Jump to content

Επιλογή τηλεσκοπίου


xrysagodu

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, ο γιος μου 4ων ετών μου ζητάει επίμονα να του αγοράσω τηλεσκόπιο, θέλει να βλέπει τους πλανήτες λέει ... Η αλήθεια είναι ότι έχουν μιλήσει αρκετά για το διάστημα για το ηλιακό σύστημα, έχουμε κ ένα μοντέλο, διαβάσαμε κ μερικά βιβλία, έχουμε κ ένας προζεκτορα... Έτσι το παιδί έχει μαγευτεί από όλο αυτό.Στην παρούσα φάση τι θα μου προτείνατε; Αν μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, γιατί είμαι εντελώς άσχετη με το θέμα. Επίσης υπάρχει κ οικονομικό όριο το ακριβότερο 200-250 ευρώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο σας αλλά είναι πολύ μικρούλης . Το μόνο που θα μπορέσει να απολαύσει θα είναι το φεγγάρι . Θα σας πρότεινα να μην του  το πάρετε ακόμη......εκτός αν κι εσείς θα θέλατε να ασχοληθείτε με την παρατήρηση.

  • Μου αρέσει 1
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελευταία, αρκετές φορές έστησα το τηλεσκόπιό μου παρουσία παιδιών ηλικίας απο 4 ως 12 χρονών. Όλα εξιτάρονται όταν εμφανίζεται το τηλεσκοπιο.

Συμφωνώ όμως με τον Homo. 4 χρονών δε θα μπορεί καν να το χειριστεί, όσο απλό μοντέλο και να ειναι. 

Θα πρέπει όλη τη δουλειά να την κάνετε εσείς και εκείνος τελικά θα βρεθεί να κοιτάει για λίγο μόνο μέσα από αυτό. 

Να σημειωθεί οτι τα παιδιά συνήθως νομίζουν ότι θα μπορούν να δουν μεγάλες, πολύχρωμες, καθαρές εικόνες των πλανητών μέσα απο ενα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, πράγμα που θα πρέπει να εξηγηθεί ότι δε συμβαίνει. Τα είδωλα είναι μικρά και χρειάζεται εξάσκηση του ματιού και υπομονή για να διακρίνει κανείς σημεία ενδιαφέροντος των πλανητών. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό παραμένει συναρπαστικό. Όμως τα παιδιά (και πολλοί μεγάλοι) συχνά απογοητεύονται.

Από την άλλη μεριά πάντως, αν κάποιος ενήλικας στην οικογένεια ενδιαφέρεται να ασχοληθεί για τον εαυτό του με την αστρονομία, το τετράχρονο παιδί θα μπορέσει και αυτό να περάσει όμορφες και διδακτικές στιγμές κοιτώντας μέσα από το τηλεσκόπιο. Επίσης θα αντιλαμβάνεται την ενασχόληση με τον ουρανό ως ένα μέρος της ζωής της οικογένειας. 

Ακόμα και η απλή παρατήρηση της σελήνης, μπορει να συναρπάσει ενα παιδί. Όσο μάλιστα μαθαίνει (και εξοπλίζεται) ο ενήλικας, και όσο μεγαλώνει το παιδί, θα μπορεί να το βοηθήσει για να δει (έστω και αχνά) και άλλα ουράνια αντικείμενα. Το "best seller" μετα τη σελήνη είναι ο Κρόνος με τους δακτυλίους του.

Αν υπάρχει όρεξη και χρόνος από τον ενήλικα, η διαδικασία θα είναι ευχάριστη, άσχετα αν τελικά  το παιδί συνεχίσει να ασχολείται ή όχι. Αν δεν υπάρχει όρεξη, απλά θα εκνευρίζεται ο ενήλικας παλεύοντας  με το ρημαδοτηλεσκόπιο και το παιδί θα χάσει το ενδιαφέρον του πολύ πιο σύντομα.

Εκτός απο το τηλεσκόπιο πάντως, υπάρχουν αρκετές πιο εύκολες και ανέξοδες δραστηριότητες που μπορούν να πάνε το ενδιαφέρον του παιδιού ενα βήμα πιο μπροστά: 

Να μάθει να αναγνωρίζει τους πλανήτες στον ουρανό.

Να μαθαίνει για τα αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς (βλ. το ημερολόγιο του astrovox) και να τα παρακολουθεί όταν δεν απαιτείται εξοπλισμός ή ξενύχτι.  Ακόμα και μία εξόρμηση σε μια ωραια τοποθεσία για να δείτε την ανατολή μιας Πανσελήνου, είναι κατά κάποιο τρόπο αστρονομική δραστηριότητα.

Αν το ενδιαφέρον του παιδιού συνεχιστεί, σε μερικά χρόνια το εξετάζετε πάλι το θέμα.

  • Μου αρέσει 4
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις παραπάνω απαντήσεις, είναι ακριβείς και επιβεβαιώνονται συνεχώς στην πράξη. Σ' αυτή την ηλικία του παιδιού, ο μόνος που μπορεί να μάθει να χειρίζεται το τηλεσκόπιο και να βρίσκει τα αντικείμενα στον ουρανό είναι ο γονιός. Επιπλέον, στην ηλικία των τεσσάρων, τίποτα δεν είναι εντυπωσιακό στο τηλεσκόπιο όσο οι εικόνες και οι ζωγραφιές των βιβλίων. Θα του φανεί πρακτικά αδιάφορο μόλις παρέλθει η περιέργεια για το νέο "παιχνίδι" - που όμως δεν θα μπορεί καν να το "παίξει". Μπορείτε φυσικά να δοκιμάσετε, αλλά μην περιμένετε πολλά, ακόμη κι αν εσείς ενθουσιαστήτε με την παρατήρηση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καν στο μυαλό μου να μου ζητήσει κάτι τέτοιο. Προφανώς έχει εντυπωσιαστεί από τις εικόνες, τις ζωγραφιές, τα βίντεο που βλέπουμε και νομίζει ότι θα τα δει κάπως έτσι κ μέσα από το φακό του τηλεσκοπίου...  Θα το αφήσω για το μέλλον. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήλθατε στο astrovox και την ερασιτεχνική αστρονομία!

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες για τις δυσκολίες αντίληψης και χειρισμού ενος έστω και απλού και μικρού τηλεσκοπίου απο νήπιο 4 μόλις χρόνων...

Είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει,και μόνο με τον χειρισμό απο ενήλικα που διαθέτει υπομονή και επιμονή μπορεί να γίνει παρατήρηση.

Τα περισσότερα παιδιά θα απογοητευθούν απο τις μικρές και με ελάχιστες λεπτομέρειες εικόνες πλανητών που θα δούν απο ένα μικρό τηλεσκόπιο...

Όμως υπάρχει και μια κατηγορία μικρών παιδιών που απο τα νηπιακά τους χρόνια εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έξυπνα παιχνίδια,τα οποία όχι μόνο δεν βαριούνται,αλλά προσπαθούν εξετάζοντάς τα να καταλάβουν πώς λειτουργούν,πιθανόν και με την αποσυναρμολόγησή τους...

Αυτή η ιδιαίτερη "περιέργεια" που συχνά δεν γίνεται κατανοητή απο πολλούς γονείς,αντίθετα τους εκνευρίζει η επιμονή να μάθουν σε βαθμό πείσματος που φτάνει στα..."άκρα",είναι συχνά χάρισμα που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο.

Πρόκειται για ιδιαίτερα παιδιά που αργότερα θα εκδηλώσουν σοβαρό ενδιαφέρον για φυσικές επιστήμες,τεχνολογία και τεχνικά επαγγέλματα!

Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την μικρή κατηγορία παιδιών,αξίζει να του ενισχύσετε την αγάπη για την αστρονομία και απο αυτή την ηλικία!Θα ωφεληθεί πολύ!

Στην αρχή μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στον Η/Υ αστρονομικά προγράμματα όπως το Stellarium που διατίθεται και σε ελληνικό μενού,και να κάνετε μαζί περιηγήσεις στον έναστρο ουρανό μαθαίνοντας σιγά σιγά στην αρχή τις θέσεις των πλανητών και τα πιο φωτεινά και μεγάλα ουράνια αντικείμενα και αργότερα και τα υπόλοιπα...

Είναι δύσκολη κατάσταση για  ενα μικρό παιδί που ζητάει επίμονα ένα τηλεσκόπιο μέρες γιορτών και δώρων,να του αρνηθείτε...αλλά ακόμα πιο σκληρό να απογητευθεί αν δυσκολευτεί με την χρήση του τηλεσκοπίου και δεν δει τις εικόνες που έχει δει σε φωτογραφίες...

Οπότε πρέπει να το ενημερώσετε με σιγουριά οτι μέσα απο ενα μικρό τηλεσκόπιο και μάλιστα απο τον ουρανό μεγαλούπολης δεν πρόκειται να δει τις μεγάλες και με λεπτομέρεια εικόνες που βλέπει στις φωτογραφίες!

Αυτό θα πρέπει να το χωνέψει χωρίς να το αποθαρρύνετε απο την αστρονομία...Το να εντοπίζει και να βλέπει απευθείας έστω και μικρές εικόνες με ελάχιστη λεπτομέρεια,μπορεί να του δώσει μεγάλη χαρά.

Σε αυτή την ηλικία όμως παρατήρηση έστω και της Σελήνης,ΜΟΝΟ με την οδήγηση του τηλεσκοπίου απο ενήλικα μπορεί να γίνει,μέχρι να φτάσει σε μια ηλικία που θα μπορεί να το χειρίζεται μόνο του.

Αν λοιπόν συνεχίζει να δείχνει ενδιαφέρον,αφου ενημερωθεί για το τί μπορεί να δει μέσα απο μικρό τηλεσκόπιο,χωρίς να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες και αυταπάτες,μπορείτε να προχωρήσετε σε αγορά καλύτερα μετά απο 2-3 χρόνια.

Κάποιες επιλογές μικρών διοπτρικών τηλεσκοπίων μπορείτε να δείτε εδώ:

 

Μην βιάζεστε λοιπόν για μια τέτοια αγορά,και κάντε τη όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.

Φιλικά-Κώστας 🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης