Jump to content

Το τελος της ερασιτεχνικης αστρονομιας (φωτορυπανση)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε ολους!

Εβαλα τον δραματικο τιτλο για να τραβηξω την προσοχη ολων σε ενα πολυ σημαντικο προβλημα, την φωτορυπανση.

Δυστυχως μερα με την μερα βλεπουμε την αλογιστη χρηση ακαταλληλων φωτιστικων ειτε σε δημοτικους φωτισμους ειτε σε ιδιωτικους χωρους και την κατακορυφη αυξηση της φωτορυπανσης. Απομακρυσμενα σχεδον ακατοικητα χωρια εχουν γινει σημαντικες πηγες φωτορυπανσης με αλογιστη χρηση αχρηστων φωτιστικων που ριχνουν το 50% + του φωτος τους πορος τον ουρανο. Αν το πραγμα συνεχιστει ετσι σε λιγα χρονια δεν θα υπαρχει πουθενα πραγματικα σκοτεινος ουρανος στην χωρα μας. Η Ελλαδα ειναι μικρη και δυστυχως ακομα και στον Παρνωνα φαινονται (αμυδρα προς το παρον) οι θολοι της Σπαρτης και της Αθηνας.

Νομιζω πως η ωρα εχει ερθει να αναληφθει δραση για ενημερωση του κοσμου και για δημιουργια ενος κινηματος πιεσης σιγα σιγα και προς την πολιτεια για θεσπιση νομων προστασιας του σκοτεινου ουρανου (ως κομματιου του φυσικου περιβαλλοντος) και εξοικονομισης πολυτιμης ενεργειας.

Εχεις κανεις καμια ιδεα για το τι μπορουμε να κανουμε; Ας καταθεσουμε τις γνωμες μας σε πρωτο σταδιο και σε δευτερο ας αναλαβουμε δραση πριν να ειναι πολυ αργα.

Ηδη εν οψει δημοτικων εκλογων πολλα χωρια γεμισαν εκτυφλωτικες λαμπες για να εντυπωσιασουν ( ;; ) τους καλοκαιρινους παραθεριστες - ψηφοφορους....

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 528
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Καποια ιδεα δεν εχω, παντως ειμαι μαζι σας.... :)

 

Ετσι, εμπρος στον αγωνα, μπας και καταφερουμε τιποτα... =D> =D>

 

Γιατι αλλιως δεν βλεπω να ξαναβλεπουμε σκοταδι... ](*,) ](*,) ](*,)

Να δουμε ποτε θα ξαναδουμε σκοταδι.... Ριμαδα φωτορυπανση... ](*,) ](*,) ](*,)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι αλήθεια οτι η φωτορύπανση εξαπλώνεται ολο και πιο πολύ σαν ένας μεγάλος ιός.Και όπως είπε ο Γιώργος, είναι θέμα χρόνου προτού γίνει και η Ελλάδα ένας τόπος στον οποίο η ερασιτεχνική αστρονομία αντί για να διαδίδεται θα εξαλείψει παντελώς απο την στιγμή που δεν θα υπάρχει πουθενά έναστρος ουρανός για να προσελκήσει ανθρώπους σε αυτό το αντικείμενο.Ακόμα και με την διημουργία όμως ενός κινήματος, δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα, ουσιαστικά απλώς θα επιβραδύνουμε το κατά πάσα πιθανότητα άσχημο αυτό αποτέλεσμα της ανθρώπινης ηλιθιότητας.Σίγουρα πρέπει να το παλέψουμε, αλλά θα έχουμε έναν πολύ μακρύ και δύσκολο δρόμο μέχρι να καταφέρουμε κάτι τέτοιο! :(
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστός ο Γιώργος…

Αν και νέος στον τομέα μπορώ να πω ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο…

Μένω σε ένα χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού και το πρόβλημα της φωτορύπανσης είναι αισθητό…Φαντάζομαι τι τραβάτε εσείς στην πόλη (και τι θα τραβίξω κι εγώ τώρα που μετακομίζω στην Αθήνα)…

Ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές έχουν φωτίσει και το τελευταίο σοκάκι με 200 φώτα…5 φορές έχω σπάσει αυτό το μήνα τις λάμπες έξω από το σπίτι μου και συνεχίζουν να τις αλλάζουν… Έλεος ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

«Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στη γλώσσα των μαθηματικών»
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο,φίλοι, κακά τα ψέμματα.Κανείς δεν πρόκειται να συγκινηθεί με τα επιχειρήματά μας ως ερασιτεχνών αστρονόμων.Σε μια χώρα που τον αστρονόμο τον λένε αστρολόγο μη περιμένεις τέτοιες ευαισθησίες.Το μόνο ευαίσθητο σημείο είναι αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας.Μπορούμε να πιέσουμε, ευαισθητοποιώντας, προς αυτήν την πλευρά;Οι υποψήφιοι τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν πχ να δεσμευτούν προεκλογικά για κάτι τέτοιο;Σ΄αυτό θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν τα ΑΕΙ μας και οι Σύλλογοί μας.Δεν βλέπω κάτι άλλο προς το παρόν ( εκτός του μπλακ-άουτ και της σφεντόνας !)

Ας ακούσουμε (διαβάσουμε) όμως κι'άλλες γνώμες

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

…5 φορές έχω σπάσει αυτό το μήνα τις λάμπες έξω από το σπίτι μου και συνεχίζουν να τις αλλάζουν… Έλεος ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

 

Το ότι άλλαξαν 5 φορές σε έναν μήνα κάποιες λάμπες στον δρόμο είναι ελπιδοφόρο γεγονός, καθώς δείχνει ότι έστω και προεκλογικά, κάτι γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ας μην είμαστε υπερβολικοί και ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Είναι λογικό να υπάρχουν λάμπες εγώ από τα σπίτια των πολιτών, και είναι λογικό να βάζουν κάποιες λάμπες σε μέρη που δεν είχαν. Ας είμαστε ρεαλιστές. Είναι περισσότεροι από εμάς αυτοί που προτιμούν τη νύχτα να γυρίζουν σπίτια τους από φωτισμένους δρόμους γιατί φοβούνται μήπως τους ληστέψουν. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να έχουμε σκοτεινό ουρανό στο μπαλκόνι του σπιτιού μας ή να υπάρχει "αίτηση τοποθέτησης λάμπας στον δρόμο σας", όσο και αν μας αρέσει η ιδέα. Δεν είναι σωστό να σπάμε τις λάμπες που πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της φορολογίας... (ομολογώ οτι και εγώ έχω σπάσει λάμπες τόσο μικρότερος για την πλάκα μου, όσο και τώρα γιατί εμπόδιζε ενοχλητικά την παρατήρηση :oops: )

Βελτίωση στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να υπάρξει με την αλλαγή των υπαρχόντων φωτιστικών με άλλα που δεν κοιτάνε στον ουρανό, αν και αυτό είναι ουτοπία γιατί τα έξοδα για κάτι τέτοιο νομίζω θα ήταν πολύ υψηλά. Απο εκεί και πέρα, αυτό που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν τα ΑΕΙ και οι Σύλλογοι, είναι να προστατευτούν περιοχές που είναι ήδη "σκοτεινές", όπως ακριβώς προστατεύονται δασικές εκτάσεις, βουνά και ο αιγιαλός από την οικοδόμηση (θεωρητικά τουλάχιστον :)),. Είναι παράλογο να απαιτούμε ολικό μπλακ άουτ στην Ηλιούπολη, ή να προσπαθούμε να βασίσουμε επιχειρήματα λέγοντας ότι πριν από 40 χρόνια ήταν σκοτεινά. Πριν από 50 χρόνια το χαλάνδρι ήταν χωράφια. Πλέον είναι μια ολόκληρη πόλη... Δυστυχώς, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν καταφέρουμε να περισώσουμε ό,τι απομένει.

C8-NGT
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κανεις δεν ισχυριστηκε να μην τοποθετουνται φωτα η να φυγουν τα φωτα απο το Χαλανδρι. Μπορει ο φωτισμος να ναι με μετρο, κατευθυνομενος και να φωτιζει οπου ειναι απαραιτητο σωστα και οικονομικα.

Αλλα απο εκει εως οτου να τοποθετουνται 10δες φωτα σε χωρια σχεδον ακατοικητα, νυχτερινα μαγαζια να ριχνουν προβολεις στον ουρανο, δημοι να βαζουν σε ολα τα παρκα λαμπες σφαιρικου σχηματος που ριχνουν το 80% του φωτος στον ουρανο ειναι μεγαλη η διαφορα.

Οσο για την εγκληματικοτητα ας ψαξουν να βρουν τις κοινωνικες αιτιες του προβληματος και ας εκσυγχρονισουν τις υπηρεσιες καταστολης του κοινου εγκληματος μιας και οι λαμπες δεν ειδα να εχουν μειωσει καμμια εγκληματικοτητα. Οι λαμπες αυξανουν και η εγκληματικοτητα επισης (μηπως την διευκολυνουν κι ολας; )

Σε χωρια εχουν φτασει να φωτιζουν και ρεματιες επειδη ετσι δειχνουν πιο ωραιες ( !!! ) την νυχτα χωρις να κοιταζουν ουτε την σπαταλη ουτε τις οικολογικες επιπτωσεις στους νυκτοβιους οργανισμους. Οσο για τις λαμπες που τις πληρωνει ο ελληνικος λαος.. ο ιδιος λαος πληρωνει τις τσαμπα πεταμενες προς τον ουρανο κιλαβατωρες που πολλες φορες εισαγουμε απο την Αλβανια και την Βουλγαρια.....

 

φορές έχω σπάσει αυτό το μήνα τις λάμπες έξω από το σπίτι μου και συνεχίζουν να τις αλλάζουν…

 

Υπομονη μετα τις εκλογες δεν θα τις αλλαξει κανενας :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε γενικές γραμμές νομίζω οτι συμφωνούμε στην τελευταία μου πρόταση. Δυστυχώς, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν καταφέρουμε να περισώσουμε ό,τι απομένει.

 

Οι λαμπες αυξανουν και η εγκληματικοτητα επισης (μηπως την διευκολυνουν κι ολας; )

 

Καλά, πείσε τη μάνα μου οτι είναι πιο ασφαλής τη νύχτα στο δρόμο με τα φώτα σβησμένα παρά αναμένα και εγώ θα "σβήσω" την καλαμάτα! :D :D

C8-NGT
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στατιστικες παντως εχουν γινει στις ΗΠΑ. Δεν εχει σημειωθει μειωση της εγκληματικοτητας με την αυξηση του φωτισμου. Ο υπερβολικος φωτισμος ειναι επικινδυνος και για την οδηγηση. Οταν βγαινεις απο σημεια εκτυφλωτικα φωτισμενα δεν βλεπεις τιποτα για καμποση ωρα και με τους υπερφωτισμενους δρομους ξεχνας να ανοιξεις και τα φωτα του αυτοκινητου σου (το χω παθει πολλες φορες).
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.Το μόνο σίγουρο είναι οτι όλοι μας έχουμε σιχαθεί την φωτορύπανση.Και με λυπεί πολύ το γεγονός οτι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε σημείο να μην έχουμε μέρος για καλές εξωρμήσεις αλλά έτσι είναι.Πολύ τεχεροί αυτοί που μπόρεσαν να απολαύσουν το μεγαλείο του ουρανό για χρόνια τώρα με ευκολία και πολύ άτυχοι η νεα γενιά (μαζί και εγώ) φίλων της αστρονομίας. :(
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Εχει κανεις καμια ιδεα για το τι μπορουμε να κανουμε; Ας καταθεσουμε τις γνωμες μας σε πρωτο σταδιο και σε δευτερο ας αναλαβουμε δραση πριν να ειναι πολυ αργα"

 

Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος για αρχή είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης χωρίς να είναι απαραίτητο το πρόβλημα να συνδυαστεί απευθείας με την αστρονομία, ώστε να το κατανοήσουν ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.

Π.χ. θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης στις φυσικές διεργασίες γενικότερα, υπό το πρίσμα των οικολογικών επιπτώσεων, όπως στην αναπαραγωγή πολλών ευαίσθητων ειδών της θάλασσας και της ξηράς, στον προσανατολισμό των πουλιών κατά τη διάρκεια των νυχτερινών τους ταξιδιών και τόσα άλλα.

Η κινητοποίηση μπορεί να αρχίσει μέσω δημοσιευμάτων στις τοπικές εφημερίδες και με τη βοήθεια των διαφόρων οικολογικών οργανώσεων να επεκταθεί.

 

ΥΓ Στέφανε νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επισπεύσεις τη δημοσίευση που έλεγες γύρω από το πρόβλημα της φωτορύπανσης!

 

Φιλικά Γιώργος O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά πιστεύω ότι αν είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη φωτορύπανση θα είναι μέσω ευρωπαικής εντολής, να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει τη θέαση του νυχτερινού ουρανού, δε λέω αδύνατο αλλά μου μοιάζει λίγο φανταστικό να το περιμένουμε. Αλλά και ευρωπαικά, μόνο που σκέφτομαι ότι στο Βέλγιο για παράδειγμα είναι φωταγωγημένος και ο πιο μικρός χωματόδρομος λόγω περίσσειας πυρηνικής ενέργειας, πάλι δύσκολο το βλέπω. Αλλά βέβαια μια προσπάθεια ποτέ δε βλάπτει.
IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πληρώνουμε τσάμπα λεφτά στη Δεη σε μια χώρα με τεράστια έλειψη σε ενεργιακούς πόρους...

Αν θες ασφάλεια βάζεις λάμπες με φωτοκύταρο

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχην χρειαζετε ευαισθητοποιηση των δημοτικων αρχων και δημιουργια οσο δυνατον περισσοτερων σωματειων. Κατα δευτερο λογο δεν θα ηταν ασχημη η ιδεα της καθιερωσης χωρων αστρονομικης-τηλεσκοπικης παρατηρησης. Ενα προστατευομενο μερος δηλαδη λιγο εξω απο την πολη αφιερωμενο αποκλειστικα στους ερασιτεχνες και μη αστρονομους.
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

στο χωριο μου κοντα στα λουτρα Ηραιας μετρησα 70 λαμπες του δημου για 9 μονιμους κατοικους. Αεροβολο...Η μονη λυση

Εμάς έχουν βάλει φώτα και έξω από το χωριό(στους δρόμους για τα χωράφια)!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Εκεί ας μου πει κάποιος που χρησιμεύουν... ( ; )

:!: :!: :!: Ίσως η κινητοποίηση οικολογικών οργανώσεων να μπορεί να δώσει μια μικρή λύση στο θέμα...Η αλήθεια πάντως είναι ότι δε πα να φωνάζουμε εμείς...Δυστυχώς εδώ(./.) μας γράφουν...

«Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στη γλώσσα των μαθηματικών»
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί Φίλοι,

 

Θεωρό ότι το συγκεκριμένο θέμα αξίζει μια προσπάθεια. Ο στόχος (κατα την γνώμη μου) είναι κάποιες περιοχές, έστω πιλοτικά, να υιοθετήσουν το λεγόμενο ‘Full Cut-off lighting’, όπου η ενέργεια φωτισμού εστιάζεται προς το έδαφος και όχι σε όλες της κατευθύνσεις.

 

Εφικτός και πιθανότατα αποτελεσματικός στόχος θα είναι η επικοινωνία με περιοχές που έχουν Αστεροσκοπεία και χώρους συγκέντρωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

 

Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να πάμε με:

 

Α) Ένα έντυπο που περιγράφει τα πλεονεκτήματα του σωστού στοχευόμενου φωτισμού (εξοικονόμηση ενέργειας κτλ..), προμηθευτές εντός Ελλάδος του αντίστοιχου εξοπλισμού, μελέτη κόστους κτίσης σε 3 ετή ή 5 ετή βάση σε σχέση με το παραδοσιακό φωτισμό. Επίσης θα χρειαστούν στατιστικά σχετικά με εγκληματικότητα, ατυχήματα κτλ..

 

Β) Παρουσίαση σε Powerpoint με καλά και άσχημα παραδείγματα φωτισμού.

 

Γ) Σπόνσορα. Ένας ‘γνωστός’ Αστρονόμος που θα υπογράφει και θα συμμετάσχει την όλη προσπάθεια.

 

Δ) Να μιλήσουμε με την IDA ..και μετά πολύ δουλειά.

 

Προτείνω (με βάση το feedback που θα λάβω), μια συνάντηση για να σχεδιάσουμε ένα πλάνο δράσης. Εάν θέλετε να κάνουμε την συνάντηση στον Πάρνωνα στις 26-27/8 ακόμα καλύτερα.

 

Ευχαριστώ των Γιώργο για την πρωτοβουλία του θέματος.

 

Φιλικά,

Χάρης Κ.

Disclamer: The two most common elements in the Universe are Hydrogen and Stupidity.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο,φίλοι, κακά τα ψέμματα.Κανείς δεν πρόκειται να συγκινηθεί με τα επιχειρήματά μας ως ερασιτεχνών αστρονόμων.Σε μια χώρα που τον αστρονόμο τον λένε αστρολόγο μη περιμένεις τέτοιες ευαισθησίες.Το μόνο ευαίσθητο σημείο είναι αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας.Μπορούμε να πιέσουμε, ευαισθητοποιώντας, προς αυτήν την πλευρά;Οι υποψήφιοι τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν πχ να δεσμευτούν προεκλογικά για κάτι τέτοιο;Σ΄αυτό θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν τα ΑΕΙ μας και οι Σύλλογοί μας.Δεν βλέπω κάτι άλλο προς το παρόν ( εκτός του μπλακ-άουτ και της σφεντόνας !)

Ας ακούσουμε (διαβάσουμε) όμως κι'άλλες γνώμες

Φιλικά

 

Aκριβώς το ίδιο ήθελα να πω και εγώ Νίκο

 

κανείς δε πρόκειται να συγκινηθεί για την φωτορύπανση επειδή εμποδίζει και πολλες φορές αποτρέπει και καταργεί την αστρονομική παρατήρηση

 

θα ευαιρθητοποιηθούν όμως όταν θιγεί το θέμα ως προς την οικονομική του άποψη.όταν πεισθούν ότι η αλλόγιστη χρήση του ηλεκτρισμού για φωτισμό της τελευταίας πέτρας του χωριού και της πόλης έχει άμεσο αντίκτυπο στην τ΄σεπη όλων μας,ειδικά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

πρέπει επίσης να πεισθούμε ότι με φωτισμό δρόμων σαν αυτόν του ποδοσφαιρικού γηπέδου δεν αποτρέπεται καμία ενδεχόμενη παρανομία ή εγκλήμα.ούτε φυσικά εξυπηρετεί την οδική ασφάλεια.

 

Υ.Γ. giorgosgr συγχαρητηρια για την πρωτοβουλία =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

(θα αποφυγω εντελως να σχολιασω την οικονομικη πλευρα του ζητηματος μιας και προσωπικα ειναι το τελευταιο που μ ενδιαφερει.

Εκτος αυτου ειμαι αρκετα δυσπιστη πως οι Αρχοντες αυτου του τοπου -οι περισσοτεροι εστω-, νοιαζονται πραγματικα για τη δικη μου και τη δικη σας τσεπη.)

 

Καπου διαβασα :

"Eκεί, στο σκοτάδι, πυρακτώνεται το ατσάλι, εκεί στο σκοτάδι γεννιέται το φως. Δεν μπορείς να “γίνεις” αν δεν σε τυλίξει το σκοτάδι. Eκεί γεννιούνται οι άνθρωποι. Tο σκοτάδι είναι η μεγάλη μήτρα ".

 

Ο ανθρωπινος οργανισμος ειναι σχεδιασμενος να ειναι σε εγρηγορση στη διαρκεια των ωρων που υπαρχει φως και να ξεκουραζεται οταν ο εγκεφαλος αντιλαμβανεται το σκοταδι, απελευθερωνοντας στο αιμα τη μελατονινη που μας φερνει υπνηλια. Δυστυχως το "βιολογικο ρολοι" πολλων απο εμας που ζουμε σε μεγαλα αστικα κεντρα, λογω (και) του υπερβολικου φωτος, εχει χασει πραγματικα τον μπουσουλα , με πολλες (και επικινδυνες καποιες φορες) παρενεργειες για την υγεια αλλά και την ανθεκτικοτητα μας στα νοσηματα .

Κανω αυτη τη μικρη εισαγωγη για να τονισω ποσο σημαντικο ειναι, τοσο το φως, οσο και το σκοταδι .

Οχι μονο για τον ανθρωπο αλλα για ολο το ζωικο και φυτικο βασιλειο.

Για να τονισω επισης, πως θεματα οπως : φωτορυπανση, αλογιστη χρηση φωτων, κατασπαταληση ενεργειακων πορων, διαταραξη οικολογικής ισορροπίας ειναι παρασιτα του ιδιου "χωραφιου" που λεγεται : σεβασμος στο περιβαλλον.

Ως εκ τουτου η φωτορυπανση και οι συνεπειες της δεν αφορουν μονο τον ερασιτεχνη αστρονομο αλλα ολη την κοινωνια.

 

Aναμφισβήτητα ο εναστρος ουρανος ειναι μερος απο το φυσικο περιβαλλον και δεν ειναι καθολου τυχαιο πως στη Συνοδο της Ουνεσκο το 1992 προταθηκε να χαρακτηριστουν τα μεγαλα αστρονομικα κεντρα ως στοιχεια της παγκοσμιας κληρονομιας.

 

Αναμφισβητητα πρεπει να υπαρξει νομοθετικο πλαισιο που να οριζει ολες τις εννοιες, απο το τι εστι φωτορυπανση και θαμβωση μεχρι προδιαγραφες απο συγκεκριμενες οδηγιες για το σχεδιασμο των φωτισμων, την ποιοτητα των φωτιστικων σωματων, την κατευθυνση του φωτος , τον ελεγχο θαμβους, το χρωμα του λαμπτηρα κλπ.

 

Μοναδικες εξαιρεσεις του ελληνικου κρατους που ασχοληθηκε με τη θαμβωση και τη φωτορρυπανση ειναι μονο δυο (απ οσο ειμαι σε θεση να γνωριζω) .

Για τη θαμβωση μιλαει ο Κ.Ο.Κ στο αρθρο 11, που απαγορευει "...την τοποθετηση οποιασδηποτε πινακιδας η συσκευης... η οποια μπορει να προκαλεσει θαμβωση στους χρηστες της οδου και γενικα να αποσπασουν την προσοχη τους κατα τροπο που μπορει να εχει δυσμενη επιδραση στην οδικη ασφαλεια γενικα. "

 

Τη λεξη φωτορυπανση τη βλεπουμε για πρωτη φορα σε νομοθετικο διαταγμα του 1999 (ΦΕΚ 906Δ, 22 Δεκεμβρίου 1999) που αφορα την προστασια της χελωνας Caretta caretta και την ιδρυση του Εθνικου Θαλασσιου Παρκου Ζακυνθου. “.. επιβαλλεται η λήψη μετρων για τον περιορισμο … της φωτορυπανσης”.

 

Το τεχνητο ομως φως που προερχεται απο αυτοκινητοδρομους, κτιρια, μνημεια, σταδια, πλατειες, εμπορικα καταστηματα, διαφημιστικες επιγραφες (και αποτελουν το 35% - 50% της συνολικης φωτορυπανσης) , δεν αποπροσανατολιζει μονο τις χελωνες Caretta caretta , τις πεταλουδες τις νυχτας και τα υπολοιπα εντομα. Αλλα και τα πουλια, τα ζωα και τον ανθρωπο προκαλωντας διαταραχες στην οικολογικη ισορροπια.

(Πολλοι απο μας, θα θυμουνται με μειδιαμα απο τα δελτια ειδησεων, περιπτωσεις αεροπλανων, που εξελαβαν τη Λεωφορο Συγγρου ως διαδρομο προσγειωσεως... )

Τα φυτα και τα δενδρα των αστικων περιοχων δε μενουν ουτε και αυτα ανεπηρεαστα. Λογω του τεχνητου φωτισμου απορρυθμιζεται το βιολογικο τους ρολοι με αποτελεσμα διαφορες λειτουργιες τους να πραγματοποιουνται καποιες φορες, ακαιρα.

 

Η Ελληνικη Επιτροπη Φωτισμου (ΕΦΕ) ιδρυθηκε το 2002 με εδρα το Εθνικο Αστεροσκοπειο Αθηνων.

Στοχος της ειναι η δημιουργια προτυπων φωτισμου αλλα και η προωθηση των διεθνων προτυπων στη χωρα μας.

Μεσα στην ιδια χρονια η ΕΦΕ , εγινε επισημο μελος της Διεθνης Επιτροπης Φωτισμου (CIE- Commission Internationale de l'Eclairage )

 

H CIE μαζι με την Διεθνη Αστρονομικη Ενωση συνεταξε το 1997 το Guidelines for Minimizing Sky Glow (CIE 126:97 , http://www.cie.co.at/publ/abst/126-97.html )

Ενας οδηγος που μεταξυ των αλλων η CIE υποδεικνυει, τη χρηση τεσσαρων ζωνων που μαζι με αλλες παραμετρους, προσδιοριζουν το βαθμο και τον ελεγχο της φωτορυπανσης.

Οι ζωνες ειναι :

Ε1, σκοτεινες περιοχες οπως εθνικοι δρυμοι. Ε2, αγροτικες περιοχες. Ε3, αστικες περιοχες. Ε4, κεντρα πολεων.

To 2003 η CIE συνεχισε με νεο οδηγο, το Guide in the limitation of the effects of Obtrusive light from outdoor lighting installations.

( http://www.cie.co.at/publ/abst/150-03.html )

 

Το λυπηρο της υποθεσης.

Ενας στους 2 Ελληνες δεν βλεπει ιχνος του γαλαξια μας απο τον τοπο που κατοικει...

 

Συμπερασματικα. Κινητρα εχουμε, κατευθυνσεις και λυσεις υπαρχουν . Εκεινο που μας λειπει ειναι η κινητοποιηση και η οργανωση.

Προσωπικα δεν περιμενω πολλα πραγματα , ουτε απο το Ελληνικο κρατος, ουτε απο την Ε.Ε. Μην ξεχναμε πως για να ιδρυθει το Εθνικο Θαλασσιο Παρκο στη Ζακυνθο, χρειαστηκε να περασουν 20 ολοκληρα χρονια αγωνων των λιγων ντοπιων και των ξενων εθελοντων.

Περισσοτερες ελπιδες βλεπω απο συντονισμενες κινησεις οικολογικων οργανωσεων και συλλογων ερασιτεχνικης αστρονομιας.

Ισχυς εν τη ενωσει.

Οσον αφορα για στατιστικες των ατυχηματων και εγκληματικων ενεργειων, απο μια προχειρη ερευνα που εκανα τα αποτελεσματα ειναι μαλλον αντιφατικα.

Ναι μεν ο φωτισμος αυξανει το αισθημα ασφαλειας αλλά απ την αλλη ειμαστε λιγοτερο προσεκτικοι στην οδηγηση απ οτι σε σκοτεινο περιβαλλον.

Μαλιστα ο εντονος φωτισμος πανω απο καποιο οριο δυσχεραινει την οδηγηση , ειδικα για ηλικιωμενα ατομα λογω αργης προσαρμοστικοτητας του ματιου απο φωτεινα σημεια του δρομου, σε λιγοτερα φωτεινα .

Οι μελετες για την εγκληματικοτητα μαλλον τεινουν πως η υπαρξη του φωτισμου δεν επηρεαζει τη σταθμη του εγκληματος .Μπορει το εγκλημα να μειωνεται πχ. στη συγκεκριμενη πλατεια αλλα μεταφερεται στο πλησιεστερο σκοτεινο σημειο.

 

Προταση στον αγαπημενο μου Γιωργο : Αντι να σημαδευουμε τις λαμπες με σφεντονα ή αεροβολο, να σημαδευουμε τους υποψηφιους δημαρχους :mrgreen: :-note :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Τους τελευταίους μήνες η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" έχει αναλάβει, με δική της πρωτοβουλία, την οργάνωση μίας συνάντησης των ΔΣ των ερασιτεχνικών σωματείων αστρονομίας στην Πάτρα, το φθινόπωρο.

 

Σε αυτήν την συνάντηση, στην οποία ελπιζουμε να συμμετάσχουν όλα τα σωματεία (ακόμα και αυτά που είνα υπό ίδρυση), ευελπιστούμε να συζητηθούν αρκετά θέματα που αφορούν την αστρονομία στην χώρα μας και να ενταθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των συλλόγων για τα θέματα αυτά. Ένα από αυτά θέλαμε να είναι και το θέμα της φωτορύπανσης. Να ακουστούν οι προτάσεις των συλλόγων και να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ένα πακέτο δράσεων και κοινής πολιτικής/στρατηγικής που ίσως να έφερε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα μέχρι το επόμενο συνέδριο στο οποίο σκοπεύαμε να εντείνουμε τη καμπάνια κατά της φωτορύπανσης!

 

Θεωρώ πολύ καλό που άνοιξε αυτή η συζήτηση στο astrovox και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ακουστούν οι γνώμες και οι προτάσεις όλων, ειδικότερα όσων δεν ανήκουν σε κάποιο σύλλογο, ώστε να μεταφερθούν στην επικείμενη συνάντηση.

 

Πιστεύω ότι συντονισμένα ίσως καταφέρουμε κάτι!

 

Υ.Γ. Χάρη, συγχαρητήρια για την άμεση ανταπόκριση, περιμένουμε τα αποτελέσματα στην συνάντηση, ελπίζω να έχεις καλά νέα.

Υ.Γ.2. Κατερίνα, οι πληροφορίες που παραθέτεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες , ελπίζω να χρησιμοποιηθούν.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντι να σημαδευουμε τις λαμπες με σφεντονα ή αεροβολο, να σημαδευουμε τους υποψηφιους δημαρχους :mrgreen: :-note :mrgreen:

 

Κατερίνα όχι μόνο σφεντόνα ή αεροβόλο χρειάζεται αλλά ...πίσα και πούπουλα!!!

Εδώ στη Μυτιλήνη να έρθετε να δέιτε τι γίνεται. Από τη μια συνεχή γκρίνια για περισσότερη ενέργεια που δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς διακοπές ρεύματος και γενικότερα black out σε όλο το νησί κι από την άλλη έχουν βάλει λίγο έξω από την πόλη πάνω από τον οικισμό Ταξιάρχης, περίπου 15-20 προβολείς με λάμπες ιωδίου >1000W η κάθε μία, για φωτίζουν ένα βράχο!!! Και μάλιστα βγαίνουν στα ΜΜΕ (ή αλλοιώς Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης) και παινεύονται για το έργο τους, πως ανέδειξε τουριστικά τον τόπο! Κανείς δεν υπολόγισε τα καταστροφικά αποτελέσματα της πράξης αυτής για τη χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής. Κι έπειτα οι άνθρωποι αυτοί ζητούν ξανά την ψήφο των κατοίκων. Αλλά το χειρότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι τους ξαναψηφίζουν...

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας ‘γνωστός’ Αστρονόμος που θα υπογράφει και θα συμμετάσχει την όλη προσπάθεια.

 

Και γιατί όχι μια επιστολή ή καμπάνια που θα την υπογράφουν όλοι οι επαγγελματίες αστρονόμοι της Ελλάδας (ίσως και Έλληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό) μαζί με τους συλλόγους? :wink:

 

Θα ήταν άραγε εφικτό? Πιστεύω πως ναι. Μια επικοινωνία με την Ελληνική Αστρονομική Εταρεία (http://www.astro.auth.gr/elaset/) και πιθανή συνεργασία στο θέμα, μιας που θα μπορούσε να ειδοποιήσει όλα τα μέλη της (Έλληνες Επαγγελματίες Αστρονόμοι), θα έιχε αποτέλεσμα.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή παλιότερα στη Θεσσαλονίκη συμμετείχα στις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος Energie Cities και διατηρώ κάποιες επαφές με άλλους φίλους και εταίρους στο πρόγραμμα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και ενημέρωση σε αυτά τα θέματα μπορείτε να δείτε κάποιες πληροφορίες εδώ http://www.britastro.org/dark-skies/cfds2006/english/english_frames.htm για το 6ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για το Νυκτερινό Ουρανό και τη Φωτορύπανση. Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν και αρκετοί αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι αλλά και η Βρεττανική Society for Popular Astronomy, Θα γίνει 15 & 16 Σεπτέμβρη στο Portsmouth της Αγγλίας. Νομίζω τα αποτελέσματά του θα μας ενδιαφέρουν άμεσα.

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Παναγιώτη,

 

Ο ρόλος του σπόνσορα θα είναι υποστηρικτικός για να ‘ανοίγει’ τις πόρτες σε δήμους, υπουργεία κτλ.

 

Αυτές οι ‘καμπάνιες’ γίνονται σε προσωπικό επίπεδο. Ο ‘σπόνσορας’ σε κάποιες περιπτώσεις θα μας συνοδεύει, θα τηλεφωνεί για να πάρει η συνάντηση που επιδιώκουμε (με τον κάθε Δήμαρχο) την σημασία που πρέπει ή και να υπογράψει μια προσποιημένη επιστολή.

 

Αυτά τα θέματα ας τα συζητήσουμε και τηλεφωνικά αλλά και στον Πάρνωνα.

 

Όση θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα και μπορούν να έρθουν στον Πάρνωνα, ας συλλέξουν πληροφορίες για τεχνικές μείωσης της φωτορύπανσης.

 

Στόχος της συζήτησης στον Πάρνωνα είναι ένα πλάνο δράσης.

 

Επειδή παρακολουθώ την συζήτηση θα ήθελα να επισημάνω το εξής:

Α) Τα επιχειρήματα πρέπει να έχουν οικονομικό όφελος για τον κάθε Δήμο. Πληροφορικά έχουν, με την μείωση της ενέργειας που θα χρειάζεται για φωτισμό.

Β) Οι λύσεις πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, δηλαδή να υπάρχει προϊόν και προμηθευτής πχ. για Full-Cutoff Lighting στην Ελλάδα.

Γ) Πρέπει να πλησιάσεις τον κάθε εκπρόσωπο ή υπεύθυνο σε μια περιοχή για το θέμα του φωτισμού προσωπικά. Μόνο με την προσωπική επαφή και συζήτηση θα σε λάβουν υπόψη.

 

 

Φιλικά,

Χάρης Καμπάνης

Disclamer: The two most common elements in the Universe are Hydrogen and Stupidity.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης