Jump to content

Νεα απο τον κρατηρα στο Περου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θελω να σας γαψω μια περιληψη απο ενα αρθρο στο Sterne und Weltraum ,γερμανικο αστρονομικο περιοδικο,του Jan Hattenbach,φυσικο και ερασιτεχνη αστρονομου,που βρεθηκε στην περιοχη λιγες μερες μετα την πτωση του μετεωριτη(15-9-07).Η περιοχη ειναι σε υψομετρο 3800 μετρα με πολυ λιγη βλαστηση και μαλακο εδαφος.Ο κρατηρας εχει 14 μετρα μηκος και 3 βαθος.Γεμισε αμεσως με νερο,(που αρχικα εβραζε),γιατι λογο κοντινου ποταμιου υπαρχει πολυ νερο στο υπεδαφος.Λογω της ενωσης θειαφιου που απελευθερωθηκε απο τον μετεωριτη κατα τη προσκρουση, με οξυγονο της ατμοσφαιρας,καμια τριανταρια κατοικοι που το εισεπνευσαν ενιωσαν αδιαθεσια.Τα ΜΜΕ ανεφεραν για εκατονταδες αρρωστους ανθρωπους,κατι που ειναι ψεμματα.

Οι σεισμογραφοι κατεγραψαν ενεργεια μικρου σεισμου(17 Gigajoule),τζαμια εσπασαν και τα θραυσματα προξενισαν ζημιες,χωρις ευτυχως να τραυματιστει κανεις.

Το ερωτημα που παραμενει ανοιχτο ειναι αν ο μετεωριτης επεσε αρκετα καθετα με μεγαλη ταχυτητα,μερικα χιλιομετρα το δευτερολεπτο.Σε αυτη την περιπτωση,το ωστικο κυμα που κατα την προσκρουση διαπερασε τον μετεωριτη ειχε ταχυτητα μεγαλυτερη απο την ταχυτητα του ηχου μεσα σε αυτον,με αποτελεσμα να εκραγει.Αν ομως επεσε με μικροτερη ταχυτητα,μερικες εκατονταδες μετρα το δευτερολεπτο,θα πρεπει να ηταν πολυ μεγαλος,ωστε να δημιουργησει αυτον τον κρατηρα.

Δυστιχως η εκει κυβερνηση,στη προσπαθεια της να αξιοποιησει τον κρατηρα τουριστικα,δεν επιτρεπει την ανασκαφη του,που μπορει να φερει στο φως κομματια απο τον ισως μεγαλυτερο βραχωδη μετεωριτη(πλουσιο σε σιδηρο χονδριτη)που ειδαμε ποτε να φτανει στη γη χωρις να διασπαστει στην ατμοσφαιρα.Αν ειχε διασπαστει,δεν θα εκανε αυτον τον κρατηρα,αλλα και θα υπηρχαν μεγαλα κομματια στην ευρυτερη περιοχη.

Ο φοβος των ντοπιων ξεπεραστικε γρηγορα,οταν το γραμμαριο μετεωριτη στο διαδυκτιο εφτασε τα 50 δολλαρια,τιμη διπλασια απο αυτη του χρυσου.Ετσι εχουν σκουπισει ολη την περιοχη,και δεν προκειτε να ξαναφοβηθουν βλεποντας κατι να πεφτει απο τον ουρανο με πολυ θορυβο και καπνο. :D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης