Jump to content

Δοκιμή GSO 250mm (10") dobsonian


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας φίλοι. Επιχειρώ εδώ να καταθέσω τη γνώμη μου για το εν λόγω τηλεσκόπιο, το 250mm/1250mm f/4.8 της GSO και σαν Dobsonian αλλά και σαν οπτικό σωλήνα πάνω στην EQ6 Pro, μετά από τις παρατηρήσεις που έχω κάνει με αυτό και σε σύγκριση και με άλλα νευτώνεια άλλων εταιρειών. Το τηλεσκόπιο το αγόρασα σαν Dobsonian γύρω στα 500 ευρώ. Μαζί περιλαμβανόταν και ένας προσοφθάλμιος της TS 32mm 2 ιντσών, καθώς και ερευνητής 9Χ50.

 

Ποιότητα-κατασκευή

 

Το τηλεσκόπιο έχει ασημί χρώμα και το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι το μέγεθός του: είναι μεγάλο! Συγκριτικά με το 10ιντσο της Skywatcher είναι λίγο μεγαλύτερο, και σαν μήκος και σαν φάρδος. Είναι κάτι το οποίο πιθανώς να αποθαρρύνει αυτούς που το βλέπουν σαν αγορά. Ο διαφορετικός όγκος όμως ενέχει και ένα άλλο πρόβλημα-μειονέκτημα που πρέπει να επισημανθεί. Για να το ανεβάσεις πάνω σε στήριξη, πρέπει να πάρεις τους δακτυλίους στήριξης της GSO, μιας και της Skywatcher, για παράδειγμα, δεν κάνουν διότι το αντίστοιχο 10ιντσο είναι πιο μικρό σε φάρδος. Οι δαχτύλιοι στήριξης της GSO είναι αρκετά πιο ακριβοί, γύρω στα 120 ευρώ, και δυσέυρετοι στην Ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, όταν τους έψαχνα δεν υπήρχαν σε κανένα απο τα γνωστά καταστήματα και αναγκάστηκα να τους παραγγείλω απο την Telescope-Service από την Γερμανία. Επίσης, μαζί με το τηλεσκόπιο πήρα και μία θήκη της Geoptics για 10ιντσο τηλεσκόπιο. Το GSO χωράει οριακά στο μήκος, ζορίζοντας το φερμουάρ του πάνω μέρους της θήκης που κλείνει σαν καπάκι, χωρίς όμως ευτυχώς να έχει σκιστεί. Από όσο έχω δει, αλλά διατηρώντας κάθε επιφύλαξη, τα Skywatcher με τα Orion Optics έχουν σχεδόν ίδιους σωλήνες σε φάρδος, με αποτέλεσμα εκεί να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους δακτυλίους στήριξης ανάμεσα στα δύο.

Κατά τα άλλα, η ποιότητα του σωλήνα αλλά και της βάσης dobsonian είναι καλή. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που δεν τα βρήκα τόσο προσεγμένα και που τα αντίστοιχα Skywatcher και Orion Optics που έχω δοκιμάσει, υπερέχουν. Ένα απο αυτά είναι οι μεγάλες βίδες για την ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος. Είναι μεταλλικές εξωτερικά, με αποτέλεσμα το στρίψιμο να σε δυσκολεύει στα δάχτυλα και μία απο αυτές είναι και ιδιαίτερα σκληρή, τουλάχιστον στον δικό μου σωλήνα. Σε αντίστοιχο Skywatcher και Orion Optics που έχω δοκιμάσει, και στα δύο οι βίδες ευθυγράμμισης είναι πολύ πιο προσεγμένες, κυλάνε ομαλά και η διαδικασία της ευθυγράμμισης γίνεται πιο ανώδυνα. Στο Orion Optics θα το περίμενε κανείς αυτό, μιας και μιλάμε για πιο ακριβό σωλήνα άλλα το Skywatcher που είναι πάνω κάτω στην ίδια κατηγορία τιμής, έστω λίγο πιο ακριβό, έχει επίσης πιο προσεγμένο σύστημα ευθυγράμμισης. Όσον αφορά το δευτερεύον και αυτό κινείται στα ίδια πρότυπα, με 3 μεταλλικές εξωτερικά μικρές βίδες, οι οποίες λειτουργούν ουσιαστικά σάν φρένα, όταν θα έχεις τελειώσει με την ευθυγράμμιση απο την κεντρικη μεγάλη βίδα. Βέβαια, κατά τη διαδικασία ευθυγράμμισης του δευτερεύοντος ανακάλυψα ότι έστω και ένα μικρό σφίξιμο ή ξεσφίξιμο αυτών των βιδών, μπορεί να επηρεάσει άρδην την ευθυγράμμιση αλλά αυτό είναι κάτι που ίσως οφείλεται σε δικούς μου λάθος χειρισμούς, ή απλώς είναι μία απο τις διάφορες ιδιαιτερότητες που κάθε τηλεσκόπιο έχει.

Για να μη λέμε μόνο τα αρνητικά όμως, η GSO έχει προβλέψει να βάλει ένα ανεμιστηράκι στο πίσω μέρος του πρωτεύοντος που λειτουργεί με μπαταρίες, για την πιο γρήγορη εξισορρόπηση του σωλήνα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος, κάτι πολύ χρήσιμο. Επίσης, ο εστιαστής crayford 2 ιντσών που έχει ο σωλήνας είναι καλός και με ομαλή κίνηση.

Τέλος, η βάση dobsonian της GSO, είναι καλή, αλλά και πάλι έχει κατασκευαστικά μειονεκτήματα. Είναι λίγο διαφορετική από άλλες αντίστοιχες βάσεις. Συγκεριμένα είναι πιό χαλαρή και στρίβει πιό εύκολα. Αυτό είναι κάτι που αρκετοί όσοι έχουν δουλέψει αυτό το τηλεσκόπιο τους έχει παραξενέψει και ίσως λόγω συνήθειας από αντίστοιχες βάσεις τη θέλουν πιο σκληρή όμως αυτό είναι καθαρά θέμα εξικοίωσης. Η συγκεκριμένη βάση απλώς πρέπει να είναι σφιγμένη τόσο ώστε να μήν στρίβει λόγω του αέρα. Εδώ έρχεται το κατασκευαστικό μειονέκτημα, όπου η βίδα της βάσης τείνει να ξεβιδώνει και να χαλαρώνει, έστω και με μικρή χρήση. Η λύση βρέθηκε με ένα παξιμάδι ασφαλείας. Κατα τα άλλα η βάση είναι στιβαρή. Το μόνο που θα ήθελα να έχει πάνω είναι φρένα, όπως η αντίστοιχη της Skywatcher, ώστε να συγκρατούν τον σωλήνα και να μήν γέρνει απο extra βάρος. Βρέθηκε και εδώ η λύση και είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα Dobsonian. Απλώς βάζουμε στην άλλη άκρη του σωλήνα σαν αντίβαρα, μαγνήτες απο αυτούς που κολλάνε τις βελόνες στα ραφεία. Εύκολο να τους βρεις.

 

Οπτική απόδοση.

 

Πλανητική

 

Παρόλα τα αρνητικά που ίσως έχει ο σωλήνας ποιοτικά, η απόδοση στην οπτική παρατήρηση είναι πάρα πολύ καλή. Ο πρωτεύων πρέπει να είναι σχεδόν ίδιος ουσιαστικά με των Skywatcher. Είναι καλοί καθρέφτες σε σχέση τιμής απόδοσης. Έχω κάνει πολύ καλές παρατηρήσεις. Στην πλανητική σκίζει. Έχω δει τον Δία με πολύ καλή λεπτομέρεια και σε μεγάλη μεγέθυνση. Λόγω των 10 ιντσών το τηλεσκόπιο σηκώνει μεγάλες μεγεθύνσεις όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν βέβαια. Έτσι, ακόμη και με 300Χ κατα μέσο όρο ο Δίας φαίνεται μεγάλος και φωτεινός, με αρκετές από τις ζώνες να ξεχωρίζουν και την ερυθρά κηλίδα. Τα ίδια και στον Κρόνο, όπου βλέπεις το Cassini και μία δύο ζώνες πάνω στον πλανήτη, αλλά αυτό προϋποθέιτει και καλό seeing. Ο Άρης είναι γενικά δύσκολος για παρατήρηση, αλλά παραταύτα ένας πόλος και οι σκοτεινές περιοχές συνήθως ξεχωρίζουν σχετικά εύκολα.

Στη Σελήνη τα αποτελέσματα είναι επίσης εκπληκτικά. Οι μεγεθύνσεις που μπορείς να ανέβασεις είναι μεγάλες. Στα 450Χ η Σεληνιακή επιφάνεια φαίνεται φωτεινή, λόγω των πολλών ιντσών, αλλά η εστίαση γίνεται δύσκολη, καθώς το σημείο που καθαρίζει η εικόνα είναι πολύ μικρής διαδρομής. Πάντως ο crayford εάν παίξεις λίγο με τη βιδούλα του και τον ρυθμίσεις σε πιο χαλαρή κίνηση βοηθάει και σε αυτό το σημείο.

 

Βαθέως ουρανού

 

Σε στόχους βαθέως ουρανού το τηλεσκόπιο είναι ουσιαστικά στο πεδίο του ως νευτώνειο και είναι πάρα πολύ καλό. Το M42 φαίνεται σχεδόν πάντα με πρασινωπή απόχρωση και με λεπτομέρειες. Το Μ13 εντυπωσιακό και ακόμη και σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις ώστε να σπάει ο πυρήνας είναι πάλι φωτεινό. Το διπλό σμήνος του Περσέα καταπληκτικό, με πάρα πολλά μικρότερα αστέρια να ξεχωρίζουν. Ο Albireo πανέμορφος με το μπλε και κίτρινο άστρο να φαίνονται ωραία. Το ring nebula φωτεινό και εντυπωσιακό. Εκεί όμως που κατα τη γνώμη μου μετράνε πολύ οι 10 ίντσες είναι και οι γαλαξίες, καθώς η φωτοσυλλεκτική ικανότητα του τηλεσκοπίου είναι τέτοια που αρχίζεις και διακρίνεις πιό εύκολα τη δομή. Κάποιοι NGC που είδα, αλλά και το Μ81, ήταν καταπληκτικοί.

Βεβαίως εδώ πρέπει να πούμε ότι η οπτική απόδοση εξαρτάται πολύ και από τους προσοφθάλμιους που χρησιμοποιείς, αλλά και την καλή ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο το ευθυγραμμίζω συνέχεια με laser collimator και χρησιμοποιώ κυρίως τον Hyperion zoom που είναι πολύ καλός. Με πολύ καλή ευθυγράμμιση τα άστρα πλησιάζουν να φαίνονται σαν σημειακά, όχι βέβαια όπως με ένα διοπτρικό, αλλά αρκετά καλά.

 

Ο Σωλήνας πάνω στην EQ6 Skyscan Pro.

 

Ο σωλήνας έχει δεξιά και αριστερά δύο πλαστικά με ένα ελατήριο από κάθε μεριά, τα οποία ακουμπάνε και πιάνουν ουσιαστικά στην Dobsonian βάση. Για να βάλεις τον σωλήνα πάνω σε ισημερινή στήριξη πρέπει να ξεβιδωθούν αυτά τα πλαστικά που είναι μία εύκολη διαδικασία. Κατόπιν χρησιμοποιώντας τους δαχτύλιους στήριξης και το ανάλογο dovetail ανεβάζεις τον σωλήνα πάνω στην στήριξη. Η EQ6 είναι η minimum στήριξη για τον σωλήνα αυτό, καθώς είναι γύρω στα 12 κιλά χωρίς ερευνητή και προσοφθάλμιο. Η συγκεκριμένη στήριξη τον σηκώνει άνετα και δεν φαίνεται να ζορίζεται καθόλου και ούτε κάνει παραπάνω θόρυβο κατά την κίνηση ηλεκτρονικά με το χειριστήριο. Χρειάζεται όμως μία ράβδο παρέκτασης για τα αντίβαρα, όπως και 2 επιπλέον κιλά παραπάνω από τα 10 που έχει σαν αντίβαρα η EQ6 για να ζυγίσει το τηλεσκόπιο, καθότι και με προσοφθάλμιο πάνω και ερευνητή είναι βαρύ. Για τα 2 παραπάνω κιλά χρησιμοποίησα βαράκια γυμναστηρίου που μπαίνουν πάνω σε αλτήρες, τα οποία έχω βάλει αναμεταξύ των 2 αντίβαρων της στήριξης κολλητά. Συνολικά για να ζυγίσει το τηλεσκόπιο τα αντίβαρα μπαίνουν περίπου εκεί όπου αρχίζει η παρέκταση.

Φωτογράφηση.

Δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με φωτογράφηση καθότι δεν έχω ακόμη DSLR, αλλά δοκίμασα κάποιες λήψεις με μία ενός φίλου. Δεν υπήρξε δυσκολία εστίασης. Ο γρήγορος εστιακός λόγος f/4.8 δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και μεγάλα πεδία. Το τηλεσκόπιο φωτογραφικά είναι πολύ καλό και στα χέρια ενός έμπειρου αστροφωτογράφου μπορεί να δώσει εξαιρετικές εικόνες.

 

Συμπεράσματα.

 

Το τηλεσκόπιο γενικά είναι καλό, αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα, όπως τα βλέπω εγώ, όσον αφορά την κατασκευή, τα οποία δεν ξέρω εάν δικαιολογούνται από την διαφορά τιμής με το αντίστοιχο σε κατηγορία Skywatcher που ουσιαστικά είναι 100 ευρώ. Θεωρώ ότι λεπτομέρειες όπως οι βίδες, είτε του σωλήνα είτε της βάσης, θα έπρεπε να είναι προσεγμένες ακόμη και σε αυτή την τιμή του GSO. Στην οπτική παρατήρηση όμως, καθώς και φωτογραφικά, τομείς που ενδιαφέρουν ουσιαστικά τους περισσότερους, το τηλεσκόπιο είναι πολύ καλό και δεν στερείται σε τίποτε από τα αντίστοιχα της κατηγορίας του.

 

Υ.Γ: Θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρησιμοποιήθηκαν ο Hyperion zoom της Baader, Baader orthoscopic 9mm, + barlow 2X, τα 2 orthoscopic 9mm σε binoviewer της Skywatcher, καθώς και 2 zoom της Skywatcher επίσης στο binoviewer. Οι καλύτερες εικόνες ήταν μέσα απο τα orthoscopic 9mm στο binoviewer με καλό seeing.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στάθη, ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις σου από το GSO. Βρίσκω πολύ χρήσιμο το ότι αναφέρθηκες εκτεταμένα στην ποιότητα κατασκευής-συναρμολόγησης, γιατί μας δίνει πληροφορίες για το τι πρέπει να περιμένει κανείς σ΄αυτή ή σε παραπλήσια κατηγορία τιμής.

Μερικές παρατηρήσεις:

- Νομίζω πως ούτε οι διάμετροι σωλήνα των Orion Optics και Skywatcher είναι ίδιες μεταξύ τους ώστε να ταιριάζουν τα ίδια δαχτυλίδια. Η Orion Optics χρησιμοποιεί σχετικά στενούς σωλήνες.

- Στη διαδικασία ευθυγράμμισης του δευτερεύοντος, οι τρεις περιφερειακές βίδες κάνουν την ευθυγράμμιση και η μεσαία το κλείδωμα (όχι το ανάποδο). Χαλαρώνουμε λίγο τη μεσαία, ρυθμίζουμε τον προσανατολισμό του κατόπτρου με τις περιφερειακές και ξανασφίγγουμε τη μεσαία.

- Ένα τηλεσκόπιο 250mm με εστιακή απόσταση 1250mm έχει εστιακό λόγο 1250/250=5 κι όχι 4,8. Ποιό είναι το σωστό για το συγκεκριμένο; (Μήπως η εστιακή του απόσταση δεν είναι 1250mm αλλά 1200mm; )

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραίο review. Σε ευχαριστούμε πολύ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραίο review ευχαριστούμε! Μιας που πάω για αγορά dob ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κριτική (που επιβεβαιώνει την άποψη μου). Μπράβο που συνέχισες την πρώτη κριτική του Στέφανου, ελπίζω να σας ακολουθήσουν και άλλοι στο μέλλον!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ καλο Review του GSO!

 

Αντε και σε εμας τωρα! =D>

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης