Jump to content

Πρόβλημα εστίασης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ όλους τους αστρόφιλους

 

Προσπαθώ εδώ και πολύ καιρό να βγάλω φωτογραφίες κύριας εστίασης( prime focus ), αλλά δεν καταφέρνω να εστιάσω. Διαθέτω το C 9 1/4 XLT GT της Celestron , Radial Guider , ZENITH SLR, MINOLTA SLR και όλα τα παρελκόμενα αξεσουάρ που χρειάζονται για φωτογράφηση με αυτή τη μέθοδο . Πραγματικά μου φαίνεται βουνό όλη η υπόθεση. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να εστιάζει κανείς ; Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος ;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

File Ari geia sou,

Einai dyskolo na pei kaneis apo makria ti kaneis lathos.

Isos voithouse ligo an egrafes merikes leptomereies akomi gia to ti akrivos symvainei.

I diadikasia tis estiasis einai mia diadromi(as to poume etsi),xekinas apo kapou gia na ftaseis sto focus sto simeio estiasis diladi,kai horizetai stin diadromi prin to focus ''intrafocal'' meta erhomaste sto focus sto simeio diladi tis apolytis estiasis kai opos synehizoume kai gyrizoume to rodelaki fevgoume apo to focus kai pame ''extrafocal''

Tora avto pou tha itan simantiko na xeroume einai to an boreis na kaneis tin diadromi avti me to tileskopio sou kai tin camera pano,in an gia paradeigma gia kapio logo den boreis na ftaseis kan sto simeio tou focus.

Pithanon na symvainei to proto na estiazei diladi kanonika to tileskopio me tin camera alla akomi kai sto simeio tis estiasis i eikona na min einai arketa kathari,pragma pou ofeiletai stin camera giati shedon oles oi reflex ehoun ena mat fako pou de volevei stin parakolourthisi kai tin estiasi antikeimenon me ligosto fos.

An einai etsi loipon den eisai o monos pou ehei avto to provlima gia to opoio kai tropoi epilisis yparhoun alla prin arhisoume na psahnoume lyseis gia kati tha prepei na eimaste sigouroi oti ontos avto einai to provlima sou giavto tha voithouse pistevo polly an periegrafes me perisoteres leptomereies ti symvainei.

Apo tin alli o kathe typos tileskopiou ehei fysika kai tis idiaiterotites tou kai edo sto forum yparhoun arketoi pou ehoun peira mavton ton typo tileskopiou kai tha borousan na voithisoun xerontas tis aparaitites leptomereis.

Filika

Nikos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ, Νίκο, καταρχήν για τις συμβουλές σου σχετικά με το πρόβλημα εστίασης που αντιμετωπίζω.

Αναφορικά με λεπτομέρειες που μου ζητάς, πρέπει να σου πω ότι πλησιάζω στο σημείο εστίασης, αλλά δεν διακρίνεται εύκολα το αντικείμενο που φωτογραφίζω. Ίσως να φταίει το θαμπόγυλαο της μηχανής ή ίσως κάτι άλλο.Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι η ετίαση σε ένα S. C. τηλεσκόποιο δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση λόγου του FOCUS SHIFT.

Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τεχνική που να διευκολύνει τα πράγματα,όπως η μέθοδος του Knife edge που βρήκα στο διαδίκτυο ( κάτι που πραγματικά δεν κτάλαβα). Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να βρω άλλη κάμερα ;

 

Ευχαριστώ , Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Αρη,

 

Αν είναι εύκολο, ρίξε μια ματιά στους καθρεύτες με το όνομα "split-screen focuser" η/και "cross-hair focuser". Η λειτουργία τους είναι ίδια με το "knife-edge focuser" και είναι αδύνατο να μην καρφώσεις την εστίαση τέλεια. Για να είμαι ειλικρινής, πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μην βρει το τέλειο σημείο εστίασης με αυτους τους καθρεύτες.

 

Μερικές φωτογραφικές μηχανές (π.χ. Canon A-1), θα βρεις το "split-screen focuser" ηδη ενσωματομένο και με άλλες (π.χ. Canon EOS 3) είναι αξεσουάρ που αγοράζεις επιπλέον.

 

Αν η δουλεία που κάνεις έχει να κάνει με βαθύ ουρανό, ρίξε και μια ματιά στο "Hartmann mask".

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου , Αντώνη

 

Να ευχαριστήσω εσένα , το Νίκο και βέβαια όλη την αστροπαρέα που συνδράμουν να με βοηθήσουν στα πρώτα δύσκολα βήματα της αστροφωτογραφίας. Είναι αλήθεια τελικά ότι για μια καλή φωτογραφία δεν αρκούν τα απαραίτητα εργαλεία , αλλά κυρίως η σχολαστικότητα και η επινοητικότητα.

Αντώνη , διάβασα πολύ προσεκτικά τις συμβουλές σου και ειδικά με τους καθρέπτες που περιέγραψες πιο πάνω. Πρέπει όμως να σε διαβεβαιώσωότι όταν πήγα σε κάποια κταστήματα φωτογραφικών ειδών εδώ στη Θεσσαλονίκη και ρώτησα ποια έιναι η πιο κατάλληλη φωτογραφική μηχανή που θα με βοηθούσε περισσότερο στην αστροφωτογραφία , η απάντηση που πήρα είναι ότι ΄΄ δεν ξέρουμε΄΄ ή ΄΄όλες την ίδια δουλειά κάνουνε ΄΄ ή ΄΄η πιο ακριβή βοηθάει περισσότερο ΄΄. Δεν τους κατακρίνω τους ανθρώπους ,έμποροι βέβαια είναι ή στην καλύτερη περίπτωση γνωρίζουν μόνο από φωτογραφία και όχι ΄΄ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΄΄Τα λέω όλα αυτά διότι αν μπω στη διαδικασία να τους ρωτήσω για καθρέπτες κτλπ. ίσως απογοητευτώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι δε με βοήθησαν καθόλου. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι ΄΄ εραστές της τέχνης΄΄και στην προκειμένη περίπτωση οι ΄΄ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι και αστρονόμοι΄΄.

Αντώνη , βρήκα πολύ ενδιαφέρον τη μέθοδο , "HARTMAN MASK",μια και με ενδιαφέρι πάρα πολύ να φωτογραφίζω βαθύ ουρανό. Ήδη στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές πληροφορίες. Το μόνο που δεν εντόπισα έναι : τι διάμετρο θα πρέπει να έχουν οι τρύπες σ΄αυτή τη μάσκα . Θα με βοηθούσες κι εσύ και η υπόλοιπη παρέα σ΄αυτό το προβληματακι. Απλά υπενθυμίζω πως η διάμετρος του τηλεσκοπίου είναι 9,25 ίντσες

 

 

Φιλικά , Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρη,

 

Εφοσον τωρα μιλαμε για βαθυ ουρανο και το "Hartmann Mask", τωρα και εγω θα μπορεσω να εστιασω την βοηθεια καλυτερα.

 

Κατ'αρχην, αντι κυκλους η κατασκευη να γινει με τριγωνα. Ποιο συγκεκριμενα, χρειαζομαστε δυο τριγωνα τοποθετημενα στο διαμετρο του καπακι (με το C14 της Celestron που εχω, αγορασα δυο καινουργια καπακια απο την Celestron - ενα για το Hartmann Mask και το αλλο για το ηλιακο φιλτρο της Baader).

 

Σχεδιασα τα δυο τριγωνα στις δυο ακρες του καπακι αλλα αρκετα προς τα μεσα ωστε να μην υπαρχει κοινο σημειο μεταξυ το δακτυλιδι του corrector plate και το τριγωνο. Π.χ. αν το δακτυλιδι του corrector plate εχει φαρδος 1 εκ, τα δυο τριγωνα ειναι περιπου 1,5 εκ απο την ακρια. Για το μεγιστο/ευνοικοτερο αποτελεσμα, τα δυο τριγωνα πρεπει να ειναι οσο ποιο μακρια απο το κεντρο οσο μπορουμε.

 

Οσον αφορα το μεγεθος, δεν πρεπει να ειναι ουτε πολυ μικρα και ουτε πολυ μεγαλα (υπαρχει λογος φυσικα). Τα δικα μου ειναι 5 εκ η καθε πλευρα τριγωνου. Οταν τα τριγωνα ειναι πολυ μικρα, με δυσκολια 8α υπαρχει αρκετο φως για να εστιασουμε - αν ειναι πολυ μεγαλα, με δυσκολια θα μπορεσουμε να εστιασουμε με τα τριγωνακια λωγο υπερβολικου φωτος.

 

Τριτο, τα τριγωνα πρεπει να ΜΗΝ εχουν την ιδια κατευθηνση το ενα με το αλλο. Δηλαδη το ενα θα εχει μια απο τις τρεις γωνιες προς το κεντρο οπου το αλλο θα την εχει προς τα κατω. Το καλο με αυτη την μεθοδο ειναι οτι με το "out-focus" τα τριγωνακια θα προχορουν προς το κεντρο (το ενα προς το αλλο) και, οταν φθασουμε κοντα στο σημειο καλης εστιασης, τα τριγωνακια θα καλυψουν το ενα το αλλο και θα δουμε ενα σχημα με εξι ακτινες ("diffraction pattern"). Τωρα, επητιδες, προχοραμε με την εστιαση περα ("in-focus") απο το σωστο σημειο οπου θα δουμε τα δυο τριγωνακια να απομακρυνοντε (το τριγωνακι απο τα αριστερα τελικα θα περασει απο το κεντρικο σημειο του πεδιου και θα παει προς τα δεξια και αντιστοιχα με το αλλο τριγωνακι). Σε αυτο το σημειο θα γυρισουμε προς τα πισω για να ξαναβρουμε το κεντρικο σημειο και οπου θα εχουμε βρει τελικα ενα πολυ καλο σημειο εστιασης.

 

Αν η παραπανω παραγραφος δεν ειναι σαφεστατη, μην ανησυχεις. Με την πρωτη βραδια με το "Hartmann Mask" θα δεις αμεσως τι προσπαθω να περιγραψω παρα πανω.

 

Θα παρω και μια φωτογραφια απο το δικο μου "Hartmann Mask" και σε λιγα λεπτα θα στειλω συνδεσμο για να δεις ακριβως τη σου γραφω.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Αντώνη,

 

Εκπληκτική η ανάλυση που έκανες στον Αρη. Νομίζω ότι αν συμπληρωθεί με μερικές εικόνες που θα έχουν in-focus out-focus παραδείγματα όπως επίσης και έναν ενδεικτικό πίνακα για διαφορετικά μεγέθη τηλεσκοπίων, θα μπορούσε να τοποθετηθεί σαν αυτοτελές άρθρο που θα βοηθούσε όλους τους έλληνες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα βήματα στην αστροφωτογράφηση.

 

Θα ήθελα πολύ να συνεργασθώ μαζί σου στην κατασκευή ενός τέτοιου άρθρου.

 

Παρεπιπτόντως, έχω στρωθεί στο διάβασμα του βιβλίου.

 

 

Φιλικά

 

 

Στάθης Αλεξόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε , Αντώνη ,

 

 

σε ευχαριστώ για τις αναλυτικές σου συμβουλές. Είναι πολύτιμες και κατανοητές.Με ετυπωσίασε το γεγονός ότι χρησιμοποιείς τρίγωνα και όχι κύκλους όπως σχεδόν οι περισσότεροι ερασιτέχνες που βρήκα στο διαδίκτυο.Η πρώτη μου απόπειρα είναι να κατασκευάσω ένα Hartmann Mαsk από χαρτόνι πρώτα και στη συνέχεια θα κατασκευάσω ένα από αλουμίνιο.

Παρεπιπτόντως θα συμφωνήσω με το Στάθη να γραφτεί ένα πλήρης αρθρο σχετικά με αυτό και με άλλα θέματα που αφορούν την αστρονομία και την αστροφωτογραφία , βοηθώντας έτσι πολλούς Έλληνες που ξεκινάνε τα πρώτα τους βήματα στην ερασιτεχνική αστρονομία .

 

Φιλικά Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στάθη,

 

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να "μεταφέρω" αυτα που ήθελα να εκφράσω.

 

Για σίγουρα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί το θέμα με τις φωτογραφίες που περιγράφεις. Τι θά κάνω είναι να ετοιμάσω μια σείρα φωτογραφιων - ισως 8 με 10 - που θα δειχνουν την διαδικασία απο out-focus/focus/in-focus/focus και οπου φυσικά θα ολοκληρώσει το τμημα της εστίασης με το "Hartmann Mask".

 

Αν θελέτε μπορώ να προσθέσω ακόμα λίγο σχόλειο για αυτους που κατέχουν και ψηφιακους εστιαστες ωστε να βρούμε με σχεδον απόλυτη ακρίβεια το κρίσιμο σημείο εστίασης ("CFZ" η "Critical Focus Zone" στον Αγγλικο/Αμερικανικο τυπο).

 

Οσον αφορα ενα αρθρακι, θα ειναι μεγάλη μου χαρα !!!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε , Αντώνη ,

 

 

σε ευχαριστώ για τις αναλυτικές σου συμβουλές. Είναι πολύτιμες και

 

Αρη,

 

Να εισαι καλα!

 

κατανοητές.Με ετυπωσίασε το γεγονός ότι χρησιμοποιείς τρίγωνα και όχι κύκλους όπως σχεδόν οι περισσότεροι ερασιτέχνες που βρήκα στο διαδίκτυο.Η πρώτη μου απόπειρα είναι να κατασκευάσω ένα Hartmann Mαsk

 

Οντως ειναι λαθος με τους κυκλους ... ειναι δυσκολο οταν φθασουμε κοντα στο σημειο καλης εστιασης να διακρινουμε μεταξυ εναν κυκλο και ενα ελαχιστο οβαλ οπου με τα τριγωνακια ειναι πολυ ποιο ευκολη η δουλεια μας! :wink:

 

από χαρτόνι πρώτα και στη συνέχεια θα κατασκευάσω ένα από αλουμίνιο.

 

Αυτο εκανα και εγω αρχικα για να βρω τις κατάλληλες διαστασεις κ.α.

 

Παρεπιπτόντως θα συμφωνήσω με το Στάθη να γραφτεί ένα πλήρης αρθρο σχετικά με αυτό και με άλλα θέματα που αφορούν την αστρονομία και την αστροφωτογραφία , βοηθώντας έτσι πολλούς Έλληνες που ξεκινάνε τα πρώτα τους βήματα στην ερασιτεχνική αστρονομία .

 

Μονο που δεν υπαρχει τουλαχιστο ενα Ελληνικο περιοδικο για κάτι τέτοιο?! Υπαρχουν πολλα που μπορουν να γινουν προς την παιδεια ολων σε σχεση με την αστρονομια και αστροφωτογραφηση αλλα δεν το βλεπω εφικτο εκτος απο την πολυτιμη (!) βοηθεια του Ανδρεα εδω στο AstroVox.

 

Φιλικά Άρης

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Επανέρχομαι στο θέμα του Hartman Mask ρωτώντας :

α) αν υποθέσουμε ότι θέλουμε ένα harman Mask για 4,5" ή για 6" τηλεσκόπιο, ποιό θα πρέπει να είναι το μήκος της πλευράς των τριγώνων ;

β) Το Hartman Mask χρησιμοποιείται μόνο για deep sky ή και για Σελήνη και Πλανήτες ;

 

Ο λόγος που ρωτάω είναι : έφτιαξα ένα hartman mask (αλλά με λευκό χαρτόνι) για 4,5" με μήκος πλευράς τριγώνων 2 εκατοστών. Το δοκιμάσαμε χθές στη Σελήνη, όντως έδειχνε ότι κάνει δουλειά για την εστίαση. Δυστυχώς δεν διέκρινα τριγωνάκια, απλά μια πιό θαμπή Σελήνη. Στον Κρόνο δεν δοκιμάσαμε μια και είχε αρκετό αεράκι και έκανε δύσκολη την παρατήρηση σε μεγάλη μεγέθυνση. Επίσης δεν δοκιμάσαμε και στο M42 διότι η Σελήνη ήταν αρκετά κοντά για deep sky, και ήμασταν και μέσα στην πόλη.

Μήπως η καλύτερη κατασκευή, πρέπει να γίνει σε ένα ποσοστό του εμβαδού της διαμέτρου του τηλεσκοπίου, σε σχέση με τα εμβαδά των τριγώνων, ή πάω μακρυά ;

Σχολιάζοντας για την ύπαρξη του astrovox, σίγουρα είναι ένα πολύ καλός τρόπος ενημέρωσης, ανταλαγής απόψεων και εμπειριών, που χρειάζεται και προάγει το χόμπυ (ας το ονομάσουμε έτσι).

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημητρη,

νεταρε σε σημειακη φωτεινη πηγη(δηλ σε ενα αστρο) μετα στοχευσε αυτο που θελεις να φωτογραφισεις αφου βγαλεις την μασκα και αφησεις την εστιαση ως εχει.

Τα τριγωνα εχουν ενα οριο μεχρι το σημειο που θα παρεμβαλλεται η κεντρικη παρεμποδιση...

Καντα σχετικα μεγαλα ωστε να μαζευεται καμποσο φως.

 

Καλα να περνας!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Δημητρη,

 

Το Hartmann Mask βοηθαει ιδιαιτερα με πηγες φωτος τυπου "point-source" (δηλαδη αστερες). Γι'αυτο τον λογο, θα σου'λεγα να συνκεντρωθεις μονο στα αντικειμενα βαθυ ουρανο οσον αφορα το Hartmann Mask.

 

Τωρα με το μεγεθος καθε πλευρας τριγωνων, τα δυο εκατοστα ειναι σωστα. Με το δικο μου (διαμετρο προτερευον 35,6 εκ), η καθε πλευρα ειναι 5 εκ (δες http://www.perseus.gr/EquipPage/eq-access-14.jpg ) ... η αναλογια με το δικο σου δειχνει καπου της ταξεως των 2 εκ.

 

Για πλανητες, βοηθαει (και εκει) αλλα δεν χρειαζεται ... με τον Δια, θα εστιασεις με την βοηθεια των τεσσαρων δορυφορων ... το ιδιο με τον Κρονο και τους 6-8 ορατους δορυφορους ... με τη Σεληνη που ειναι "extended light-source" αντι "point-source", θα βρεις τους πιο μικρους κρατηρες και θα εστιασεις εκει με το ματι (η με αυτοματο εστιαστη).

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη, γεια σου και σένα,

ευχαριστώ. Για την αναλογία κάπου εκεί την έβλεπα και εγώ. Κατανοητή η παρατήρηση για τους πλανήτες (καλή ιδέα) και τη Σελήνη. Είχα δεί ήδη το δικό σου Hartman Mask και γι'αυτό πήγα την αναλογία σε 2 εκατοστά μήκος πλευράς τριγώνου. Να 'σαι καλά.

Μόλις γυρίσαμε από παρατήρηση αλλά δύσκολη με αρκετή συννεφιά και πολλές δυσκολίες. Ήταν αδύνατο να το χρησιμοποιήσω το hartman mask. Ευτυχώς σιγά σιγά θα αρχίσει να ανοίγει ο καιρός. Πάντα επιτυχίες σε όλους.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης