Jump to content

Προβολές μεγάλης οθόνης στο Νέο Πλανητάριο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι προβολές ταινιών μεγάλης οθόνης στo Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την πρώτη θολωτή αίθουσα με προβολέα iWERKS στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

 

Το φιλμ των ταινιών μεγάλης οθόνης, τύπου IMAX και OMNIMAX, έχει διαγώνιο 70 χιλιοστά, προσφέρει δηλαδή δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας σε σχέση με τα καρέ των συμβατικών ταινιών.

 

Οι ταινίες 15/70 (φιλμ με διαγώνιο 70mm και 15 περφορέ) θα προβάλλονται στον εντυπωσιακό θόλο των 950 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει το πλανητάριο. Το σχήμα και το μέγεθος της οθόνης, αλλά και η ευκρίνεια και η φωτεινότητά της -ο προβολέας iWERKS έχει ισχύ 15.000watt- προσφέρουν στους θεατές την αίσθηση ότι βυθίζονται στο περιβάλλον της προβολής.

 

Η πρώτη ταινία μεγάλης οθόνης στην Ελλάδα είναι Οι Εξερευνητές, μια περιπέτεια στον κόσμο της επιστήμης από τη βραβευμένη ομάδα της MacGillvray Freeman Films.

 

Το έργο, διάρκειας 40 λεπτών, μεταφέρει το συναρπαστικό αίσθημα της ανακάλυψης σε έξι ενότητες: Ο περίπλους της Γης από τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, η εξερεύνηση της Αφροδίτης από το σκάφος Μαγγελάνος της NASA, η ανακάλυψη των σπηλαιογραφιών της Αλταμίρα στην Ισπανία, η επικοινωνία μεταξύ νοήμονων ζώων, η ζωή του Ισαάκ Νεύτωνα, και τα μυστικά του βόρειου σέλατος.

 

Οι Εξερευνητές προβλήθηκαν την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση για τους δημοσιογράφους, κατά την οποία ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και ο διευθυντής του πλανητάριου Διονύσης Σιμόπουλος παρουσίασαν τη νέα ζώνη ταινιών και την τεχνολογία iWERKS.

 

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο βρίσκεται στην οδό Συγγρού 387 στο Παλαιό Φάληρο. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 9469641 και 2109469600.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
Πρόσφατα επισκεύθηκα το καινούργιο πλανητάριο και ειλικρινά έμεινα έκπληκτος από το μέγεθος και την ποιότητα των εγκαταστάσεων, αλλά τα ράσα δεν κάνουν το παπά, δηλαδή δεν φτάνει μόνη η συνχρονη τεχνολογία για ένα καινούργιο πλανητάριο αλλά χρειάζεται και καλής ποιότητας και τεκμηριωμένες ιδέες που πρέπει να προβάλλονται. Αυτό το διαπύστωσα απο τις θεωρίες που χρησιμοποιούσε ο αφηγητής για να εξηγήσει τα αστρικά φαινόμενα, οι θεωρίες αυτές είναι παλιές και ανίσχυρες πλέον, χρειάζονται και οι ιδέες εκσυνχρονισμό. :twisted:
Για το αρχείο σας!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Κωνσταντίνε,

Και εγώ επισκέφτηκα το πλανητάριο πριν από λίγο καιρό και δεν συμφωνώ με αυτό που διαπίστωσες. Δεν είπαν κάτι λανθασμένο η ξεπερασμένο. Επειδή τυχαίνει να είμαστε και συνάδελφοι έχουμε ένα υπόβαθρο περισσότερων γνώσεων γύρω από τα αστρικά φαινόμενα και ίσως να αναφέρεσαι στο ότι δεν μπαίνει σε ιδιαίτερο βάθος η παρουσίαση. Αν και έχει δίκιο σε αυτό, εντούτοις μην ξεχνάς πως οι παρουσιάσεις που κάνουν απευθύνονται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ κοινό και πρέπει να βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο ώστε να είναι προσιτές ακόμη και από ένα μαθητή γυμνασίου. Λογικό ειναί λοιπόν να μην εμβαθύνουν σε θεωρίες και έννοιες που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές όσο καλή θέληση και να έχει ακροατής και ομιλιτής.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακριβώς αυτό εννόω, αλλά πρόσεξα Π.χ: ότι έκανε λόγο για τη θεωρία των Χορδών που πλέον έχει αντικατασταθεί απο το Mtheory θεώρίες παραπλήσιες αλλά όχι ίδιες, αυτό ίσως οφείλεται στη μερική παλαιότητα των

ταινίων, για αυτό εξάλλου πρότεινα εξυνχρονισμό, έτσι ώστε οι ίδέες που προβάλλονται ανέξαρτητα αν είναι θεωρίες ή νόμοι της φυσικής, να είναι αυτές που κυριαρχούν στην εποχή που ζούμε. :idea:

Για το αρχείο σας!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα πήγα στο πλανητάριο και ήταν φανταστικό.Δεν το περίμενα τόσο καλο :shock: .Το μόνο (ελάτωμα) που παρατήρησα ήταν ότι επειδή οι εικόνες προβάλονται στο ταβάνι το οποίο είναι στρογγυλό υπήρχε μία παραμόρφωση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ιάκωβε,

 

Η προβολή στο θόλο του προβολέα iwerk είναι υπολογισμένη προκειμένου να μην υπάρχει παραμόρφωση εκτός αν βρισκόσουν κάπου στα πολύ χαμηλά ή στα πολύ υψηλά σημεία τις αίθουσας, περιοχές λίγο περίεργες. 8) :arrow: :mrgreen:

Για το αρχείο σας!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης