Jump to content

ΣΦΑΚ - Αστρονομία του Δρόμου: Η Πανσέληνος του Ιουλίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο κόσμος άρχισε να μαζεύετε από νωρίς μιας που περισσότερο η περιέργεια για το τηλεσκόπιο του Δημήτρη παρά η Ανατολή της Σελήνης στις 9.10 μαγνήτιζε τους περαστικούς. Η βραδιά ήταν καλή, το ελαφρύ αεράκι καθάριζε την ατμόσφαιρα από την υγρασία και μας δρόσιζε καθώς πασχίζαμε να στήσουμε τον εξοπλισμό και να κάνουμε τις απαιτούμενες ευθυγραμμίσεις.

 

Παρόντες από νωρίς και αρκετά μέλη του Συλλόγου που ήρθαν να θαυμάσουν την εκπληκτικής ομορφιάς Σελήνη η οποία πιστή στο ραντεβού της χάρισε μια πολύ όμορφη ανατολή. Επιφωνήματα θαυμασμού ακούγονταν από όλα τα σημεία που ήταν στραμένα τηλεσκόπια και κιάλια.

 

Από τον Σύλλογο ο Δημήτρης με το πιστό του οκτάιντσο, ο Αποστόλης με το Μακ του, εγώ με τις "διόπτρες" μεγάλου μεγέθους και από το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου ο Άκης με τον Αντώνη με το πολύ επιβλητικό 9.25 Σμιτ-Κασεγκρεϊν, η Ευγενία στην γραμματεία να μοιράζει φυλλάδια και πληροφορίες για τον Σύλλογο δεν σταματήσαμε δευτερόλεπτο να μιλάμε, να εξηγούμε, να απαντάμε σε ερωτήσεις. Εκτός από την Σελήνη οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Δία με τους δορυφόρους του και διπλούς αστέρες στον Κύκνο και την Λύρα.

 

Τα 150 φυλλάδια για την σελήνη που είχαμε ετοιμάσει έγιναν ανάρπαστα ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που δήλωσαν ενδιαφέρον για τον σύλλογο. Υπολογίσαμε μια προσέλευση άνω των 400 ατόμων από τις 9 μέχρι τις 2 που μείναμε στο παρκάκι δίπλα στην Πύλη της Άμμου. Από πολύ μικρά παιδιά, το μικρότερο που κοίταξε την Σελήνη από τα κιάλια μου ήταν 6 μηνών μέχρι 80άρηδες "που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ το φεγγάρι τόσο κοντά". Από μετανάστες μέχρι καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλοί φυσικοί και μαθηματικοί να έχουν κάνει πηγαδάκια και να συζητάνε για σκοτεινή ύλη, σταθερές και εξισώσεις, σπουδαστές, τουρίστες... όλοι να παρακολουθούν, να εξετάζουν, να ρωτάνε και να απορροφούν πληροφορίες από τις συζητήσεις, κάποιοι θέλανε να δουν και την σημαία των Αμερικανών στην επιφάνεια της...

 

Το διασκεδάσαμε πάντως πάρα πολύ, γνωρίσαμε πολύ κόσμο και θαυμάσαμε ένα υπέροχο φεγγάρι το οποίο μας υποσχέθηκε ακόμα πιο θεαματική εμφάνιση στα τέλη του Αυγούστου

 

1068419376_sfakmoon2.jpg.be0bb545df5e4fbc09602f18af98d752.jpg

το 9.25 του Πανεπιστημίου Κρήτης "κοιτάει" την Σελήνη

 

49739698_sfakmoon1.jpg.b74c98f30dde3f375ffd452fd17066d1.jpg

Η Σελήνη από την Olympus Sp-500

 

1306744367_sfakmoon0.thumb.jpg.77ad1527729d0126af11aca2fb70de3d.jpg

Η αφίσα

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης