Jump to content

Αστρικά ίχνη στον Άγιο Μάρκο, Κέρκυρα


Bi2L

Αστρικά ίχνη στον Άγιο Μάρκο, Κέρκυρα

 

Ο Άγιος Μάρκος είναι από τα αρχαιότερα χωριά της Κέρκυρας που φέρνει τιμητικά το όνομα του προστάτη της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας, με σημαντικά βυζαντινά μνημεία, στο χωριό αυτό μπορείτε να θαυμάσετε δύο αξιόλογες εκκλησίες που διαθέτουν πολύ παλιές τοιχογραφίες.

Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, που βρίσκεται 18χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το χωριό ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές από το Υπουργείο Πολιτισμού, χάρη στην μακρά του ιστορία και την ιδιαίτερη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του. Ο Άγιος Μάρκος Κέρκυρας είναι περιτριγυρισμένος από μικρούς λόφους και δασότοπους και προσφέρει φανταστική θέα στο Ύψος και στην πόλη της Κέρκυρας. Εξερευνήστε λοιπόν το γραφικό αυτό χωριό και μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε τις δύο εντυπωσιακές εκκλησίες της περιοχής, τον Άγιο Μερκούριο και την εκκλησία του Χριστού του Παντοκράτορα. Είναι ένα χωριό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, βρίσκεται στα πρόθυρα της εγκατάλειψης λόγω καθίζησης και τα παλιά του σπίτια είναι πρασινισμένα από το πέρασμα του χρόνου. H εκκλησία του Παντοκράτορα χρονολογείται από το 1576 κι έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της ίδιας περιόδου. Kοντά στο χωριό βρίσκεται και η εκκλησία του Aγίου Mερκουρίου, που μετά από αυτή των Aγίων Iάσωνα και Σωσιπάτρου της πόλης, είναι το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού. Oι σπάνιες τοιχογραφίες του 1075 φανερώνουν τη Bυζαντινή πνευματικότητα στη λιτότητα της γραμμής και στην εκφραστικότητα του βλέμματος των Aγίων.

 

 

 

ΕΠΟΙΚΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Οι δύο λεηλασίες που προηγήθηκαν, του 1537 και του 1571, είχαν σαν αποτέλεσμα η Κέρκυρα να ερημώσει και να μείνει ακατοίκητη. Ο πληθυσμός του νησιού τότε δεν ξεπερνούσε τους 20000 κατοίκους.

 

Η Βενετία τότε άρχισε να δημιουργεί ρεύμα μετανάστευσης προς την Κέρκυρα

 

για δύο βασικούς λόγους,

 

Ο πρώτος για να δώσει ζωή στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο, η οποία είχε τεράστιες

 

δυνατότητες ανάπτυξης.

 

Και ο δεύτερος για φέρει στην δική της επικράτεια ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό που διακρίνονταν για τις οικονομικές, πνευματικές, στρατιωτικές και τεχνικές του δυνατότητες, αποσπώντάς το από τους Τούρκους.

 

Έτσι αυτή την περίοδο έχουμε οργανωμένη αποίκηση των κατοίκων του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς στις περιοχές της Λευκίμης χτίζοντας το χωριό Αναπλάδες, ενώ μεγάλος όγκος τους εγκαταστάθηκε στα βόρεια παράλια της Κέρκυρας από το Πυργί έως την Κασσιώπη με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Μπαρμπάτη. Κοντά στην πόλη δημιούργησαν το προάστιο της Στρατιάς(ή Αναπλιτοχώρι).

 

Άλλη μεγάλη ομάδα αποίκων της Πελοποννησίων, έχτισε το χωριό Μωραίτικα, ανοικοδόμησε την κατεστραμμένη Κορακιάνα και κατέλαβε έρημα, από της πολιορκίες, σπίτια και χτήματα σε χωρία ολόκληρου του νησιού.

 

Πολυπληθέστερη απ΄ όλες ήταν η Κρητική αποικία, από τους οποίους οι πιο οικονομικά ισχυροί κατοίκησαν μέσα στην πόλη, ενώ απλώθηκαν στην περιοχή της Γαρίτσας την οποία και ανοικοδόμησαν.

 

Στο νότιο μέρος της Κέρκυρας έχτισαν τα χωριά Κρητικά, Στρογγυλή, Μεσογγή και Αργυράδες ενώ στο βόρειο το χωριό Άγιος Μάρκος.

 

Οι νέες αυτές αποικήσεις έδωσαν νέα πνοή στη νησί και η Κέρκυρα γνωρίζει νέα ακμή.

 

Χαρακτηριστικό όλων των εποικισμών είναι ότι ο δυναμισμός των Κερκυραϊκών στοιχείων επιβάλλονταν σε όλα τα ξενικά στοιχεία, άμεσα και καταλυτικά.

 

 

Canon eos 40D

Samyang 8mm fisheye

f3.5

iso100

92X30sec

Startrails


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης