Jump to content

Ευρωβαρόμετρο 2005-Ευρωπαίοι, Επιστήμη και Τεχνολογία


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα φίλοι,

 

Χθες έπεσε στην αντίληψη μου το Ευρωβαρόμετρο του 2005 για την Επιστήμη & Τεχνολογία στην Ευρώπη.

 

Μπορείτε να το κατεβάσετε σε pdf εδώ: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_224_report_en.pdf

 

Eίναι κατά τη γνώμη μου μια άκρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση με σημαντικά στοιχεία για το πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι (και οι Έλληνες) την επιστημονική έρευνα, ποιο είναι το επίπεδο των γνώσεων τους, τι προτείνουν για τη χρηματοδότηση της και άλλα πολλά..και βέβαια δεν γινόταν να λείπουν στοιχεία για την αστρονομία και τη σχέση της Ευρώπης με αυτή. Νομίζω ότι μας ενδιαφέρουν. Παρακάτω παραθέτω δύο ποστ, ένα που αναφέρω όσα έχουν σχέση με την αστρονομία και στο δεύτερο κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις επιστήμες γενικά που έχουν ίσως έμμεση σχέση..

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

-Πιο ενδιαφέροντες επιστημονικοί τομείς (σελ 13-15):

 

Η αστρονομία και το διάστημα είναι στην έκτη θέση (σε 9 κλάδους) με ποσοστό 23%, το ίδιο με τη γενετική, τις οικονομικές επιστήμες, ενώ δεν έχει μεγάλη διαφορά από το ίντερνετ (29%) και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (30%).

 

Μεταξύ των δύο φίλων η αστρονομία προτιμάται από τους άνδρες (30%, γυναίκες 16%), ενώ έχει μεγαλύτερη απήχηση στις ηλικίες 15 έως 24 (28%)

 

Ακόμα το ποσοστό ενδιαφέροντος για την αστρονομία είναι ακριβώς το ίδιο (23%) το 2005 λαμβάνοντας υπ’ όψιν είτε την Ευρώπη των 25, είτε την Ευρώπη των 15.

 

-Ποιο κλάδο θεωρούν πιο επιστημονικό οι Ευρωπαίοι πολίτες? (σελ 35-39)

 

Ιατρική 89%

Φυσική 83%

Βιολογία 75%

Μαθηματικά 72%

Αστρονομία 70%

Ψυχολογία 53%

Αστρολογία 41%

Οικονομικά 40%

Ιστορία 34%

Ομοιοπαθητική 33%

 

Αλλάζοντας στην ίδια ερώτηση την λέξη Αστρολογία με τα Ωροσκόπια, τα Ωροσκόπια καταλαμβάνουν τη τελευταία θέση με ποσοστό 13%!!!

 

Με κλίμακα «επιστημονικότητας» από το 1 έως το 5 (μέγιστο) η αστρονομία συγκεντρώνει βαθμό 4.1 ενώ τα ωροσκόπια 1.9. Γενικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην κατανομή αυτών που θεωρούν επιστημονικά τα ωροσκόπια: Άνδρες 11%, γυναίκες 15%. Ηλικιακά, από 15 έως 55+ το ποσοστό κυμαίνεται από 12% έως 15%, ενώ σε άτομα που σπουδάζουν από 10% έως 14%. Δυστυχώς δεν έχει στοιχεία ξεχωριστά για κάθε χώρα.

 

-Κουίζ επιπέδου γνώσεων (Σωστό-Λάθος): ( σελ 40-48 )

 

Ο Ήλιος γυρνά γύρω από τη Γη (29% δεν απάντησαν σωστά)

 

Το κέντρο της Γης είναι πολύ θερμό (7% δεν απάντησαν σωστά)

 

Τα ηλεκτρόνιο είναι μικρότερο από το άτομο (29% δεν απάντησαν σωστά, 25% δεν γνωρίζουν)

 

Χρειάζεται ένας μήνας στην Γη για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον ήλιο (17% δεν απάντησαν σωστά, 16% δεν γνωρίζουν)

 

Οι σημερινοί άνθρωποι προήλθαν από παλαιότερα είδη ζώων (20% δεν απάντησαν σωστά, 10% δεν γνωρίζουν)

 

Η Ελλάδα απαντά 58% σωστά στις ερωτήσεις ενώ η Ευρώπη των 25, 66%. Στην κατανομή του πολύ καλού επιπέδου γνώσεων (σωστά απαντημένες 10 στις 13 ερωτήσεις) η Ελλάδα έχει ποσοστό 26% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 42%.

 

-Στην πρόταση «Μια μέρα η επιστήμη θα είναι ικανή να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πως η φύση και το σύμπαν λειτουργεί» (σελ 52) οι Ευρωπαίοι κατά:

 

50% συμφωνούν

26% διαφωνούν

18 % κανένα από τα δύο

6% δεν γνωρίζουν

 

Οι Έλληνες:

70% συμφωνούν (δεύτερη θέση!)

11% διαφωνούν

13 % κανένα από τα δύο

 

Τα σχόλια δικά σας!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

• Λόγοι για τους οποίους δεν ενδιαφέρονται για την επιστήμη και τεχνολογία (σελ 11):

 

32% δεν τις καταλαβαίνουν

31% δεν ενδιαφέρονται

16 % δεν τις χρειάζονται

 

• Επίπεδο πληροφόρησης

 

Στους τομείς των νέων εφευρέσεων, τεχνολογιών και επιστημονικών ανακαλύψεων το 35% έως 37% θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο (το ποσοστό αυτό έχει παραμείνει το ίδιο από μελέτη του 1992). Ενώ ένα ποσοστό του 23% δηλώνει το ίδιο σχετικά με την ρύπανση του περιβάλλοντος (δυστυχώς το ποσοστό του 1992 ήταν μικρότερο..14%!). (κάτι λέγαμε για την φωτορύπανση :wink: )

 

Η Ελλάδα ευτυχώς έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθυσμού που δηλώνει μη ενημερωμένο με 24% και 22% στις νέες τεχνολογίες και στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις αντίστοιχα.

 

• Επιστημονικά άρθρα.

 

Το 25% των Ελλήνων φαίνεται να μην διαβάζει ποτέ επιστημονικά άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ίντερνετ. Μέσος όρος της ΕΕ: 20%. (σελ 23)

 

• Πόσοι έχουν επισκεφθεί το τελευταίο έτος κάποιο μουσείο επιστημών ή μουσείο τεχνολογίας ή επιστημονικό κέντρο? (σελ 28-30)

 

Ευρώπη των 25: 16%

Ελλάδα: 12%

 

57% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η επιστήμη και η τεχνολογία ευθύνεται για τα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα με το 20% να διαφωνεί.

 

Στην πρόταση «Ακόμα και αν μας δίνει άμεσα οφέλη, η επιστημονική έρευνα που συμβάλλει στην γνώση πρέπει να υποστηρίζεται από την κυβέρνηση» (σελ 77) οι Ευρωπαίοι κατά:

 

76% συμφωνούν

7% διαφωνούν

13% δεν γνωρίζουν

 

Ενώ οι Έλληνες:

81% συμφωνούν

7% διαφωνούν

9% δεν γνωρίζουν

 

Στην πρόταση «Η κυβέρνηση μου πρέπει να δίνει περισσότερα χρήματα για την επιστημονική έρευνα και λιγότερα για άλλα πράγματα» (σελ 79) οι Ευρωπαίοι κατά:

 

57% συμφωνούν

20% διαφωνούν

20% δεν γνωρίζουν

 

Ενώ οι Έλληνες:

54% συμφωνούν

22% διαφωνούν

21% δεν γνωρίζουν

 

59% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι επιστήμονες εξαιτίας της γνώσης τους έχουν δύναμη που τους καθιστά επικίνδυνους (21% διαφωνεί)..

 

Το 73% των Ευρωπαίων θεωρεί πως οι πολιτικοί πρέπει να συμβουλεύονται περισσότερο τους ειδικούς επιστήμονες (μόλις το 7% διαφωνεί)

 

Στην πρόταση «Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα όριο σε ότι επιτρέπεται στην επιστήμη να ερευνήσει» το 36% των Ευρωπαίων συμφωνεί, το 43% διαφωνεί και το 17% κανένα από τα δύοι.

 

59% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα στην επιστημονική έρευνα. Το 16% διαφωνεί και το 20% κανένα από τα δύο.

 

Αυτά..ίσως για κάποιους να υπάρχουν και ποιο σημαντικές δημοσκοπήσεις στην μελέτη αλλά αυτά μου τράβηξαν την προσοχή. Εξάλλου μπορεί να μου ξέφυγαν αρκετα στις 125 σελίδες της έρευνας!

 

Ευχαριστώ που φτάσατε ως εδώ και συγνώμη εάν σας κούρασα!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παναγιώτη ευχαριστούμε για τις άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 

πιστεύω πάντως ότι το ποσοστό των λάθος απαντήσεων σε τόσο θεμελιώδη για την αστρονομία ερωτήματα , ήταν σχετικά μεγάλο.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παναγιώτη πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα τα στατιστικά. Θα σταθώ εδώ:

 

Ο Ήλιος γυρνά γύρω από τη Γη (29% δεν απάντησαν σωστά)

 

Αν και σκληρή η πραγματικότητα αυτή προσωπικά μου φαίνεται αρκετά αναμενόμενο αποτέλεσμα για την ελληνική πραγματικότητα... δυστυχώς.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικά θα έλεγα ότι τα κάποια από τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ενώ άλλα το ακριβώς αντίθετο.

 

Μου έκαναν (θετική) εντύπωση τα εξής:

 

Ότι η αστρονομία έχει μεγαλύτερη απήχηση στις ηλικίες 15 έως 24, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ότι τα ωροσκόπια δεν αντιμετωπίζονται σαν επιστήμη που δείχνει ότι το συντριπτικό ποσοστό των Ευρωπαίων τα απορρίπτει και καταλαβαίνει ότι είναι απατεωνιά (βέβαια είναι λίγο μπερδεμένοι γιατί νομίζουν ότι Αστρονομία και Αστρολογία είναι συνώνυμα!). Και γενικά τα υψηλά ποσοστά αυτών που στηρίζουν την επιστήμη, που θέλουν να ενημερώνονται περίσσότερο για αυτήν, που πιστεύουν σε αυτή και την έρευνα και στο ότι πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα!

 

Απ' την άλλη, τα ποσοστά αυτών που δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για το σύμπαν που ζούμε είναι ανησυχητικά (όπως αυτό που αναφέρεις Ανδρέα)! Όπως επίσης και τα ποσοστά αυτών που δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται και δεν χρειάζονται την επιστήμη..

 

Λίγο αντιφατικά όλα αυτά θα έλεγα..αλλά δείχουν ότι ο κόσμος στηρίζει γενικά την επιστήμη και ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεται κατανοεί ότι πρέπει να προχωρήσει η έρευνα για το κοινό καλό.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ομολογώ, ότι το αυτό το thread μου είχε ξεφύγει.

Δυό ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι ότι α) το πλατύ κοινό δεν έχει καλή επαφή με τις επιστήμες και τα επιτεύγματά τους (γνωστό) και β) το γνωρίζει ότι είναι έτσι!

Αυτά όμως δεν είναι τυχαία αλλά σχετίζονται απόλυτα με τον προσανατολισμό/συνθήκες της σύγχρονης δυτικότροπης ζωής αλλά και τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης. Θεωρώ όμως ότι σε οποιαδήποτε εποχή τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα του μέσου πολίτη δεν του αφήνουν περιθώρια για ενασχόληση με τις επιστήμες. Φυσικά οι κυβερνήσεις δεν βρίσκουν τίποτα κακό σ' αυτό, απεναντίας...

 

Ωστόσο, όταν οι συνάδελφοί μου στη δουλειά μου λένε ανυποψίαστοι "θα πάς πάλι στον Πάρνωνα με τους αστρολόγους;" μόνο από την έκφρασή μου «παίρνουν μπρός» και καταλαβαίνουν τι είπανε. Αλλά ο επιμένων νικά! Οι εκτίμησή τους στα ωροσκόπια έχει πέσει σημαντικά, ενώ έχουν δει και τις δύο τελευταίες εκλείψεις! :cheesy:

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πιστεύω ότι αν ο καθένας κατέθετε το προσωπικό του παράδειγμα στο θέμα αυτό, θα γέμιζαν 8 σελίδες. ανεξάρτητα από τα τυπικά προσόντα που έχει ένας νέος σήμερα,για παράδειγμα κατοχή πανεπιστιμιακού ή άλλου τίτλου , πιστεύω ότι οι γνώσεις του στην αστρονομία , κατά μέσο όρο , περιορίζονται στα πολύ θεμελιώδη αξιώματα της αστρονομίας , σε θέματα δηλαδή που διδαχτήκαμε στο δημοτικό. " η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και το φεγγάρι γύρω από τη γη".

 

θέλοντας να κάνω πλάκα σε μια φίλη μου της είπα ότι έβλεπα ένα άστρο με το τηλεσκόπιο και ξαφνικά το άστρο έπεσε και έκείνη το πίστεψε.

 

φυσικα, η έλλειψη παιδείας είναι γενικότερη και βαθύτερη και δε περιορίζεται μόνο στα αστρονομικά!

 

τι φταίει για αυτό; πιστεύω πάνω από όλα, το σχολείο και η υιοθέτηση όλο και πιο ψεύτικων και σάπιων προτύπων από τη νεολαία.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης