Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας

Από το 1996 διοργανώνεται στις αρχές κάθε χρόνου ένας ιδιαίτερα πετυχημένος μαθητικός διαγωνισμός αστρονομίας. Στόχος του διαγωνισμού αυτού είναι να δώσει κίνητρο στους μαθητές ώστε να ασχοληθούν και να μελετήσουν την πολύ όμορφη επιστήμη της αστρονομίας. Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με την βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας.

Το μεγάλο βραβείο των τελευταίων διαγωνισμών είναι το ταξίδι στις εγκαταστάσεις της NASA στην Αμερική για 10ήμερη εκπαίδευση που κερδίζει ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια του διαγωνισμού. Επίσης, υπάρχουν χρηματικά βραβεία αλλά και αναμνηστικά βιβλία και δώρα για πολλούς ακόμα συμμετέχοντες που θα διακριθούν.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές των Λυκείων της χώρας. Για να συμμετάσχουν πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο λύκειό τους και να ενημερωθούν για τον τόπο της εξέτασης στην περιοχή τους από τα λύκειά τους ή την διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού τους.

Συγκεκριμένη ύλη για τον διαγωνισμό δεν υπάρχει. Καλό είναι να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες την ύλη του βιβλίου αστρονομίας της Β' Λυκείου αλλά τα θέματα δεν περιορίζονται εκεί. Συχνή είναι η εμφάνιση θεμάτων επικαιρότητας ( π.χ. διαστημικών αποστολών) και πιο δύσκολων θεμάτων που απαιτούν καλύτερες γνώσεις από υψηλότερης δυσκολίας βιβλία. Τελευταία είναι αρκετά τα θέματα βασικής αστροφυσικής που ζητούνται.
Για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων το AstroVox σας παραθέτει τα θέματα μερικών προηγούμενων διαγωνισμών.

 

Πλέον, ο διαγωνισμός γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση με το όνομα Αρίσταρχος διεξάγεται με όλους τους συμμετέχοντες. Ακολουθεί η βαθμολόγηση των γραπτών και η επιλογή των 35 πρώτων από όλη την Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση, με το όνομα Ιππαρχος διεξάγεται στον Βόλο όπου βρίσκεται η έδρα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. Εκεί επιλέγονται οι τελικοί νικητές του διαγωνισμού.


Για όποιες απορίες έχετε μπορείτε να επικοινωνείτε με τους διοργανωτές του διαγωνισμού στα τηλέφωνα 2421046253 και 2421041404 ή στo e-mail zachilas@uth.gr

Φωτογραφίες

Τέλος, να μερικές φωτογραφίες από νικητές προηγούμενων διαγωνισμών και την υπόλοιπη αποστολή κατά την επίσκεψή τους στη NASA. Ισως αυτές οι εικόνες να πείσουν και όσους μαθητές δεν το έχουν αποφασίσει να δοκιμάσουν!

 

 

Περιεχόμενα
Κεντρική Σελίδα
Forum
Αστροημερολόγιο
Αστροφωτογραφίες
Βασικές Γνώσεις
Με γυμνά μάτια
Αστέρια
Αστερισμοί
Ο Γαλαξίας
Μάθε τον ουρανό
Ουράνια Αντικείμενα
Πλανήτες
Ηλιος-Σελήνη
Βροχές Διαττόντων
Κομήτες
Διπλοί Αστέρες
Γαλαξίες Σμήνη Νεφελώματα
Τα Καλύτερα
Εξοπλισμός
Οδηγός Τηλεσκοπίων
Αγορά Τηλεσκοπίων
Κιάλια
Αστρονομική Κοινότητα
Σύλλογοι
Συνέδρια
Μαθητικός Διαγωνισμός
Πηγές Αναφοράς
Προγράμματα
Περιοδικά
Χάρτες-Βιβλία
Διαφορα Αρθρα
Τεχνητοί Δορυφόροι
Φωτορύπανση
Ονοματολογία
Λαμπρότητα Αντικειμένων
Αρχείο Θεμάτων
Υπηρεσίες
AstroVox Forum
Newsletter
Μικρές Αγγελίες
Αναζήτηση
AstroVox
Επικοινωνία
Οροι Χρήσης
 

 Γραφτείτε κι εσείς στη λίστα του AstroVox. Θα ειδοποιήστε για σημαντικά
αστρονομικά νέα και νέες προσθήκες στο site
Απλά δώστε το e-mail σας και πατήστε "Αποστολή"


   

 

Το AstroVox προωθεί την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα από την 10η Ιανουαρίου 1999.
Δημιουργήθηκε και φροντίζεται από τον Ανδρέα Παπαλάμπρου με τη βοήθεια όλων
των φίλων της αστρονομίας από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο forum. Μπορείτε να επικοινωνήσετε
με το AstroVox μέσω αυτής της σελίδας. Τα κείμενα, τα σχήματα και όλο το υλικό του
site αποτελούν προστατευόμενη πνευματική ιδιοκτησία.