Jump to content

εξοπλισμός


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα θα χρειαστώ βοήθεια για την παρατήρηση των πλανητών. Ποιον εξοπλισμό για το τηλεσκόπιο celestron 80azs πρέπει να αγοράσω ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε χρώματα ή κάποια χαρακτηριστικά στους πλανήτες; το μόνο που έχουμε διαθέσιμο είναι ένα προσοφθάλμιο 20mm, ένα 4mm και το barlow που διαθέτει το τηλεσκόπιο. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

Με [προσοφθάλμιο 20mm + barlow3x] και με βάση την εστιακή απόσταση 400mm του τηλεσκοπίου πετυχαίνεις μεγέθυνση περίπου x60.

Δεν ξέρω την ποιότητα του barlow... αν είναι αρκετά ευκρινής θα μπορείς ήδη να διακρίνεις αμυδρά κάποιες κόκκινο-μπεζ γραμμές στο Δία.

Επίσης πρέπει να φαίνονται οι δακτύλιοι του Κρόνου (χρώματα στον Κρόνο δε θα φανούν γενικώς).

Δώσε χρόνο στο μάτι να συνηθίσει τη θέαση μέσα από το προσοφθάλμιο. Όσο περνάει η ώρα, θα βλέπεις πιο καθαρά.

Με το 4αρι έχεις μεγέθυνση x100. Αν ο ουρανός έχει καλή διαύγεια, τα παραπάνω θα τα βλέπεις κάπως μεγαλύτερα και λίγο πιο έντονα. Μη φανταστείς πάντως πανδαισία χρωμάτων.... Αν μάλιστα η διαύγεια δεν είναι καλή, τα είδωλα θα είναι χειρότερα... σα να βράζουν.

Μεγαλύτερες μεγεθύνσεις στο τηλεσκόπιο αυτό νομίζω έχουν νόημα μόνο αν έχεις πρόσβαση σε πολύ σκοτεινά μέρη με εξαιρετική διαύγεια. Αλλιώς δε νομίζω να αξίζει να πάρεις άλλο εξοπλισμό.

Για Αφροδίτη, με τους παραπάνω συνδυασμούς θα μπορείς να δεις εμφανώς τις φάσεις της (όταν σε μερικούς μήνες ξαναγίνει ορατή τη νύχτα). Χρώμα ούτως ή άλλως δε βλέπεις. Η θέαση του μηνίσκου όταν είναι μικρός, αξίζει πάντως.

Για τον Ερμή, πολύ δύσκολο (ως αδύνατο) να δεις τις φάσεις.

Για το Δία, λέγεται ότι βοηθάει λίγο το φίλτρο φωτορρύπανσης ή ένα πράσινο φίλτρο.... Δοκίμασα το πρώτο... οκ, λίγο καλύτερα, αλλά δεν κάνει θαύματα.

Τα παραπάνω βασίζονται στη δική μου μικρή εμπειρία με παρόμοιο διοπτρικο (70/400) και παρατήρηση από βεράντα/ταράτσα πόλης.

Αν κάποιος πιο έμπειρος έχει κάποια καλύτερη πρόταση, όπως και κάποια εμπειρία από Άρη, θα με ενδιέφερε και εμένα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης