Jump to content

Δοκιμή: Αλταζιμουθιακή βάση Giro2


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επιστροφή στα βασικά: αλταζιμουθιακές βάσεις Giro

 

Πολλές φορές η αναβάθμιση στο χόμπυ μας συνδέεται ή και ταυτίζεται με την αγορά βαρύτερου και ογκωδέστερου εξοπλισμού, συχνά με πολύπλοκες ηλεκτρονικές ρυθμίσεις και ευκολίες. Όταν παρέλαβα ένα από τα κομμάτια δοκιμών της EQ6 που είχε εισάγει η Ακτίς, θεωρούσα ότι αυτή η αναβάθμιση θα κάλυπτε 100% τις ανάγκες μου σε στήριξη. Όταν δε εγκατέστησα το Goto kit και την μετέτρεψα σε skyscan pro, τότε πίστεψα ότι είχα λύσει το θέμα «στήριξη» για αρκετό καιρό.

Ωστόσο, όπως γνωρίζεται η EQ6 είναι μια αρκετά βαριά στήριξη, η οποία εκτός από τον φυσικό της όγκο έχει μια σχετική «φασαρία» για να στηθεί και να λειτουργήσει. Πολλές φορές έπιανα τον εαυτό μου να αναβάλει την παρατήρηση όταν ο καιρός δεν υποσχόταν πολλά ή όταν απλά δεν είχα μεγάλο παράθυρο διαθέσιμου χρόνου. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για κάτι απλούστερο, ελαφρύτερο και πιο γρήγορο στο στήσιμο.

Για ένα διάστημα προσανατολίστηκα σε λύσεις όπως αυτή της Porta της Vixen ή σε ακόμα πιο βαριές λύσεις όπως οι αλταζιμουθιακές της Bray imaging. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι στην πρώτη περίπτωση υπήρχε περιορισμός στο βάρος του σωλήνα που μπορούσε να δεχτεί (αν δεν κάνω λάθος λιγότερο από 5 κιλά), ενώ οι λύσεις της Bray ήταν υπερβολικά βαριές και ακριβές (πάνω από 500 ευρώ χωρίς quick release clamps). Χρειαζόμουν κάτι το οποίο να είναι μικρό σε όγκο, εύκολο στο στήσιμο και να μπορεί να διαχειριστεί αρκετό βάρος. Όλα τα παραπάνω τα βρήκα στο Giro 2, μια κεφαλή το βάρος της οποίας μόλις ξεπερνά τα 2 κιλά (!), την οποία μάλιστα ανακάλυψα μέσα από τις αγγελίες του astrovox :)

 

Χαρακτηριστικά της κεφαλής

 

eliasg-giro2-1.jpg

 

Ο Giro διατίθεται σε δύο εκδόσεις: μία “twinview” (TV) με δύο μπράτσα και τη δυνατότητα να δεχθεί δύο οπτικούς σωλήνες ταυτόχρονα και μία μονό-μπρατση “deluxe” έκδοση με προαιρετική τη δυνατότητα προσθήκης δεύτερου μπράτσου και την αναβάθμιση σε “twinview”. Πρόκειται για μια αλταζιμουθιακή κεφαλή, η οποία στην twinview έκδοση μπορεί να δεχτεί δύο σωλήνες συνολικού βάρους 15-18 κιλών(*). Τυπικά γερμανική κατασκευή, καλοφτιαγμένη και συμπαγής, με ομαλή και απαλή «σαν βούτυρο» κίνηση και στους δύο άξονες. Η χρήση των σφιγκτήρων (tension controls) – τα μεγάλα μαύρα χειριστήρια που φαίνονται στο σώμα της κεφαλής – αυξομειώνει ανάλογα την αντίσταση στην κίνηση της κεφαλής στους δύο άξονες, χωρίς όμως να παρατηρούνται τινάγματα και στιγμιαία «κολλήματα».

Συνήθως, όταν ο κατασκευαστής αναφέρει στις προδιαγραφές μιας στήριξης ένα ανώτατο όριο βάρους, αυτό μεταφράζεται στο όριο στο οποίο η βάση αρχίζει να δυσλειτουργεί. Στην περίπτωση όμως του Giro 2 το όριο των 15-18 κιλών είναι μέσα στα πλαίσια ομαλής λειτουργίας της στήριξης, καθώς έχει αναφερθεί χρήση της κεφαλής και με 20 κιλά συνολικού βάρους. Τυχόν προβλήματα υπερφόρτωσης που προκύπτουν δεν αφορούν στο στρεσάρισμα στις συνδέσεις, ούτε στην ομαλή κίνηση της κεφαλής, αλλά κατά κύριο λόγο στους κραδασμούς που αναπτύσσονται από το αυξημένο φορτίο.

Η πρώτη έκδοση του Giro χρησιμοποιούσε εσωτερικά κάποιο καλής ποιότητας γράσο προκειμένου η κίνηση στους δύο άξονες να είναι ομαλή. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μετά από κάποιο διάστημα χρήσης αυτό το γράσο ξεραινόταν και έπρεπε να αντικατασταθεί. Από τη δεύτερη έκδοση της κεφαλής και μετά, τα πράγματα φαίνεται να βελτιώθηκαν και ο κατασκευαστής εγγυάται απροβλημάτιστη λειτουργία χωρίς υποτίθεται την ανάγκη συντήρησης και αλλαγής γράσου. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής μπορώ να επιβεβαιώσω την καλή και απροβλημάτιστη συμπεριφορά της βάσης.

 

Μια πιο κοντινή ματιά

 

Στις φωτογραφίες που επισυνάπτω στη συνέχεια φαίνεται η δυνατότητα και η απλότητα στη λύση και άρμωση του δεύτερου μπράτσου. Αξίζει να προσεχθεί ότι εκτός των δύο βιδών τύπου Allen με τις οποίες συγκρατείται το κάθε μπράτσο στον κεντρικό οριζόντιο άξονα, η εσωτερική βίδα από τις δύο, πατάει σε ένα αυλάκι που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής, ώστε στην απίθανη περίπτωση που χαλαρώσουν και οι δύο αλλενόβιδες δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει το μπράτσο από τη θέση του.

 

eliasg-giro2-2.jpg

 

Η κεφαλή μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιοδήποτε τρίποδο παρέχει αρσενικό σπείρωμα τύπου Vixen GP (GP/Syntha-pinD-60mm, M10 and 3/8”) - με λίγα λόγια είναι συμβατή με τρίποδες που πιθανόν πολλοί από μας έχουμε ήδη στην κατοχή μας (βλ. EQ3-2/EQ5/HEQ5 κλπ). Τα δύο μπράτσα της στήριξης δέχονται μια ποικιλία από quick release clamps, dovetails με στεφάνια ή οποιοδήποτε άλλο άρθρωμα, καθιστώντας απλή υπόθεση την προσαρμογή οποιουδήποτε σωλήνα. Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται το πώς εγκαθίσταται μια απλή έκδοση ενός τέτοιου clamp.

 

eliasg-giro2-3.jpg

 

Αντίθετα από τις άλλες αλταζιμουθιακές, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή της παρουσίασης, δεν υπάρχουν χειριστήρια αργής ταχύτητας. Το μόνο που παρέχεται είναι δύο σφιγκτήρες οι οποίοι ελέγχουν την ελευθερία της κίνησης στο ύψος και στο αζιμούθιο. Ο κατασκευαστής προτείνει όταν στο σύστημα είναι φορτωμένος ένας μονάχα σχετικά βαρύς οπτικός σωλήνας (> από 5-6 κιλά) να χρησιμοποιείται αντίβαρο από την αντίθετη μεριά, προκειμένου το σύστημα να είναι πιο σταθερό και η αζιμουθιακή κίνηση πιο ομαλή . Η προσαρμογή μπάρας για αντίβαρα είναι εύκολη υπόθεση, όπως φαίνεται στη επόμενη φωτογραφία και στο παραπάνω κολάζ όπου σε μία από τις φωτό διακρίνεται το εσωτερικό θηλυκό σπείρωμα Μ10 που παρέχεται και στα δύο μπράτσα.

 

eliasg-giro2-4.jpg

 

Στην πράξη βέβαια, με ένα τρίποδο τύπου EQ5 (πάχους ποδιών περίπου 1,5”) διαπιστώσαμε ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα αστάθειας ακόμα και όταν φορτώσαμε το 6ιντσο διοπτρικό του Κώστα (kostakis) βάρους μαζί με διαγώνιο, finder κλπ, γύρω στα 10 κιλά! Πράγμα που επιβεβαιώνει την αρχική μου εκτίμηση ότι οι προδιαγραφές της Tele-optic για αυτή την κεφαλή είναι αρκετά συντηρητικές – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει (υπό συνθήκες) να τηρούνται. Ένα άλλο σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι σε αντίθεση με τις γερμανικές στηρίξεις το όλο σύστημα αντίβαρων και φορτίου δεν πρέπει να είναι αναγκαστικά ισόποσο ή σε ισορροπία. Μπορεί κανείς δηλαδή να φορτώσει ένα αντίβαρο 5 κιλών για παράδειγμα, προκειμένου να αντισταθμίσει ένα βάρος 10 κιλών (θυμηθείτε ότι ο κατασκευαστής ορίζει ότι για ένα βάρος 5-6 κιλών δεν απαιτείται αντίβαρο). Η χρήση του αντίβαρου αφορά μονάχα στη στατικότητα του συστήματος – με λίγα λόγια στο να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων (βλ. ανατροπή)– και πολύ λιγότερο στην ομαλή κίνηση της βάσης στον οριζόντιο άξονα

Συμπεριφορά της στήριξης κατά την παρατήρηση

 

Τις πρώτες φορές που χρησιμοποίησα το σύστημα, ένοιωσα να μου λείπουν τα χειριστήρια αργής κίνησης, καθώς οι απαιτούμενες μικρές κινήσεις για την παρακολούθηση του στόχου ακόμα και σε χαμηλές μεγεθύνσεις δεν ήταν εύκολη, ενώ με ενοχλούσε το γεγονός ότι η αλλαγή εστίασης στα δύο διοπτρικά επηρέαζε την ισορροπία του όλου συστήματος. Κάτι δεν πήγαινε καλά…

Αυτό που τελικά έφταιγε ήταν ότι σε αυτές τις πρώτες δοκιμές είχα κάνει ένα «κατά προσέγγιση» ζύγισμα του συστήματος και δεν είχα ρυθμίσει σωστά τη θέση του σωλήνα μαζί με όλα τα αξεσουάρ στην κεφαλή. Με μια ανάλογη ρύθμιση του σφιγκτήρα στο ύψος μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μικρές, ακόμα και μεγάλες ανισορροπίες στον άξονα του οπτικού σωλήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα μικρό ή μεγάλο αντίστοιχα κόστος και αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του όλου συστήματος. Εν ολίγοις, αν γίνει από την αρχή σωστή ζύγιση μαζί με το διαγώνιο και το βαρύτερο προσοφθάλμιο που θα χρησιμοποιηθεί, το όλο σύστημα δουλεύει ομαλότατα με τους σφιγκτήρες εντελώς λυμένους. Προσοχή στο ζύγισμα απαιτείται ακόμα περισσότερο, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν δύο τηλεσκόπια ταυτόχρονα. Εννοείται βέβαια, ότι κατά την αλλαγή προσοφθαλμίου - ιδιαίτερα όταν αλλάζουμε 2ιντσα και βαριά προσοφθάλμια - θα πρέπει να σφίξουμε ελαφρώς τον πάνω σφιγκτήρα που ελέγχει την κίνηση στο ύψος τον οποίο ελευθερώνουμε στη συνέχεια κατά την παρατήρηση.

 

eliasg-giro2-5.jpg

 

Στην πράξη η κεφαλή μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί με τρεις τύπους οπτικών σωλήνων, δύο 6ιντσα refractor διαφορετικών κατασκευαστών, ένα C5 και ένα ED80 με εξαιρετικά αποτελέσματα – Όχι, το dob του Βασίλη που φαίνεται πάνω και αριστερά στο παραπάνω κολάζ δεν ανέβηκε στο Giro :) Οι αρχικές μου προσδοκίες από τη στήριξη ήταν να χρησιμοποιήσω τον κάθε σωλήνα που είχα στη διάθεσή μου σε χαμηλές και μέτριες μεγεθύνσεις. Κατά τη χρήση όμως είδα ότι μπορούσα άνετα να ανεβάσω μεγεθύνσεις και συγχρόνως να παρακολουθώ τον στόχο μου με μικρές και απαλές κινήσεις στους δύο άξονες χωρίς να αντιμετωπίζω κολλήματα ή αντιστάσεις.

 

Αναβαθμίσεις, προοπτικές και επεκτάσεις

 

Πριν από λίγο καιρό προμηθεύτηκα μετά από προτροπή του Παναγιώτη από το Πλανητάριο, ένα ενισχυμένο τρίποδο τύπου EQ5. Η υλοποίηση αυτής της ιδέας και η αναβάθμιση ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχής, καθώς κάθε ταλάντωση του συστήματος – ειδικότερα όταν χρησιμοποιούσα το 6ιντσο διοπτρικό – εξαφανίστηκε, ενώ το όλο στήσιμο είναι σαφέστατα πολύ πιο στιβαρό.

Πρόσφατα επίσης παρήγγειλα από την Telescope Service και μετά από επικοινωνία με τον Patrick Woitala που χειρίζεται τις παραγγελίες εκτός Γερμανίας, μία μπάρα για αντίβαρα και ένα quick release clamp βαρέως τύπου για dovetails τύπου Vixen, προκειμένου να δοκιμάσω να ανεβάσω και κάτι βαρύτερο στη στήριξη. Περισσότερα γι αυτό το project σύντομα …

Μελλοντικά επίσης, έχω σκεφθεί την προσθήκη ενός half pillar μεταξύ κεφαλής και τριπόδου, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση σύγκρουσης του ούτως ή άλλως εμπροσθόβαρου 6ιντσου διοπτρικού με τα πόδια του τρίποδα και να διευκολυνθεί η κίνηση όταν το τηλεσκόπιο βλέπει ζενίθ.

Ενδιαφέρον επίσης ίσως παρουσιάζει για κάποιους η δυνατότητα προσθήκης tracking και goto με εξωτερικά κιτ και η συνδεσιμότητα με υπολογιστή.

 

eliasg-giro2-6.jpg

 

Από όσο γνωρίζω κάποιες τέτοιες λύσεις διατίθενται στην αμερικανική αγορά από την Tech2000 ενώ υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας στη χώρα μας, αλλά θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο η στήριξη χάνει το βασικό της προσόν, το οποίο είναι η ευκολία, η απλότητα και η αμεσότητα στη χρήση. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η νέα τρίτη και ακόμα πιο δυνατή έκδοση της κεφαλής που παρουσιάστηκε εδώ, η οποία διατηρεί το ίδιο χαμηλό και ελαφρύ προφίλ με μόνη εξωτερική διαφορά το χαρακτηριστικό μεταλλικό κόκκινο χρώμα.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια στιβαρή στήριξη, η οποία μπορεί να διαχειριστεί ένα τεράστιο και ασύμμετρο για τον όγκο της φορτίο και να αποτελέσει μια εναλλακτική “grab and go” λύση για οποιοδήποτε μικρό, μεσαίο ή και μεγάλο σωλήνα.

 

Ηλίας Γαλάνης.

 

(*) Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια ασάφεια σε σχέση με το ανώτατο όριο βάρους που μπορεί να δεχθεί η συγκεκριμένη στήριξη. Μετά τη σύνταξη της παραπάνω παρουσίασης, διαπίστωσα ότι στο site της Tele-optic, το προτεινόμενο ανώτατο βάρος που μπορεί να διαχειριστεί η στήριξη είχε «κατέβει» στα 15 κιλά και για λόγους εγκυρότητας διόρθωσα ανάλογα το κείμενο. Στην telescope-service ωστόσο συνεχίζει να αναφέρεται ως ανώτατο όριο αυτό των 18 κιλών, ενώ η Perseu ανεβάζει το όριο ακόμα περισσότερο στα 20 κιλά (http://www.perseu.pt/index.html?lang=en-us). Αντίστοιχα, για το Giro 3, ο κατασκευαστής αναφέρει ως ανώτατο βάρος τα 18 κιλά, η TS τα 23 και η Perseu δεν έχει ενημερώσει τις σελίδες της για το Giro 3. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα 18 κιλά είναι μέσα στις δυνατότητές της δεύτερης έκδοσης. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, σκοπεύω να ελέγξω τη συμπεριφορά της σε αυτά τα όρια. Θα δούμε …

 

Αναφορές

 

Site της Tele-optic και της Telescope Service

 

http://www.tele-optic-tecnica.de/pageID_5186398.html

http://www.telescope-service.com/mounts/start/mountsstart.html#GiroProduktinfo

 

Άλλες εντυπώσεις από χρήστες και γενικότερες αναφορές

 

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=846

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=848

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=849

http://excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=31&entryid=19

http://homepages.accnorwalk.com/tddi/tech2000/giro/

http://stargazerslounge.com/index.php?topic=22481.0;prev_next=next

 

Λίπανση του παλαιότερου Giro 1

 

http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=72

 

Για το κιτ της Tech2000

 

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=619

http://homepages.accnorwalk.com/tddi/tech2000/

http://oldfield.sinaman.com/star/giro/tech2k.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία παρουσίαση Ηλία. Πλήρης και ενδιαφέρουσα.

 

Ευχαριστούμε.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο "γύρος"(κατα Ηλια :D ) εκλεψε την παρασταση οταν εβαλα το ασηκωτο 152/760 αχρωματικο.Παρα τα 12+ κιλα του (με διαγωνιο 2" και Πανοπτικ-Ηλια,μακαρι να ηταν μονο 10κιλα :? ) ηταν ιδιαιτερα ακριβης και ανετος, και "ακουγε" υποδειγματικα στις μικροκινησεις.

Ειναι πολυ καλοσχεδιασμενο προιον,πραγμα που ειναι προφανες και μεσα απο την πολυ κατατοπιστικη και λεπτομερη παρουσιαση του Ηλια. :D :D :D :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία, ολοκληρωμένη και πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου, ιδιαίτερα για όσους από εμάς κλίνουμε περισσότερο στην «χειροκίνητη» ερασιτεχνική αστρονομία.

 

Καλές παρατηρήσεις και αναβαθμίσεις!

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταπληκτική παρουσίαση!

 

Πολλά μπράβο και από εμένα. =D> =D> =D>

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Πολύ αναλυτική και ουσιαστική παρουσίαση!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άριστη παρουσίαση συγχαρητήρια. =D> =D> =D>

 

Ευχαριστώ

 

Δημήτρης.

“ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ??? :shock: :roll: #-o
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης