Jump to content

Έλληνες ερευνητές βλέπουν την κλιματική αλλαγή στην... πινακ


Bi2L

Προτεινόμενες αναρτήσεις

(πηγη in.gr)

 

Εξετάζοντας περισσότερους από 600 πίνακες με ηλιοβασιλέματα, από την Αναγέννηση μέχρι τον εξπρεσιονισμό, ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μελετούν την εξέλιξη του κλίματος της Γης τους τελευταίους αιώνες.

 

 

Η ομάδα του Χρήστου Ζερεφού, προέδρου του Αστεροσκοπείου, αναλύει τα χρώματα στους πίνακες για να μελετήσου την ψύξη της ατμόσφαιρας από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως αυτή του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883.

 

Καθώς το υλικό που εκτινάχθηκε διέχεε το ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα για αρκετά χρόνια μετά την έκρηξη, οι αναφορές της εποχής περιγράφουν εντυπωσιακά, κατακόκκινα ηλιοβασιλέματα σε όλο τον κόσμο.

 

Μελετώντας τα χρώματα της δύσης πριν και μετά την έκρηξη, οι ερευνητές μπορούν να υπολογίσουν πόσο ηφαιστειακό υλικό αιωρείτο στην ατμόσφαιρα μετά την έκρηξη.

 

«Είναι η πρώτη απόπειρα να αναλύσουμε αυτά τα παλιά έργα τέχνης με επιστημονικό τρόπο, και μας δείχνει τις φυσικές μεταβολές του κλίματος στο παρελθόν» δήλωσε ο Δρ Ζερεφός στη βρετανική εφημερίδα Guardian, που δημοσίευσε άρθρο για την έρευνα.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν πίνακες 181 καλλιτεχνών -ανάμεσά τους ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ και ο Τέρνερ- χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να μετρήσουν τις σχετικές ποσότητες κόκκινου και πράσινου χρώματος κατά μήκος του ορίζοντα.

 

Διαπίστωσαν ότι οι πίνακες με την υψηλότερη αναλογία κόκκινου/πράσινο έτειναν να έχουν ζωγραφιστεί τα τρία χρόνια που ακολούθησαν την κάθε έκρηξη.

 

Ειδικά ο Τέρνερ έζησε την κατάλληλη εποχή για να ζωγραφίσει ηλιοβασιλέματα πριν και μετά τρεις μεγάλες εκρήξεις: της Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815, του Μπαμπουγιάν στις Φιλιππίνες το 1831 και του Κοσιγκουίνα στη Νικαράγουα το 1835.

 

Ιδιαίτερα έντονα στους πίνακες ήταν τα ίχνη του ηφαιστείου Ταμπόρα, του οποίου η έκρηξη εκτίναξε τόσο πολύ υλικό στην ατμόσφαιρα ώστε ευθυνόταν για το ιστορικό «έτος χωρίς καλοκαίρι».

 

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics, οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι μεταβολές στους χρωματισμούς των ζωγραφικών έργων συνδέονται με τα ηφαιστειακά φαινόμενα και δεν οφείλονται σε αλλοίωση των χρωμάτων στην πορεία του χρόνου.

 

Η ομάδα του Δρ Ζερεφού βρίσκεται τώρα σε επικοινωνία με τη διάσημη γκαλερί Tate του Λονδίνου, προκειμένου να αναζητήσει τα ίχνη της σύγχρονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 40 πίνακες του 20ού αιώνα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο οτι βλεπω σε μερικα χρονια θα εχουμε Θεαματικα Ηλιοβασιλεματα!!! Δυστυχως λογο του φαινομενου του Θερμοκηπιου και λογο τον σωματιδιων στην ατμοσφαιρα το Ηλιοβασιλεμα θα ειναι πιο εντονο και κοκκινο και δυστυχως δεν θα εχουμε καλο seeing για αστροπαρατηρησης, και αυτο μπορουμε να το διακρινουμε και τωρα.... :cry:

Βλεπε ποση υγρασια εχουμε....

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περισσότερη υγρασία και δυσφορία φέρνει η παγκόσμια θέρμανση

(πηγη in.gr)

 

Η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στην παγκόσμια θέρμανση και θα επιδεινωθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, αυξάνοντας τη δυσφορία που προκαλεί στους ανθρώπους η ίδια η ζέστη.

 

 

Έρευνα που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature υποδεικνύει ότι, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις και επαληθευτούν οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας, η υγρασία θα ανέβει κατά 12 έως 24 τοις εκατό έως το τέλος του αιώνα.

 

Και όσο πιο πολύ αυξάνεται η υγρασία, τόσο περισσότερο αποπνικτική γίνεται η ζέστη, καθώς ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί από την επιφάνεια του δέρματος.

 

Το φαινόμενο είχε προβλεφθεί από καιρό, καθώς όσο πιο θερμός είναι ο αέρας τόσο περισσότερους υδρατμούς μπορεί να συγκρατήσει. Η νέα μελέτη, ωστόσο, είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της υγρασίας είναι ανθρωπογενής.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιστ Ανγκλια στη Βρετανία χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να μελετήσουν το φαινόμενο. Αρχικά, προσομοίωσαν το κλίμα της Γης στο παρελθόν και εξέτασαν τι θα συνέβαινε σήμερα στην υγρασία αν δεν υπήρχαν οι ανθρώπινες εκπομπές αερ'ίων του θερμοκηπίου. Οι προβλέψεις του μοντέλου δεν συμφωνούσαν με την πραγματικότητα.

 

Όταν όμως οι ερευνητές λάμβαναν υπόψη τους το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το μοντέλο προσομοίωνε με ακρίβεια την αλλαγή στην υγρασία η οποία καταγράφηκε το διάστημα 1973-2002.

 

Η μελέτη βρίσκεται σε συμφωνία με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο και έδειχνε ότι η αύξηση της υγρασίας πάνω από τους ωκεανούς δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.

 

Έπειτα από τη δημοσίευση των νέων δεδομένων, οι κλιματολόγοι έχουν δει την επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε 10 διαφορετικές παραμέτρους του παγκόσμιου κλίματος: επιφανειακή θερμοκρασία, θερμοκρασία στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ολική υγρασία, υγρασία πάνω από τους ωκεανούς, θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών, βαρομετρική πίεση, ολική βροχόπτωση, πυρκαγιές και αλλαγές της βιοποικιλότητας.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης