Jump to content

Εμπειρίες με ΕΤΧ, Νο2


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα και πάλι.

 

Επειτα από μερικές ακόμα δοκιμές με το καινούργιο μου ΕΤΧ-125 θα ήθελα να προσθέσω μερικά πράγματα στην προηγούμενη μου δημοσίευση.

 

Star Align. :)

Οπως είχα πει, η ευθυγράμμιση είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, αρκεί να έχει ξεκινήσει σωστά. Ενώ λοιπόν δυο τρεις φορές τελείωσε επιτυχώς με την πρώτη προσπάθεια, κανά δυο άλλες φορές δεν γινόταν με τίποτα. Οσπου παρατηρούσα ότι το τρίποδο δεν ήταν οριζοντιωμένο ή πως δεν είχα στοχεύσει σωστά το Βορρά. Επίσης, ακόμα και με όλα σωστά, καμιά φορά το Align είχε επιτυχία μόνο αν αντέστρεφα την σειρά των αστεριών που χρησιμοποιούσα (δηλ. αντί για Vega :arrow: Deneb να έκανα align με Deneb :arrow: Vega.) Πρέπει να έχει κάποια σχέση με τις θέσεις τους εκείνη τη στιγμή.

Πάντως όταν πετύχαινε το align, μετά, σχεδόν πάντα, έβλεπα το αντικείμενο που ζήταγα στο προσοφθάλμιο. Ολα τα παραπάνω σε Alt/Az στήριξη. Polar ακόμα δεν δοκίμασα.

 

Μπαταρίες :?

Δεν το έχω χρησιμοποιήσει και πολύ καιρό το τηλεσκόπιο αλλά οι μπαταρίες (8 αλκαλικές ΑΑ) φαίνονται να έχουν αδειάσει αρκετά. Η κίνηση γίνεται αρκετά δύσκολα και με διαλείψεις. Ισως είναι και αυτός ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την αυτόματη στόχευση (GoTo). Με το τροφοδοτικό ρεύματος πάντως το μηχάνημα ξαναζωντάνεψε. Σκέφτομαι να του ξανακάνω την εκπαίδευση των μοτέρ (Train Drive) με τροφοδοσία από πρίζα αυτή τη φορά γιατί ως τώρα είχα κάνει με μπαταρίες.

Το Autostar υποτίθεται ότι παρακολουθεί την φόρτιση της μπαταρίας και όντως μια φορά που το έλεγξα έλεγε 65% φορτισμένη. Οταν όμως το ξανακοίταξα την άλλη μέρα έλεγε 100%. Αν κάνει λοιπόν reset την ένδειξη της μπαταρίας κάθε φορά που κλείνει τότε την να την κάνεις την ένδειξη? Χρησιμεύει μόνο αν σκοπεύεις να καταναλώσεις πλήρως τη καινούργια σου μπαταρία το ίδιο βράδυ ή αν θυμάσαι που ήταν η φόρτιση την προηγούμενη φορά και κάνεις μετά πράξεις.

 

Θόρυβος 8)

Οταν ψάχνει μόνο του τα αντικείμενα στη μέγιστη ταχύτητα (την 9) , είναι σχετικά θορυβώδες. Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί αλλά έχω συνέχεια την αίσθηση ότι θα βγει κανένας γείτονας να δει τι συμβαίνει νυχτιάτικα. Στο Quiet Mode ( ταχύτητα 8 ) είναι αρκετά πιο αθόρυβο αλλά και αρκετά πιο αργό. Εγώ πάντως θα το λειτουργώ στην 9 και άσε τους γείτονες να ψάχνουν.

 

Τρίποδο :(

Είναι σταθερό και αρκετά εύχρηστο (πάντα για στήριξη Alt/Az ). Αντιμετώπισα όμως ένα πρόβλημα με τις βίδες που συνδέουν τη βάση του ΕΤΧ με το πλατό του τρίποδα. Αυτές οι βίδες έχουν ένα ελατήριο, μια ροδέλα και μια ασφάλεια που κρατά τη ροδέλα στη θέση της. Μετά από μερικά βάλε-βγάλε, έφυγαν και οι ασφάλειες και οι ροδέλες με αποτέλεσμα οι βίδες να μη εξέχουν πλέον από το πλατό αλλά να πρέπει να τις σπρώχνω από κάτω μόνος μου ώστε να βρουν την οπή της βάσης του ΕΤΧ. Η αντιπροσωπεία δεν έχει ανταλλακτικά. Ισως βρω αλλού. Προς το παρόν, για ευκολία, έβαλα σημάδια στο ΕΤΧ και στο τρίποδα ώστε να ευθυγραμμίζονται εύκολα.

 

Οπτικές Παρατηρήσεις. :D :?

Με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ως τώρα, όποια DSO είδα ήταν σχετικά αμυδρά και τα άστρα τρεμόπαιζαν πολύ σε μεγάλη μεγέθυνση. Πιστεύω όμως ότι σε μια καλή τοποθεσία θα κάνει θαύματα το ΕΤΧ. Αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν η Σελήνη. Με τον 26mm φαίνεται ολόκληρη στο προσοφθάλμιο και ξεκάθαρη. Εφτασα σε μεγέθυνση 195x2 = 390 με τον 9.7 + Barlow και ακόμα φαινόταν ξεκάθαρα (και με αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα σημειωτέων). Με καλή ατμόσφαιρά πιστεύω πως θα σήκωνε και παραπάνω μεγέθυνση. Υπάρχει βέβαια και ένα θέμα με μια περίεργη ¨κηλίδα¨ που βλέπω στο προσοφθάλμιο αλλά μάλλον είναι θέμα δικής μου απειρίας στο πως κοιτάω παρά πρόβλημα του τηλεσκοπίου (δες προηγούμενη δημοσίευση).

Ομως σε τόσο μεγάλη μεγέθυνση η συνεχής παρατήρηση ήταν δύσκολη για 2 λόγους :

 

Πρώτον δεν είχα κάνει Align (η θέση του τηλεσκοπίου δεν το επέτρεπε) άρα έπρεπε να ακολουθώ τη σελήνη manually (με το Autostar φυσικά), ένα εγχείρημα όχι και τόσο εύκολο. Ποτέ δεν μπόρεσα να το ακολουθήσω απόλυτα και ασχολιόμουν περισσότερο με τα κουμπιά παρά με αυτό που έβλεπα. Σε μια ταράτσα, με ένα σωστό Align και το Tracking γυρισμένο στο Mode για Σελήνη και όχι για αστέρια, πιστεύω αυτό το πρόβλημα θα εξαλειφόταν.

 

Δεύτερον, το τηλεσκόπιο ήταν πολύ ευαίσθητο στους κραδασμούς (δεν έφταιγε ο τρίποδας πάντως). Λίγο να το άγγιζα και χοροπηδούσε ολόκληρη η σελήνη. Και ο μοχλός εστίασης δυστυχώς είναι μέρος του τηλεσκοπίου. Εδώ ο ηλεκτρονικός εστιαστής θα ήταν σωτήριος. Φταίει όμως και η Meade γιατί θα μπορούσε να κάνει το τηλεσκόπιο πιο σταθερό Στο site του Weasner αναφέρει τρόπους για να γίνει αυτό με επεμβάσεις στα ενδότερα αλλά πριν λήξει η εγγύηση εγώ τηλεσκόπιο ΔΕΝ ανοίγω. Μετά βλέπουμε.

 

Αυτά προς το παρόν. Αν ανακαλύψω κάτι άλλο θα επανέλθω. Ως τότε ελπίζω να υπάρξει και κανένα σχόλιο για τα παραπάνω.

 

Γιώργος[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμπλήρωση...

 

Ξέχασα να αναφέρω δύο πράγματα .

 

1. Φορητότητα

Το ETX-125 είναι λιγουλάκι βαρύ. Δεν είναι να το σηκώνεις και να τρέχεις μαραθώνιο. Είναι όμως αρκετά ελαφρύ για να το μεταφέρει κανείς έξω ανά πάσα στιγμή και να το ακουμπήσει σε κάποιο βάση.

 

2. Ποιότητα κατασκευής.

Θα μπορούσε να κλειδώνει καλύτερα στις δυο διευθύνσεις κίνησης. Οι οδηγίες λένε να μην το σφίγγω πολύ αλλά διαπιστώνω ότι θέλει αρκετό σφίξιμο για να κλειδώσει.. Ελπίζω να μην χαλαρώσουν οι σφικτήρες με τον καιρό και μετά έχω πρόβλημα. Το καλό είναι πάντως ότι δίνεται και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ελεύθερο, για επίγειες παρατηρήσεις π.χ. , ξεσφίγγοντας το τελείως,

Τέλος, κάπου μέσα στη βάση, εκεί όπου υπάρχουν οι μηχανισμοί, πρέπει να έχει ξελασκάρει καμία βίδα γιατί ακούγεται κάτι να σέρνεται ελεύθερο όταν γέρνω το τηλεσκόπιο. Ευτυχώς, ότι και να είναι δεν έχει επηρεάσει ως τώρα τίποτα εκεί μέσα. Η αντιπροσωπία μου είπε να τους το πάω να το ανοίξουν για να δουν τι είναι.

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιώργο,

παρακολούθησα με προσοχή τις πρώτες σου εντυπώσεις από το 125άρι για την αγορά του οποίου σου εύχομαι "καλές παρατηρήσεις".

-Για την ευθυγράμμιση καλά τα κατάφερες.Εγώ παιδεύτηκα πιο πολύ. Μεγάλη σημασία έχει το αλφάδιασμα του τρίποδα για τη home position.Υψίστης σημασίας είναι και η εισαγωγή ώρας όπως και η τοποθεσία. Μεγάλη βοήθεια βρήκα από ένα Star GPS που αγόρασα. Ξενοιάζεις μια και καλή με τα παραπάνω.Κι' εγώ κάνω το two stars alignment και φυσικά λόγω εποχής με Deneb,Altair η/και Vega. Η σειρά που δίνω δεν μου δημιουργεί προβλήματα, όπως γράφεις.

-Το φαινόμενο της μαύρης κηλίδας το αντιμετώπισα με προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης, αλλά και κει το φαινόμενο μειώνεται αν απομακρύνω το μάτι μου από το προσοφθάλμιο. Με το 26mm δεν μου συνέβη ποτέ. Το "exit pupil" είναι αλήθεια ότι το συνάντησα σε πολλές προδιαγραφές αλλά χάρις στον Rama και τον Giorgosgr κατάλαβα ακριβώς τη σημασία του και τους ευχαριστώ.

-Για το θέμα των μπαταριών Γιώργο βρήκα μια λύση δική μου. Είχα ένα από τα βαλιτσάκια των φωτογράφων που περιέχουν μια 12βολτη μπαταρία μολύβδου επαναφορτιζόμενη και το χρησιμοποιούσα με την κάμερά μου του βίντεο για φωτισμό. Του προσάρμοσα ένα βυσματάκι που κάνει για το ΕΤΧ, πρόσεξα την πολικότητα και έτσι έχω μια κυριολεκτικά αστείρευτη πηγή ενέργειας ακόμα και για ολόκληρες βραδιές παρατήρησης με την ίδια φόρτιση. Οι αλκαλικές σου μπαταρίες όταν ξεκουράζονται ή ζεσταίνονται "ξανανιώνουν" και γι' αυτό πιθανόν το Autostar να σου δείχνει πάλι 100% αλλά στην ουσία τα mA έχουν πέσει.

-Το τρίποδο παρουσίασε και σε μένα το ίδιο πρόβλημα.Μάζευα από κάτω ελατήρια και ασφάλειες. Στο τέλος βαρέθηκα και το χρησιμοποιώ χωρίς αυτά. Δεν υπάρχει πρόβλημα οι βίδες συγκρατούνται και δεν πέφτουν.Εντάξει το ξέρουμε ότι δεν έχουμε και κανένα τρίποδο αξιώσεων!

-Για την εστίαση έχω βάλει το flexible της Scopetronix και τα πράγματα πάνε αρκετά καλύτερα. Ο ηλεκτρονικός εστιαστής προσθέτει κι' άλλα καλώδια, πλην του Autostar, και του Star GPS για μένα, άσε που έτσι δημιουργούνται προβλήματα με τη κίνηση κατά την ορθή αναφορά.

-Το τηλεσκόπιο όπως λες τα έχει τα κιλάκια του.Ομως παραμένει ένα αρκετά εύκολο να μεταφερθεί τηλεσκόπιο και γι' αυτό το λόγο θα το αγαπήσεις όπως το αγάπησα και εγώ.Περνώντας ο καιρός θα γίνεται πιο "δικό σου" και θα βλέπεις σ' αυτό όλο και περισσότερα καλά στοιχεία.

Και πάλι καλορίζικο.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Νίκο.

 

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Οπως διάβασες, αν εξαιρέσεις τα μικροπαράπονα, είμαι πολύ ευχαριστημένος από το ΕΤΧ. Κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένα τηλεσκόπιο και με το παραπάνω. Και είναι και πολύ όμορφο. Πως να μη το αγαπήσεις. Αφού έχω αρχίσει να σκέφτομαι να επισκεφτώ το χωριό μου στην ορεινή Ναυπακτία τον Χειμώνα για χάρη του, και ας ξεπαγιάσω.

Για το θέμα της μετακίνησης Αθήνα-Ραφήνα, προς το παρών χρησιμοποιώ το κουτί του, όπου έχω προσαρμόσει ένα λουρί για ευκολότερη μεταφορά. Αν βρω καμία καλή βαλίτσα θα κάνω αυτό που είχες κάνει εσύ. Πάντως μπορούμε κάποια στιγμή να βρεθούμε, αν και δεν γνωρίζω πάντα εκ των προτέρων πότε θα κατέβω στην εξοχή, και να βάλουμε δίπλα δίπλα τα τηλεσκόπια. Το e-mail μου στη δουλειά είναι

g.padelas@osenet.gr

Ως τότε καλές παρατηρήσεις και σε σένα.

 

ΥΓ. Σκεφτόμουνα ότι στην Αθήνα, ένα ωραίο μέρος για παρατηρήσεις (επίγειες περισσότερο) θα ήταν ο Λυκαβηττός. Δεν ξέρω αν έχει πάει κανείς προς τα εκεί για να μου πει εμπειρίες. Ισως με παρέα το δοκιμάσω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης