Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τηλεσκοπίου

Τα τηλεσκόπια, αν και πολύπλοκα επιστημονικά όργανα, είναι πλέον προσιτά σε όλους. Σε αυτήν την σελίδα θα σας δώσουμε μια εποπτική εικόνα των βασικών στοιχείων που συνθέτουν ένα τηλεσκόπιο. Ο βασικός σκοπός του τηλεσκοπίου είναι να συγκεντρώσει περισσότερο φως από ότι μπορεί να συγκεντρώσει το ανθρώπινο μάτι και στη συνέχεια να μεγενθύνει τα είδωλα έτσι ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε αντικείμενα που δεν είναι δυνατό να διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού. Tο πιο σπουδαίο μέρος ενός τηλεσκοπίου είναι το κύριο οπτικό του σύστημα που αποτελείται από κάτοπτρα ή φακούς. Το συστημα αυτό βρίσκeται προστατευμένο μέσα στον οπτικό σωλήνα και είναι το σύστημα εκείνο που συγκεντρώνει το φως.

Η καρδιά του οπτικού συστήματος είναι ένα κύριο κάτοπτρο ή ένας κύριος φακός. Η διάμετρός του ονομάζεται άνοιγμα του τηλεσκοπίου και καθορίζει κατά μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου μας. Ο τύπος του οπτικού συστήματος και ο τρόπος που συγκεντρώνει το φως καθορίζει τον τύπο του τηλεσκοπίου. Ενα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την οπτική συμπεριφορά του τηλεσκοπίου είναι ο εστιακός λόγος του που σχετίζεται με την απόσταση και τον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα οπτικά του μέσα στον οπτικό σωλήνα. Το τηλεσκόπιο δεν αρκεί μόνο να μαζέψει περισσότερο φως, πρέπει και να μεγενθύνει την εικόνα που βλέπουμε. Αυτό το πετυχαίνει με τους προσοφθάλμιους φακούς που είναι οι φακοί μέσα από τους οποίους και κοιτάμε. Οι προσοφθάλμιοι είναι το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο των οπτικών του τηλεσκοπίου και σημαντικός παράγοντας για την οπτική απόδοση του τηλεσκοπίου. Επίσης οι προσοφθάλμιοι φακοί καθορίζουν και την μεγέθυνση που δίνει το τηλεσκόπιό μας. Η άλλη σημαντική πλευρά ενός τηλεσκοπίου είναι τα μηχανικά χαρακτηριστικά. Σημαντικό για την απόδοσή του είναι η βάση του τηλεσκοπίου που αποτελείται από έναν μηχανισμό στήριξης που καταλήγει σε ένα τρίποδο ή στύλο. Ο τύπος βάσεως είναι πολύ σημαντικός για τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου μας ενώ η σταθερότητά του είναι κρίσιμη για αποδοτική χρήση του τηλεσκοπίου. Σχεδιάγραμμα τηλεσκοπίου

Δεν αρκεί όμως να έχει κανείς ένα δυνατό τηλεσκόπιο, πρέπει και να μπορεί να εντοπίζει τους στόχους του. Το κύριο εργαλείο που βοηθά στην εύρεση αντικειμένων είναι το σκόπευτρο που δεν είναι παρά ένα μικρό τηλεσκόπιο παράλληλα τοποθετημένο με το κύριο τηλεσκόπιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιεχόμενα
Κεντρική Σελίδα
Forum
Αστροημερολόγιο
Αστροφωτογραφίες
Βασικές Γνώσεις
Με γυμνά μάτια
Αστέρια
Αστερισμοί
Ο Γαλαξίας
Μάθε τον ουρανό
Ουράνια Αντικείμενα
Πλανήτες
Ηλιος-Σελήνη
Βροχές Διαττόντων
Κομήτες
Διπλοί Αστέρες
Γαλαξίες Σμήνη Νεφελώματα
Τα Καλύτερα
Εξοπλισμός
Οδηγός Τηλεσκοπίων
Αγορά Τηλεσκοπίων
Κιάλια
Αστρονομική Κοινότητα
Σύλλογοι
Συνέδρια
Μαθητικός Διαγωνισμός
Πηγές Αναφοράς
Προγράμματα
Περιοδικά
Χάρτες-Βιβλία
Διαφορα Αρθρα
Τεχνητοί Δορυφόροι
Φωτορύπανση
Ονοματολογία
Λαμπρότητα Αντικειμένων
Αρχείο Θεμάτων
Υπηρεσίες
AstroVox Forum
Newsletter
Μικρές Αγγελίες
Αναζήτηση
AstroVox
Επικοινωνία
Οροι Χρήσης
 

 Γραφτείτε κι εσείς στη λίστα του AstroVox. Θα ειδοποιήστε για σημαντικά
αστρονομικά νέα και νέες προσθήκες στο site
Απλά δώστε το e-mail σας και πατήστε "Αποστολή"


   

 

Το AstroVox προωθεί την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα από την 10η Ιανουαρίου 1999.
Δημιουργήθηκε και φροντίζεται από τον Ανδρέα Παπαλάμπρου με τη βοήθεια όλων
των φίλων της αστρονομίας από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο forum. Μπορείτε να επικοινωνήσετε
με το AstroVox μέσω αυτής της σελίδας. Τα κείμενα, τα σχήματα και όλο το υλικό του
site αποτελούν προστατευόμενη πνευματική ιδιοκτησία.