Jump to content

Το Ορθολίθι κάτω απο τα Αστέρια


Bi2L

Το Ορθολίθι κάτω απο τα Αστέρια

 

Νυχτερινό τοπίο δίπλα στην νησίδα Μεγάλο Θολέτο, γνωστό και ως Ορθολίθι, ένας κατακόρυφος βράχος στα νότια της παραλίας του Αη Γόρδη.

Ο βράχος όπως και η ευρύτερη περιοχή αποτελείτε απο σχηματισμό ψαμμιτών και Μαργών στους οποίους παρεμβάλλονται συχνά στρώσεις απο κροκάλες, ενω στην κορυφή των ιζημάτων παρατηρούνται ορίζοντες εβαπορίτων απο μακροκρυσταλλική γύψο. Ενώ η ηλικία των ιζημάτων είναι Ανώτερο Μειόκαινο, Τορτόνιο-Μασσήνιο.

Ο βράχος βρίσκεται κάτω απο το χωριό Πεντάτι το οποίο οφείλει την ονομασία του στο Πέντατο, φόρο 20% στις εισπράξεις από τις πωλήσεις-εξαγωγές Βαλανιδιών την περίοδο της Ενετοκρατίας.

 

Ο βράχος είναι υπο το φως του φεγγαριού σήμερα τα ξημερώματα, πάνω δεξιά ξεχωρίζει ολόκληρος ο αστερισμός του Βοώτη, στην κορυφή το κεφάλι του ο αστέρας Νακκάρ, παραφθορά του Αραβικού baqqār που θα πει ο οδηγός των βοδιών, στο κέντρο η ζώνη του και το αστέρι Ιζάρ, και κάτω λίγο πάνω απο τον βράχο ο Αρκτούρος, το πιο φωτεινό άστρο του βορείου ημισφαιρίου, ένας ερυθρός γίγαντας μόλις 36,7 έτη φωτός μακριά.

 

Ενω αριστερά του Βοώτη είναι ο αστερισμός του Βορείου Στέφανου, το στεφάνι της Αριάδνης που της το είχε χαρίσει ο Θησέας, με πιο φωτεινό αστέρι τον Αλφέκκα, ο πιο φωτεινός του πιάτου κατα τους Άραβες, Al Nair al Fakkah.

 

Κάτω και αριστερά απο τον Βόρειο Στέφανο βλέπουμε την κεφαλή του Όφεως, το δεξιό τμήμα του αστερισμού, το άλλο τμήμα είναι πέρα απο τον αστερισμό του Ασκληπιού ο οποίος φαίνεται ο μισός στα αριστερά της φωτογραφίας, τα τέσσερα άστρα στην βάση ενός σχεδόν τραπεζίου, ο Sabik στα ~88 ε.φ, ο Han στα ~459 ε.φ, ο Yed Pasterior στα ~108 έτη φωτός και δίπλα του ο Yed Prior στα ~122 ε.φ.

 

Ακριβώς απο κάτω από τον Οφιούχο κάτω αριστερα της φωτογραφίας είναι το πάνω τμήμα του αστερισμού του Σκορπιού με τον Αντάρη ίσα να είναι μέσ στο κάδρο της φωτογραφίας και σε απόσταση ~550 έτη φωτός μακρυά, ένας ερυθρός υπεργίγαντας αστέρας με διάμετρο 700 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας.

Ενω στα δεξιά του ο πιο φωτεινός κόκκινος με την αντανάκλαση στην θάλασσα δεν είναι άλλος απο τον πλανήτη Άρη, μόλις ~750 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας ή αλλιώς περίπου 4 λεπτά φωτός.

Πάνω απο τον Αντάρη βλέπουμε και τον πλανήτη Κρόνο, στις 9 αστρονομικές μανάδες μακριά ή περίπου 72 ώρες φωτός μακριά μας.

 

 

Αυτο που ίσως δίνει το κάτι παραπάνω στον βράχο είναι ότι μοιάζει με ένα τεράστιο πετρωμένο Angry bird, αλλά αυτό είναι στην φαντασία μου, χαιρετισμούς!

 

 

Canon eos 700D, Samyung 14mm, f/2.8, iso800, 8X30sec Dss


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης