Jump to content

Δοκιμή Meade Lightbridge 16" f/4.5


Προτεινόμενες αναρτήσεις

MEADE LIGHTBRIDGE 16" F/4.5

 

Τηλεσκόπιο και κατασκευή

Εδώ και πολύ καιρό, αναζητούσα ένα νέο τηλεσκόπιο το όποιο να μπορεί να μου δώσει κάποιες πραγματικά αξιόλογες εικόνες. Με τη λέξη αξιόλογες, εννοώ εικόνες οι οποίες να μην παρουσιάζουν κλειστά σμήνη και πλανητικά νεφελώματα ως απλά συννεφάκια. Αυτά τα "συννεφάκια" τα βαρέθηκα όπως επίσης τα δεσμά και τα όρια στα αντικείμενα που θέλω να παρατηρήσω. Όποτε άνοιγα τους χάρτες μου - όντας ερασιτέχνης που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ goto -πάντα κοίταζα σε εκείνες τις περιοχές του ουρανού οι οποίες έχουν απομακρυσμένους αμυδρούς γαλαξίες. Όποτε, όμως, γυρνούσα το 8αρι μου εκεί δεν έβλεπα απολύτως τίποτα. Ακόμα και λαμπρά κλειστά σμήνη όπως το Μ13 συμβιβαζόμουν να τα βλέπω σαν αμυδρά συννεφάκια τα όποια μόνο σε περίπτωση εκπληκτικών καιρικών συνθηκών και μηδενικής φωτορύπανσης έσπαγαν λιγάκι και έβλεπα λίγα αστεράκια. Έτσι λοιπόν πριν περίπου 6 μήνες έβαλα πλώρη για ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο το όποιο θα μου έδινε καλύτερες εικόνες και δε θα μου έθετε τέτοιους δεσμά στην παρατήρηση.

 

Έτσι, μετά από συμβουλές, σκέψη και σύγκριση τιμών και πολλών άλλων παραμέτρων κατέληξα στο Meade Lightbridge 16".

 

Στις 20 Μαρτίου πήγα στο Νομικό και γράψαμε το δελτίο παραγγελίας. Επιτέλους, θα γινόμουν κάτοχος ενός τηλεσκοπίου 16"! Το τηλεσκόπιο ήρθε μετά από περίπου ενάμιση μήνα δηλαδή προχθές. Αρκετά μεγάλο διάστημα για να περιμένει κανείς. Βέβαια, τι να πουν και άλλοι που περιμένουν χρόνια! Αλλά όσο να ναι η αναμονή αυτή είναι γλυκιά και δεν πονάει καθόλου!

 

Το τηλεσκόπιο ήρθε σε 2 κουτιά αρκετά μεγάλα. Το ένα ήταν το πιο μικρό με διαστάσεις περίπου 85x85x15 εκατοστά και περιείχε μέσα τη βάση του και το δεύτερο με διαστάσεις περίπου 100x64x66 εκατοστά περιείχε τα 2 tubes τα trusses και διάφορα άλλα accessories. Προσωπικά στο αμάξι μου χώρεσε μόνο το μεγάλο κουτί και το δεύτερο και πιο μικρό μπήκε σε ένα 2ο αμάξι (του Παναγιώτη :)) ο όποιος ήρθε και βοήθησε την όλη διαδικασία! Μαζί με την αγορά του τηλεσκοπίου αγόρασα και ένα laser collimator, αγορά απαραίτητη με ένα τέτοιας διαμέτρου τηλεσκόπιο.

 

Αμέσως όταν έφτασα σπίτι δεν άντεξα όπως ήταν φυσικό να το κρατήσω κλειστό στο κουτί του και έτσι πηρά ένα ξυράφι και άρχισα να κόβω τις ταινίες με τις οποίες ήταν δεμένο το κουτί!

 

Πρώτο στη σειρά ήταν το μεγάλο κουτί το οποίο περιείχε το τηλεσκόπιο. Δύο κουτιά, το ένα μέσα στο άλλο, εξαιρετική συσκευασία και εξαιρετικά προσεγμένη. Το τηλεσκόπιο τυλιγμένο σαν δώρο μέσα στο βάθος και στη κορυφή πάνω πάνω τα trusses. H πρώτη εντύπωση ήταν λίγο εκθαμβωτική λόγω του μεγέθους.

 

kotslightbridgereview1.jpg

 

Ξεκινήσαμε λοιπόν να στήνουμε το τηλεσκόπιο. Ανοίξαμε και το πρώτο κουτί που περιείχε τη βάση. Αρκετά μεγάλο και αυτό.

 

kotslightbridgereview2.jpg

 

Το στήσιμο της βάσης δεν πήρε πολύ, περίπου ένα μισάωρο. Η βάση έρχεται σπασμένη σε όλες τις πλευρές οπότε διπλώνεται μέσα στο κουτί εύκολα. Για όποιον σκέφτεται να συναρμολογεί και να αποσυναρμολογεί τη βάση αυτή όποτε πηγαίνει για εξόρμηση, θα τον συμβούλευα να αφήσει αυτή τη σκέψη κατευθείαν. Το δέσιμό της είναι λίγο μπελάς, ανάλογα βέβαια και την όρεξη του καθενός. Η βάση είναι από ρινίσματα ξύλου όπως ακριβώς τα έπιπλα της ΝΕΟSET. Ακριβώς το ίδιο υλικό. Γι αυτό είναι και πολύ βαριά. Ζυγίζει περίπου 25 κιλά, γεγονός το οποίο βοηθά το τηλεσκόπιο να είναι ακόμα πιο σταθερό. Οι 2 κοιλότητες που κάνει η βάση στην κορυφή της ,στις οποίες εφαρμόζεται ο σωλήνας του τηλεσκοπίου, είναι επενδυμένες από ένα υλικό σαν τσόχα και όχι από τυφλόν. Όποιος θέλει να το αντικαταστήσει είναι πανεύκολο. Απλά τραβάς τη τσόχα :)! Στο αζιμούθιο η βάση κινείται υπέροχα χάρη στο ρουλεμάν που υπάρχει ανάμεσα στους 2 δίσκους. Πρόκειται για μια βάση αρκετά στιβαρή, πολύ βαριά και αρκετά μεγάλη. Είναι λίγο δύσκολο να την κουβαλήσει ένα άτομο λόγω του ότι δεν έχει καλά πιασίματα και λόγω του μεγέθους είναι δύσκολο να την πιάσει κανείς από τα δύο άκρα της.

 

Αφού συναρμολογήσαμε τη βάση, σειρά επιτέλους είχε το τηλεσκόπιο. Όσον αφορά τη συναρμολόγηση δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω από το "υπερβολικά απλή"! Απλά πήραμε το tube που περιείχε τον καθρέφτη και το τοποθετήσαμε πάνω στη βάση. Αρκετά μεγάλο σε μέγεθος.

 

Αυτό που θέλω να προσθέσω σ’ αυτό το σημείο είναι μερικές πληροφορίες για το κάτοπτρο. Για σκέπασμα έχει ένα λεπτό πλαστικό το οποίο εφαρμόζει στα σημεία στήριξης του κατόπτρου. Θέλει προσοχή καθώς τοποθετείται γιατί γρατζουνά την εσωτερική επιφάνεια του τηλεσκοπίου. Έκανα ένα πρόχειρο τεστ πατώντας το τοποθετημένο σκέπασμα πάνω στο κάτοπτρο και ρίχνοντας κάτι επάνω του. Δε λυγίζει σχεδόν καθόλου. Το μόνο που έχω να προτείνω σ’ αυτό το σημείο είναι να φτιάξει κάποιος ένα πρόχειρο δεύτερο σκέπασμα το οποίο να εφαρμόζει πάνω στο τελείωμα του tube του πρωτεύοντος. Έτσι το πρωτεύον θα είναι πλήρως προστατευμένο. Αυτό λοιπόν έχει στήριξη 18 σημείων (πολύ καλό αυτό!) και στο πίσω μέρος υπάρχει ένα cooling fan το οποίο συνδέεται με ένα κουτάκι στο οποίο μπαίνουν 6 μπαταριές μεσαίου μεγέθους ΑΑ. Επίσης για το collimation του κατόπτρου υπάρχουν 3 μαύρες βίδες οι οποίες δίνουν τη διαφορετική κλίση στο πρωτεύον και άλλες 3 άσπρες για να κλειδώνουν και να κρατούν σφιχτά το κάτοπτρο στην τελική θέση ευθυγραμμισμένο. Εδώ να επιστήσω την προσοχή σε όποιον θέλει να κολιμαρει το τηλεσκόπιο. Δεν πρέπει ποτέ να σφίγγουμε αρκετά τις άσπρες βίδες. Εγώ θα έλεγα να μη τις σφίγγουμε και καθόλου γιατί πολύ απλά σφίγγοντας τες, το κάτοπτρο ξεφεύγει από την επιθυμητή κλίση και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου σ’ αυτό το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο!

 

Από πάνω δέσαμε τα trusses και όταν ολοκληρώσαμε και αυτά από πάνω στηρίξαμε το tube με το δευτερεύον. Το tube του δευτερεύοντος εξαιρετικά πανάλαφρο. Το focuser είναι τύπου crayford 2" με αντάπτορα για 1.25" και δυο ταχυτήτων. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει αρκετό τζόγο (προφανώς για να μπορεί να σφίγγει σωστά με τις βίδες που βρίσκονται από κάτω) γεγονός το οποίο όμως δεν αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα εφόσον το focuser είναι στηριγμένο στα πλάγια του τηλεσκοπίου όποτε όσο βαρύς και να είναι ο προσοφθάλμιος αυτό δεν επηρεάζεται καθόλου. Μαζί με το τηλεσκόπιο έρχεται και το red dot finder το οποίο εφαρμόζει πάνω από το focuser το οποίο έχει 4 διαφορετικά σχήματα και 7 επίπεδα φωτεινότητας. Προτείνω ένα telrad και αν είναι δυνατόν ένα κλασικό finder. Προσωπικά, αυτό θα κάνω μέσα στις επόμενες μέρες. Θα τοποθετήσω ένα telrad δίπλα στο red dot και θα πάρω το finder 9x50 που είχα στο παλιό starfinder equatorial και θα το τοποθετήσω πάνω στο 16αρι μου. Όποιος έχει συνηθίσει με finder καταλαβαίνει ποσό πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιείς ένα τέτοιο στις παρατηρήσεις.

 

Όσον αφορά την κίνηση και στους δυο άξονες; Σαν βούτυρο! Σκοπεύω να βγάλω μάλιστα και τις τσόχες και να βάλω teflon. Εκεί θα είναι αποθέωση πλέον! Τέλειο! Να σημειώσω ότι οι κυκλικοί μεταλλικοί δίσκοι που συγκρατούν το τηλεσκόπιο πάνω στη βάση είναι πάρα πολύ μεγαλύτεροι από των υπολοίπων lightbrdge όποτε δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν στρεβλώσεις από το βάρος κλπ (το έχω ακούσει αυτό γι αυτό το αναφέρω).

 

Ολοκληρώσαμε λοιπόν το τηλεσκόπιο. Μερικές φωτογραφίες για να καταλάβει κανείς το μέγεθός του.

 

kotslightbridgereview3.jpg

kotslightbridgereview4.jpg

 

Ολοκληρωμένο το τηλεσκόπιο είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό και πολύ όμορφο. Δεν έχει τον όγκο που έχουν τα τηλεσκόπια με ισημερινή στήριξη. Για να φανταστείτε, όταν το στήσαμε και το είδαν οι γονείς μου (η μητέρα μου ήθελα να πω γιατί οι άντρες ως γνωστόν δεν ασχολούνται τόσο με τέτοια ζητήματα) εντυπωσιαστήκαν μεν από το μέγεθος το οποίο ήταν κραυγαλέα μεγαλύτερο και ειδικά σε διάμετρο, όμως πιάνει φανερό πολύ μικρότερο χώρο μιας και όρθιο είναι ένας απλός σωλήνας.

 

Σαν κατασκευή είναι αρκετά βαριά και ζυγίζει συνολικά γύρω στα 60 κιλα.25 κιλά η βάση, 25 ο πρωτεύων και 10 τα υπόλοιπα. Δε μπορώ να πω απόλυτα ότι απαιτούνται δύο άτομα για τη μεταφορά. Μπορεί και ένας αρκεί να έχει λίγα μπράτσα. Γενικά πάντως για 16αρι τηλεσκόπιο είναι πιο εύκολα μεταφέρσιμο από κάθε άλλο της κατηγορίας του μιας και σπάει σε πολλά κομμάτια. Και στο αυτοκίνητο πιάνει φυσικά λιγότερο χώρο. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα χώρου στο αμάξι ας αποσυναρμολογήσει τη βάση και ας τη διπλώσει. Απλά θα κάνει μισή ώρα περίπου παραπάνω στο στήσιμο.

 

Θέλω να επισημάνω τη σημασία του collimation σ’ αυτό το τηλεσκόπιο. Απαραίτητη κρίνεται η αγορά ενός laser collimator μιας και το τηλεσκόπιο είναι τόσο βαρύ και μεγάλο που το κάτοπτρο φεύγει εύκολα από τη θέση του. Πριν από κάθε στήσιμο πάντα κάνω collimation και πάντα ως εκ θαύματος παρατηρώ τη φωτεινή τελεία του laser να είναι σημαντικά εκτοπισμένη από το κέντρο.

 

 

 

Παρατηρησιακό Μέρος

 

Όπως ήταν φυσικό, παρά τον καιρό το τηλεσκόπιο βγήκε έξω την πρώτη νύχτα. Το στήσαμε στην ταράτσα στο σπίτι, στα νότια προάστια. Αρκετή φωτορύπανση, πολύ κακό seeing και αρκετό haze το οποίο έσπασε λίγο μετά.

 

Τα αντικείμενα που παρατηρήσαμε ήταν ο Δίας, ο Κρόνος, το Μ57 και το Μ13.

 

Ο Δίας στην ανατολή του πάνω από τον Υμηττό μόλις 10-20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα (την ώρα που τον παρατηρούσαμε αυτό ήταν το ύψος του) φαινόταν λαμπρός και δε χρειαζόταν καθόλου ώρα πάνω στο προσοφθάλμιο για να διακρίνω τις πολύ έντονες ζώνες του. Το είδωλο του έβραζε πάρα πολύ μέσα στο πεδίο μου και γι αυτό τον αφήσαμε. Οι δορυφόροι του δίπλα του πολύ έντονοι και σαφώς διακρινόταν ότι δεν ήταν αστέρια άλλα πλανήτες.

 

Ο Κρόνος, στη δύση του κι αυτός μόλις 15-25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και με αχνά σύννεφα από πάνω του, φαινόταν να βράζει μέσα στο πεδίο και εκτός αυτού το είδωλό του δεν ήταν σαφές και καθαρό. Δε μπορούσα να τον εστιάσω εύκολα. Παρ όλα αυτά όμως μπορούσα να διακρίνω κάποιες ζώνες (δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος) πάνω στην επιφάνειά του. Σαφώς ανώτερη εικόνα από το 8αρι μου που είχα συνηθίσει. Φαίνονταν και 2-3 δορυφόροι πλάι του.

 

Το Μ57, 40 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, μόλις που φαινόταν μέσα από το hyperion 13mm με ΟΙΙΙ. Πραγματικά τραγική κατάσταση ατμόσφαιρας. Τουλάχιστον φαινόταν. Σε παρόμοια κατάσταση με το 8αρι δε θα φαινόταν καθόλου.

 

Το Μ13 ήταν μάλλον το πιο θεαματικό από όλα. Το σμήνος όλο μέσα στο πεδίο (ήταν όμως και 85 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα) σπασμένο κανονικά. Δε χρειαζόταν ούτε πλάγια διόπτευση ούτε φαντασία. Ήταν απλά εκεί. Αχνό σχετικά μεν άλλα σπασμένο και πανέμορφο. Ειλικρινά το πιο εντυπωσιακό.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα ligtbridge πάσχουν από κόμη σε όλο τους το πεδίο σχεδόν. Λογικό το βρίσκω για ένα τηλεσκόπιο f/4.5 αν και τα αντίστοιχα OBSESSION δεν παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα λόγω των σαφώς καλύτερων οπτικών τους. Όσο να ναι το lightbridge σε καμία περίπτωση δεν είναι Obsession. Γι αυτό δεν είναι κακή ιδέα να πάρει κανείς ένα διορθωτή κόμης. Ένα paracor από το Πλανητάριο η έστω ένα baader. Έχω ακούσει τα καλυτέρα βέβαια για το Televue άλλα στοιχίζει και κάπου 300 ευρώ αν θυμάμαι καλά.

 

Δε μπορώ ακόμα να σχηματίσω πλήρη άποψη για την παρατήρηση μέσω του νέου μου αποκτήματος. Η πρώτη εμπειρία ήταν απογοητευτική όχι για το τηλεσκόπιό μου άλλα για την κατάσταση της ατμόσφαιρας και τις συνθήκες παρατήρησης από την Αθήνα. Πρέπει κανείς να φεύγει εκτός Αθηνών για να δει καλές εικόνες. Περιμένω με ανυπομονησία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που θα κάνουμε τις εξορμήσεις στο Πάρνωνα για να καταλάβω το τηλεσκόπιό μου. Βέβαια και το Κρυονέρι φέτος θα έχει την τιμητική του!

 

Υπόσχομαι ότι θα κάνω συμπληρωματικό review όταν θα έχω νέες παρατηρήσεις στο ενεργητικό μου με το νέο τεράστιο lightbridge.

 

Και για να μην το ξεχάσω, όσον αφορά το eyepiece που ερχόταν μαζί με το τηλεσκόπιο; Θα το πουλήσω κατευθείαν. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει πμ! :)

 

 

Δε θέλω να πω περισσότερα γιατί ήδη σας έχω κουράσει με το τόσο μακρόσυρτο review μου. Το μόνο που προσπαθούσα να πετύχω και ελπίζω να το κατάφερα είναι να δώσω μια πληρέστατη εικόνα όσον αφορά το κομμάτι του lightbridge 16" γιατί στο διαδίκτυο στα αγγλικά βρήκα μόνο 2 reviews. Και πιστέψτε με, το 16αρι lightbridge είναι ένα εντελώς διαφορετικό τηλεσκόπιο από το 8αρι το 10αρι και το 12αρι. Είναι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο βαρύ και λίγο πιο δύσκολο στη μεταφορά του. Σίγουρα μέσα στους επομένους μήνες θα αγοράσω κάποια πράγματα από τη JMI!

 

Eν κατακλείδι... Είναι ένα υπέροχο, πανέμορφο τηλεσκόπιο. Και είναι 16 ίντσες. Μεγάλο, πραγματικά μεγάλο aperture! Το μόνο μειονέκτημα σημαντικό που βρίσκω άλλα φυσιολογικό είναι η κόμη. Όμως διορθώνεται! Η κίνησή του; Σαν βούτυρο. Τα μεταλλικά του μέρη, φανταστικά! Η βάση στιβαρή και βαριά κρατά το τηλεσκόπιο στη θέση του ακόμα και με αρκετό αεράκι.

 

Αναμείνατε για το επόμενο review!

 

Κωνσταντίνος

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο ρε Κώστα.Καιρό το έλεγες κ τελικά το πήρες.Καλορίζικο.Κ μην περιμένεις τον Ιούλιο για Πάρνωνα.Σ ένα μήνα πάλι εκεί θα είναι τα παιδιά.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρον τηλεσκόπιο, για πρώτη φορά μπορεί κανείς να αποκτήσει τόσες ίντσες, τόσο οικονομικά. Κώστα ποιά είναι η τιμή του στην Ελλάδα;

Θα περιμένουμε τη δοκιμή του σε σκοτεινό και διάφανο ουρανό. Το M13 δεν θα έχει καμιά σχέση με το πως φάνηκε μέσα από την πόλη, Κώστα! Σε περιμένουν πολύ ευχάριστες εκπλήξεις!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο. Πράγματι, πολύ καιρό το έλεγες! Εύχομαι να το χαρείς στο έπακρο!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα, έγραψες ένα άρτιο και πολύ ενδιαφέρον review, καθότι, αφορά μια κατηγορία διαμέτρου που όλο και περισσότεροι ερασιτέχνες σήμερα προσεγγίζουν – οι πιο πολλοί για την ώρα διανοητικά ή διερευνητικά (μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου!), λόγω βέβαια και του υψηλού κόστους απόκτησης. Η Meade έκανε την κίνησή της για προσιτά τηλεσκόπια στις 16 ίντσες και είναι επόμενο η πρότασή της αυτή να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ερασιτεχνών. Εύχομαι και άλλες εταιρίες μαζικής παραγωγής τηλεσκοπίων να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ο ανταγωνισμός ωφελεί τον τελικό αποδέκτη - καταναλωτή. Πολύ χαίρομαι όταν μαθαίνω ότι κάποιος έφερε νέο και μεγάλο τηλεσκόπιο. Αυτό, γενικά, συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα. Και να σκεφτείς ότι, πριν από 4 – 5 χρόνια, οι 10 – 12 ίντσες αποτελούσαν για τους περισσότερους στη χώρα μας την «οροφή» των τηλεσκοπίων!

 

Το μεγάλο βάρος του υπό παρουσίαση Lightbridge ήταν – απευκταία - αναμενόμενο, αλλά και η ύπαρξη κάποιου βαθμού κόμης επίσης. Πάντως, για να σε παρηγορήσω, και σε όσα μεγάλα – τύπου truss tube - τηλεσκόπια έχει τύχει να παρατηρήσω (τα περισσότερα της Obsession), δεν θυμάμαι κάποιο από αυτά να μην είχε πάνω του έναν Parracor.

 

Περιμένουμε, με το ίδιο ενδιαφέρον, το συμπληρωματικό review σου.

 

Καλορίζικο και καλές παρατηρήσεις!

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο και καλές περιπλανήσεις. Μη μασάς, οι 16'' όσο κόμη και να έχουν είναι 16''.

Τι σε χαλάει η κόμη, ας υπάρχει, εδώ μιλάμε για πολύ φως.

Το εργαλείο σε DSO πρέπει να σκοτώνει. Εκεί τι σε χαλάει η κόμη?

Εμένα θα με προβλημάτιζε περισσότερο η δύσκολη ευθυγράμμιση ενός f/4,5 η οποία μπορεί να καταστρέψει μια παρατήρηση παρά η κόμη η οποία το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να είναι ενοχλητική.

Τώρα αν δοκίμασες ένα f/4,5 με hyperion και μέσα από Αθήνα είναι φυσιολογικό αυτό που περιγράφεις [-X [-X [-X

Το κατοπτρο φταίει?

Βάλε κανά nagler πάνω και άσε το paracor να το αγοράσει κανένας άλλος.

Και είπαμε υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους ενοχλεί η κόμη.

Για εμένα είναι θέμα συνήθειας.

Έχει κόμη σου λέει ο άλλος. Ε και?

Προχώρα, άσε το paracor και πάρε και κανά πολυόργανο γυμναστικής γιατί μιλάμε για πολλές ίντσες :cheesy:

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχας καλοριζικο και " καλοταξιδο " , η παρουσιαση ηταν υπεροχη και περιμενω να ανεβασεις τις εντυπωσεις σου απο σκοτεινο ουρανο.

 

Και παλι μεγια

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο κι από μένα. Κι εγώ έχω στο πρόγραμμα ένα 16άρι σε κανένα χρόνο. Εντωμεταξύ σιγά σιγά αρχίζουν και οι κινέζοι και βγάζουν 16άρια οπότε οι επιλογές μας σε λίγο καιρό θα είναι περισσότερες. Αυτό βέβαια που με προβληματίζει είναι αυτό που είπες για το βάρος. 25 κιλά μόνο η βάση; Άλλα 25 μόνο το κάτοπτρο; :? :? :?

 

Περιμένουμε να μας πεις τι λέει σε σκοτεινό ουρανό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ομολογώ ότι σε ζήλεψα (με την καλή έννοια). Καλορίζικο και καλοτάξιδο. Αν πας σε σκοτεινό ουρανό θα δεις Τεράστια διαφορά. Έχεις δίκιο με αυτό που λες με το collimator. Όντως είναι απαραίτητο και θα σε βολέψει πολύ μιας και η ευθυγράμμιση θα γίνεται παιχνιδάκι. Όσο αφορά την κόμη πάρε Nagler ή Panoptic και δεν θα χρειαστείς διορθωτή. Εμένα στο f/5 μου οι Panoptic και Nagler δεν εμφανίζουν την παραμικρή κόμη. Ενδεχομένως να βλέπεις λίγο γκρίζο τον ουρανό σε μικρές μεγεθύνσεις πράγμα που οφείλεται στις ίντσες. Γι' αυτό ή θα πρέπει να πας σε κατάμαυρο ουρανό ή αλλιώς να χρησιμοποιείς μεγάλες μεγεθύνσεις πάνω από 130Χ για να έχεις καλύτερο contrast. Και πάλι καλορίζικο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρον τηλεσκόπιο, για πρώτη φορά μπορεί κανείς να αποκτήσει τόσες ίντσες, τόσο οικονομικά. Κώστα ποιά είναι η τιμή του στην Ελλάδα;

 

Δεν θέλω να γίνομαι κακός αλλά τι να κάνουμε;

 

Τιμή Ελλάδας: 2499€

Τιμή Αμερικής: 1849$ δηλαδή 1200€ περίπου

 

:evil:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κωνσταντίνε

Το έλεγες, το έλεγες, το έκανες τελικά.........Με γεια και καλορίζικο, καλοκουβάλητο και μακάρι να μην σε απογοητεύσει ποτέ!

 

Φιλικά

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και για να μην το ξεχάσω, όσον αφορά το eyepiece που ερχόταν μαζί με το τηλεσκόπιο; Θα το πουλήσω κατευθείαν. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει πμ! :)

Επειδή δε βλέπω να μπαίνεις για τα επόμενα 3 χρόνια, σου έχω στείλει πμ!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια σας ΥΠΕΡευχαριστω για τα πολυ καλα σας λογια! Το τηλεσκοπιο ειναι ανοιχτο να το δοκιμασετε και μονοι σας οταν θα ειμαστε στο Παρνωνα.

 

Σκεφτομαι πολυ σοβαρα την αγορα ενος televue προσοφθαλμιου. Οσον αφορα το θεμα της κομης πιστευω θα το συνηθισω.

 

Τιμη τηλεσκοπιου στην Ελλαδα 2.500 ευρω.

 

Το βαρος κι εγω δε το περιμενα τοσο μεγαλο να πω την αληθεια. Ειναι βαρυ αλλα επαναλαμβανω αυτο ειναι πλεονεκτημα.

 

Σας ευχαριστω παιδια. Αντε να ερθει καλοκαιρι να το δοκιμασουμε σωστα γιατι τωρα συνεχεια ο καιρος παιζει παιχνιδια.

 

Οτι αποριες εχετε αφηστε τις εδω.Μην ανυσηχειτε μπαινω συχνα πλεον.

 

Αlepohori σου εστειλα πμ! :)

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγειά Κωνσταντίνε! Να το χαρείς σύντομα σε καθαρούς και σκοτεινούς ουρανούς!

Μάνο, προς το παρόν παίζει μονάχα η Meade σε αυτές τις ίντσες σε τηλεσκόπια μαζικής παραγωγής, αλλά σύντομα θα μπούν και άλλοι παίκτες. Προσεχώς έρχεται το GSO 16" truss στα 1995 ευρώ (τιμή που θα πουληθεί στη Γερμανία). Σταδιακά ο ανταγωνισμός και η ζήτηση θα συμπιέσει τις τιμές ακόμα περισσότερο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσεχώς έρχεται το GSO 16" truss στα 1995 ευρώ (τιμή που θα πουληθεί στη Γερμανία). Σταδιακά ο ανταγωνισμός και η ζήτηση θα συμπιέσει τις τιμές ακόμα περισσότερο.

 

Αυτό είχα κι εγώ στο μυαλό μου Ηλία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Planetaman έγραψε :

Δεν θέλω να γίνομαι κακός αλλά τι να κάνουμε;

 

Τιμή Ελλάδας: 2499€

Τιμή Αμερικής: 1849$ δηλαδή 1200€ περίπου

 

 

Ψάχνοντας στο Internet είδα ότι το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο εχει:

1. Γερμανία 2499 ευρώ.

2. Αυστρία 2574 #

3. Ιταλία 2499 #

4. Ολλανδία 2499 #

Μήπως κάνουμε λάθος να συγκρίνουμε τις τιμές Ευρώπης με αυτές της Αμερικής;

Δεν μπορεί να είναι όλοι οι Ευρωπαίοι έμποροι συννενοημένοι και να πωλούν πάντα ακριβότερα !!!!!

 

Μήπως οι Εταιρείες ακολουθούν άλλη πολιτική στην Αμερική;;

 

Μου φαίνεται λίγο δύσκολο όλοι οι Ευρωπαίοι έμποροι να είναι τόσο"κλέφτες" σε συγκριση με τους αντίστοιχους Αμερικανούς!!!!!

 

Μερικές σκέψεις μου για προβληματισμό γιατι και εμένα μου φαίνεται αρκετά αξιοπερίεργο το όλον φαινόμενο της διαφοράς τιμών Ευρώπης -Αμερικής!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή το θέμα εδώ είναι το review, αν κάποιος θέλει να συνεχίσει το θέμα των τιμών σε Ευρώπη και Αμερική μπορεί να το κάνει σε κάποιο από τα σχετικά θέματα που υπάρχουν. Ευχαριστώ.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ηρθε επιτελους η ωρα! Το πολυαναμενομενο review μου (πολυαναμενομενο για εμενα αφου το τηλεσκοπιο ηταν σε αχρηστια για 2 ολοκληρους μηνες) για το παρατηρησιακο-οπτικο μερος του MEADE LIGHTBRIDGE 16” f/4.5! Τοσο καιρο απλα εμενα να το κοιταζω μονο. Μου δοθηκε η ευκαιρα να ριξω μια μικρη ματια πριν καιρο oταν βρισκομουν για διακοπες σε ενα μερος στα παραλια κοντα στη Κορινθο, αλλα δυστυχως η εικονα ηταν το λιγοτερο τραγικη! Πραγματικη απογοητευση θα ελεγε κανεις. Η κατασταση στο τομεα της φωτορυπανσης εχει φυγει εκτος ελεγχου πλεον ακομα και εκτος Αθηνων. Τοσο τραγικη που πρεπει κανεις να σκεφτει πολυ για να παρει ενα ακομα μεγαλυτερο τηλεσκοπιο μιας και τετοια μεγαλα διαμετρηματα (απο 16” και πανω μιας και ενα 16αρι ειναι το μικροτερο μεγαλο διαμετρημα) ειναι εξαιρετικα ευπαθη στο seeing και τη φωτορυπανση.

Μεσα σε λιγα λεπτα κανονιστηκε η εξορμηση στο αστεροσκοπειο του Κρυονεριου. Καιρος ηταν μετα απο 5 μηνες απουσιας! Η παρεα ηταν φανταστικη. Δημητρης, Αγγελος, Γιωργος και 2 τηλεσκοπια, ενα 10αρι χειροποιητο του Δημητρη πραγματικο αριστουργημα. Τοσο ομορφο και δυνατο που πραγματικα εχασα τα λογια μου. Ο Αγγελος ειχε ερθει με ενα skywatcher 80ED πανω σε μια EQ5... Αρκετα φλυαρω. Ηταν τοσο μαγικος ο συνδυασμος παρεας και βραδιας που δε μπορουσα να μην αναφερω λιγα λογια.

Παμε λοιπον στο κεντρικο μας θεμα!

Ξεκινωντας θελω να πω πως στο αμαξι το 16αρι χωραει μια χαρα και μαλιστα μου μενει θεση για ενα ατομο ακομα! Ναι παρακαλω! Φτανοντας στο αστεροσκοπειο, αργοπορημενος γυρω στις 11 και κοιτωντας για λιγο ψηλα ο ουρανος μου εκοψε την ανασα! Παρα τη φωτορυπανση της Κορινθου η οποια ειναι πραγματικα απελπιστικη ολο το υπολοιπο τμημα του ουρανιου θολου ηταν καταπληκτικο. Παντα το Κρυονερι εχει καλο ουρανο και μαλιστα πολυ σταθερο. Σε αντιθεση με το Παρνωνα ο οποιος εχει μεν εκπληκτικο ουρανο αλλα πρεπει να πετυχει κανεις καλη νυχτα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ

Ακολουθει ο καταλογος των αντικειμενων που παρατηρησα τη Παρασκευη το βραδυ. Προτιμω να το κανω με αυτη τη μορφη ετσι ωστε να ξεχωρισετε πληρως τη καθε εικονα μεσα στο μυαλο σας. Τα προσοφθαλμια που χρησιμοποιηθηκαν ηταν TELEVUE PANOPTIC 24mm, TELEVUE NAGLER 7mm και HYPERION 13mm.

Μ13

Πρωτος στοχος λοιπον ειναι πιο αλλο φυσικα?? Το Μ13! Οτι πρεπει για τη παρθενικη παρατηρηση ενος νεου τηλεσκοπιου. Απανω στο focuser βρισκεται ο 24αρης. Το θεαμα μου εκοψε την ανασα. Με εστιακη αποσταση 1829 mm η μεγεθυνση που εδινε ο PANOPTIC ειναι 76 φορες. Μικρο μεσα στο πεδιο μου με ενα εκπληκτικο contrast. Θα ελεγε κανεις τρισδιαστατο. Το Μ13 φαινοταν να ειναι μπροστα απο ολα τα υπολοιπα αστερια του backround. Απλα υπεροχο. Εσπαγε πολυ ομορφα ακομα και τοσο μικρο που φαινοταν μεσα στο πεδιο μου. Φωτεινοτατο! Με το 13 το contrast ηταν σαφως πιο φτωχο. Χρησιμοποιωντας ομως το Nagler 7mm η εικονα ηταν πραγματικα σοκαριστικη. Το Μ13 απλωμενο σε ολο το φανταστικο πεδιο των 82 μοιρων, σπασμενο υπεροχα. Η διακριτικη ικανοτητα του τηλεσκοπιου αρκετα ικανοποιητικη θα ελεγα. Δε συζηταμε για πλαγια διοπτευση. Αυτος ο ορος πλεον δεν υπαρχει στο λεξιλογιο. Ειναι μπροστα σου καρφι και το κοιτας καταματα χωρις ντροπη και ενδιασμους. Απλα φαινεται!!! Φωτεινο, τεραστιο και πολυ εντυπωσιακο.

 

Μ51

Μπορω με ανεση να πω οτι ηταν ο πιο αγωνιωδης στοχος μου. Μολις τον πετυχα μπορουσα να διακρινω με μεγαλη ανεση τις σπειρες. Δε συζηταμε για πυρηνες φυσικα. Πιστευω οτι σε ενα ακομη πιο σκοτεινο ουρανο οπως του Παρνωνα θα φαινοταν με ανεση και η σπειρα που ενωνει τους δυο πυρηνες. Και παλι, για αλλη μια φορα, δεν υφισταται πλαγια διοπτευση. Απλα κοιτας καταματα το στοχο σου. Υπεροχο και με το 24αρι και με το 7αρι το οποιο σου εφερνε το γαλαξια μπροστα στο προσωπο σου.

 

Μ57

Το Μ57 ειναι πολυ εντυπωσιακο αλλα το περιμενα ακομη περισσοτερο. Με τον 24αρη φαινοταν εξαιρετικα φωτεινο μεσα σε ενα πεπλο απο αστερια. Με τον 7αρη και ενα UHC επαιρνες μια ελαχιστη ανεπαισθητη αισθηση χρωματος! Στο Παρνωνα ειμαι σιγουρος οτι θα μου κοψει την ανασα!! Λευκος νανος ουτε για αστειο δε φαινοταν φυσικα. Αλλα ολες οι περιοχες του νεφελωματος και η σκοτεινη ακομα φαινοταν πεντακαθαρα μεσα στο πεδιο μου.

 

VEIL

Tα περισσοτερα επιφωνηματα φυσικα ακουστηκαν εδω!! Ααααα.... πωπωπωπωωωωωωωωωω....

Πραγματικα εντυπωσιακοτατο! Δομη! Νευρωσεις! Δεν εχω τιποτα αλλο να πω. Βεβαια το θεαμα το εχω ξαναδει με το 18αρι OBSESSION και πραγματικα δε προκειται να το ξεχασω. Εκει κοντεψα να λυποθημησω!

 

Μ4

Το κλειστο σμηνος στο Σκορπιο κατω απο τον Ανταρη και αυτο εντυπωσιακο! Σπασμενο μεσα στο πεδιο. Ιδιες εντυπωσεις με το Μ13.

 

Μ81 Μ82

Υπεροχοι οι 2 γαλαξιες μεσα στο τεραστιο πεδιο. Σπειρες εδω δε διεκρινα. Απλα το πυρηνα του σπειροειδη και λιγο δομη στον αλλο γαλαξια.Ωραιο και αυτο.

NGC 6717

Ενα απιστευτα μακρινο, μικρο κλειστο σμηνος κοντα στο Σκορπιο. Στον 24αρη μου φαινοταν σαν μια χιονομπαλα με διπλασιο μεγεθος απο ενα κοινο αστερι. Στον 7αρη εσπαγε κανονικα. Ηταν ενα υπεροχο σμηνος που προφανως απ οσο μπορω να μαντεψω πρεπει να ανηκει στη κατηγορια 1 του καταλογου Παλομαρ οσον αφορα τη σφαιρικοτητα των κλειστων σμηνων.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ειμαι εξαιρετικα ευχαριστημενος με το νεο μου αποκτημα. Ομολογω οτι οι 2 πρωτες παρατηρησεις μεσα απο Αθηνα και Κορινθο με απογοητευσαν τοσο πολυ που αρχισα να απορω γιατι το αγορασα το τηλεσκοπιο αυτο. Ομως μετα απο 2 μηνες αποζημιωθηκα. Τι ζηταγα βεβαια.. Μαλλον πολυ παραλογος ημουν.

Οσον αφορα το θεμα της κομης, και στο οποιο θελω να σταθω γιατι σιγουρα ενα τηλεσκοπιο με τοσο μικρο εστιακο λογο προκαλει αμφιβολιες, οφειλω να ομολογησω οτι τελικα τα πραγματα δεν ειναι τοσο τραγικα οσο τα νομιζα. Η κομη κανει τρελο παρτυ μεν στο πεδιο μου αλλα δε μπορω να πω οτι ειναι ανυποφορη. Συνεπως νομιζω οτι θα κανω στο τηλεσκοπιο μου δωρο το καλυτερο του φιλο. Ενα TELE VUE Parracor. Ετσι πιστευω οτι τα πραματα θα διορθωθουν αρκετα. Σιγουρα θα κανει διαφορα. Σε μερικους στοχους ηταν λιγο ενοχλητικο. Στο Δια για παραδειγμα που ειναι πολυ φωτεινο αντικειμενο δε μπορουσα να εχω καθαρη εικονα απο μια μεγεθυνση και πανω (απο 150 και πανω εννοω) οπως και στο φεγγαρι. Βεβαια ενα τετοιο τηλεσκοπιο δε κανει για πλανητικη παρατηρηση, ομως ποιος αντεχει να το κρατησει μακρια απο ενα αντικειμενο σα το Κρονο, το Δια, το φεγγαρι, η οποιοδηποτε αλλο πλανητη??? Σιγουρα κανεις... Το Parracor συνεπως ειναι η επομενη αγορα!!

Κατι τελευταιο που θα ηθελα να πω ειναι το εξης. Μετα απο τοσο καιρο καταλαβα τι πραγματικα σημαινει καλος προσοφθαλμιος. Και φυσικα εννοω τον Tele vue. Δε θα μακρυγορησω. Θα κλεισω αυτη τη παραγραφο λεγοντας τα εξης. Μην σκεφτειτε ουτε κατα διαννοια να αγορασετε τηλεσκοπιο μεγαλο και να το κρατησετε με προσοφθαλμια μεσαιας η κατωτερης ποιοτητας. Ενα μεγαλο τηλεσκοπιο απαιτει μεγαλα προσοφθαλμια. Περα απο τα λεφτα που ξοδεψα για την αγορα του συγκεκριμενου τηλεσκοπιου τωρα ξοδευω αλλα τοσα για αγορα Televue Νagler και Panoptic. Γιατι οπως και να το κανουμε ειναι τα πιο κορυφαια προσοφθαλμια χωρις δευτερη κουβεντα. Με την αγορα ενος τετοιου τηλεσκοπιου απλα προσθεστε καμποσα εκατονταδες ευρω παραπανω για αγορα καλων προσοφθαλμιων.

Ανυπομονω για την επομενη παρατηρηση στην οποια πλεον θα κυνηγαω NGC και οχι μονο Messier!

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κωνσταντίνε,

Μπράβο και συγχαρητήρια και εύγε και όλα μαζί, για την πολύ απλή αλλά απόλυτα κατατοπιστική παρουσίαση. Περιμέναμε καιρό αυτό το review μιας και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου. Αυτό με τη φωτορύπανση που λες το έχω προσέξει κι εγώ με το δικό μου (το γκρίζο του ουρανού μέσα από το προσοφθάλμιο). Το paracor δηλαδή χρειάζεται ε; Να σε ρωτήσω: Όταν λες ότι χωράει μέσα στο αυτοκίνητο, μιλάμε για απλό επιβατικό; Δηλαδή η βάση του χωράει στο πορτ-μπαγκαζ; Με ποιο τρόπο το φορτώνεις;

 

Και πάλι καλοτάξιδο και σε σκοτεινό ουρανό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ο κωστας αν θυμαμαι καλα εχει ενα μικρο Mercedes το οποιο ειναι λιγο μεγαλυτερο απο smart και μου εκανε τρομερη εντυπωση πως το εβαλε εκει μεσα :?:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε, συγχαρητήρια και πάντα τέτοια!!! =D> =D> =D> =D>

Με τον paracorr λογικά θα δεις διαφορά, ιδιαίτερα αν περάσεις σε 2ιντσα προσοφθάλμια. Είναι σίγουρο ότι στον Πάρνωνα θα το ευχαριστηθείς ακόμα περισσότερο. Η παρουσίασή σου μας ταξίδεψε! Και πάλι μπράβο!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπραβοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!! ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο

και να ξέρεις οτι ανάβεις φωτιές με τις περιγραφές που κάνεις..

λες να πηδήξω και εγω απο τις 8 στις 16, αντί για 12?

χμμμμ.....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης