Jump to content

Ταξίδι στο Λυκόφως


Bi2L

Ταξίδι στο Λυκόφως

 

Ξημερώματα στην λιμνοθάλασσα Κορισσίων, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura2.000, να λάμπει στο φως της Αυγής.

Με τους Αστερισμούς ακόμα να λάμπουν στο στερέωμα, ο αστερισμός της Κασσιώπης λάμπει πάνω αριστερά στα κάδρο.

Eνω στο κέντρο διακρίνουμε αρκετά αστέρια απο τον αστερισμό του Πήγασου, το φτερωτό άλογο της Ελληνικής Μυθολογίας με τον Περσέα αλλά και τον Βαλεροφόντη να έχουν καταφέρει να την ιππεύσουν.

Ταυτόχρονα στα δεξιά ο αστερισμός του Γανυμήδη, ο Υδροχόος των θεών και στην άκρη του κάδρου ο τραγοπόδαρος Πάνας με τους αστέρες Deneb Algiedi που στα Αραβικά θα πει η Ουρά της Κατσίκας, ονομασία φυσικά που υιοθέτησαν απο την Μεγίστη του Πτολεμαίου και ακριβώς δεξιά του ο αστέρας Nashira, που α πει ο τυχερός, αυτός που φέρνει καλό νέο.

 

 

 

Τώρα τι γίνεται και βλέπουμε και αστέρια και το φως του Ήλιο; Τι είναι το Λυκόφως;

Αντιγράφω απο την Wikipedia: https://el.wikipedia.org/wiki/Λυκόφως

 

Με τον όρο Λυκόφως χαρακτηρίζεται γενικά η χρονική περίοδος από την έναρξη της δύσης του Ηλίου μέχρι την έλευση του πλήρους σκότους. Στις ελληνικές δημώδεις εκφράσεις αναφέρεται και ως σούρουπο, σουρούπωμα, μούχρωμα καθώς και σύθαμπο.

 

Η ποσότητα φωτός που εκπέμπεται κατά το λυκόφως μειώνεται με την αύξηση του αρνητικού ύψους του Ηλίου (δηλαδή του ύψους του κάτω από τον ορίζοντα). Ανάλογα του αρνητικού ύψους του Ηλίου διακρίνουμε τρία είδη λυκόφωτος:

 

1) Πολιτικό λυκόφως (Civil): Όταν αληθές ύψος Ηλίου,Ηλ Ηλίου είναι -6°. (εμπειρικά μόλις δύσει τελείως ο Ηλιακός δίσκος)

2) Ναυτικό λυκόφως (Nautical): Όταν Ηλ Ηλίου είναι -12° και

3) Αστρονομικό λυκόφως (Astronomical): Όταν Ηλ φθάσει -18° (εμπειρικά όταν έχει τελείως σκοτεινιάσει)

Οι ώρες έναρξης και λήξης του ναυτικού και πολιτικού λυκόφωτος φέρονται καταχωρημένες στις ημερήσιες σελίδες των αστρονομικών εφημερίδων.

 

Το Λυκόφως αποτελεί ουράνιο φαινόμενο που οφείλεται στην ύπαρξη της ατμόσφαιρας, περισσότερο στη διάχυση φωτός και λιγότερο στη γήινη διάθλαση του φωτός που συμβαίνουν σ΄ αυτήν, χαρακτηριζόμενο έτσι και ατμοσφαιρικό φαινόμενο.

 

Στη χρονική διάρκεια του Λυκόφωτος επιδρούν το γεωγραφικό πλάτος και η απόκλιση του Ήλιου. Έτσι αυξανομένου του πλάτους (απομακρυνόμενοι από τον Ισημερινό) και διατηρούμενης της αυτής κλίσεως του Ηλίου ή και ακόμα αυξανόμενης μόνο της κλίσεως του Ήλιου, ομοίως η διάρκεια του λυκόφωτος αυξάνει.

 

Στην εύκρατη ζώνη η διάρκεια του λυκόφωτος λαμβάνει τη μεγαλύτερη τιμή στις 20 Ιουνίου και στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ τη μικρότερη σημειώνει στις 15 Μαρτίου και στις 26 Σεπτεμβρίου.

 

Το Λυκόφως ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ναυτιλλόμενο διότι σ΄ αυτή την χρονική διάρκεια είναι δυνατή η παρατήρηση των αστέρων και ταυτόχρονα είναι ορατός ο ορίζοντας από τον οποίο με τον εξάντα λαμβάνονται οι μετρήσεις (π.χ. αληθές ύψος) ή άλλες παρατηρήσεις.

 

 

Canon eos 5D mk2, Samyung 14mm, F/2.8, iso400, 25sec, 8sec, 3.2sec, Photomatix

07.05.16


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Ρε συ Βασίλη, εγκεφαλικό έπαθα! Τί πανδαισία χρωμάτων είναι αυτή! Εκπληκτική φωτογραφία, άλλο επίπεδο! Δεν έχω λόγια...
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης