Jump to content

Εκτύπωση pla/pet VS resin


diorip

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχει ψαχτει κανείς με 3d εκτύπωση ρητίνης; Μοιάζει σαν το υλικό που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για σφραγίσματα με σκλήρυνση UV; Δείχνει να έχει καλύτερη λεπτομέρεια για σπειρωματα κτλ, ίσως κ μεγαλύτερη σκληρότητα αλλά μικρότερη ελαστικότητα άρα ποιο εύκολη θραυση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ετοιμάσου να δημιουργήσεις ένα τερααααστιο χαλί με τις ρητίνες που κολλάνε παντού και δεν φεύγουν με τίποτα. 

Επίσης να έχεις στο νου σου ότι μετά την εκτύπωση θέλει έξτρα επεξεργασία για την σκλήρυνση, καθαρισμό κλπ. 

Ακόμα θυμάμαι με τρόμο να προσπαθώ να ξεκολλησω μια εκτύπωση με τη σπάτουλα από τη βάση και η ρητίνη να σκορπάει παντού. 

Νταξει είμαι και λίγο τσαπατσουλης, αλλά πιστεύω ότι οι εκτυπωτές ρητίνης είναι για συγκεκριμένες εκτυπώσεις που αν τις κάνεις μεθοδικά και με σωστό τρόπο δίνουν σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά θέλει υπομονή 

Επίσης εκτος από το κοστος του εκτυπωτή,  υπολογίζεις άλλα τόσα περίπου για το post processing/treatment hardware και προαιρετικά το  1 με 2 έξτρα σκαφακια ρητίνης, χωνια να τα βάζεις μέσα στο μπουκάλι την ρητίνη που περισσεύει, πλαστικές επιφάνειες να μην λερώνεις γάντια κλπ.

Αν δεν σε έχω αποθαρρύνει ακόμα, πήγαινε για μονοχρωματική οθόνη στη βάση, όσο το δυνατόν πιο υψηλή ανάλυση, και μεγαλη επιφάνεια μπορείς να βρεις στο budget σου. Παίζουν και dlp αλλά νομίζω ότι εκεί ανεβαίνει αρκετά το κόστος. 

Για την αντοχή του υλικού αν θυμαμαι καλά υπάρχουν και εξειδικευμενες ρητινες αλλά μεγάλο ρόλο παίζει το ραφινάρισμα μετά την εκτύπωση. 

Σπειρώματα κάνει πολύ καλά. Και εγώ στη δουλειά τον χρησιμοποιούσα/ω κυρίως για αυτόν το λόγο. 

 

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γενικά το minimum που μπορείς να διαθέσεις για αποδεκτά αποτελέσματα και αργους χρόνους είναι γύρω στα 300 με 350 ευρώ χωρίς τις ρητίνες.. που δεν είναι άσχημα.. αλλά θα περιορίζεσαι πολύ από το μέγεθος γιατί μιλάμε για μικρές οθόνες.

Τώρα κάτι μικρούλια CNC που βγαίνουν με καμία 200αρια ευρώ και 250 watt μοτερ κόβουν και αλουμίνιο με συνεχόμενα περάσματα 0.1mm και να δουλεύουν για πάντα αν και δε νομίζω οτι εννοείς αυτά. 

Για εμένα πάντως αν σκέφτεσαι να πας για 1ο εκτυπωτή καλύτερα να προτιμήσεις ένα που να τυπώνει με νήμα. Και πιο συγκεκριμένα κάποιον από την creality.

Σίγουρα πάντως μην πας για πρώτο εκτυπωτή σε ρητινη

Eχω δουλέψει σε 3D εκτυπωτές που κοστίζουν από 100 ευρώ έως sls μεταλλου με κόστος εκατομμυρίων, πιο vfm από τα creality δεν έχω δει.

κάνουν καθαρές εκτυπώσεις χωρίς πολλά προβλήματα και είναι ιδανικοί για ξεκινημα.

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ απόλυτα με τον @coreos ,ξεκινάς με έναν ender που είναι το ED80 της 3D εκτύπωσης. Οικονομικός, τυπώνει πολύ καλά σχεδόν από το κουτί και για να μάθεις τα κόλπα επειδή η 3D εκτύπωση δεν είναι πατάω ένα κουμπί και βγαίνει. Τώρα τα σπειρώματα είναι μεγάλος πόνος. Θέλουν πολλές δοκιμές και μετρήσεις για να δεις αυτό που σχεδιάζεις τι διαφορές έχει με αυτό που εκτυπώνεις. Παράγοντες πολλοί. Συρρίκνωση υλικού, nozzle εκτυπωτή, πόσο καλά έχεις καλιμπράρει όλα τα κινητά μέρη, ρυθμίσεις στο slicer και πολλά ακόμα. Και η αλήθεια είναι ότι το pla είναι ασφαλές για μεγάλα μέρη. Ακόμα και να βγάλεις ένα καλό σπείρωμα, αν αυτό βιδώνει σε ένα μεταλλικό ,βάλε-βγάλε πολύ σύντομα θα φθαρεί. Αν είναι σε ένα σπείρωμα από PLA ,συνολικού μήκους 3mm να στηρίζεις μία κάμερα 1000€ και ότι άλλο νομίζω έχουμε ένα ατύχημα που περιμένουμε να συμβεί. Αν χρειάζεται τώρα να έχεις σημεία που θα βιδώνουν άλλα αντικείμενα με βίδες, εκεί αντί για σπείρωμα είναι καλύτερα να σχεδιάσεις ένα χώρο για ένα παξιμάδι ή θήκες για inserts με σπείρωμα και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Για Μ42 και Μ48, μόνο αν είναι να βιδώσεις καμία οδηγητική που είναι πανάλαφρες και θα μένουν σχεδόν μόνιμα επάνω. Για rings όμως, βάσεις για finders και άλλα τέτοια πραγματάκια είναι μία χαρά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχεις βγάλει το κόστος του εκτυπωτή από εκεί. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η χαρά της δημιουργίας και ουσιαστικά η δημιουργία ενός hobby μέσα στο hobby. (Το πρώτο τρίμηνο υπολόγισε ότι δεν θα τυπώσεις τίποτα δικό σου, θα έχεις συνεχώς αιτήματα από την οικογένεια)

  • Μου αρέσει 1
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης