Jump to content

Δύο διαμαντάκια στον Ηρακλή (από τα Herschel 400)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στη χτεσινή παρατήρηση του Ωρίωνα στο Βασιλικό Αχαΐας συνέχισα την προσπάθεια που κάνω για την παρατήρηση όλων των αντικειμένων της λίστας "Hershel 400". Η παρατήρηση πήγε πολύ καλά (παρά κάποια... τεχνικά προβλήματα στην αρχή) και θα σας γράψω μερικές λεπτομέρειες για τα δύο αντικείμενα που ευχαριστήθηκα περισσότερο.

 

Το πρώτο είναι ο γαλαξίας NGC 6207. Το αξιοσημείωτο με αυτόν το γαλαξία είναι πως βρίσκεται πολύ κοντά με το μεγάλο σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή, απέχει μόλις μισή μοίρα και μπορούν να φανούν στο ίδιο πεδίο χρησιμοποιώντας μεσαία μεγέθυνση. Ο γαλαξίας έχει φαινόμενο μέγεθος 12,1 και ήταν εύκολα ορατός με το 12άρι dob, με επιμήκη πυρήνα αλλά και υποψία άλω. Όταν ήταν μαζί στο πεδίο με το Μ13 είναι αλήθεια πως η λαμπρότητα του σμήνους έκανε πιο δύσκολη τη θέαση του γαλαξία ωστόσο αν τον εντοπίσεις πρώτα και βάλεις σταδιακά το σμήνος μέσα στο πεδίο μπορείς να τα παρατηρήσεις μαζί! Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Μ13, ρίχτε μια ματιά και στον κοντινό αλλά συχνά άγνωστο γείτονα!

 

 

Το άλλο αντικείμενο που ευχαριστήθηκα χτες ήταν το σφαιρωτό σμήνος NGC 6229. Η αλήθεια είναι πως έχω μια αδυναμία στα αντικείμενα βαθύ ουρανού που πέρα από τη δική τους ομορφιά βρίσκονται σε ωραία πεδία ή αποτελούν μέρη σχηματισμών. Το εν λόγω σφαιρωτό σμήνος σχηματίζει ένα πολύ όμορφο, σχεδόν ισοσκελές, τρίγωνο με τα 8ου μεγέθους αστέρια HIP82117 και HIP82113. Το σμήνος έχει φαινόμενο μέγεθος 9,4 και είναι αρκετά συμπυκνωμένο συμβάλλοντας έτσι στο να "κολλήσει" στον τριγωνικό σχηματισμό. Με πλάγια όραση, πάντως, φαίνεται πιο εκτεταμένο. Το σμήνος είναι πολύ φωτεινό για να φανεί ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια.

 

 

Μιας και ο Ηρακλής είναι στα καλύτερά του αυτό τον καιρό, βάλτε αυτά τα αντικείμενα στα υποψήφια προς παρατήρηση. Συνημμένες θα βρείτε μερικές εικόνες για τον εντοπισμό τους.

 

ngc6229-closeup.png.96cf5b2af8185d31719597156f0671fa.png

Ο τριγωνικός σχηματισμός μέρος του οποίου αποτελεί το NGC 6229

 

ngc6229-finder.thumb.png.426b285427d0518ba653c5f8c32f739e.png

Εύρεση του σφαιρωτού σμήνους NGC 6229

 

ngc6207-finder.thumb.png.8af323c6672bd778abf63869a7ef71be.png

Ο γαλαξίας NGC 6207 δίπλα στο M13

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ όμορφα. Είχα ανησυχήσει ότι αλλαξοπίστησες στην αστροφωτογραφία , αλλά απ'ότι φαίνεται το μικρόβιο του παρατηρητή δεν πεθαίνει αύκολα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραίοι στόχοι!Τον 6207 τον είχα παρατηρήσει στην 6η ΠΕΕΑ.

Ορίστε και οι σημείωσεις μου

NGC 6207:Γαλαξίας.Αμυδρός,μικρός σε διαστάσεις,πολύ εύκολος στον εντοπισμό (πολύ κοντα στο θεαματικό M13) .Το σχήμα του δινόταν η εντύπωση πως ήταν μακρόστενο.
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόλις <<τέλειωσα>> το χάρτη του Ηρακλή. Έβαλα στη λέξη τέλειωσα εισαγωγικά διότι οι χάρτες ποτέ δεν τελειώνουν.

Αν τους μεγεθύνεται στον υπολογιστή, έχουν πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτή που με πρώτη ματιά φαίνεται.

Τέλος αν τους κατεβάσετε με σκοπό να τους εκτυπώσετε πριν δώσετε το στικάκι περιστρέψτε τους κατά 90 μοίρες, για να μην έχουν πρόβλημα στο φορμάτ.

1916299023_871515.thumb.jpg.3ac4885002254bef314e0d305773a313.jpg

565751322_871515.thumb.jpg.57e21f14b92acb9d831a77ecc2266d09.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ όμορφα. Είχα ανησυχήσει ότι αλλαξοπίστησες στην αστροφωτογραφία , αλλά απ'ότι φαίνεται το μικρόβιο του παρατηρητή δεν πεθαίνει αύκολα.

 

Στο βουνό θα ανέβω μόνο με εξοπλισμό παρατήρησης πάντως \:D/

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ηρακλής έχει κι άλλα "διαμαντάκια" που βρίσκονται όλα στην σκιά των πασίγνωστων Μ13 και Μ92.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το πλανητικό νεφέλωμα NGC6058 με τον κεντρικό του αστέρα να διακρίνεται εύκολα και το σχεδον αστρικό πλανητικό IC4593. Υπάρχει επίσης και το γνωστό σχετικά πλανητικό NGC6210 μικρό και λαμπρό στο οποίο διακρίνεται και χρώμα ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χθες το Βράδυ λόγο αέρα δεν πήγα τελικά στό Σούνιο που είχα προγραμματίσει. Έστισα το τηλεσκόπιο στην αυλή του σπιτιού μου στην Σαρωνίδα που λόγο πεύκών και οικοδομών ο αέρας περιορίζεται.

Εν τέλη παρά την φριχτή φωτορίπανση ανταμείφθηκα. Πέρασα όλα τα διπλά αστέρια του Ηρακλή και του Βοώτη. Και στην συνέχεια έψαξα και εντόπισα πανεύκολα το σφαιρωτό σμήνος NGC 6229.

Δείτε το στό χάρτη που έχω αναρτήσει πιο πάνω. Ποτέ στην ζωή μου δεν το είχα ξαναδεί ή εντοπίσει.

Όμως ρίχνοντας μια ματιά στην φωτοτυπία από το χάρτη που πριν τρεις εβδομάδες έφτιαξα, αμέσως θυμήθηκα ότι η θέση του συγκεκριμένου αντικειμένου στον ουρανό, βρίσκεται στην νοητή προέκταση της ευθείας που ενώνει το άστρο τ (που είναι το γόνατο του Ηρακλή) με το χ από την αντίθετη πλευρά. Απέχει δε από το τ λίγο λιγότερο απ' ότι απέχει το χ. Αν τώρα δείτε στον χάρτη που έφτιαξα, στο άμεσο περιβάλλον του σφαιρωτού, έχω τονίσει μερικά αστέρια. Παρ' όλο που μερικά είναι 5,5 βαθμού λόγο φωτορίπανσης δεν φαίνονται από την Σαρωνίδα. Εγώ όμως σημάδεψα και κατεύθυνα το τηλεσκόπιο σ΄ αυτό το μέρος, και στην συνέχεια κοίταξα μέσα από το ερευνητή. Τότε ακριβώς έγινε το θαύμα.

Μέσα από τον ερευνητή το ουράνια τοπίο, με όλα του τ' αστέρια σε εμένα ήταν γνωστό, επειδή πριν τρεις εβδομάδες, το γνώρισα από την φωτογραφία που τράβηξα και με αυτήν έφτιαξα τον χάρτη. Και όπως στο συγγεκριμένο σημείο πάτησα τότε με το ποντίκι στην οθόνη του υπολογιστή το κυκλακι με το + στο εσωτερικό του σε εκείνο το σημείο τώρα του αληθινού ουρανού έβαλα το κέντρο από το σταυρόνημα του ερευνητή και ενώ με τον ερευνητή δεν φαινόταν τίποτα, (Τουλάχιστον μέσα από την πόλη της Σαρωνίδας) εν τούτης το NGC 6229 ήταν στο κέντρο του προσοθφαλμίου του τηλεσκοπίου μου. (8ιντσο νευτώνιο)

 

Σαν το χθεσινό τον τελευταίο χρόνο που με χτύπησε η καινούργια μου τρέλλα να φτιάχνω αστροχάρτες, είναι απίστευτο το πόσα καινούρια αντικείμενα, ιδίως γαλαξίες έχω βρει. Πανεύκολα.

Είναι μία υπέροχη ασχολία η οποία περιλαμβάνει από την αστροφωτογραφεία, στην συνέχεια την επεξεργασία και τέλος την κατασκευή του χάρτη. Η ανταμοιβή είναι ότι όταν τον τελειώσεις και επιτέλους βγάλεις την φωτοτυπία δεν τον χρειάζεσαι. Σού είναι άχρηστος. Διότι ο ουρανός που απεικονίζει σου είναι πλέων χτήμα σου.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης