Jump to content

ο Γαλαξίας μας πάνω απ''το Κάστρο των Αγγέλων, Αγγελόκαστρο


Bi2L

ο Γαλαξίας μας πάνω απ''το Κάστρο των Αγγέλων, Αγγελόκαστρο, Κέρκυρα

 

 

 

 

Το Αγγελόκαστρο Κέρκυρας που βρίσκεται στην κορυφή της υψηλότερης αιχμής της ακτής του νησιού στη βορειοδυτική ακτή κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά φρούρια σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός ότι χτίστηκε κάτι τέτοιο σε μία τόσο απαγορευτική τοποθεσία είναι από μόνο του άθλος, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι χτίστηκε στους μεσαιωνικούς χρόνους.

 

Λόγω του υψόμετρου –περίπου 300 μέτρα από το ύψος της θάλασσας – ιστορικά υπήρξε το ιδανικό σημείο για την επίβλεψη της Δυτικής Ακτής για πιθανές απειλές. Κατά την διάρκεια επιθέσεων οι κάτοικοι των κοντινών χωριών συσπειρωνόντουσαν εντός των τειχών του Αγγελόκαστρου Κέρκυρας καθώς υπήρχε αρκετός χώρος για να χωρέσουν και οι ίδιοι αλλά και τα ζωντανά τους και η φύση του φρουρίου έκανε μια πιθανή εισβολή σχεδόν αδύνατη. Κατά τις περιόδους ειρήνης η περιοχή αποτελούσε περιοχή εμπορίου και λατρείας. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια το Αγγελόκαστρο είχε πάντα σημαντική θέση στην ζωή της Κέρκυρας.

 

Υπάρχουν δύο εκκλησίες μέσα στο φρούριο, η εκκλησία των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και η εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής έχει χτιστεί κατευθείαν πάνω στον βράχο και θυμίζει σπηλιά. Έχει βρεθεί και ένα νεκροταφείο όπου η τάφοι είχαν σκαλιστεί πάνω στον βράχο, εάν και δεν έχει χρονολογηθεί ακόμα.

 

Η προέλευση του ονόματός του δεν είναι απολύτως σαφής, μερικοί ιστορικοί αναφέρουν ότι το 1214 ο Μιχαήλ Α΄ ο Κομνηνός, δεσπότης της Ηπείρου κατέλαβε την Κέρκυρα και μετά από το θάνατό του, ο Μιχαήλ Β'' ο Κομνηνός, οχύρωσε την περιοχή χτίζοντας το κάστρο και του έδωσε το όνομα του πατέρα του: Αγγελόκαστρο. Σήμερα το κάστρο, αν και εσφαλμένα, ονομάζεται και Κάστρο του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

κείμενο: http://www.explorers.gr/show.php?action=m&id=16 http://www.corfu2travel.com/gr/axiotheata/angelokastro-kerkyra.asp

 

Περισσότερες ιστορικές πληροφορίες

εδω: http://www.corfuhistory.eu/?p=472

και εδω: http://www.corfu-museum.gr/index.php/en/component/content/article?id=236

 

 

Canon eos 40D Full Spectra

ef 15mm fisheye

f/2.8

iso800

4X30sec

Deepskystacker, Photoshop


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης