Jump to content

Τεχνολογία Νετρονίων-Ευρωπαϊκή Πηγή Νετρονίων.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα Ευρωπαϊκή Πηγή Νετρονίων. :cheesy:

Η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί με το να γίνει μέλος στην υπό κατασκευή Ευρωπαϊκή Πηγή Νετρονίων με Θρυμματισμό (European Spallation Source-ESS), όπως συνέβη με το CERN, λέει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο φυσικός Δημήτρης Αργυρίου. Είναι ο Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος βρίσκεται σε θέση-κλειδί στον νέο διεθνή επιστημονικό οργανισμό, που θα διαθέτει τον δικό του γραμμικό επιταχυντή πρωτονίων και μελλοντικά θα αποτελέσει μια νέα μεγάλη «ατμομηχανή» επιστημονικών ανακαλύψεων και τεχνολογικών καινοτομιών στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει, η πολυσχιδής έρευνα με τη βοήθεια των νετρονίων στο μέλλον, όχι μόνο θα φωτίσει τα μυστικά της ύλης, αλλά θα επιτρέψει ποικίλες πρακτικές εφαρμογές χρήσιμες για την κοινωνία, όπως νέα υλικά, νέα φάρμακα, νέα τρόφιμα κ.α.

Ο Δημήτρης Αργυρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1994. Υπήρξε ερευνητής στα Εθνικά Εργαστήρια Λος ‘Αλαμος (1996-1999) και Argonne (1994-2001) των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής ερευνητικής ομάδας πάνω στα νέα υλικά στο Ερευνητικό Κέντρο Χέλμχολτς του Βερολίνου (2002-2010) και δίδαξε επίσης στο Ρηνανικό-Βεστφαλικό Πολυτεχνείο του ‘Ααχεν.

Είναι διεθνώς ανεγνωρισμένος ειδικός στα ηλεκτρονικά και μαγνητικά υλικά, ενώ έχει 160 σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Την τελευταία πενταετία, είναι επιστημονικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πηγής Νετρονίων (ESS), μιας μεγάλης επιστημονικής εγκατάστασης που ανεγείρεται στο Λουντ της Σουηδίας και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Είναι επίσης καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης.

Τα ιδρυτικά μέλη της ESS είναι 11 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία), ενώ άλλες τέσσερις έχουν ήδη καθεστώς παρατηρητή και θα γίνουν μέλη στο άμεσο μέλλον (Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Βρετανία). Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει προσκληθεί να είναι παρατηρήτρια και τη σχετική προετοιμασία έχει αναλάβει μια επιστημονική επιτροπή. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ESS είναι ο δρ Σωτήρης Χαρισόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του «Δημόκριτου».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡ: Τι είναι, με δυό λόγια, τα νετρόνια και πώς μπορούν οι άνθρωποι να τα παράγουν;

ΑΠ: Τα νετρόνια είναι ένα από τα τρία συστατικά των ατόμων, μαζί με τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια. Δυστυχώς δεν μπορούμε να παράγουμε νετρόνια, αλλά πρέπει να τα «απελευθερώσουμε» μετά από διάσπαση των ατόμων. Αυτό το κάνουμε είτε με σχάση, την πυρηνική διαδικασία στο εσωτερικό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, είτε με έκλυση ακτινοβολίας. Η δεύτερη αυτή διαδικασία είναι σα να χρησιμοποιούμε ένα σφυρί για να σπάσουμε το κέλυφος ενός καρυδιού. Το «σφυρί» είναι τα πρωτόνια υψηλής ενέργειας που προσκρούουν σε ένα βαρύ πυρήνα, ώστε να τον διασπάσουν και να απελευθερώσουν έτσι τα νετρόνια.

ΕΡ: Είναι η Ευρωπαϊκή Πηγή Νετρονίων ένα γιγάντιο μικροσκόπιο για τη μελέτη της ύλης σε βάθος;

ΑΠ: Το μικροσκόπιο αποτελεί μια καλή αναλογία, αν και η ESS μοιάζει περισσότερο με 20 έως 30 διαφορετικά μικροσκόπια, που κοιτάζουν ταυτόχρονα διαφορετικά προβλήματα στη φυσική, στη χημεία, στη βιολογία ή στην μηχανική. Τα νετρόνια είναι ιδιαίτερα, επειδή, αντίθετα με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (φως) ή τα ηλεκτρόνια, έχουν ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο και συνεπώς μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στα υλικά. Είναι, επίσης, μαγνητικά και αντιλαμβάνονται τον μαγνητισμό στο εσωτερικό της ύλης.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα νετρόνια, όπως χρησιμοποιούμε το φως για να δούμε μέσα στην ύλη και να βρούμε πού βρίσκονται τα άτομα και τι κάνουν. Στην τεχνολογία των υλικών, αυτή δυνατότητα μάς δίνει πολλές πληροφορίες αναφορικά με το γιατί η ύλη έχει ορισμένες ιδιότητες και πώς αυτές μπορούν να βελτιωθούν ή να χειραγωγηθούν. Στην επιστήμη των υλικών, χρησιμοποιούμε τα νετρόνια προκειμένου να κατανοήσουμε τις νέες καταστάσεις της ύλης, οι οποίες έχουν συχνά τεράστιες συνέπειες σε ποικίλα επιστημονικά πεδία, από τη βιολογία έως τη σωματιδιακή φυσική. Οι πληροφορίες που μας δίνουν τα νετρόνια σχετικά με την ύλη, είναι μοναδικές, με την έννοια ότι δεν υπάρχει άλλη μέθοδος που μπορεί να παρέχει αυτή τη γνώση.

ΕΡ: Μπορεί η ESS στο μέλλον να κλέψει λίγη από τη δόξα του CERN χάρη στις ανακαλύψεις της; Τι διαφορετικό και καλύτερο θα προσφέρει σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες πηγές νετρονίων;

ΑΠ: Ναι μπορεί, παρόλο που το CERN και η ESS εστιάζουν σε διαφορετική επιστήμη. Το CERN μελετά την «κόλλα» της φύσης, που συγκρατεί μαζί την ύλη. Η ESS θα μας αποκαλύψει, πώς η φύση χρησιμοποιεί την ύλη για να «χτίσει» τον κόσμο που βλέπουμε γύρω μας. Η ESS θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί μερικά υλικά είναι υπεραγωγοί του ηλεκτρισμού ή πώς τα ένζυμα δουλεύουν μέσα στα σώματά μας.

Το πρόβλημα με τα νετρόνια είναι ότι χρειάζεται να τα «απελευθερώσουμε» μετά από τη διάσπαση των ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε αρκετά νετρόνια στη διάθεσή μας, ώστε να τα μελετήσουμε σε βάθος ή αρκετά γρήγορα. Έχουμε αναπτύξει ορισμένες τεχνολογίες στην ESS, που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πειράματα δέκα έως 1.000 φορές καλύτερα από ό,τι μπορούμε σήμερα.

ΕΡ: Σε ποια φάση βρίσκεται η ESS, πότε προβλέπεται να λειτουργήσει, πόσους επιστήμονες θα απασχολεί και ποιό είναι το προϋπολογιζόμενο κόστος της;

ΑΠ: Η κατασκευή της ESS ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014. Ήδη έχουμε κατασκευάσει τα 200 από τα συνολικά 700 μέτρα της σήραγγας του επιταχυντή μας και επίσης έχουμε αρχίσει να ρίχνουμε τα θεμέλια των εγκαταστάσεων για τα πειράματα. Το όλο έργο αναμένεται να κοστίσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προσδοκούμε να είμαστε σε θέση να παράγουμε τα πρώτα μας νετρόνια έως το τέλος του 2019 και να αρχίσουμε τα πρώτα μας πειράματα έως το 2023. Συνολικά, η ESS θα απασχολήσει γύρω στους 400 ανθρώπους, αλλά θα υποστηρίξει επίσης το έργο άλλων περίπου 8.000 επιστημόνων στην Ευρώπη, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα νετρόνια σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.

ΕΡ: Πώς θα βοηθήσει η έρευνά σας την κοινωνία και την καθημερινή ζωή; Σε ποια πεδία κυρίως να περιμένουμε νέες σημαντικές πρακτικές εφαρμογές χάρη στα νετρόνια;

ΑΠ: Τα νετρόνια μάς βοηθάνε να κατανοήσουμε τα υλικά και τα υλικά είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να κάνουμε λειτουργικές τις κοινωνίες μας. Τα σπίτια μας είναι κατασκευασμένα από κεραμικά και τσιμέντο, η τροφή μας είναι ύλη, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας, βασίζονται στις ιδιότητες ορισμένων υλικών.

Στη σύγχρονη εποχή οι κοινωνίες μας είναι αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις, καθώς χρειαζόμαστε καθαρή ενέργεια, χρειαζόμαστε καλύτερη υγεία για τον πληθυσμό μας που γερνάει, χρειαζόμαστε να καλλιεργήσουμε τρόφιμα για ένα πλανήτη με υπερπληθυσμό. Σε όλα αυτά τα πεδία, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο άκρως δραστήρια ερευνητικά προγράμματα και τα νετρόνια χρησιμοποιούνται για να αναπτύξουμε και να κατανοήσουμε νέα υλικά, τα οποία θα μας βοηθήσουν να λύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Να αναπτύξουμε καλύτερες μπαταρίες για καθαρή ενέργεια, να αναπτύξουμε νέα φάρμακα και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της ζωής, να μελετήσουμε τα συστατικά των τροφών.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι οι διάφοροι επιταχυντές σε όλο τον κόσμο, πέρα από τη βασική έρευνα στη Φυσική, έχουν δικαιολογήσει το μεγάλο επενδυτικό κόστος τους από άποψη συνεισφοράς στην κοινωνία;

ΑΠ: Οι επιταχυντές είναι απολύτως ουσιώδεις για την κοινωνία! Ενώ πολλοί έχουν στο μυαλό τους τον μεγάλο επιταχυντή του CERN, πρέπει να θυμηθούμε ότι οι περισσότεροι επιταχυντές διαθέτουν μια ποικιλία μεγεθών και δεν χρησιμοποιούνται στη σωματιδιακή φυσική. Για παράδειγμα, πολλά νοσοκομεία έχουν επιταχυντές στα υπόγειά τους για να παράγουν ραδιοϊσότοπα, τα οποία χρειάζονται στην θεραπεία του καρκίνου, ή για διαγνωστικές εξετάσεις ρουτίνας με τομογραφία. Στον «Δημόκριτο» στην Ελλάδα ο επιταχυντής Tandem χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό υλικών με τρόπους που δεν είναι δυνατοί με άλλες τεχνικές.

Σαφώς, πάντως, πρέπει να έχουμε επίγνωση του κόστους που η κοινωνία επωμίζεται για τέτοιες μεγάλες επενδύσεις σε επιστημονικές υποδομές και έτσι να διασφαλίζουμε, ώστε αυτές να λειτουργούν υπεύθυνα. Έχουμε δει μεγάλες επιτυχίες με τους επιταχυντές ηλεκτρονίων που παράγουν ακτίνες-Χ, επίσης για την μελέτη των υλικών. Ο MAX-IV στην πόλη Λουντ είναι μικρότερος και φθηνότερος από παρόμοια σύγχροτρα και είναι η φωτεινότερη πηγή ακτίνων-Χ στον κόσμο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να εφαρμόσουμε ανάλογη εξοικονόμηση δαπανών σε όλους τους τύπους επιταχυντών που είναι σημαντικοί.

ΕΡ: Υπάρχει συμμετοχή της Ελλάδας στην ESS ή προβλέπεται να υπάρξει στο μέλλον; Θα ωφεληθεί η χώρα μας αν συμμετάσχει στην ESS;

ΑΠ: Έχουμε ήδη κάνει ουσιαστικές συζητήσεις με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ESS και η ανταπόκριση υπήρξε πολύ θετική. Η Ελλάδα έχει προσκληθεί να είναι παρατηρήτρια στο συμβούλιο της ESS, το ανώτατο διοικητικό όργανό μας, το οποίο προσβλέπει σε ελληνική συμμετοχή στο μέλλον.

Οι συνάδελφοί μου στην Ελλάδα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια ομάδα εργασίας Ελλάδας-ESS, που θα προσδιορίσει την ελληνική συνεισφορά στην κατασκευή της ESS, ώστε η χώρα να γίνει πλήρες μέλος. Ήδη πραγματοποιήσαμε ένα μικρό εργαστήριο στον «Δημόκριτο», στο οποίο οι Έλληνες επιστήμονες εξέφρασαν ενθουσιώδη υποστήριξη για την ESS. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους νέους έλληνες επιστήμονες να εμπλακούν σε έρευνα αιχμής στα υλικά ή στην κατασκευή της πιο εξελιγμένης πηγής νετρονίων στον κόσμο.

ΕΡ: Ως Έλληνας επιστήμων της διασποράς, έχετε κάποια άποψη και κάποιες συμβουλές σχετικά με την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και γενικότερα της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ελλάδα;

ΑΠ: Οι νέοι Έλληνες είναι έξυπνοι, μορφωμένοι και καινοτόμοι. Χρειάζονται απλώς ευκαιρίες για να πετύχουν. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μια οικονομία της τεχνολογίας στα κατάλληλα πεδία, αν εργασθεί σκληρά για να προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επενδύσεις στην επιστήμη και στην εκπαίδευση και αυτό λείπει στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα χρειάζονται μια σταθερή μακρόχρονη υποστήριξη, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της έρευνας και την εκπαίδευση των φοιτητών, καθώς επίσης την πρόσβαση σε επσιτημονικά εργαλεία και εγκαταστάσεις όπως του CERN και της ESS. Υπάρχει ήδη μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτίσει κανείς.

Αυτό που χρειάζεται, είναι δέσμευση από την κυβέρνηση και τους ιδιωτικούς φορείς, καθώς και μια στρατηγική με μακροπρόθεσμη προοπτική. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η επιστήμη και η επένδυση στην οικονομία της τεχνολογίας μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό της λύσης για την έξοδο της Ελλάδας από την τρέχουσα κρίση.

http://physicsgg.me/2015/09/25/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a/

argyriou.jpg.fc0e2a6602ee394f06dd7ebeee4deebf.jpg

ess-vision-poster-2014_420.jpg.621b49297503cc4206ea5ac394bfbcc1.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Πηγή νετρονίων. :cheesy:

1.Ευρωπαϊκή Πηγή Εκλυόμενης Ακτινοβολίας - πηγή νετρονίων.

Ολοκληρωμένη ροή νετρονίων (ισοδύναμο 1 MeV) τουλάχιστον 5 × 1013 n/cm2 σε πυρίτιο, και το αντίστοιχο σε άλλα υλικά.

Η βασική έρευνα χρησιµοποιεί την δέσµευση νετρονίων για τη µελέτη της δοµής των υλικών.

Οι περισσότερο αναφερόµενη πηγή είναι η H. Clarkson Ltd.11 και οι διάφορες θυγατρικές της (ιδίως η Clarkson Research). eur-lex.europa.eu

Όργανα ανίχνευσης και µέτρησης νετρονίων, ειδικά σχεδιασµένα ή κατασκευασµένα για τον προσδιορισµό της ροής νετρονίων µέσα στον πυρήνα "πυρηνικού αντιδραστήρα".

Ειδικά σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα όργανα ανίχνευσης και μέτρησης νετρονίων για τον προσδιορισμό των επιπέδων ροής νετρονίων μέσα στον πυρήνα του πυρηνικού αντιδραστήρα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1 ανωτέρω.

Όργανα ανίχνευσης και μέτρησης νετρονίων

Μετρήσεις αναφοράς για πρότυπα δεδομένων νετρονίων

 

Το Συνέδριο εξέτασε τον εκτελωνισμό μέσω επιλεγμένων λιμένων σε 10 κράτη μέλη (16 ), όπου οι εισαγωγικοί δασμοί αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, η οποία αντιστοιχεί, σε εθνικό επίπεδο, σε ποσοστό μεταξύ 10 και 50 % των συνολικών εισπραττόμενων δασμών.

Η Ευρώπη έχει την τύχη να διαθέτει ένα ευρύ εγκατεστημένο δίκτυο τέτοιων μονάδων ανωτάτου επιπέδου (πηγές ακτινοβολίας συγχρότρου, πηγές δέσμης νετρονίων, μεγάλα τηλεσκόπια, εγκαταστάσεις λέηζερ, ωκεανογραφικά ερευνητικά σκάφη, ερευνητικά αεροσκάφη, υπερυπολογιστές, κλπ.

Θα πρέπει τότε να αντικατασταθούν με αντιδραστήρες που θα λειτουργούν με νέους τρόπους: αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας, νέους αντιδραστήρες ύδατος υπό πίεση, νέους αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής πρωτοβουλίας στο πεδίο της βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας (ESNII) είναι η ανάπτυξη αντιδραστήρων ταχέων νετρονίων τέταρτης γενεάς με κλειστό κύκλο πυρηνικού καυσίμου ανάμεσα στο 2035 και το 2040.

Μετρήσεις υπολειπόμενων εσωτερικών τάσεων με διάθλαση νετρονίων, εκτίμηση εξέλιξης της μικροδομής σε θερμικώς γηρασμένους επιβελτιωμένους χάλυβες και διερεύνηση της θερμικής επιτάχυνσης της ραδιενεργού διάσπασης.

Κάθε γενεά πυρηνικού υλικού που παράγεται με ακτινοβόληση νετρονίων, υπό τον όρο ότι στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας συμφωνίας υπάγεται μόνον η ποσότητα του με τον τρόπο αυτό παραγόμενου πυρηνικού υλικού η οποία αναλογεί στην ποσότητα του πυρηνικού υλικού που υπάγεται στην παρούσα συμφωνία και, όταν χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, συμβάλλει στη συγκεκριμένη παραγωγή.

Από τις ενώσεις των μετάλλων της οικογένειας των σπάνιων γαιών, που ονομάζονται «λανθανίδες» (επειδή το λανθάνιο είναι το πρώτο στοιχείο της οικογένειας αυτής), μπορούν να αναφερθούν τα οξείδια του ευρωπίου, του γαδολίνου, του σαμαρίου και του τερβίου (τερβίτης), τα οποία χρησιμοποιούνται ως απορροφητικά των αργών νετρονίων στις ράβδους ελέγχου ή ασφαλείας των πυρηνικών αντιδραστήρων και στις καθοδικές λυχνίες των έγχρωμων δεκτών τηλεόρασης.

Το ποσόν της στήριξης και χρηματοδότησης από οποιαδήποτε πηγή πέρα από το οποίο απαιτείται η παροχή πληροφοριών είναι ίδιο με το προβλεπόμενο στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2004/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (1).

Οι στατιστικές χάλυβα συλλέγονται, κυρίως, για να χρησιµοποιηθούν από τους φορείς στο σχετικό τοµέα (π.χ. δηµόσιες αρχές, επιχειρήσεις, οµοσπονδίες) ως εργαλείο χάραξης πολιτικής και ως µέσο διευκόλυνσης της οικονοµικής ανάλυσης, καθώς και ως πηγή πληροφοριών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις4 .

Ειδικότερα, για τις περιφερειακές συμβάσεις συντήρησης, η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης δαπανών ήταν η χειμερινή συντήρηση (33 ) (15,2 εκατ. ευρώ ετησίως) και στη συνέχεια η συντήρηση χαλικόστρωτων οδών (8,6 εκατ. ευρώ) και η συντήρηση του περιβάλλοντος κυκλοφορίας (34 ) (8,3 εκατ. ευρώ).

τσι, ενώ στη πράξη υπάρχει, η αναγκαία νομική βάση και τα σχέδια έχουν όλα αναφερθεί στην αρμόδια επιτροπή (2 ), είναι τεχνικά αδύνατο να επιτευχθεί η απαλλαγή στην πηγή και η επιστροφή του ΦΠΑ επί των κεκτημένων υπηρεσιών και εμπορευμάτων στη Ρωσία.

Το όργανο είναι εφοδιασμένο με εξαγωνικό καθετήρα ανώτατου πάχους 12 χιλιοστών (και 19 χιλιοστών στη λεπίδα στο άκρο του καθετήρα) περιλαμβάνει ένα λαμπτήρα και φωτεινή πηγή, ένα συρόμενο δακτύλιο βαθμονομημένο σε χιλιοστά και δύναται να πραγματοποιείμετρήσεις σε βάθος 3 έως 45 χιλιοστών.

Σε περίπτωση που οι εγγυήσεις εκτείνονται πέραν των λιανικών καταθέσεων, η επιλογή των καλυπτόμενων κατηγοριών χρεών και υποχρεώσεων πρέπει να στοχεύει, στο μέτρο του δυνατού, τη συγκεκριμένη πηγή προβλημάτων και να περιορίζεται σε ό,τι κρίνεται αναγκαίο για την αντιμετώπιση των συναφών πτυχών της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ώστε να μην καθυστερήσει η αναγκαία προσαρμογή και να μην προκληθούν επιζήμιοι ηθικοί κίνδυνοι (1 ).

Για ένα καλλυντικό προϊόν που διατίθεται στην αγορά απευθείας στον καταναλωτή από πηγή εκτός της Κοινότητας με οποιοδήποτε μέσο και εφόσον δεν υπάρχει εισαγωγέας, το πρόσωπο που τοποθετεί το καλλυντικό προϊόν στην αγορά ορίζει, με γραπτή εντολή, ένα πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα ως το υπεύθυνο πρόσωπο.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εγγύηση της ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας του αντιδραστήρα υψηλής ροής του Petten ώστε να εξασφαλισθεί η διαθεσιμότητα της ροής νετρονίων για πειραματικούς σκοπούς και η δυνατότητα αποδοτικής χρήσης του αντιδραστήρα υψηλής ροής από τα ερευνητικά ινστιτούτα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.

Επισης ζητεί να τηρούνται αυστηρά οι οριακές τιμές κατά τη μεταφορά και τη φόρτωση και εκφόρτωση, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό ελλοχεύοντα κίνδυνο βλαβερών επιδράσεων, ιδιαίτερα από την έκθεση ανθρώπων στην ακτινοβολία νετρονίων, καθώς και τη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τις συναφείς βιολογικές επιδράσεις

Σκοπός του παρόντος έργου ΕΤΑ είναι η μέγιστη αξιοποίηση των τρεχουσών επενδύσεων στις μονάδες νετρονίων της Ευρώπης, μέσω της βελτιώσεως της ποιότητας και ποσότητας του εξοπλισμού τους.

http://www.linguee.de/griechisch-deutsch/uebersetzung/%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AE+%CE%BD%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD.html

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ινδία: Η δεύτερη χώρα στον κόσμο με πυρηνικό αντιδραστήρα ταχέων νετρονίων. :cheesy:

Επί 15 χρόνια οι πυρηνικοί επιστήμονες της Ινδίας εργάζονται σε μια γιγαντιαία πυρηνική εγκατάσταση στο Καλπακάμ, μια πόλη στις όχθες του κόλπου της Βεγγάλης κοντά στην μεγαλούπολη Τσενάι. Σε αντίθεση με τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις, το Καλπακάμ διαθέτει έναν πυρηνικό αναπαραγωγικό αντιδραστήρα, μια τεχνολογία που η Ινδία εργάζεται για να τελειοποιήσει εδώ και 27 χρόνια.

Οι αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες είναι διαφορετικοί από τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες επειδή τα νετρόνια που υποστηρίζουν την ατομική αλυσιδωτή αντίδραση ταξιδεύουν σε υψηλότερες ταχύτητες, εξ ου και το εναλλακτικό όνομα αντιδραστήρας ταχέων νετρονίων. Αυτός ο τύπος αντιδραστήρα είναι ικανός να παράγει περισσότερο καύσιμο από όσο καταναλώνει, μια συμπεριφορά που συνήθως καθίσταται δυνατή από το ουράνιο.

«Οι ταχείς αντιδραστήρες μπορούν να βοηθήσουν στην απόσπαση έως και 70% περισσότερης ενέργειας από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες και είναι ασφαλέστεροι, μειώνοντας ταυτόχρονα τη διάρκεια ζωής των ραδιενεργών αποβλήτων», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας , σε ινδικά ΜΜΕ.

Το ουράνιο δεν βρίσκεται σε αφθονία στην Ινδία, αλλά η χώρα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα θορίου, οπότε ο πρωτότυπος αντιδραστήρας χρησιμοποιεί ράβδους αυτού του στοιχείου.

Πριν από τον ινδικό αντιδραστήρα, ο μόνος εμπορικός πυρηνικός αντιδραστήρας ταχέων νετρονίων βρισκόταν στον πυρηνικό σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μπελογιάρσκ της Ρωσίας, στα Ουράλια Όρη. Ωστόσο, ο αντιδραστήρας της Ρωσίας χρησιμοποιεί ουράνιο, οπότε ο αντιδραστήρας του Καλπακάμ παραμένει μοναδικός. Η Κίνα επιδιώκει επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά η τεχνολογία τους δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο.

Άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Γαλλία, προσπάθησαν επίσης να αναπτύξουν τις δικές τους τεχνολογίες αντιδραστήρων ταχέων νετρονίων, αλλά δεν ήταν επιτυχείς για λόγους ασφάλειας και άλλων τεχνικών θεμάτων.

Με τον αναπαραγωγικό αντιδραστήρα, η Ινδία γίνεται πρωτοπόρος σε ένα είδος πυρηνικής τεχνολογίας που μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει στο μέλλον τη μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της χώρας. Η Ινδία παράγει τις δεύτερες μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1256231/india-i-deuteri-xora-ston-kosmo-me-puriniko-antidrastira-taxeon-netronion

15.jpg.8159ed6ab1dbf8c105f8fd3b801744f2.jpg

netronio.thumb.png.4cdbe41da95974f451f3f3d0876e68cc.png

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Έλληνας επιστήμονας δημιουργησε τον πρώτο ανιχνευτή νετρονίων «τσέπης» :cheesy:

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα χημικό, ανέπτυξαν ένα νέο υλικό, που άνοιξε τον δρόμο για τους πρώτους μικρούς και φορητούς ανιχνευτές νετρονίων.

Οι ανιχνευτές θερμικών νετρονίων είναι ζωτικοί για την ασφάλεια μίας χώρας, καθώς, μεταξύ άλλων, «διαβάζουν» λαθραία πυρηνικά υλικά, ενώ έχουν διάφορες άλλες εφαρμογές (ανίχνευση ακτινοβολιών, αστρονομία, φυσική πλάσματος, επιστήμη υλικών, κρυσταλλογραφία κ.ά.).

Μέχρι τώρα -ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950- υπήρχαν δύο κατηγορίες τέτοιων συσκευών, που λειτουργούσαν είτε με αέριο ήλιο είτε με φως. Όμως και οι δύο είναι πολύ μεγάλοι, μερικές φορές όσο ένας τοίχος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις και του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Μερκούρη Κανατζίδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δημιούργησαν έναν τρίτου τύπου ανιχνευτή, έναν ημιαγωγό που μπορεί να απορροφήσει νετρόνια και να δημιουργήσει ηλεκτρικά σήματα εύκολα μετρήσιμα.

Ο νέος μικρού μεγέθους ανιχνευτής (2D semiconductor 6LiInP2Se6) είναι σταθερός και άκρως αποτελεσματικός.

Μπορεί να ενσωματωθεί σε φορητές συσκευές και να αξιοποιηθεί εύκολα από επιθεωρητές εν κινήσει σε διάφορα σημεία.

«Ορισμένοι είχαν εδώ και καιρό φανταστεί ημιαγωγούς-ανιχνευτές νετρονίων. Η ιδέα υπήρχε, αλλά κανείς δεν είχε το σωστό υλικό για να την υλοποιήσει», δήλωσε ο κ. Κανατζίδης.

Το υλικό που βρήκε ο Έλληνας ερευνητής συνδυάζει έναν ειδικό ισότοπο λιθίου-6 με άλλα υλικά (ίνδιο, φώσφορο, σελήνιο).

Όταν τα βαριά χημικά στοιχεία, όπως το ουράνιο και το πλουτώνιο, διασπώνται, τα άτομά τους αποβάλλουν νετρόνια από τους πυρήνες τους.

Το νέο υλικό-ημιαγωγός «πιάνει» τα ηλεκτρικά σήματα που δημιουργούν τα νετρόνια. Μπορεί, επίσης, να διακρίνει ανάμεσα στα νετρόνια και σε άλλα παραπλανητικά σήματα, όπως αυτά από τις ακτίνες-γ, οπότε αποτρέπει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν όλα τα μεγέθη των ανιχνευτών νετρονίων και όσο γίνεται περισσότερα είδη τους.

Χρειάζονται μεγάλοι όσο ένας τοίχος για να μπορεί να περάσει από αυτούς ένα φορτηγό, αλλά επίσης υπάρχει ανάγκη για μικρούς ανιχνευτές, που θα είναι φορητοί και κατάλληλοι για επιθεωρήσεις πεδίου», τόνισε ο κ. Κανατζίδης.

Ο Έλληνας επιστήμονας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πήρε το διδακτορικό του στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1984.

Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στα πανεπιστήμια Μίσιγκαν και Northwestern (1985-87), υπήρξε καθηγητής Χημείας στο πρώτο έως το 2006 και στη συνέχεια καθηγητής στο δεύτερο πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, είναι ερευνητής στο Argonne National Laboratory και αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Journal of Solid State Chemistry».

https://www.in.gr/2020/01/16/tech/ellinas-epistimonas-dimiourgise-ton-proto-anixneyti-netronion-tsepis/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η απόδειξη της ύπαρξης του νετρονίου. :cheesy:

«Αναλύοντας τα αποτελέσματα πειραμάτων κρούσεων ο Chadwick το 1932 κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι στον πυρήνα των ατόμων των στοιχείων υπάρχει εκτός από το πρωτόνιο και ένα άλλο είδος σωματιδίου, που το ονόμασε νετρόνιο. Η μεγάλη επιτυχία του Chadwick δεν ήταν μόνο η ανακάλυψη του άγνωστου μέχρι τότε νετρονίου, αλλά και το γεγονός ότι κατάφερε να προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια τη μάζα αυτού του σωματιδίου. Η διάταξη που χρησιμοποίησε φαίνεται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα.(Φωτ)

O Chadwick παρατήρησε ότι, όταν το στοιχείο Βηρύλλιο (Be) βομβαρδιστεί από σωμάτια α (πυρήνες He), που εκπέμπονται από το ραδιενεργό Πολώνιο (Po), τότε το Be εκπέμπει καινούργια, άγνωστα μέχρι τότε σωματίδια μεγάλης διεισδυτικής ικανότητας, που είναι δυνατό να συγκρουστούν με ακίνητους πυρήνες υδρογόνου ή αζώτου και να προκαλέσουν την κίνησή τους.

Ας υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο άγνωστο σωματίδιο μάζας mx και ταχύτητας \vec{v}_{x} συγκρούεται μετωπικά και ελαστικά με έναν ακίνητο πυρήνα υδρογόνου, δηλαδή ένα πρωτόνιο, μάζας mp. H ταχύτητα \vec{v}_{p} του πρωτονίου μετά την κρούση θα είναι:

v_{p}=\frac{2m_{x}}{m_{x}+m_{p}}v_{x} (1)

Στην περίπτωση που το άγνωστο σωματίδιο συγκρούεται μετωπικά και ελαστικά με ακίνητο πυρήνα αζώτου μάζας mN, η ταχύτητα του πυρήνα μετά την κρούση θα είναι:

v_{N}=\frac{2m_{x}}{m_{x}+m_{N}}v_{x} (2)

Διαιρώντας τις εξισώσεις (1) και (2) κατά μέλη, και χρησιμοποιώντας το δεδομένο ότι η μάζα mN του πυρήνα του αζώτου είναι mN=14mp, παίρνουμε τελικά:

\frac{v_{p}}{v_{N}}=\frac{m_{x}+14m_{N}}{m_{x}+m_{p}} (3)

O Chadwick κατόρθωσε να μετρήσει πειραματικά τις ταχύτητες υp και υΝ και να προσδιορίσει έτσι το λόγο τους, τον οποίο βρήκε ίσο με 7,5. Δηλαδή:

\frac{v_{p}}{v_{N}}=7,5 (4)

Έτσι, από τις εξισώσεις (3) και (4) βρίσκεται ότι η μάζα του άγνωστου σωματιδίου ισούται περίπου με την μάζα του πρωτονίου: mx≈mp

Χρησιμοποιώντας ο Chadwick άλλους στόχους, αντί του υδρογόνου και του αζώτου, επανέλαβε πολλές φορές τα πειράματα βρίσκοντας κάθε φορά την ίδια περίπου τιμή για τη μάζα mx. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ύπαρξη του νετρονίου είναι ένα γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση».

Κάποιοι (με ηλικία μεγαλύτερη των 40) ίσως να αναγνώρισαν με νοσταλγία (ή «φρίκη») την πηγή του παραπάνω κειμένου που περιγράφει την ιστορική ανακάλυψη του νετρονίου από τον James Chadwick.

Η πρώτη, πολύ σύντομη ανακοίνωση της ανακάλυψης της ύπαρξης του νετρονίου έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 1932 στο περιοδικό Nature με τίτλο «Possible Existence of a Neutron». Επειδή την εποχή εκείνη ο κατάλογος των στοιχειωδών σωματιδίων ήταν πενιχρότατος, ο Chadwick αρχικά υπέθεσε πως το νετρόνιο ίσως συνίσταται από ένα ηλεκτρόνιο και ένα πρωτόνιο.

Η λεπτομερής δημοσίευση που περιγράφει αναλυτικά το πείραμα και όλο το σκεπτικό των συμπερασμάτων έγινε την 1η Ιουνίου του 1932, σαν σήμερα, με τίτλο «The existence of a neutron»

Οπότε, λόγω της ημέρας, ας διαβάσουμε αναλυτικά την απλή (και σπουδαία) φυσική της ανακάλυψης του νετρονίου που περιέχει η δημοσίευση του Chadwick:

https://physicsgg.me/2020/06/01/%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%8d%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%be%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85/

chadwick-setup.png.b81d7694a9462860a074d9377e06fd98.png

the-existence-of-a-neutron (1).pdf

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Για πρώτη φορά μετρήθηκε ο χρόνος ζωής του νετρονίου στο διάστημα. :cheesy:

Ενώ ο χρόνος ζωής του πρωτονίου είναι σίγουρα μεγαλύτερος από την ηλικία του σύμπαντος (απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι διαβάζετε τώρα αυτή την ανάρτηση), ο χρόνος ζωής των νετρονίων έξω από τους πυρήνες των ατόμων, είναι πολύ μικρός: περίπου 15 λεπτά της ώρας. Και όταν λέμε περίπου κυριολεκτούμε!

Τα τελευταία 20 χρόνια και πλέον οι φυσικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι δυο κυριότερες πειραματικές τεχνικές μέτρησης του χρόνου ζωής των νετρονίων, δίνουν διαφορετικές τιμές.

Το ελεύθερο νετρόνιο υφίσταται διάσπαση β– μετατρεπόμενο σε ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρίνο του ηλεκτρονίου: n \rightarrow p + e^{-} + \bar{\nu}

Υπάρχουν δύο βασικές πειραματικές προσεγγίσεις για τη μέτρηση του χρόνου ζωής των νετρονίων: η «μέθοδος της φιάλης» και η «μέθοδος δέσμης».

Στην «μέθοδο της φιάλης», νετρόνια με ενέργειες της τάξης των νανο-ηλεκτρονιοβόλτ, περιορίζονται σε μια παγίδα ή φιάλη που σχηματίζεται από συνδυασμούς μαγνητικών πεδίων, βαρύτητας και τοιχωμάτων. Ο χρόνος ζωής των νετρονίων τn προκύπτει μετρώντας τον αριθμό των σωματιδίων που επιβιώνουν στην παγίδα μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η δεύτερη προσέγγιση, η «μέθοδος της δέσμης», είναι να οδηγηθεί μια δέσμη νετρονίων γνωστής έντασης διαμέσου μιας ηλεκτρομαγνητικής παγίδας και να μετρηθούν τα πρωτόνια που δημιουργούνται σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Με την «μέθοδο της δέσμης» ανιχνευτές καταμετρούν τον ρυθμό διάσπασης των νετρονίων σε καθορισμένο όγκο μιας δέσμης νετρονίων.

Από την δεκαετία του 1980 τα αποτελέσματα των δυο πειραμάτων συνεχίζουν να διαφέρουν μεταξύ τους. Ενώ η μέθοδος της φιάλης μας λέει ότι τα νετρόνια διασπώνται μετά από περίπου 800 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο (τn=879.6 ± 0.6 s), τα πειράματα με τη δέσμη νετρονίων δίνουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής κατά 8 δευτερόλεπτα (τn=888.0 ± 2.0 s). Η διαφορά θεωρείται σημαντική διότι δεν μπορεί να αιτιολογηθεί εξαιτίας των τυχαίων ή των γνωστών συστηματικών σφαλμάτων. Μέχρι το 2013, η απόκλιση εκτιμάτο στα 2,9σ. Στη συνέχεια, κι ενώ οι πειραματικές διαδικασίες βελτιώθηκαν, η ασυμφωνία αυξήθηκε φθάνοντας στα 4σ.

Πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε μια εργασία με τίτλο «Space-based measurement of the neutron lifetime using data from the neutron spectrometer on NASA’s MESSENGER mission»

https://journals.aps.org/prresearch/abstract/10.1103/PhysRevResearch.2.023316

, όπου περιγράφεται μια τρίτη μέθοδος μέτρησης, και μάλιστα μαι μέτρηση του χρόνου ζωής των νετρονίων για πρώτη φορά στο διάστημα από το διαστημικό σκάφος της NASA, MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging). Προσδιορίστηκε η τιμή τn=(780±60stat±70syst) s. Μπορεί το σφάλμα αυτής προς το παρόν να είναι μεγάλο, όμως η τεχνική της μέτρησης μπορεί να βελτιωθεί.

Πως βρέθηκαν τα νετρόνια στον δρόμο του MESSENGER;

Όταν οι κοσμικές ακτίνες που προσπίπτουν από το διάστημα συγκρούονται με άτομα στην επιφάνεια ενός πλανήτη ή την ατμόσφαιρά του, προκύπτουν νετρόνια τα οποία κατευθύνονται προς το διάστημα μέχρι να διασπαστούν. Θεωρητικά σε μεγαλύτερα υψόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη θα πρέπει να υπάρχουν λιγότερα νετρόνια – αλλά χρειαζόμαστε το κατάλληλο όργανο στο σωστό υψόμετρο για να κάνουμε μετρήσεις.

Μεταξύ 2011 και 2015, το διαστημικό σκάφος MESSENGER πραγματοποίησε κοντινά περάσματα από τους πλανήτες Αφροδίτη και Ερμή. Ο ανιχνευτής νετρονίων που διέθετε το MESSENGER συγκέντρωσε δεδομένα για τα νετρόνια που κινούνταν απομακρυνόμενα από τον πλανήτη με ταχύτητα μερικών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Σε ελάχιστο υψόμετρο 339 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Αφροδίτης και 205 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ερμή, το MESSENGER ήταν κοντά στη μέγιστη απόσταση που θα μπορούσαν να είχαν διανύσει αυτά τα νετρόνια πριν διασπαστούν. Ήταν σαν να πραγματοποιούνταν το πείραμα με την «μέθοδο της φιάλης», αλλά σε …. πολύ μεγάλη φιάλη, και αντί να χρησιμοποιούνται τοιχώματα και μαγνητικά πεδία, χρησιμοποιείται η βαρύτητα του πλανήτη ώστε να περιορίσουμε τα νετρόνια για χρονικά διαστήματα συγκρίσιμα με τον χρόνο ζωής τους.

Για να προσδιοριστεί ο χρόνος ζωής των νετρονίων, η ομάδα υπολόγισε πόσα νετρόνια πρέπει να ανιχνεύονται στην απόσταση προσέγγισης του πλανήτη για χρόνους ζωής, μεταξύ 10 και 17 λεπτών. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο αυτό, προέκυψε ο χρόνος ζωής νετρονίου των 780 δευτερολέπτων – περίπου 13 λεπτά. Το περιθώριο σφάλματος αυτής της εκτίμησης βρίσκεται μέσα στο εύρος των μετρήσεων με τις μεθόδους της φιάλης και της δέσμης.

Εννοείται πως η μέτρηση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα του χρόνου ζωής των νετρονίων. Στην πραγματικότητα, ο ανιχνευτής νετρονίων του διαστημικού σκάφους MESSENGER δεν συνέλεγε τα δεδομένα του για τέτοιου είδους υπολογισμούς. Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν και για τον υπολογισμό της ζωής του νετρονίου, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που συμφωνεί στα όρια του σφάλματος με τις εξειδικευμένες μετρήσεις, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Και αυτή η επιτυχία δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης της ακρίβειας των μετρήσεων. Ήδη οι επιστήμονες εξετάζουν την περίπτωση επανάληψης των μετρήσεων με καταλληλότερο ανιχνευτή σε διαστημική αποστολή προς την Αφροδίτη.

https://physicsgg.me/2020/06/21/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82/

neutron-lifetime.jpg.8a4d90b9920fe05f84cbdef7c52fb7f0.jpg

neutron_lifetime.png.92a9596d54059d7304ce95698ef009ea.png

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης