σας στο σκοτάδι με την απουσία τοπικού φωτισμού.

 

 

6. Πόσους διάττοντες αναμένουμε;

 

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που δεν έχει εύκολη απάντηση. Θεωρητικά, οι επιστήμονες αναμένουν φέτος μέγιστη δραστηριότητα στις ώρες του μέγιστου της τάξης των 100 διαττόντων ανά ώρα ως ZHR (Zenithal hourly rate). Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι η μέτρηση ZHR υποθέτει σκοτεινό ουρανό και την παρουσία του ακτινοβόλου σημείο στο ζενίθ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για την παρατήρηση των διαττόντων χρειάζεται υπομονή καθώς υπάρχουν διαστήματα όπου μπορεί να μη φανεί κανείς και να ακολουθήσουν διαστήματα όπου να δούμε αρκετούς σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα. Πολλοί απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια μετά από μόλις μερικά λεπτά παρατήρησης και πριν καλά καλά τα μάτια προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Δεν είναι όλοι οι διάττοντες που θα παρατηρήσουμε Περσείδες, κάποιοι μπορεί να είναι οι λεγόμενοι σποραδικοί και μπορούμε να το καταλάβουμε από το γεγονός πως η προέλευσή τους δε μοιάζει να είναι από τον Περσέα.

 

 

7. Θα εμποδίζει το φεγγάρι;

 

Η Σελήνη τεσσάρων ημερών δεν θα προκαλέσει όχληση φέτος καθώς δύει νωρίς. Την ώρα που αναμένεται η μέγιστη δραστηριότητα η παρατήρηση θα μείνει ανεπηρέαστη από το σεληνιακό φως, γεγονός πολύ σημαντικό για την παρατήρηση περισσότερων διαττόντων.

 

 

8. Μπορούμε να φωτογραφίσουμε τους διάττοντες;

 

Ασφαλώς. Ωστόσο, η φωτογράφισή τους είναι και θέμα "τύχης" καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την περιοχή του ουρανού όπου θα εμφανιστούν. Η καλύτερη τακτική είναι να βάλουμε μια φωτογραφική μηχανή τύπου DSLR με ευρυγώνιο φακό να κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας σε περιοχές του ουρανού ελπίζοντας να καταγράψουμε κάποιον διάττοντα.

 

 

9. Τί είναι οι βολίδες;

 

Καμιά φορά το σωματίδιο που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορεί σαν ένα χαλίκι ή μια πετρούλα, και αντί για το τυπικό φωτεινό ίχνος να προκαλέσει ένα πολύ μεγαλύτερο και φωτεινό ίχνος, μήκους δεκάδων μοιρών που το ονομάζουμε βολίδα.

 

 

10. Υπάρχει περίπτωση κάποιος διάττοντας να φτάσει στην επιφάνεια της Γης;

 

Σπάνια, τμήματα από μετεωροειδή που είναι πολύ μεγάλα μπορεί να επιβιώσουν της τριβής με την ατμόσφαιρα και να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Αυτό το φαινόμενο είναι, όμως, πολύ σπάνιο και απρόβλεπτο στο πότε και στο που θα γίνει

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι ώρα αντίστοιχα θα μπορούμε να δούμε με καλές πιθανότητες το φαινόμενο την Παρασκευή;

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί Φίλοι,

 

Οι Περσείδες φαίνεται ότι μας επιφύλασσαν μια έκπληξη αυτή τη χρονιά, καθώς

το πρωί της 14ης Αυγούστου, δηλ αρκετά μετά το "παραδοσιακό" μέγιστο

στις 12/13 του μήνα, παρατηρήθηκε μια αύξηση της δραστηριότητας

που κράτησε μεταξύ 6 και 9 Universal Time δηλ 0900 και 1200 Ω.Ε.

 

Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του IMO εδώ:

 

https://www.imo.net/perseid-meteor-outburst-on-14-august-2021/

 

Αυτό, κατά τη γνώμη μου, έχει δυο ενδιαφέροντα σημεία:

 

1. Βλέπουμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα για τους διάττοντες, ακόμα και για

χιλιομελετημένες βροχές όπως οι Περσείδες. Ενώ υπάρχουν προβλέψεις

για εξάρσεις στους Περσείδες πχ αυτή του 2016, η συγκεκριμένη

μας έπιασε στον ύπνο.

 

2. Λόγω της μικρής διάρκειας των εξάρσεων, είναι σημαντικό να υπάρχουν

παρατηρήσεις από όλα τα μέρη της υδρογείου. Η συγκεκριμένη παρατηρήθηκε

από δίκτυα από κάμερες στις Η.Π.Α όπου ήταν νύχτα και το ακτινοβόλο σημείο

πάνω από τον ορίζοντα, αλλά θα μπορούσε κάλιστα να είχε συμβεί πάνω από

τους ευρωπαικούς ή τους βαλκανικούς ουρανούς.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης