Jump to content

Εκδηλώσεις Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι του astrovox,

ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, έχει αρχίσει ήδη την λειτουργία του (παρόλο που δυστυχώς ακόμη περιμένουμε την μέρα που θα έρθει επίσημα το καταστατικό στα χέρια μας). Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Καλοκαίρι 2004 προγραμματίζονται οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

Την εβδομάδα που κυλάει ήδη προγραμματίζονται ήδη εκδηλώσεις για τα μέλη του συλλόγου :

α. εκδήλωση που θα αφορά την ενημέρωση των μελών πάνω στη λειτουργία του τηλεσκοπίου και του εξοπλισμού του.

β. το ερχόμενο Σάββατο (10 Ιουλίου 2004) προγραμματίζουμε παρατήρηση με χρήση 5 τουλάχιστον τηλεσκοπίων από 4,5'' έως 8'' σε περιοχή κοντά στο χωριό Συκοράχη της Αλεξ/πολης.

Οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων αυτών θα ανακοινωθούν στα μέλη, από αύριο το βράδυ, που θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τον τόπο και χρόνο που θα λάβει χώρα η κάθε εκδήλωση. Περισσότερες πληροφορίες στην υπό κατασκευή δικτυακή σελίδα www.alphait.gr/astronomy

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν τηλεφωνικά, για να ενημερωθούν για περισσότερες λεπτομέρειες. Τα τηλέφωνα και email της προσωρινής διοίκησης βρίσκονται στη σελίδα μας.

Ευχόμαστε να το ευχαριστηθούμε όλοι.......

 

Με τιμή

Πρασόπουλος Δημήτρης

Πρόεδρος προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου

Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι του astrovox γειά σας,

τελικά χθές έγινε το αστροπάρτυ μας στην Συκοράχη. Φτάσαμε κατά τις 21,00 και αρχίσαμε να στήνουμε πέντε τηλεσκόπια τα δύο με 8" ,άλλα δύο 5" , ένα 4,5" και ένα διοπτρικό μικρότερο καθώς επίσης και 2 ζευγάρια κιάλια και δύο μονόκιαλα. Η παρατήρηση κράτησε περίπου ώς τις 02,00 και μετά αρχίσαμε φιλοσοφική συζήτηση ως τις 02,30 (και βάλε...)

Καταφέραμε να δούμε M4, Μ8, Μ13, Μ31, Μ57, Μ81, Μ108, με όλα τα τηλεσκόπια. Επίσης πιάσαμε πολύ εύκολα με τα κιάλια, το σμήνος Brocchi και μερικά από τα αντικείμενα Messier (M4, M8, M13, M31) . Έγινε προσπάθεια για φωτογράφιση με τεχνική prime focus αλλά νομίζω ότι μόνο το Μ8 θα μας δώσει καθαρό είδωλο. Άλλη μία προσπάθεια στο Μ13 πιθανότατα δεν πέτυχε λόγω του αέρα.

Καθ' όλη τη διάρκεια των παρατηρήσεων των αντικειμένων διαβάζαμε και τα σχόλια που είχαμε ετοιμάσει από πρίν ή από τα βιβλία και τους χάρτες που είχαμε μαζί μας.

Επίσης σε κάποια κενά των παρατηρήσεων σαν μικρό διάλειμμα αναλύσαμε τις μορφές των αστερισμών και του ουράνιου θόλου διότι είχαμε και πέντε μέλη τα οποία ήταν νεοφώτιστα στην αστροπαρατήρηση.

Φυσικά ρίξαμε και μια ματιά στο Δία (εύκολα διακρίναμε τους δορυφόρους (Καλλιστώ Γανιμήδης, Ευρώπη), αλλά δεν καταφέραμε να διακρίνουμε την Ιώ (η οποία ήταν κολλημένη με το Δία).

Είχε ένα ελαφρό έως δυνατό αεράκι μερικές φορές και δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρό είδωλο στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Το παρόν δήλωσαν δεκαπέντε άτομα από τα μέλη του συλλόγου και μείναμε όλοι ευχαριστημένοι.

Κατά τις 01,50 εμφανίσθηκε και η Σελήνη στην οποία ρίξαμε επίσης μια καλή ματιά έτσι για το καλημέρα.....

Δυστυχώς, πάλι δεν κρατήσαμε σημειώσεις από τις παρατηρήσεις. Την άλλη φορά υποσχεθήκαμε να το κάνουμε. Η χαρά της παρατήρησης, είναι κακός σύμβουλος για την καταγραφή των παρατηρήσεων.

Την άλλη φορά θα είμαστε πιό έμπειροι και πιστεύω καλύτεροι.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης προγραμματίζει να δώσει το παρόν στην Εμπορική Έκθεσης Αλεξανδρούπολης με τη βοήθεια τοπικών φορέων (όχι με δικό του stand φυσικά). Σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε ένα τηλεσκόπιο για παρατήρηση της Σελήνης αλλά το πρόβλημά μας είναι, ότι η Σελήνη δεν είναι σχεδόν καθόλου ορατή τις μέρες από 16 - 21 Ιουλίου που διαρκεί η έκθεση (μικρό φωτιζόμενο μέρος Σελήνης, δύση έως το 23,11 το μέγιστο)

Σπάω το κεφάλι μου τι να δούμε εκτός από Σελήνη και Δία. Να σημειώσουμε ότι μιλάμε για ισχυρό φωτισμό και γι'αυτό λέγαμε για τη Σελήνη. Εκτός αν μεταφερθούμε έξω από το χώρο της έκθεσης.....Θα ήμασταν ευγνώμονες για ιδέες.

Λέμε για ένα φορητό υπολογιστή με ένα πρόγραμμα αστρονομίας, που έτσι κι αλλιώς είναι το εύκολο, αλλά βλέπω ότι δεν είμαστε τυχεροί με τις ημερομηνίες για στοιχειώδη παρατήρηση, μέσα από την περιοχή που διοργανώνεται η έκθεση.

Έχει δοκιμάσει κάποιος σύλλογος παρόμοιο εγχείρημα, να μας βοηθήσει ;

Ευχαριστούμε.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης