Jump to content

Νεο τηλεσκοπιο απο AstroPhysics


aristarchus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοι φιλοι,

 

Για οσους εχουν ενδιαφερον, το νεο μοντελο απο την εταιρεια ΑΡ ... http://www.astro-physics.com/index.htm?products/telescopes/160edf/160edf ... η λιστα αναμονης εχει περασει τα πεντε χρονια (προσωπικη εμπειρια).

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε,

 

Υπάρχει και η ΤΜΒ με λιγότερο χρόνο αναμονή και καλύτερα οπτικά και Focuser.

Κατά την δική μου ταπεινή άποψη.

 

http://www.tmboptical.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πεντε χρονια; και εχουν την απαιτηση να περιμενει καποιος; Σορρυ παιδια εγω και να ειχα τα χρηματα και να θελα να τα δωσω για ενα τηλεσκοπιο τοσο μικρο ουτε θα περιμενα ουτε θα το εξεταζα καν....

Θεωρω πως τα αποχρωματικα ειναι υπερβολικα υπερτιμημενα και δεν αποτελουν την καλυτερη επιλογη κοστους αποδοσης..μαλλον την χειροτερη.Συμβιβαζομαι με κατωτερη οπτικη ποιοτητα και ενα τηλεσκοπιο μεγαλυτερου ανοιγματος ετοιμοπαραδοτο που και να το χτυπησω λιγο στο πλαισιο της πορτας οταν το βγαζω δεν θα με νοιαζει....και επιπλεον στην deep sky παρατηρηση θα "ριχνε στ αυτια" στα μικρα πανακριβα αποχρωματικα οσο υπερμαχοι των αποχρωματικων συζητανε ποσο ωραια αστρικα και πλανητικα ειδωλα δινει(ευνοουμενο φυσικα και απο το μικρο του ανοιγμα) θυμιζοντας μερικους φανατικους του Hi-Fi οι οποιοι δεν συζηταγαν τι ακουν αλλα ποσο ωραια το παιζει το μηχανημα τους.

Θυμαμαι ενα αρθρο στο S&T "Αdventures in refractorland" ετος 1989....

σχετικα με τα astrophysics... ελεγε οτι το 7" εχει φωτοσυλεκτικη και διακριτικη ικανοτητα ιδια με ενα 10" νευτωνιο καλης ποιοτητας (και τιμη 5 ,10 φορες παραπανω;η περισσοτερο; )δεν νομιζω πως αξιζει καν τον κοπο

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιωργο,

 

Συμφωνω σε ολα τα σημεια ... δυστυχως, για αστροφωτογραφηση, ειναι και ισως ο καλυτερος εξοπλισμος αυτα τα πανακριβα διοπτρικα.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Αντωνη,

επισης συμφωνω πως ειναι οτι καλυτερο ενα αποχρωματικο για αστροφωτογραφια αλλα και με αλλους τυπους τηλεσκοπιων μπορει να βγαλει κανεις ωραιοτατες αστροφωτογραφιες και χωρις να πληρωσει μια περιουσια :-)

 

Καλα να περνας

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιθανόν να μήν είναι το καταλληλότερο thread για την ερώτησή μου αλλά αφού συμμετέχουν εμπειροι ερασιτέχνες θα πάρω σίγουρα χρήσιμες συμβουλές.

 

-Τί απόδοση θα έχει ένα 80mm αποχρωματικό σε Deep Sky Οbjects?-

 

Φιλικώτατα,

 

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα angelos,

 

Το 80ED-με F7,5 αποχρωματικο είναι για widefield φωτογράφηση Deep Sky πολύ καλό αλλά για οπτική παρατήρηση για Deep Sky δεν είναι το κατάλληλο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιώργο,

Έχεις απόλυτο δίκαιο ότι δίνεις μια περιουσία για ένα διοπτρικό τύπου (ASTRO-PHYSICS TMB TEC …. ) αλλά η οπτική απόλαυση της παρατήρησης με το τεράστιο contrast που σου προσφέρουν και που είναι πλήρως διορθωμένα σε όλο το φάσμα των χρωμάτων να έχεις την τέλεια εικόνα του αντικειμένου.

Νομίζω ότι η επένδυση που γίνεται σε ένα τέτοιο τηλεσκόπιο είναι για μια ζωή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε nebula,

τα περι αισθητικης απολαυσης ειναι υποκειμενικο θεμα το οποιο ηδη το καλυψα με το προηγουμενο posting μου.

Οσο για περι χρωματικης διορθωσης αυτο ισχυει μονο αν συγκρινεις ενα αποχρωματικο με ενα απλο αχρωματικο διοπτρικο τηλεσκοπιο,για κατοπτρικα τηλεσκοπια δεν υπαρχει θεμα χρωματικου σφαλματος.

Απ την αλλη αν καποιον τον ενδιαφερει η deep sky παρατηρηση τοτε ΔΕΝ υπαρχει υποκαταστατο του ανοιγματος.

Επισης με ενα μεγαλο κατοπτρικο και μια μασκα με στρογγυλο ανοιγμα εκτος αξονα παιρνεις παραπλησια ειδωλα με ενα μικρο διοπτρικο εντελως δωρεαν ;-)

 

Καλα να περνας

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη σύγκριση αποχρωματικών και κατοπτρικών/καταδιοπτρικών τηλεσκοπίων θα βρείτε στην πολύ καλή ιστοσελίδα http://www.apm-telescopes.de στο link "Effects of Central Obstraction". Όπως πολύ σωστά αναφέρεται (και αποδεικνύεται) εκεί, ένα καλοφτιαγμένο κατοπτρικό τηλεσκόπιο ανοίγματος π.χ. 8 ιντσών και δευτερεύοντος κατόπτρου 2 ιντσών έχει παρόμοιο κοντράστ με ένα αποχρωματικό ανοίγματος 8"-2"=6 ιντσών, όταν παρατηρούμε στην ίδια μεγέθυνση. Κι αυτό διότι ως γνωστόν η κεντρική παρεμπόδιση του δευτερεύοντος κατόπτρου μειώνει ελαφρά το κοντράστ του κατοπτρικού. Αυτό σημαίνει ότι άν κάποιος θέλει να πετύχει με ένα νευτώνιο τηλεσκόπιο το κοντράστ που δίνει ένα (καλό) αποχρωματικό 4", δέν έχει παρά να διαλέξει ένα καλό νευτώνιο ανοίγματος 4"+2"=6". Κι άν το μέγεθος του κεντρικού κατόπτρου είναι ακόμη μικρότερο από 2", π.χ. 1", αρκεί ένα νευτώνιο 5". Κανένα από τα ... αποκτήσιμα αποχρωματικά των 4"-5" δεν μπορεί να δώσει καλύτερο κοντράστ, ανάλυση, φωτεινότητα από ένα προσεγμένο (και πολύ φθηνότερο) κατοπτρικό 6"-7" ιντσών. Ο αγαπητός Aristarchus έχει ασφαλώς δίκιο σε όσα γράφει: τα αποχρωματικά είναι καλύτερα για φωτογράφιση ευρέως πεδίου για αρκετούς λόγους (ευχρηστία, μέγεθος, συμπαγής κατασκευή, απουσία coma στις άκρες του οπτικού πεδίου και απουσία ρευμάτων αέρα μέσα στον οπτικό σωλήνα κλπ).

Όσο για το μεγάλο αποχρωματικό της Astro-physics, πέντε χρόνια είναι πάρα πολλά για να είναι κανείς σίγουρος ότι οι ανάγκες του δεν θα έχουν αλλάξει ή ότι δεν θα έχουν εμφανιστεί ελκυστικότερα προϊόντα. Σκεφτείτε πώς ήταν η αγορά για τους ερασιτέχνες πρίν από πέντε χρόνια: μικρότερη πικοιλία και πολύ ακριβότερες επιλογές (ιδίως για τους Έλληνες). Παραδέχομαι πάντως ότι το μικρό και φθηνό ED-80 είναι πειρασμός μιας και είναι εξαιρετικό και για παρατήρηση της φύσης.

Θα τελειώσω λίγο παράδοξα, διατυπώνωντας ...ανάποδα μια συνηθισμένη σύγκριση: Ένα μεγάλο, καλό αποχρωματικό 7"-8" ίσως καταφέρει να προσεγγίσει σε κοντράστ, ανάλυση και φωτεινότητα την εικόνα ενός προσεγμένου νευτώνιου 10" σε ιδανικές συνθήκες. Με το κατοπτρικό να πλεονεκτεί σε φορητότητα, βάρος, ευελιξία, και φυσικά σε τιμή. Ο προορισμός όμως των δύο οργάνων είναι τελείως διαφορετικός.

 

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστά και τεκμηριωμένα είναι όλα τα παραπάνω όμως νομίζω ότι στην πράξη δεν κατορθώνουν να αποδώσουν την ιδιότυπη μαγεία που προσφέρει η οφθαλμοσκοπική παρατήρηση με τα αποχρωματικά τηλεσκόπια. Πόσες φορές στη διάρκεια μιας νυκτερινής εξόρμησης δεν ακούω τους παρόντες να εκθειάζουν το είδωλο του Δία και του Κρόνου που δίνει το τετράϊντσο αποχρωματικό ED που χρησιμοποιώ και να το προτιμούν από εκείνο που δίνουν κατοπτρικά ή καταδιοπτρικά τηλεσκόπια πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου !!

 

Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν τα νευτώνεια f/8 με πολύ καλή λείανση ήταν περισσότερο διαδεδομένα. Όμως σήμερα οι περισσότεροι από μας διαθέτουν γρήγορα νευτώνεια με μεγάλο δευτερεύον κάτοπτρο ή Σμίτ Κάσσεγκραιην με σφαιρική εκτροπή κοντά στο λ/4. Ακόμη, δεν μπαίνουν όλοι στον κόπο να ευθυγράμμίζουν τα κάτοπτρα των τηλεσκοπίων τους όσο πιο συχνά γίνεται.

 

Πέρα από την απουσία κόμης στην περιφέρεια και ακτίνων αράχνης θα πρέπει να αναφέρει κανείς ως πλεονέκτημα των διοπτρικών το ότι επηρεάζονται λιγότερο από την ατμοσφαιρική διαταραχή και τις διαφορές της θερμοκρασίας (επειδή είναι μικρότερα, πιο αργά και κλειστά σε σχέση με τα νευτώνεια με τα οποία συνήθως τα συγκρίνουμε). Τις περισσότερες νύκτες το είδωλο του μικρότερου τηλεσκοπίου έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και είναι πιο ευχάριστο από εκείνο του μεγαλύτερου ενώ

η διακριτική ικανότητα στην οφθαλμοσκοπική παρατήρηση περιορίζεται από το seeing και όχι από τη διάμετρο του τηλεσκοπίου. Σπάνια κατορθώνουμε να παρατηρήσουμε διπλούς αστέρες με διαχωρισμό κάτω του ενός δευτερολέπτου όσο μεγάλο και αν είναι το τηλεσκόπιό μας.

 

Επομένως, ένα εξάϊντσο αποχρωματικό f/8 είναι κατά τη γνώμη μου προτιμότερο για την οφθαλμοσκοπική παρατήρηση των πλανητών απ' ότι ένα δεκάϊντσο f/8. Όσο για το δεκάιντσο f/8 θα με προβλημάτιζε το μήκος του που θα ήταν περίπου 2 μέτρα. Αντίθετα για τη φωτογράφηση των πλανητών με τη μέθοδο της πρόσθεσης εκατοντάδων εικόνων η μεγαλύτερη διάμετρος θα μας επιτρέψει οπωσδήποτε μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και κοντράστ ακόμη και αν τα οπτικά είναι λιγότερο καλά.

 

Τέλος νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς την σημασία των υποκειμενικών κριτηρίων στην επιλογή ενός τηλεσκοπίου από έναν ερασιτέχνη. Το διοπτρικό τηλεσκόπιο είναι ένας μαγικός σωλήνας που μας συνδέει με το διάστημα. Βρίσκεται ανάμεσα σε εμάς και στον ουρανό και έτσι στη διάρκεια της παρατήρησης αποτελεί και αυτό αντικείμενο παρατήρησης και (ναρκισιστικού) θαυμασμού. Αντίθετα το Νευτώνειο που τοποθετείται παράλληλα με το σώμα μας λειτουργεί σαν συνεργάτης ή στενός φίλος (μια ερωμένη;) που αγκαλιάζουμε και χορεύουμε μαζί της ενώ απογειώνεται και ταξιδεύει στο διάστημα... Η σχέση με το τηλεσκόπιο αποτελεί για τους ερασιτέχνες και αυτή μέρος της αισθητικής απόλαυσης της παρατήρησης όπως και η θέα των γαλαξιών και των νεφελωμάτων.

 

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις αντιρρήσεις σας.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιάννη,

θα ήθελα να σε ρωτήσω, αυτό το είδωλο του Δία, που το εθαύμαζαν οι φίλοι που συμμετείχαν στην παρατήρηση, σε πόσες μεγεθύνσεις το βλέπατε;

Γενικότερα, με το δικό σου διοπτρικό τηλεσκόπιο πόσες μεγεθύνσεις πετυχαίνεις σε παρατήρηση πλανητών, με καλή ποιότητα εικόνας; (και με καλό seeing εννοείται)

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Γιάννη,

 

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όσα γράφεις στην τελευταία παράγραφο της παρέμβασης σου. Πραγματικά, η έλξη που ασκεί ένα ωραίο (=αποχρωματικό) διοπτρικό 4" είναι σχεδόν μαγική! Είναι πολύ πιο ευχάριστο να θαυμάζει κανείς τη γεωμετρική τελειότητα και τις επιστρώσεις ενός λείου φακού, παρά να κοιτάζει τη ...μάυρη τρύπα ενός νευτώνειου που χάσκει αφήνοντας εκτεθειμένο κάτι που γυαλίζει στο βάθος, και που δε μοιάζει και πολύ με τηλεσκόπιο! Εξ' ίσου θελκτικά είναι και τα πλανητικά είδωλα με το υψηλό κοντράστ και τον πραγματικά μαύρο ουρανό γύρω τους.

Θύμα και εγώ αυτής της γοητείας, έχω ωστόσο αντισταθεί αποτελεσματικά προσπαθώντας να αντιμετωπίζω ορθολογιστικά τα τηλεσκόπια και τις επιδόσεις τους. Για να ...ξορκίσω τον πειρασμό δεν χάνω ευκαιρία να εξερευνώ τα όρια του 10ιντσου νευτώνιου κατά την παρατήρηση του ηλιακού συστήματος. Όσα περιέγραψα πρόσφατα στο δεύτερο post μου στο θέμα: Αστρονομικές Παρατηρήσεις/"Απίστευτο seeing" για τις ορατές λεπτομέρειες στη Σελήνη, είναι αποτέλεσμα της σχολαστικής αναζήτησης αυτών των ορίων και καταδεικνύουν ότι ακόμη και ένα 10ιντσο μπορεί να φτάσει στα θεωρητικά όρια της ανάλυσης του (κριτήριο Dawes) τις στιγμές που το seeing το επιτρέπει. Επειδή αυτές είναι σχετικά σπάνιες - όχι όμως ανύπαρκτες - αυτού του είδους η παρατήρηση μπορεί να γίνει κουραστική και επίπονη, εκείνο όμως που μένει απ' αυτές είναι η εμπειρία του να "ίπτασαι" πάνω από όποια περιοχή της Σελήνης επιλέξεις, ανακαλύπτοντας φοβερές λεπτομέρειες, ή η θέα του Κρόνου με είδωλο φωτεινό και περιεκτικό στις 300Χ-350Χ. (Αυτές τις μέρες - ή μάλλον νύχτες - προσπαθώ να επιβεβαιώσω κάτι που πρέπει να είδα φευγαλέα: το χάσμα του Encke). Η ικανοποίηση που δίνουν αυτές οι επιτυχίες είναι πολύ μεγάλη (τουλάχιστον για μένα) και ίσως μεγαλύτερη από την αισθητική απόλαυση που δίνει η χρήση ενός μικρότερου αποχρωματικού που δυστυχώς όμως δεν έχει τις παραπάνω δυνατότητες. Η αυξημένη ανάλυση και η φωτεινότητα του 10ιντσου μου υποδεικνύουν σαν επόμενη επένδυση ένα binoviewer για την παρατήρηση του ηλιακού συστήματος αντί για ένα αποχρωματικό 4". Το δεύτερο μπορεί να περιμένει λίγα χρόνια ακόμη. (Εν τω μεταξύ μπορεί και να μειωθούν οι τιμές!)

Από την άλλη μεριά βέβαια, είναι πέρα για πέρα αλήθινό ότι "το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς συχνότερα". Με αυτό το κριτήριο προβλέπω ότι μετά από πολλά χρόνια πιθανότατα θα νικήσει το μικρό αποχρωματικό. Όσο όμως κρατά η νεότητα και ο ενθουσιασμός, θα προτιμώ την «ταλαιπωρία» του 10ιντσου με την ισημερινή στήριξη προκειμένου να απολαμβάνω ...στενές επαφές με τα ουράνια σώματα.

 

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοι φιλοι,

 

Τελικα αργα χθες το βραδυ ελαβα μηνυμα απο την συγκεκριμενη εταιρεια μετα απο μια πολυχρονη αναμονη (5 χρονια και τρεις μηνες). Το τηλεσκοπιο θα ειναι ετοιμο προς το τελος Δεκεμβριου.

 

Περιμενω καταπληκτικες αστροφωτογραφιες απο την αρχη του νεου ετος .. και φυσικα η παρεα εδω στο AstroVox θα εχει την πρωτη ματια καθε φορα!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σε ολους!

Συμφωνω με οσα ειπε ο κυριος Ηλιοπουλος με μια μικρη ενσταση

στο οτι τα διοπτρικα δεν εχουν ακτινες αραχνης και το οτι δεν εχουν σφαλμα κομης στα ακρα ..σωστα αλλα πρωτον με ενα καμπυλο spider ουτε ενα κατοπτρικο δειχνει ακτινες αραχνης και δευτερον αν μας ενδιαφερει η πλανητικη παρατηρηση και το κανουμε αρκετα μακρυ ωστε η κεντρικη παρεμποδιση να πεσει κατω απο 18-17% τοτε αυτη καθισταται αμελητεα ως προς τις συνεπειες στο κοντραστ.Το ιδιο και η κομη στα ακρα σχεδον εξαφανιζεται...αλλα και σε ενα γρηγορο κατοπτρικο με κομη στα ακρα...ποιος παρατηρει τους πλανητες στην ακρη του πεδιου;

Προσωπικα και για πλανητες παλι νευτωνιο θα προτιμουσα αλλα ειδικα σχεδιασμενο ωστε να ελαχιστοποιουνται οι εμφυτες αδυναμιες του ειδους του....

Οσο για την αισθητικη απολαυση ..ναι ειναι γεγονος το μικροτερο τηλεσκοπιο ευνοειται ομως πολλα €€€€€ για αισθητικη απολαυση και μονο δεν νομιζω πως δικαιολογειται με αντικειμενικα κριτηρια

 

ΥΓ1 ωω ναι η παλια διαμαχη Refractror vs Reflector :-)

ΥΓ2 Collimation is the #1 killer of telescopes worldwide W. S. Houston

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης