Jump to content

Πολυ μεγάλο προβλημα οποιος μπορεί να με με βοηθησει ;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επειδη ειμαι εντελος ασχετος θα ήθελα καποιες απλες οδηγιες για την χρηση του τηλεσκοπιου μου για να αποκομησω καποιες βασικες γνωσεις, ουτως ωστε να μπορω να παρατηρω των νυχτερινο ουρανω και να ξερω πωσ θα μπορεσω να βρισκω τον καθε πλανητη η οτιδηποτε αλλο. Ευχαριστω πολυ για τον χρονο που σπαταλησατε για να διαβασεται αυτο το κειμενο. images/smiles/icon_confused.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ'αρχάς, καλό θα ήταν να διευκρίνιζες τι τηλεσκόπιο έχεις - ποιά η διάμετρος του πρωτεύοντος φακού ή κατόπτρου, και τι στήριξη έχει (αλταζιμουθική ή ισημερινή).

 

Εφ'όσον ενδιαφέρεσαι να μάθεις τον ουρανό, θα σου συνιστούσα να πάρεις κάποιο εισαγωγικό βιβλίο για την ερασιτεχνική αστρονομία. Στις σελίδες του Astrovox θα βρεις κάποιες προτάσεις.

 

Οσον αφορά τους πλανήτες που αναφέρεις, οι ορατοί πλανήτες με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια είναι (κατά δική μου σειρά ενδιαφέροντος): Ο Κρόνος, ο Δίας, ο Αρης, Η Αφροδίτη, ο Ερμής. Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι δύσκολοι και δεν βλέπεις λεπτομέρεια, ενώ ο Πλούτωνας θέλει αρκετά μεγάλο τηλεσκόπιο. Φυσικά, η δική μας Σελήνη είναι πολύ ενδιαφέρον στόχος για ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

 

Πως θα τους εντοπίσεις? Οι πλανήτες κινούνται στην ίδια περίπου τροχία που κινείται ο Ηλιος την ημέρα. Οι πλανήτες ξεχωρίζουν από τα άστρα ως προς την λαμπρότητά τους.

 

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είσαι εντελός άσχετος με τη χρήση τηλεσκοπίων ή με την αστρονομία γενικότερα; Μερικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν είναι

 

- Αν δε γνωρίζεις το νυχτερινό ουρανό καλά, πάνε σε σκοτεινά μέρη και μάθε τον με γυμνό μάτι! Χωρίς αυτή τη βασική γνώση δε θα μπορείς να εντοπίζεις στόχους μέσω του τηλεσκοπίου.

 

- Αγόρασε κάποιο χάρτη του ουρανού που θα σε βοηθά στην ανίχνευση των στόχων που θέλεις να δεις

 

- Βρες κάποιον φίλο που κάνει παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο ή πάνε σε κάποιο αστροπάρτυ ώστε να δεις στην πράξη πως λειτουργεί η οπτική παρατήρηση δια μέσω ενος τηλεσκοπίου

 

Για οποιαδήποτε αλλη πληροφορία στείλε μου γράμμα στη διούθυνση:

 

k_astrophotographer@yahoo.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mia shmeiwsh sta osa egrapse o filos ailuros.

 

Ton hlio den ton koitame POTE me thleskopio xwris ta katallhla filtra, oute nwris to xarama oute akribws pris th dysh. Mono me gymno mati kai gyalia hliou einai asfalhs h parathrhsh autes tis wres kai POTE me thleskopio xwris filtro.

Γιώργος Παπαφίλης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου εκτός των άλλων που θα σου πω κατέβασε και το εξής πρόγραμμα από την αντίστοιχη διεύθυνση: Starry Night Backyard (www.starrynight.com). Είναι βέβαια trial έκδοση αλλά δεν πειράζει αν το μελετήσεις θα σου προσφέρει αρκετή βοήθεια στην περίοδο της ισχύος του για τα πρώτα σου βήματα. Πάντως να ξέρεις, όχι οτι είναι κανόνας, αλλά οι πλανήτες ξεχωρίζουν από τα άστρα επειδή δεν "τρεμοσβήνουν" όταν τους παρατηρείς με γυμνό μάτι. Επίσης καλό θα ήταν να βρεθείς σε κάποιο ψηλό και σκοτεινό μέρος για να παρατηρήσεις καλύτερα τον ουρανό (μακρυά από τα φώτα της πόλης). Στον καθαρό ουρανό και με το φεγγάρι μισοφέγγαρο παρατήρησε τη διαχωριστική γραμμή του φωτεινού από το σκοτεινό του τμήμα. Θα εκπλαγείς. Όσο για τον Κρόνο και το Δία βρίσκονται συνήθως κάπου στην ίδια ευθεία με το φεγγάρι από το βορά προς το νότο, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς από πάνω σου (στο ψηλότερο μέρος του ουρανού). Οι αποστάσεις τους είναι περίπου 1 με 2 παλάμες από το φεγγάρι. Θα τους βρεις εύκολα αν προσέξεις ότι δεν "τρεμοπαίζουν" σε σχέση με τα υπόλοιπα αστέρια της περιοχής. Επίσης μην παρατηρείς τον ήλιο απευθείας χωρίς κάποιο φίλτρο μπροστά από το τηλεσκόπιο αν θέλεις να έχεις μάτια γερά στο μέλλον. Αν θες να δεις τον ήλιο κοίταξέ τον νωρίς το χάραμα ή αργά το ηλιοβασήλεμα. Μπορεί αν είσαι τυχερός κάπου χαμηλά στον ορίζοντα και προς το νότο να διακρίνεις τη στιγμή εκείνη και τον Ερμή.

Πρόσεχε επίσης τις βίδες που στηρίζουν το φακό ή το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου σου αν θελήσεις να το καλιμπραρεις. Μην τις ξεβιδώνεις απρόσεκτα γιατί δεν ασφαλίζουν και αν ξεβιδωθεί μια τελείως θα χρειαστεί να το λύσεις και θα είναι μια πολύ άσχημη εμπειρία σε πληροφορώ...αυτά για την ώρα φίλε μου τα υπόλοιπα μόνος σου και οτι χρειάζεσαι αν μπορώ να βοηθήσω είμαι στη διάθεσή σου....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέλος πάντων φίλε μου george μπολλά χρόνια τον κοιτάζω έτσι και δεν με ενόχλησε καθόλου. Εξάλλου όταν είναι αρκετά χαμηλά σε σημείο που να κοκκινίζει έχει αρκετή γωνία σε σχέση με την ατμόσφαιρα και έτσι δεν κυνδινεύουμε από υπεριώδη ακτινοβολία αφού αυτή συνεχίζει την πορεία της και δεν διαθλάται. Γι'αυτό εξάλλου και είναι κόκκινος....Αλλά για να μην μπερδεύουμε τον φίλο μας του συνιστώ να το κάνει ανεπιφύλακτα μια φορά και αν τον ενοχλήσει ας μην το επαναλάβει. Με τη μια φορά δεν θα πάθει τίποτα. Ας μην είμαστε υπερβολικοί.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης